ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2, ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Θα ήθελα να αναφερθώ στο σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τον Καποδίστρια 2.

Χωρίς να κατέχω κάποιες ειδικές γνώσεις, έχω εντοπίσει κάποια σημεία τα οποία είναι αξιοσημείωτα, επί πλέον με το παρόν κείμενο, δίνεται η δυνατότητα να γράψετε και εσείς τις παρατηρήσεις σχετικά με τον Καποδίστρια 2.

Θεωρώ κουτό το να υπολογίζεται η δυναμική ενός δήμου από τους ψηφίσαντες δημότες και όχι από το σύνολο των κατοίκων της κάθε περιοχής.
Για παράδειγμα στον δήμο μας κατοικούν 120.000 περίπου ενώ εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 35.000 περίπου.
Δηλαδή η δυναμική του δήμου Ηρακλείου είναι οι 35.000 δηλαδή το 1/4 περίπου του συνολικού πληθυσμού της πόλης μας?



Μήπως οι ειδήμονες που σχεδιάζουν τον Καποδίστρια 2 θεωρούν πως ο δήμος Ηρακλείου έχει να εξυπηρετήσει ή να κάνει έργα υποδομής για 35.000 κατοίκους?
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο πονηρό σχέδιο για τον τρόπο που σκέπτονται οι ειδικοί να σχεδιάσουν τον Καποδίστρια 2, το σίγουρο είναι ότι ο τρόπος που αρχικά σκέπτονται είναι σαν να υποτιμούν την νοημοσύνη μας.

Ας πάρουμε τον δήμο Ηρακλείου σαν παράδειγμα, οπού η διοικητική δομή είναι ίδια δεκαετίες, παρόλα αυτά και έργα υποδομής γίνονται λιγότερα, και ο δημοσιονομικός έλεγχος είναι δύσκολος, η διαφάνεια των οικονομικών εξίσου δύσκολη υπόθεση.
Λένε ότι θα αλλάξουν με τον Καποδίστρια 2 οι διοικητικές δομές στους δήμους, αλλά η διοικητική περιφέρεια, από την άλλη, μεγαλώνει έτσι ώστε με μία πρώτη πρόβλεψη, να φαντάζει απίθανο να υπάρχει έλεγχος, διαφάνεια, μέριμνα που να ικανοποιεί την πλειοψηφία του δήμου στον οποίο έχουν εισχωρήσει άλλοι 2 πρώην όμοροι δήμοι.

Η αίσθηση μου είναι ότι με αυτό το σχέδιο, αποδυναμώνεται ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποδυναμώνεται η πιο άμεση επαφή του δημότη με την δημοτική αρχή.
Αν δημιουργηθεί δήμος που θα περιλαμβάνει την Λυκόβρυση την Μεταμόρφωση με κέντρο το Ηράκλειο, φανταστείτε πόσο μεγαλώνει η διοικητική περιφέρεια, πόσο αυξάνεται ο αριθμός των προβλημάτων που θα περιμένουν λύση από μια δημοτική αρχή που ενδεχομένως να είναι αδύνατον να μπορέσει να ασχοληθεί με πολλά από αυτά.
Το μέτρο Καποδίστριας 2 κάνει κατά την γνώμη μου ακόμα πιο απρόσωπη την σχέση των δημοτών με τις διοικήσεις του δήμου.

Προφανώς υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα, αλλά όσοι ενδιαφέρονται και πιστεύουν στον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και καθοριστικά.
Είναι απίστευτο να υπολογίζουν τους ψηφίσαντες κατοίκους, αγνοώντας το σύνολο των δημοτών σε έναν δήμο. Κατά την γνώμη θα ήταν πιο φρόνιμο και χρήσιμο για τους ίδιους του δημότες, στα πλαίσια του νέου νόμου Καποδίστριας 2, να υποχρεούνται να μεταφέρουν τα πολιτικά τους δικαιώματα στον τόπο που κατοικούν, τουλάχιστο για εκείνους που έχουν δικό τους ακίνητο.
Με αυτό τον τρόπο και τα πλασματικά νούμερα από τους εκλογικούς καταλόγους θα πλησίαζαν περισσότερο την πραγματικότητα, και περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου μας θα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία των δημοτικών εκλογών, καθώς επίσης θα ενδιαφέρονταν περισσότερο για το τι συμβαίνει στην πόλη που κατοικούν.

Θα αλλάξουν οι διοικητικές δομές σύμφωνα με το νέο σχέδιο, βέβαια δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο επί τούτου, αλλά ας πούμε πως έχουν κάποιο πετυχημένο σχέδιο στο μυαλό τους.
Θεωρώ ότι θα ανοίξουν πόρτες, παράθυρα, που θα κάνουν πάρτι διάφοροι επιτήδειοι, θα υπάρχει το περιθώριο να γίνονται οι απίστευτες ρεμούλες, θα μπούμε στην χρυσή εποχή της αδιαφάνειας.

Μη σας ακούγεται υπερβολικό αυτό που έγραψα, σκεφτείτε μόνο την δυσκολία να μπορέσεις να ελέγχεις όλη αυτή την περιφέρεια που θα δημιουργηθεί, όλους εκείνους που έχουν πάρε-δώσε με τον δήμο, όλους εκείνους τους αιρετούς που θα προέρχονται ο καθένας από την περιοχή του, και που θα γνωρίζει πολύ καλύτερα τα υπέρ και τα κατά, οπότε θα είναι στην διακριτική του ευχέρεια για το αν δε θα λειτουργήσει για προσωπικό του όφελος.

Σήμερα και συμβαίνει κάτι τέτοιο από δημοτικούς συμβούλους στο Ηράκλειο, η διαφορά είναι ότι σήμερα υπάρχει τρόπος και δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος και άποψη από την κοινή γνώμη.
Ελπίζω να υπάρχουν αντιδράσεις να τεθούν τα οξύμωρα σημεία του πλάνου για τον Καποδίστρια, ελπίζω να μην γίνει με τον τρόπο που σχεδιάζεται για την πόλη μας.

Περιμένω και τις δικές σας παρατηρήσεις.

Εδώ θα βρείτε σχετικό δημοσιεύμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