ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Πεδίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης αποτέλεσε η χρήση διάφορων αθλητικών χώρων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής τις προηγούμενες ημέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Καπαπίτσα από τη φιλοξενία της ΑΕΚ στο κλειστό γήπεδο της οδού Ζεφύρου, η λειτουργία του κυλικείου και του καταστήματος ρούχων στο γήπεδο ποδοσφαίρου της οδού Πρασίνου Λόφου, αλλά και η χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου 5χ5 στην οδό Ιωαννίνων στα “Ηπειρώτικα” ήταν τα θέματα που προκάλεσαν μια αλυσιδωτή κόντρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.



Εξ αυτών, το θέμα που κυριάρχησε είναι η χρήση του γηπέδου της οδού Ζεφύρου από την ομάδα βόλεϊ της ΑΕΚ, η οποία αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία. Ήδη, από τις αρχή της περιόδου υπάρχουν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες κατοίκων που μένουν δίπλα στο γήπεδο για ηχορύπανση και φθορές σε αυτοκίνητα από οπαδούς όταν αγωνίζεται η ΑΕΚ εκεί. Μάλιστα, σε μια πρόσφατη αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Παναθηναϊκό, αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, ενώ χούλιγκαν έσπασαν ακόμα και τζάμια του παρακείμενου 3ου Λυκείου.

Το θέμα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη, κ. Γιώργος Βλαντής, ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και ζήτησε να παρέμβει ο Δήμος στους υπεύθυνους της ομάδας. Ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αναγνώρισε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα και ότι υπάρχουν φθορές σε περιουσίες κατοίκων αλλά και του Δήμου. Σημείωσε δε πως η Δημοτική Αρχή είναι σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου, ενώ έχει γίνει και παρέμβαση στην Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης σχετικά με την καταλληλότητα του γηπέδου. Αναλυτικότερη συζήτηση όμως για το θέμα έγινε στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, παρουσία και εκπροσώπων κατοίκων. Ένας εξ αυτών, ο κ. Νίκος Κρασαδάκης εξέθεσε στο Σώμα τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή όταν παίζει η ομάδα της ΑΕΚ στο κλειστό. “Δεν μπορούμε να ησυχάσουμε από το θόρυβο, έχουν σπάσει τζαμιά οικιών και αυτοκινήτων, υπάρχουν γρατζουνιές και φθορές στα αυτοκίνητα μας... Ζητάμε την ησυχία μας... Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν πάει άλλο!”, τόνισε ο κ. Κρασαδάκης.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως το Κλειστό δεν έχει εκχωρηθεί από το Δήμο ή Νομικό Πρόσωπο στην ΑΕΚ, ενώ είπε πως η αστυνομία έχει στείλει έγγραφα προς τις αρμόδιες αρχές, με θέμα την άδεια τελέσεως αγώνων και στα οποία ζητάει να μάθει αν το κλειστό της οδού Ζεφύρου έχει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ανάλογη επιστολή για τη χρήση του γηπέδου έχει στείλει και ο Δήμος στην Ομοσπονδία, με κοινοποίηση προς το Σωματείο. Ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κοινή συνισταμένη των απόψεων ήταν να απαγορευτεί η χρησιμοποίηση του γηπέδου από το Σωματείο, αλλά υπήρξε έντονος προβληματισμός για το πως και πότε θα γινόταν αυτό. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως ένας ακόμα λόγος που έθεσε η Διοίκηση του Δήμου για την απομάκρυνση του σωματείου ήταν και οι εργασίες που αναμένεται να κάνει για την ανακατασκευή του χώρου. Οι περισσότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι ζήτησαν να φύγει άμεσα το Σωματείο από το γήπεδο, αλλά κάποιοι άλλοι (όπως οι κ.κ. Βλαντής και Σ. Παπουτσής) θεώρησαν πιο φρόνιμο να γίνει μια συνεννόηση με τους υπεύθυνους της ομάδας και να δοθεί μια διορία, ώστε να βρεθεί νέα έδρα. Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, πρότεινε ο Δήμος να ζητήσει από τον Ομοσπονδία να αλλάξει έδρα από τη μεθεπόμενη εντός έδρας συνάντηση της ομάδας και να υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στον (έναν) αγώνα που θα γίνει εντός. Μετά από αρκετή διαβούλευση, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απαγορεύσει άμεσα η χρήση του δημοτικού γυμναστηρίου από την ΑΕΚ, λόγω επίδειξης αντιαθλητικής συμπεριφοράς από μερίδα οπαδών, πρόκλησης επεισοδίων και έλλειψης έγκρισης καταλληλότητας του γηπέδου.

Κόντρα για τις πολιτικές ευθύνες
Ένα ζήτημα που τέθηκε ήταν πώς μπήκε η ομάδα της ΑΕΚ μέσα στο Κλειστό από τη στιγμή που ο Δήμαρχος σημείωνε ότι δεν υπάρχει απόφαση εκχώρησης. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η ΑΕΚ χρησιμοποιούσε και παλαιότερα το γήπεδο όταν έπαιζε σε μικρότερες κατηγορίες και επέστρεψε στο Ηράκλειο πέρυσι τον Οκτώβριο, που έπαιζε ακόμα στην Α2. Αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα πολιτικής ευθύνης της Διοίκησης του Δήμου, αλλά και της αθλητικής επιχείρησης του Δήμου. “Τι είδους συμφωνίες είναι αυτές, χωρίς υπογραφές συμφωνητικών; Πώς πήρατε απόφαση να έχουμε αγώνες Α1 κατηγορίας στο Ηράκλειο;” αναρωτήθηκε ο κ. Στάθης Αγγελινάς. “Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο Δήμαρχος δεν γνώριζε για την παραχώρηση. Υπάρχει ευθύνη...”, είπε ο κ. Βλαντής, που πρότεινε να οριστεί μια διαδικασία για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, σημείωσε η παράταξη έχει καταθέσει ερωτήματα για το θέμα από την άνοιξη του 2009 προς τη Διοίκηση, αλλά δεν πήρε απαντήσεις. “Υπάρχουν τεράστια ζητήματα πολιτικής ευθύνης. Αν υπάρχουν παραλείψεις και λάθη από συνεργάτες σας, η πολιτική ευθύνη βαραίνει εσάς”, είπε ο κ. Μπάμπαλος, απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο. Στη συνέχεια, αναρωτήθηκε αν η Δημοτική Επιχείρηση εκχωρεί στα σωματεία το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους αθλητικούς χώρους όπως θέλουν και εμμέσως ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της αθλητικής επιχείρησης κ. Μήνα.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Δημοκρατική Ενότητα”, κ. Βασίλης Λυκούρας, υπογράμμισε πως κάποιοι από τη Διοίκηση δεν έλαβαν υπόψη τα προβλήματα που δημιουργούνται στους αγώνες αυτών των ομάδων, ενώ σημείωσε και το γεγονός πως το Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται να αποφασίσει την άρση της χρησιμοποίησης του γηπέδου από την ΑΕΚ, χωρίς να υπάρχει ανάλογη απόφαση για τη παραχώρηση. Εξηγήσεις ανέλαβε να δώσει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αθλητισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΑΠΠΗΑ), κ. Κώστας Μήνας. Όπως ανέφερε, όταν ανέλαβε την Προεδρία της Επιχείρησης, πέρυσι την άνοιξη, βρήκε την ΑΕΚ να παίζει στο γήπεδο. Μετά έληξε η αγωνιστική χρονιά και, λίγο πριν ξεκινήσει η επόμενη, η ομάδα κατέθεσε αίτημα για να χρησιμοποιεί το γήπεδο για αγώνες και προπονήσεις. Ο κ. Μήνας εξήγησε πως τα σωματεία συμφώνησαν μεταξύ τους για τη χρησιμοποίηση του γηπέδου και, βάσει αυτής της συνεννόησης, συμφωνήθηκε η ΑΕΚ να χρησιμοποιεί το γήπεδο το μεσημέρι (από τις 2 ως τις 4). Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης ήρθε μετά και ενέκρινε το πρόγραμμα χρήσης του γηπέδου. “Αυτό γίνεται κάθε χρόνο και δεν το έκανα εγώ για πρώτη φορά”, είπε ο κ. Μήνας, που επισήμανε πως είχε συμφωνηθεί να δώσει η ΑΕΚ 20.000 ευρώ στην Επιχείρηση για τη χρήση του χώρου, ένα ποσό που αντιστοιχεί στα λειτουργικά έξοδα. Ωστόσο, λόγω διοικητικών προβλημάτων στην ομάδα, όχι μόνο δεν υπήρξε υπογραφή συμφωνητικού, αλλά δεν έχουν δοθεί και χρήματα στην Επιχείρηση. Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Μήνα, στο γήπεδο έγιναν και κάποιες παρεμβάσεις (αποδυτήρια, παρκέ) με έξοδα της ΑΕΚ. Στις κατηγορίες του κ. ­Μπά­μπαλου, ο κ. Μήνας ανέβασε τους τόνους και κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο πως όταν ήταν μέλος της Διοίκησης του Δήμου και η ΑΕΚ χρησιμοποιούσε το γήπεδο, ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε.

Προβληματική... μίσθωση
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης, κ.κ. Στάθης Αγγελινάς, Κυριάκος Κουτρούλης και Νίκος Μπάμπαλος, έθεσαν και πάλι το ζήτημα ης παραχώρησης της χρήσης του κυλικείου και του καταστήματος ρούχων που βρίσκονται δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της οδού Πρασίνου Λόφου σε αθλητικό σωματείο της πόλης (στην Α.Ε. Ηρακλείου).

Ο κ. Κουτρούλης έκανε λόγο για “προσωπικές πολιτικές”. “Παραχωρούμε μαγαζιά σε αθλητική εταιρεία.. Πετάμε έξω τα παιδιά από αθλητικούς χώρους και βάζουμε μέσα σωματεία...”, είπε μεταξύ άλλων, προκαλώντας την αντίδραση του Δημάρχου, που τόνισε πως δεν μπορεί να αφήνει αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων και του ζήτησε να είναι πιο προσεκτικός.

Ο κ. Μπάμπαλος μίλησε για “πολιτικό και ηθικό ζήτημα” και κατήγγειλε πως δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπο­νται από τον Κώδικα για τη μίσθωση του κυλικείου. Όπως ανέφερε, ο χώρος που εκμισθώνεται είναι αυθαίρετος και παράνομος και υπάρχει έγγραφο της Αττικής Οδού με το οποίο ζητείται η κατεδάφιση του. Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Μπάμπαλος, δεν έχουν καταβληθεί μισθώματα, ενώ ο χώρος καταναλώνει ρεύμα και νερό από το γήπεδο με χρήματα των δημοτών. Για την εταιρεία που χρησιμοποεί το κατάστημα αθλητικών ρούχων παρατήρησε πως δεν έχει καμία σχέση με το Σωματείο.

Ο κ. Μήνας απάντησε πως για την παραχώρηση του κυλικείου στην ομάδα υπήρξε απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης το 2007. Ωστόσο, επειδή το Σωματείο δεν μπορούσε να διεξάγει εμπορικές δραστηριότητες, ο χώρος υπομισθώθηκε. Επίσης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει εκκρεμότητα με την καταβολή των μισθωμάτων, έπειτα από αίτημα του Σωματείου ο Πρόεδρος της ΚΕΑΠΠΗΑ τόνισε πως είναι σε εξέλιξη προσπάθεια νομιμοποίησης των αυθαίρετων κυλικείων που βρήκε η νυν Δημοτική Αρχή στους αθλητικούς χώρους. Για το κατάστημα ρούχων είπε πως είναι θέμα του Σωματείου πώς θα διαχειριστεί τη διάθεση των ρούχων του στους φίλους και τα μέλη της ομάδας.

Ο κ. Γεωργόπουλος πρόσθεσε πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΑΠΠΗΑ, στην οποία έδωσε το παρών και ο ίδιος, αποφασίστηκε ομόφωνα να εξεταστεί το θέμα των κυλικείων και των υπόλοιπων χώρων. Μάλιστα, είπε πως το θέμα θα δοθεί στο νομικό σύμβουλο του Δήμου για να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες.

Αντιπαράθεση και για το γήπεδο της οδού Ιωαννίνων
Οι κ.κ. Μπάμπαλος και Κουτρούλης έθεσαν και το θέμα της χρήσης του γηπέδου 5Χ5 στην οδό Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας πως τα παιδιά της γειτονιάς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χώρο, εξαιτίας της χρήσης του από Σωματείο. Ο κ. Μήνας απάντησε πως το γήπεδο χρησιμοποιείται 3 φορές την εβδομάδα από τις ακαδημίες του Δήμου και άλλες δύο φορές από Σωματείο (επί ένα δίωρο η κάθε φορά). “Το γήπεδο δεν ανήκει στην περιοχή Ηπειρώτικα και έχει γίνει με χρήματα όλων των δημοτών...Στις ακαδημίες υπάρχουν παιδιά δημοτών”, σημείωσε ο κ. Μήνας.

Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, είπε πως πρέπει να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή και να συζητηθούν θέματα αθλητισμού. “Μαζικό αθλητισμό κάνουν και τα σωματεία του Ηρακλείου”, είπε και ζήτησε από όλους να δουν το θέμα με σοβαρότητα.

Από το www.xtypos.gr