ΟΧΙ ΤΗΣ ΑΚΕΠ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2

Η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές επεξεργάζεται σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το οποίο προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα, πριν τις Δημοτικές Εκλογές του 2010.

Η Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου, σαν Δημοτική πολυσυλλεκτική Κίνηση, είναι αναρμόδια να πάρει θέση υπέρ ή κατά της Διοικητικής Αποκέντρωσης και Μεταρρύθμισης που προωθεί η κεντρική εξουσία, απλά γιατί ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τα προβλήματα και τις ανάγκες της Πόλης μας,τα οποία θέτει σε απόλυτη προτεραιότητα. Αντίθετα οι κομματικοί Δημοτικοί Συνδυασμοί,για να δικαιολογήσουν ή να διεκδικήσουν το χρίσμα των κομμάτων στις Δημοτικές Εκλογές, αναλώνονται σε αγώνα δρόμου για το ποιος θα στηρίξει ή μη, επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης, που κάποιες φορές αποβαίνουν σε βάρος της Πόλης.


Εκείνο που ιδιαίτερα όμως ανησυχεί εμάς, είναι τα σενάρια που αναφέρονται στο Ηράκλειο. Αν το κριτήριο συγχώνευσης των Δήμων είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και το όριο για να παραμείνει ένας Δήμος αυτόνομος είναι οι 50 ή 60.000 ψηφοφόροι όπως βάσιμα διοχετεύεται, τότε οδεύουμε για συγχώνευση με όμορους Δήμους.

Η ιδέα αυτή μας βρίσκει αντίθετους-ες, γιατί θεωρούμε ότι μια Πόλη, σαν την δική μας, με 100.000 και πλέον μόνιμους κατοίκους είναι επαρκώς πολυπληθής για να διατηρήσει την διοικητική
της αυτονομία. Πιστεύουμε ότι είναι εντελώς άδικο να θεωρείται ότι το πληθυσμιακό δυναμικό της Πόλης είναι οι 33.000 περίπου δημότες-ψηφοφόροι, όταν οι ανάγκες που έχει να καλύψει ο Δήμος στις υπηρεσίες καθαριότητας, Δημοτικής συγκοινωνίας, κυκλοφοριακής ρύθμισης, αθλητικών εγκαταστάσεων, σχολείων κλπ είναι ανάλογες με όσους  κατοικούν στην Πόλη.

Γι΄αυτό ότι και να γίνει,όπως και να γίνει, η θέση μας θα είναι αμετακίνητη κατά όποιας σκέψης συγχώνευσης του Δήμου μας και καλούμε τους κατοίκους της Πόλης μας σε επαγρύπνηση.

Οι λόγοι που τόσοι πολλοί κάτοικοι δεν είναι δημότες είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό τους κατανοούμε απόλυτα. Όμως μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε την Διοικητική μας αυτονομία, οι συναισθηματικοί κυρίως και  άλλοι λόγοι δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο. Γιατί οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι άμεσες και για όλους-ες. Γι΄αυτό κάνουμε έκκληση σε όσους-ες έχουν μόνιμη κατοικία στο Ηράκλειο και τα εκλογικά τους δικαιώματα αλλού, να φροντίσουν σύντομα για την μεταδημότευσή τους. Γιατί οι εγγραφές  από μεταδημότευση στα δημοτολόγια των Δήμων, με ότι ισχύει μέχρι σήμερα, παύουν τρεις  μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές, δηλαδή τον Αύγουστο του 2010. Τις λεπτομέρειες για τις διαδικασίες μπορούν οι κάτοικοι να τις πληροφορηθούν απ΄το αρμόδιο τμήμα του Δήμου μας ή, αν το επιθυμούν, επικοινωνόντας μαζί μας τηλεφωνικά στο 210 2855426  ή ηλεκτρονικά (e-mail) στο info@akep-irakliou.gr.

Ας ξεκινήσουμε όλοι μαζί λοιπόν έγκαιρα την προσπάθεια να αυξήσουμε τον αριθμό των δημοτών, ενημερώνοντας ο κάθε πολίτης τον γνωστό-η του, τον γείτονα την γειτόνισσά του, για να εκπληρωθεί ο όρος που απαιτείται για την διατήρηση της αυτονομίας του Δήμου μας.

Γιατί αν εφησυχάσουμε περιμένοντας τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης, φοβούμαστε ότι τα περιθώρια μιας τέτοιας προσπάθειας θα έχουν στενέψει τόσο πολύ χρονικά, που η επιτυχία της θα φαντάζει αδύνατη.

Για την Συντονιστική Επιτροπή της Α.Κ.Ε.Π. Ηρακλείου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                   Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΤ.ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ                ΑΝΔΡ.ΔΑΥΙΔ