Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ

Στη προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε σε κάποια σημεία στον Γ. Μαστοράκο, ο οποίος εκτός από την αρνητική εικόνα που έχει καταφέρει να δημιουργήσει στους δημότες, έχει και πολλά θετικά κυρίως σε ανθρώπινο επίπεδο.

Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα ο Γ. Μαστοράκος είναι γεννημένος για πολιτικός, έχει όλα τα χαρακτηριστικά, θετικά και αρνητικά, που είναι απαραίτητα για κάποιον να επιβιώσει και να διαπρέψει στην πολιτική παλαίστρα.

Ο Γ. Μαστοράκος είναι Άνθρωπος, ευαίσθητος, πονόψυχος, και αυτό το έχει δείξει στην πράξη και πολλάκις, όσο ήταν δήμαρχος στο Ηράκλειο.
Ευαίσθητος επίσης ήταν και στον πολιτισμό και την τέχνη, μπορεί να μην γίνονταν τίποτα ιδιαίτερο, αλλά έστω και το λίγο ήθελε να το προστατέψει, δε το διαπραγματεύονταν.
Κάποια συμπλέγματα όμως φίλε Γ. Μαστοράκο ήταν και είναι εκείνα που φρενάρουν την μεγαλειώδη ικανότητα σου για τα κοινά.

Η ανθρωπιά και η ευαισθησία είναι και αφορούν οποιονδήποτε αρκεί να μην είναι συνεργάτης του Γιώργου.

Έχει πουλήσει στο παρελθόν πολλούς συνεργάτες του ακόμα και φίλους, και χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος, μόνο και μόνο από ανασφάλεια και εγωιστικούς λόγους.
Όπως τον έχω ψυχογραφήσει τον Μαστοράκο, δεν θέλει οι συνεργάτες του να είναι προσωπικότητες που να έχουν άποψη, να είναι οξυδερκείς, να φέρνουν εύκολα αντιρρήσεις, να διεκδικούν.

Βέβαια με το σκεπτικό αυτό πορεύτηκε μέχρι σήμερα αλλά τελικά δεν εξασφάλισε ότι οι συνεργάτες που είχε επιλέξει δε θα σήκωναν τελικά κεφάλι και ότι την κατάλληλη στιγμή θα τους έβρισκε απέναντι του. Εξάλλου αυτός που είναι περισσότερο πιθανό να σου την φέρει δεν είναι κάποιος με δυναμική άποψη, αλλά κάποιος που το παίζει καλό παιδί όχι γιατί σε σέβεται αλλά επειδή περιμένει να τον προωθήσεις, να αρχίσει να δημιουργεί κύκλο και γνωριμίες, μέχρι να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο.

Ο Μαστοράκος δεν ήταν άνθρωπος που το έπαιζε τεχνοκράτης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας καλής λογιστικής γραμμής σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό. Βέβαια και επί των ημερών του Μαστοράκου οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις παρέμεναν απλήρωτοι για μήνες, υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιοι δεν πατούσαν καν στην εργασία τους και αμείβονταν κανονικά, υπήρχαν συγκεκριμένοι που αμείβονταν ενώ οι συνάδελφοι τους είχαν να πληρωθούν 2 και 3 μήνες.

Ποτέ δεν κατάλαβα το σκεπτικό των διακρίσεων του Γιώργου, σε κάποιους ήταν εξαιρετικά ευεργετικός, ακόμα και αν ήταν πρόσωπα που τον εξέθεταν, ακόμα και αν δεν ήταν τόσο πιστοί όσο δήλωναν. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το διαπιστώσει και ο ίδιος.

Όπως έχουμε γράψει και άλλες φορές, ο Μαστοράκος χρεώνεται την τσιμεντοποίηση του Ηρακλείου, την έλλειψη ελεύθερων χώρων, όταν το Ηράκλειο πριν από 20 χρόνια ήταν γεμάτο αλάνες, χρεώνεται το ότι δεν άκουγε τους πιστούς του φίλους αγνοώντας τους κατ’ επανάληψη.

Ο Μαστοράκος όμως δεν ήταν σαν δήμαρχος απρόσιτος, δεν το έπαιζε δήμαρχος ήταν ανοικτός ήταν υπεύθυνος, ποτέ δεν προσπαθούσε να χρεώσει σε συνεργάτες του ευθύνες που εξέθεταν τον ίδιο. Αυτός ίσως να είναι και ο λόγος ότι έχει γίνει αποδέκτης όλων των κακώς κειμένων κυρίως των 2 τελευταίων τετραετιών, που είχε αφήσει την διοίκηση του δήμου στον αυτόματο πιλότο, με αποτέλεσμα οι αντιδήμαρχοι, και πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων να κάνουν ότι τους γουστάρει χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Κατά την προσωπική μου άποψη ο Γ. Μαστοράκος την τετραετία του Γεωργόπουλου έκανε ίσως το μεγαλύτερο λάθος ακόμα και από τότε που ήταν δήμαρχος. Η ανεπαρκής έως βελούδινη αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, το ελεύθερο πεδίο που άφησε στο Στ. Γεωργόπουλο, το ότι δεν αντέδρασε στα αποδεδειγμένα ψεύδη που του καταλόγιζε ο Γεωργόπουλος για το χρέος που παρέλαβε, είναι μερικά highlights που δημιουργούν απορίες αλλά και καταγράφονται με αρνητικό πρόσημο για την στάση του πρώην δημάρχου στα πέτρινα χρόνια της διοίκησης του Γεωργόπουλου.

 Ίσως ο Μαστοράκος να θεωρούσε ότι η πρωτόγνωρη διοίκηση του Γεωργόπουλου για την πόλη μας θα το έχριζε αυτομάτως Μεσσία, και οι Ηρακλειώτες θα έκαναν υπομονή μέχρι της εκλογές του Νοεμβρίου για να τον επανεκλέξουν.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν στην πολιτική σκηνή του Ηρακλείου, οι επιλογές αυξήθηκαν και ο κομματικός χώρος του Γ. Μαστοράκου διχάστηκε σε τέτοιο βαθμό που φαντάζει απίθανο να βρεθεί σημείο συνεννόησης ώστε να συσπειρωθεί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο.

Δεν θεωρώ ότι η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου θα είναι τυπική στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κατά πολύ από το ποια πρόσωπα θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο που θα προτείνει στο εκλογικό σώμα.

Αν στο ψηφοδέλτιο υπάρχει έστω και ένα από τα πρόσωπα του παρελθόντος τότε φίλε Γιώργο, δε σε βλέπω να κάνεις και πολλά πράγματα, όπως επίσης μη κάνεις το λάθος και συμπεριλάβεις ευεργετημένους που ο κόσμος τους έχει καταχωρήσει στην συνείδηση του ως λαμόγια και ας εμφανίζονται σαν καινούργια πρόσωπα.

Αν ο Μαστοράκος αποφάσιζε να κάνει πλήρη ανανέωση του ψηφοδελτίου του στις εκλογές του 2000, σήμερα θα ήταν ακόμα δήμαρχος. Δεν ξέρω για πιο λόγο δε το έκανε ακόμα και το 2006, αλλά επιτρέψτε μου να εκτιμήσω ότι και στις εκλογές του 2010 δεν πρόκειται να δούμε θεαματικές αλλαγές στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ.