ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ν. ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΧΤΥΠΟ

“Ο Δήμος πρέπει να γυρίσει σελίδα”

Ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος αναλύει στο www.xtypos.gr τους άξονες και τις προτεραιότητες βάσει των οποίων προτίθεται να διοικήσει το Δήμο Ηρακλείου όταν οι δημότες τον τιμήσουν με την ψήφο τους δίνοντάς του το δικαίωμα να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου.

Μας μιλάει ακόμα για την επαφή του με τους πολίτες μέσα από τις επισκέψεις που πραγματοποιεί μαζί με τους συνεργάτες του στις συνοικίες του Ηρακλείου.
Επισημαίνει ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης και ασκεί κριτική στη Δημοτική Αρχή για τη μέχρι σήμερα πολιτική της.

Δίνει εξηγήσεις και απαντήσεις για τη θητεία του στη Δημοτική Αρχή του κ. Γιώργου Μαστοράκου, αφήνοντας και αρκετές αιχμές για τους πρώην συνεργάτες του, και υπογραμμίζει πως θα μπορούσε να επέλθει η ενότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Αττικής.



Πραγματοποιείτε μαζί με τους συνεργάτες σας μια σειρά περιοδειών στις γειτονιές του Ηρακλείου. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει;
Κύριε Μποδάκο, πράγματι από την πρώτη μέρα αυτής της δημοτικής θητείας πρώτη μας επιλογή, των συνεργατών μου και μένα, είναι να είμαστε στη γειτονιά, δίπλα στον πολίτη , κοντά στο πρόβλημα γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση, ως θεσμός, έχει κυρίαρχα ανθρώπινα, άμεσα χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση με τον κάτοικο, η επικοινωνία με τον πολίτη, η απόφασή μας να κάνουμε τους πολίτες συμμέτοχους, όχι μόνο στην ανάδειξη των προβλημάτων, αλλά πρωτίστως στη κατάθεση προτάσεων και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών, δίνει μια άλλη διάσταση στη πολιτική , αλλά και στην ίδια την αυτοδιοίκηση.

Οι περιοδείες μας λοιπόν στις γειτονιές είναι μια προσπάθεια συνεχής και για τη χρονιά που τελειώνει, ξεκίνησαν την άνοιξη.

Ξεκινήσαμε από το Παλιό Ηράκλειο, πήγαμε στα Ηπειρώτικα, περπατήσαμε στη οδό Πλαπούτα και ακούσαμε τους καταστηματάρχες να μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στα σύνορα με τη Μεταμόρφωση και στο ρέμα Κατσαούνη είδαμε εικόνες εγκατάλειψης, να τονίσω ότι με πρωτοβουλίες μας ξεκίνησαν κάποια έργα εξωραϊσμού. Συναντήσαμε κατοίκους του Πάνω και Κάτω Ψαλιδιού και συζητήσαμε μαζί τους. Για παράδειγμα ακούσαμε κατοίκους να ζητούν τη κατασκευή νέου σταθμού και άλλους να αρνούνται. Αυτή την περίοδο είμαστε στην Καναπίτσα, μια περιοχή με πολλά προβλήματα, με εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας, με κατοίκους αξιοπρεπείς, αλλά έχοντας μεγάλη πικρία.

Μαζί λοιπόν με τους συνεργάτες μου, για να γνωρίζουν και εκείνοι τα προβλήματα, έτσι ώστε από όποια θέση ευθύνης και να βρεθούν να μπορούν να προσφέρουν, κάνουμε αυτές τις περιοδείες, που δεν είναι ευκαιριακές, ή προεκλογικές κινήσεις αλλά εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλάνο δουλειάς. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαφή με τους πολίτες στη γειτονιά δεν υπακούει σε σκοπιμότητες προεκλογικές ή άλλες αλλά είναι πολιτική θέση, φιλοσοφία, στάση ζωής που θα συνεχιστεί, όχι μόνο στην πορεία προς τις δημοτικές εκλογές, αλλά και μετεκλογικά . Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει το δήμαρχο στη γειτονιά του και όχι στο γραφείο του στο δημαρχείο.

Τώρα με ρωτάτε τί εικόνα έχω σχηματίσει. Ακούστε , η εικόνα, η γνώμη μου είναι θετική. Οι κάτοικοι στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί, Μας ρωτούσαν με έκπληξη: «παιδιά πώς από δω, έχουμε εκλογές;». Όμως κ. Μποδάκο λογικό δεν ήταν αφού έτσι τους είχαν συνηθίσει;

Οι πολίτες μας αγκάλιασαν, μας εμπιστεύονται, τους ακούμε, αναδεικνύουμε τα προβλήματά τους, τα μεταφέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο, αυτό μπορούμε να κάνουμε σήμερα . Ξέρετε ο μέσος πολίτης, ο απλός κάτοικος δεν αναλώνεται στο δημαρχείο, δεν ζητά βλέπετε ρουσφέτι. Ο σημερινός τρόπος ζωής, η σκληρή καθημερινότητα, κυρίως όμως η αξιοπρέπειά του δεν του επιτρέπει να ξημεροβραδιάζεται έξω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων του δημαρχείου.

Διπλό το μήνυμα λοιπόν και το όφελος από αυτές τις περιοδείες στις γειτονιές. Για μας να γνωρίζουμε σε βάθος την κάθε γειτονιά και τους ανθρώπους της, για τους κατοίκους η συνεχής δυνατότητα για άμεση και ουσιαστική επικοινωνία με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης;
Η Πόλη μας, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Με τη συμπλήρωση δύο ετών από τότε που ανέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή, δηλαδή ακριβώς πριν ένα χρόνο από σήμερα, η παράταξή μας έκανε εκδήλωση – συγκέντρωση με θέμα « Δύο χρόνια μετά-Δύο χρόνια πριν» και τότε αναφέραμε σειρά προβλημάτων και τον τρόπο άσκησης διοίκησης. Σήμερα ένα χρόνο μετά η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη. Τα προβλήματα διογκώνονται, οξύνονται και λύσεις δεν φαίνονται πουθενά .

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η καθαριότητα, η μη προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια και τους κοινόχρηστους χώρους , η αποδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου είναι μερικά από αυτά. Αυτό όμως που θυμώνει το μέσο πολίτη είναι η παντελής αδιαφορία και εγκατάλειψη, που βιώνει καθημερινά από τη δημοτική αρχή και μάλιστα όταν αυτή την ίδια στιγμή συμπεριφέρεται αλαζονικά και αυτάρεσκα.

Ωστόσο θέλω να πω και κάτι ακόμα, για να είμαι δίκαιος. Είναι αλήθεια, ότι όταν ανέλαβε η παρούσα διοίκηση τα προβλήματα ήταν μεγάλα. Δυστυχώς όμως για την Πόλη, όταν ο κ. Γεωργόπουλος έπρεπε να τρέξει στην ανηφόρα, δεν το έκανε, με αποτέλεσμα σήμερα να τον έχει πάρει πίσω η κατηφόρα και ο δήμος είναι σε τέλμα.

Τι θα άλλαζε η παράταξή σας στο Δήμο αν αναλάμβανε αύριο τη διοίκηση; Ποια είναι τα βασικά στοιχεία του προγράμματός σας;
Στόχος και διαχρονική μας υπόσχεση, είναι να εγγυηθούμε το δικαίωμα κάθε πολίτη σε μια ανθρώπινη πόλη. Θέλουμε τον πολίτη συμμέτοχο όχι μόνο στα προβλήματα, αλλά στην επίλυσή τους απελευθερωμένο από την ανασφάλεια και το άγχος της καθημερινότητας.

