ΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΡΟΜΟΣ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Το έργο της μετατροπής οδών του Ηρακλείου σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας που εντάχθηκε προς χρηματοδότηση από τη Νομαρχία Αθηνών έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε κατοίκους “προβληματικών” δρόμων της πόλης που υποφέρουν από την κίνηση, τα σταθμευμένα οχήματα και την έλλειψη πεζοδρομίων.

Ένας τέτοιος δρόμος είναι η οδός Καλύμνου, ένας μικρός κάθετος προς την Μαρίνου Αντύπα δρόμος στο Ψαλίδι, το μήκος του οποίου δεν ξεπερνάει τα 100 μέτρα. Οι κάτοικοι του δρόμου προσπαθούν εδώ και χρόνια να πείσουν τις δημοτικές αρχές να πεζοδρομήσουν ή έστω να ηπιοποιήσουν το δρόμο και ο λόγος είναι προφανής. Στην οδό Καλύμνου, λόγω της γειτνίασης της με την οδό Μαρίνου Αντύπα και τις μεγάλες εταιρείες που εδρεύουν εκεί, συγκεντρώνονται τις καθημερινές πολλά αυτοκίνητα που σταθμεύουν εκατέρωθεν της οδού.

Πολλοί από τους οδηγούς που σταθμεύουν εκεί τα αυτοκίνητα τους είναι εργαζόμενοι των εταιρειών καθώς οι κάτοικοι καταγέλλουν πως τα υπόγεια πάρκινγκ των συγκροτημάτων που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιούνται ή είναι ανεπαρκή. Έτσι λοιπόν τα αυτοκίνητα κατακλύζουν τους γύρω δρόμους, ένας εκ των οποίων είναι και η οδός Καλύμνου. Αυτό που επιβαρύνει την κατάσταση στην οδό Καλύμνου, όμως, είναι η παντελής έλλειψη πεζοδρομίων, κάτι που αναγκάζει τους κατοίκους να περπατούν στο οδόστρωμα. Πολλές φορές δε τα αυτοκίνητα αποκλείουν ακόμα και τις εισόδους των οικιών, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μετατρέπονται σε “ζογκλέρ” για να εισέλθουν στις οικίες τους. Για αυτό το λόγο κάποιοι κάτοικοι, όπως ο κ. Νίκος Παπαευγγελίου, αναγκάζονται να βάλουν φυσικά εμπόδια στις πόρτες των σπιτιών τους. Ο κ. Παπαευαγγελίου χρησιμοποιεί μια ζαρντινιέρα. “Αναγκάζονται οι γυναίκες με τα καρότσια να βγαίνουν στη μέση του δρόμου...έχουμε πάθει ασφυξία από τα αυτοκίνητα” μας λέει ο κ. Παπαευαγγελίου. Ο ίδιος μαζί με αρκετούς γείτονες του έχουν θέσει το ζήτημα της παρέμβασης του Δήμου στην οδό τόσο στη Δημοτική Αρχή Μαστοράκου όσο και στη νυν διοίκηση του Δήμου. Το αίτημα τους είναι να γίνει και στο δρόμο τους κάτι ανάλογο με την όμορη οδό Ανάφης (πλακόστρωση και φυσικά εμπόδια) για να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους.

Δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έμειναν στα... χαρτιά
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους κατοίκους της οδού Καλύμνου εδώ και χρόνια είναι η λειτουργία ενός βαφείου αυτοκινήτων στην περιοχή. To ww.xtypos.gr έχει καταγράψει με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ τις προσπάθειες των κατοίκων για την απομάκρυνση του βαφείου υποστηρίζοντας ότι θίγεται η υγεία και η ησυχία τους εξαιτίας της λειτουργίας του. Το θέμα είχε τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο τόσο επί Δημαρχίας του κ. Μαστοράκου όσο και επί δημαρχίας του κ. Γεωργόπουλου με παραστάσεις κατοίκων και επεισοδιακές συνεδριάσεις.

Έπειτα από πιέσεις κατοίκων, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει το Φεβρουάριο του 2006 (επί Μαστοράκου) ομόφωνα να τροποποιήσει την Πολεοδομική Μελέτη του Κάτω Ψαλιδίου στον άξονα της Μαρίνου Αντύπα απαγορεύοντας την κατασκευή και λειτουργία συνεργείων αυτοκινήτων, φανοποιίας και βαφείων γι αλόγους μείωσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής. Η απόφαση αυτή δεν προωθήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς ο φάκελος κρίθηκε ελλιπής. Ακολούθως το Νοέμβριο του 2008 το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτό το αίτημα των κατοίκων να συνδράμει ο Δήμος, δια του νομικού του εκπροσώπου, στην εκδίκαση αίτηση ακύρωσης της άδειας του βαφείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και αυτή η απόφαση, όμως, έμεινε στα χαρτιά καθώς ακυρώθηκε λίγο μετά από την Περιφέρεια για τυπικό λόγο. Για την ιστορία, πάντως, η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί ακόμα στο ΣτΕ. Επίσης, η τωρινή δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί πως θα προχωρούσε μελέτες για τις χρήσεις γης σε βασικούς οδικούς άξονες της πόλης που δημιουργούνται ανάλογα προβλήματα όπως την Μ. Αντύπα και την Πλαπούτα, κάτι που όπως φαίνεται δεν έχει προχωρήσει.

Γιώργος Παπαδημητρίου: “Θα γίνει παρέμβαση στην οδό Καλύμνου”
Ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, είπε στο www.xtypos.gr (μετά από ερώτημα της εφημερίδας μας) πως στην οδό Καλύμνου πρόκειται σύντομα να γίνει παρέμβαση με πλακόστρωση του οδοστρώματος και παρτέρια καθώς ο δρόμος έχει συμπεριληφθεί σε εργολαβία του Δήμου που ήδη είναι σε εξέλιξη. Και όπως μας συμπλήρωσε, έχει ενημερώσει τους εκπροσώπους των κατοίκων για αυτήν την εξέλιξη.

Από το www.xtypos.gr