Ένα πολίτη δημιουργικό, που αναπτύσσει το ταλέντο του, δίνει ζωή στις ιδέες του, καθορίζει τη γειτονιά και την πόλη του. Ένα πολίτη ενεργό. Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα δήμο που σέβεται τα δικαιώματά του και είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Ένα δήμο που τον προστατεύει, καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του στην άθληση, στις προνοιακές δομές, στο σχολείο των παιδιών του, στην προσβασιμότητα , στους ελεύθερους χώρους, στις παιδικές χαρές , στην κυκλοφορία μέσα στην ίδια την πόλη.
Αυτό είναι το όραμά μας, ο στόχος μας. Το δικαίωμα κάθε συμπολίτη μας να μπορεί να ελπίζει στην καθημερινότητά του, να είναι σίγουρος για μια κοινωνία ανθρωπιάς.
Αναγνωρίζω ότι δεν είναι εύκολη η προσπάθεια, αλλά προχωράμε με συγκεκριμένους στόχους, με σχέδιο και με συλλογική προσπάθεια. Είμαστε αποφασισμένοι να τους πετύχουμε. Και γι’ αυτό δεσμεύομαι.
Το σχέδιό μας, έχει τέσσερις ξεκάθαρες, άμεσες, προτεραιότητες:

Πρώτη προτεραιότητά μας, για να βγούμε από το τέλμα, είναι η στήριξη της καθημερινότητας, η προσπάθεια για την καλυτέρευση της ζωής του πολίτη. Με την καθημερινή παρουσία του δήμαρχου και των συνεργατών του στα προβλήματα , το άνοιγμα των θυρών στους δημότες και όχι οι ουρές έξω από κλειστά γραφεία

Βασική μας αρχή, να νιώθει ο πολίτης ότι ακούγεται η φωνή του, ότι έχει δύναμη η παρουσία του, και αντιμετωπίζεται δίκαια. Και ο Δήμος ανταποδίδει με όσα προσφέρει και λογοδοτεί καθημερινά στους πολίτες.

Θέλουμε να κάνουμε τον πολίτη να νοιώσει ότι έχει αξία, είναι κυρίαρχος, ο Δήμος είναι σπίτι του και μπορεί κάθε στιγμή να ζητά στήριξη και βοήθεια.
Δεν πρέπει ο δημότης για να βρει το δίκιο του κάθε φορά να αναζητά γνωστό, να ζητά διαμεσολαβητές. Η ανάγκη του γνωστού, του μέσου δεν είναι κάτι μοιραίο. Οφείλεται στη συνειδητή επιλογή των διοικούντων να κάνουν την υποχρέωσή τους εκδούλευση.

Εμείς βάζουμε στόχο την καταπολέμηση της διαμεσολάβησης. Αλλαγή συμπεριφοράς εδώ και τώρα ξεκινώντας από εμάς τους ίδιους.

Δεύτερη προτεραιότητά μας, η αποκατάσταση του δημοτικού μηχανισμού και υπηρεσιών. Ο δήμος και οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης, υπάρχει έλλειψη συντονισμού. Θα μπει τέλος στη πρακτική των διάφορων συμβάσεων έργου, μερικής απασχόλησης παροχή εργασίας με μπλοκάκια. Ο δήμος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους, χωρίς όμως αυτό να αποβαίνει σε βάρος της τσέπης των πολιτών, από την αλόγιστη και ρουσφετολογική πολιτική στον θέμα των προσλήψεων.

Χρειάζεται να μπουν και να εφαρμόζονται κανόνες. Και θα το κάνω. Για να μπορεί επιτέλους οι δημότες να κάνουν την δουλειά τους και να εξυπηρετούνται στο Δήμο. Χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα.

Τρίτη προτεραιότητά μας η ουσιαστική και στοχευμένη ανάπτυξη της πόλης με έργα ουσίας για τον άνθρωπο και τη γειτονιά, με επίκεντρο το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο. Για παράδειγμα στοχεύουμε σε σχολικά κτήρια ποιοτικά, αισθητικά αναβαθμισμένα και λειτουργικά, ασφαλή, με αύλειους χώρους που να επιτρέπουν το παιχνίδι, να βοηθούν την άθληση να είναι ανοικτά και τα απογεύματα.

Στοχεύουμε σε εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ασφαλείς, αξιοπρεπείς και λειτουργικούς αθλητικούς χώρους γιατί θέλουμε μια Πόλη που να αθλείται.
Θα στηρίξουμε, θα αναπτύξουμε και θα εργαστούμε για την αναβάθμιση των προνοιακών δομών, όπως τα δημοτικά ιατρεία και τα ΚΑΠΗ μας. Στοχεύουμε σε έργα υποδομών και όχι έργα βιτρίνας, στις γειτονιές , αλλά και στο κέντρο.

Ευθύνη και μέλημα η προστασία των ελάχιστων πια ελεύθερων χώρων και η απόκτηση νέων, η αύξηση των χώρων πρασίνου σε ολόκληρη την Πόλη.
Στοχεύουμε στην ασφαλή, χωρίς εμπόδια προσβασιμότητα για τον πεζό. Η δωρεάν δημοτική συγκοινωνία να αγκαλιάσει ολόκληρη την πόλη. Θα εργαστούμε για Πόλη καθαρή, γειτονιά που να βγαίνει από το σπίτι του ο κάτοικος και να μην αλλάζει πεζοδρόμιο από την μυρωδιά του άπλυτου κάδου

Τέταρτη προτεραιότητά μας, ο δίκαιος και αποτελεσματικός δήμος κοντά και δίπλα στον πολίτη.

Η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων και των αποθεματικών του δήμου, η ποιότητα στις παραγόμενες υπηρεσίες, η αποτελεσματικότητα στη δράση του δήμου , η αξιοκρατία στους εργαζόμενους και τη διοίκηση, αλλά ταυτόχρονα και η αξιολόγηση όλων, ξεκινώντας πρώτα από το δήμαρχο κ. Μποδάκο και τα μέλη της διοίκησης, μέχρι και τον τελευταίο αλφαβητικά εργαζόμενο, η δημόσια διαβούλευση για όλα τα θέματα που απασχολούν την πόλη και τέλος η λογοδοσία Δημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων συνθέτουν έναν δήμο που παλεύουμε, ζητάμε, ονειρευόμαστε. Θα δουλέψουμε και μάλιστα σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θα ήθελα να μου πείτε τις απόψεις της παράταξης για τα ζητήματα της διαπλάτυνσης της Λ. Ηρακλείου και της διάνοιξης της Λ. Κύμης;
Γνωρίζετε και εσείς, ως δημοσιογράφος, κυρίως όμως οι κάτοικοι και τις θέσεις μας και τις απόψεις μας. Στις περιοδείες μας στις γειτονιές των Ηπειρώτικων και του Παλιού Ηρακλείου συζητήσαμε με τους πολίτες, μοιράσαμε ανακοινώσεις, τονίσαμε επανειλημμένα στα δημοτικά συμβούλια, ότι η διάνοιξη της Λ. Κύμης είναι αναγκαιότητα, για την Πόλη μας, ανάσα για τους κατοίκους αυτών των περιοχών και έργο απαραίτητο για να ανακουφιστούν επιτέλους από τα δείνα της τεράστιας κυκλοφοριακής ασφυξίας. Είπαμε όμως και κάτι ακόμα . Τίποτα δεν θα ξεκινήσει αν η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο δεν δεσμευτεί για υπόγεια κατασκευή της Λ. Κύμης στα 250 μέτρα περίπου που περνά επιφανειακά στην Πόλη, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του σκεπαστού σε χώρο αθλητικών εγκαταστάσεων. Να σας θυμίσω ότι πριν από λίγους μήνες είχα ζητήσει από την δημοτική αρχή να προχωρήσει σε δυναμικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις στην οδό Πλαπούτα, με αφορμή την εκτέλεση έργων της Νομαρχίας, στην κατεύθυνση πίεσης προς την πολιτεία για την υλοποίηση του έργου της διάνοιξης.

Η θέση μας για την Λ. Ηρακλείου ήταν και παραμένει μία. Διαπλάτυνση μέχρι και τον κόμβο της Αττικής Οδού και από εκεί και πάνω εξωραϊσμός της, χωρίς να θίγονται σπίτια ή καταστήματα. Πιστεύω όχι μόνο εγώ, αλλά οι πολίτες ότι η εικόνα της Λ. Ηρακλείου δεν τιμά κανέναν, πολύ δε περισσότερο όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά. Λεωφόρος χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς δυνατότητα ο πεζός να την περπατήσει κατά μήκος ή κάθετα με ασφάλεια , με καταστήματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και σύμφωνα με την πραγματική τους αξία καθιστά περισσότερο από ποτέ αναγκαία την διαπλάτυνσή της . Η τοπική αγορά του Ηρακλείου έχει εικόνα που δεν της ταιριάζει και η σημερινή κατάσταση αποπνέει μιζέρια.

Κύριε Μποδάκο η θέση μας για την Λ. Ηρακλείου δεν αλλάζει, ανάλογα με τον συνομιλητή μας. Δεν μας ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Εξάλλου και αυτοί που σήμερα αντιδρούν, δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μακροπρόθεσμα εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα.

Ποια πρέπει να είναι η στάση του Δήμου για το κτήμα Φιξ;
Εδώ και χρόνια ισχυρίζομαι, αγωνίζομαι και διεκδικώ ότι το κτήμα ΦΙΞ , ο μοναδικός πνεύμονας Πρασίνου σε ολόκληρη την περιοχή, σας λέγω ότι έχει 1500 πεύκα περίπου, ανήκει στους πολίτες όχι μόνο της πόλης μας αλλά και των όμορων δήμων. Η δημοτική αρχή έχει έναν παθητικό ρόλο και αυτό με ενοχλεί . Πολλές φορές με θυμώνει. Η πολιτεία πρέπει να το αποκτήσει και να το παραχωρήσει σε αυτούς, που τους ανήκει, δηλαδή σε όλους εμάς. Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα περισσότερο, με τίποτα λιγότερο.

Πολλοί λένε ότι ο Νίκος Μπάμπαλος βγαίνει και καταγγέλλει καταστάσεις και φαινόμενα που και ο ίδιος συντηρούσε όντας μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής για 14 χρόνια. Τι απαντάτε;

Ασχολήθηκα με τα πράγματα της Πόλης από νεαρή ηλικία. Η διάθεση προσφοράς για την Πόλη μου και τη γειτονιά μου αποτελεί το μοναδικό παράγοντα ενασχόλησης με τα κοινά, ενώ η προσωπική φιλοδοξία είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπαθειών, περισσότερων ανθρώπων για μια Πόλη καλύτερη. Δεν αποποιούμαι το παρελθόν μου κ. Μποδάκο. αλίμονο. Προσπάθησα μέσα από τη δημοτική παράταξη, της οποίας ήμουν μέλος, με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου ή από όποια θέση ευθύνης μου είχε δοθεί, να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου, να δουλεύω με όρεξη χωρίς ιδιοτέλεια, πάντα μέσα από τη κοινή προσπάθεια, συλλογικά για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Πόλη. Αυτή την προσπάθεια οι πολίτες την αναγνώρισαν, έτσι όπως οι πολίτες επιβραβεύουν, ή αποδοκιμάζουν την κρίσιμη ώρα. Ωστόσο, μετά από μια μεγάλη περίοδο ουσιαστικής και σπουδαίας δουλειάς και σημαντικού έργου, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από οποιονδήποτε, και σε αυτή την πορεία έβαλα και εγώ ένα λιθαράκι, μπορεί το πιο μικρό, αλλά έβαλα, η παράταξη άρχισε να αλλάζει βηματισμό, να απομακρύνεται από τους πολίτες, την παραγωγή έργου τη διαδέχθηκε η απλή διαχείριση και αυτή με πολλά ζητήματα ανοικτά. Γίναμε διαχειριστές της νομής της εξουσίας.

Αποξενωθήκαμε και θυμώσαμε τους πολίτες, αλλά και τους φίλους μας. Τότε και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου δημοτικοί σύμβουλοι, διακρίνοντας την αλλαγή πορείας τα είπαμε, επισημάναμε τα φαινόμενα αυτά, τους κινδύνους, ζητήσαμε το καράβι να πάει αλλιώς. Δυστυχώς όχι μόνο δεν ακουστήκαμε τότε, αλλά δεν ελήφθη και το μήνυμα των εκλογών του 2002. Η πορεία αυτή παρέμενε ίδια και μετά τις εκλογές. Είχα λοιπόν δύο επιλογές τότε. Ή να συμβιβαστώ με την υπάρχουσα τότε κατάσταση, όπως πολλοί μου ζητούσαν ή να προχωρήσω σε ρήξη και να είμαι συνεπής με τις ιδέες μου και τα πιστεύω μου, συνεπής όμως και με τους πολίτες που ήμουν δίπλα τους και επανειλημμένα με είχαν τιμήσει. Επέλεξα το δύσκολο δρόμο της ρήξης. Αρκετοί πρώην «φίλοι» μου με κατηγόρησαν, ότι δήθεν στην απόφασή μου αυτή οδηγήθηκα από προσωπική και μόνο φιλοδοξία. Δυστυχώς, όμως για αυτούς, αποτελεί αστήριχτη δικαιολογία γιατί μετά τη δική μου απόφαση ακολούθησαν και άλλοι τον ίδιο δρόμο είτε πριν τις εκλογές του 2006, είτε μετά.

Αυτή την επιλογή μου, αυτή την απόφαση ευθύνης την χρησιμοποιούν όμως και ως άλλοθι, γιατί έτσι αποφεύγουν να κάνουν δημόσια την αυτοκριτική τους, να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες και να οδηγήσουν τα τοπικά δημοτικά πράγματα μπροστά, με όρους μέλλοντος και όχι με αναμνήσεις από το παρελθόν. Στην πολιτική δεν μπορείς να κρύβεσαι πίσω από τους άλλους, να φταίνε πάντα οι άλλοι για τις δικές σου επιλογές. Δεν ήμουν εγώ η αιτία που χάθηκαν καρέκλες, που απωλέσθη η νομή της εξουσίας, που άλλαξε η διοίκηση του δήμου. Οι πολίτες ήταν αποφασισμένοι στην επιλογή τους ακόμη και αν όλοι μαζί το 2006 έδιναν από κοινού τη μάχη. Η εκλογή του κ Γεωργόπουλου υπάκουγε στην απαίτηση για αλλαγή, αλλά με αρνητική προσέγγιση.

Δεν συντήρησα λοιπόν πολιτικές καταστάσεις και φαινόμενα, που παλεύω σήμερα κ. Μποδάκο. Προσπάθησα να τα αλλάξω, όπως και άλλοι, αλλά δεν μου το επέτρεψαν . Προφανώς εκείνοι που έμειναν είχαν περισσότερες επιλογές…

Πριν μερικούς μήνες γνωστοποιήθηκε η συνεργασία της παράταξης με την κα Ζούρου. Να περιμένουμε και άλλες ανάλογες κινήσεις;
Η συνεργασία με την κα Ζούρου πραγματικά ενίσχυσε την Παράταξη και ανταποκρίνεται στην πράξη η θέληση και η απόφαση της Παράταξης να γυρίσει σελίδα στα δημοτικά πράγματα, χωρίς να γυρνάει την πλάτη σε πρόσωπα άξια, με εμπειρίες που έχουν διάθεση προσφοράς. Ακόμα πιο σημαντικό είναι η απήχηση που έχει ολοένα και περισσότερο η Παράταξή μας σε λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς συμπολίτες μας. Σε ανθρώπους που δηλώνουν την συμπαράστασή τους, που δηλώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν σε αυτό τον κοινό αγώνα, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και που καθημερινά πυκνώνουν τις τάξεις μας. Η πρόσκληση μου προς όλους όσους αντιλαμβάνονται την ανάγκη να γυρίσει σελίδα ο δήμος και να προχωρήσει μπροστά είναι ανοιχτή. Αν κρίνω λοιπόν από την μέχρι τώρα απήχηση που έχει αυτή η δημόσια πρόσκληση ο αριθμός των μελών, των φίλων, των στελεχών - ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το – της Παράταξης διαρκώς αυξάνει και δημιουργείται ένα μεγάλο πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα. Αυτό που με χαροποιεί επίσης είναι και το γεγονός ότι παράλληλα με την κατακόρυφη αύξηση των μελών και φίλων της Παράταξης αυξάνουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έχουμε ανθρώπους ικανούς και έντιμους, που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν και όχι να κάνουν καριέρα ως δημοτικοί σύμβουλοι ή ως κάτι άλλο ή να ικανοποιήσουν κάποια ματαιοδοξία τους. Να δουλέψουν για την Πόλη. Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα, να κάνουμε ρήξεις και ανατροπές για να διαμορφώσουμε με τους πολίτες ένα άλλο κλίμα στην Πόλη.

Απευθυνόμαστε στο σύνολο της κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων ή πολιτικών επιλογών σε κεντρικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε και ζητάμε να συμπαραταχθούμε με όλους εκείνους που έχουν τις ίδιες αγωνίες με εμάς. Και υπάρχουν σήμερα άνθρωποι με τις ίδιες ανησυχίες και αγωνίες.

Δεν απευθύνομαι σε όσους όμως καιροσκοπούν περιμένοντας τα γεγονότα που θα οδηγήσουν τις καταστάσεις στα μέτρα τους για να ευνοήσουν τις όποιες φιλοδοξίες τους.

To ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο οδεύει διαιρεμένο στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει αυτό το σκηνικό; Θα αναλάβετε κάποιες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση;
Θα πάω ένα βήμα πιο πέρα από την ερώτησή σας. Το ζητούμενο σήμερα, στην κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος, δεν είναι μόνο η ενότητα ενός πολιτικού χώρου, αυτή καθ’ εαυτή, αλλά η ενότητα η οποία μπορεί να οδηγήσει στην νίκη και ακόμα περισσότερο η ενότητα η οποία, αξιοποιώντας βεβαία την ενυπάρχουσα εμπειρία, μπορεί να οδηγήσει σε μια σύγχρονη και αποδοτική διοίκηση τον δήμο, απαλλαγμένη από παθογένειες περασμένων τετραετιών, η οποία θα συμβαδίζει με την διαφορετική αντίληψη για την δημόσια διοίκηση που έχει αρχίζει ήδη να εφαρμόζει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η Ενότητα – η οποία ως έννοια διαφέρει ουσιωδώς από την απλή «άθροιση» - είναι η απόρροια μιας βαθιά πολιτικής διεργασίας και η κοινή κατάληξη μιας ειλικρινούς και σε βάθος συζήτησης. Η Ενότητα πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες πολιτικές βάσεις και σε αρχές και όχι σε ένα παζάρι ρόλων και αξιωμάτων. Έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ την ενότητα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η Ενότητα είναι μια διαδικασία που προϋποθέτει την υπαγωγή του «εγώ» στο «εμείς». Προϋποθέτει, την αποδοχή της αρχής ότι η Πόλη δεν χρωστάει τίποτα σε κανέναν, αντιθέτως, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά και που οι συνδημότες μας κατά καιρούς μας έχουν τιμήσει με την ψήφο τους, αναθέτοντάς μας διάφορα αξιώματα, εμείς χρωστάμε στην Πόλη και εμείς οφείλουμε να λογοδοτούμε και να αιτιολογούμε με ειλικρίνεια και με πληρότητα στους πολίτες τις όποιες αποφάσεις μας.

Η ενότητα απαιτεί καθαρές κουβέντες και καθαρές σχέσεις. Ακούω, ήδη από τις δημοτικές εκλογές του 2002, διαρκώς κάποιοι να λένε ότι «λάβαμε το μήνυμα της κοινωνίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πράξουν και αναλόγως. Σήμερα είναι 2009 … οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν το 2010 … για να εκλεγεί η διοίκηση του δήμου έως το 2014. Η φράση αυτή από μόνη της (πήραμε το μήνυμα), συνοδευόμενη από ψήγματα αυτοκριτικής αλλά όχι από ειλικρινείς και γενναίες αποφάσεις και πράξεις, δεν λέει απολύτως τίποτα. Ας μας εξηγήσει κάποιος τι «έλεγε» αυτό το περιβόητο ¨μήνυμα¨ και – αφού το έλαβαν – τι έκαναν για να ανταποκριθούν στις επιταγές του αποστολέα του, δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας.

Για εμάς το μήνυμα της κοινωνίας είναι σαφές και ξεκάθαρο: Ο Δήμος έχει ανάγκη από ΑΛΛΑΓΗ και έχει ανάγκη να πάει ΜΠΡΟΣΤΑ. Δεν είναι - και δεν θα μπορούσε να είναι – ένα μήνυμα της μορφής «μην αλλάζετε τίποτα ούτε σε πρόσωπα, ούτε σε αντιλήψεις, ούτε σε νοοτροπίες – προχωρήστε έτσι όπως είστε τα τελευταία είκοσι χρόνια με τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις και με τις ίδιες πρακτικές». Το μήνυμα για εμάς είναι ¨ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΠΑΝΤΟΥ – ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ -ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ¨.
Και πράγματι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι ορατή η ανάγκη για τον δήμο να γυρίσει σελίδα. Σε αυτή την προσπάθεια είναι σαφές ότι δεν περισσεύει κανένας. Καταβάλω ήδη και θα συνεχίσω να καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συμπόρευση όλων όσων πιστεύουμε στις ίδιες αρχές και αξίες και έχουμε συγκλίνουσες πολιτικές αναφορές, τόσο μέσα στα πλαίσια του ΠΑΣΟΚ, όσο και με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Αν δοθεί χρίσμα από το κόμμα στον κ. Μαστοράκο ή σε κάποιον άλλο ποια θα είναι η στάση σας;
Θα ήταν λάθος να προσπαθώ να δίνω υποθετικές απαντήσεις σε κάθε ένα από τα πολλά υποθετικά σενάρια που κυκλοφορούν και που σίγουρα θα κυκλοφορήσουν κι άλλα. Θα οδηγούσε σε μια απεραντολογία. Αφήστε πρώτα να δούμε π.χ. εάν τα κόμματα θα δώσουν χρίσματα στις δημοτικές εκλογές, εάν ναι σε ποιους δήμους θα δώσουν, ποια μορφή θα έχει η όποια στήριξη κλπ… Πάντως, για να μην θεωρήσετε ότι προσπαθώ να αποφύγω την ερώτησή σας σας λέω το εξής: Η Παράταξη «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από την προηγούμενη φορά, οι συνθήκες είναι σαφώς ευνοϊκότερες από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, είμαστε απολύτως έτοιμοι και συντεταγμένοι για να δώσουμε, με όρους νίκης και επιτρέψτε μου αυτό το τελευταίο να το τονίζω, την μάχη για τις επερχόμενες εκλογές και είμαστε σε θέση να εξετάζουμε συλλογικά κάθε νέο δεδομένο που προκύπτει και να αποφασίζουμε σε χρόνο άμεσο για κάθε υπαρκτό ζήτημα που απασχολεί την Παράταξη ή την Πόλη συνολικά.

Τέλος να σας υπενθυμίσω και τη βασική αρχή μου: «τα κόμματα πρέπει να αφουγκράζονται τις ανησυχίες, τις αγωνίες , τη θέληση των τοπικών κοινωνιών»

Ακούγονται πολλά σενάρια για τις συνενώσεις των δήμων της Αττικής. Ποια είναι η θέση σας;
Είμαι σαφώς υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης τόσο σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όσο και σε επίπεδο κεντρικού κράτους. Ωστόσο, η μεταρρύθμιση θα πρέπει να συνοδευτεί και να υποστηριχτεί με μια σειρά μέτρων που στόχο θα έχουν να δημιουργήσουν ευέλικτο και επιτελικό κεντρικό κράτος, ισχυρές περιφέρειες ικανές να διαχειρίζονται χρήματα και έργα μεγάλα, δήμους αξιόπιστους, δυνατούς και οικονομικά αυτάρκεις για να είναι κοντά και δίπλα στον πολίτη.

Από το www.xtypos.gr