ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Με αφορμή την 4η Οκτωβρίου παγκόσμια ημέρα των ζώων, επιθυμούμε να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας στο χώρο των φιλοζωικών σωματείων. Το επίσημο όνομά του υπο σύσταση σωματείου μας είναι «ΕΠΑΦΗ - ΕΝΕΡΓΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» και σκοπός του  είναι η προστασία των αδέσποτων και μη ζώων, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία καθώς και η διάδοση της αγάπης προς τα ζώα.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δραστηριοποιούμαστε πιο ενεργά στο χώρο αυτό, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης τόσο στους απλούς πολίτες όσο και στους αρμόδιους τοπικούς φορείς και κατά καιρούς ήρθαμε αντιμέτωποι με την αδιαφορία και την ολιγωρία των περισσοτέρων από τους τελευταίους. Βασική μας προτεραιότητα, λοιπόν, είναι η σωστή ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας απέναντι στα αδέσποτα ζώα και η δέσμευση των υπευθύνων σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού, μιας και έχουν και την αρμοδιότητα τουλάχιστον όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς.

Οι περισσότεροι ίσως δεν γνωρίζουν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων, το οποίο στη χειρότερη περίπτωση καταπατείται ή στην καλύτερη δεν εφαρμόζεται. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο Νόμος 3170/2003, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι οι Δήμοι έχουν την συνολική ευθύνη για τα θέματα ζώων και πρέπει να  συνεργαστούν με τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις (π.χ. στις επιτροπές παρακολούθησης για προγράμματα αντιμετώπισης αδέσποτων). Παρόλο που έχει ψηφιστεί από το 2003, στο δήμο μας τέθηκε σε εφαρμογή μόλις για 2 μήνες το 2009 και αυτό έπειτα από αφόρητες πιέσεις που ασκήθηκαν από ενεργούς πολίτες και έπειτα από ένα 4μηνο παλινωδιών από την πλευρά του δήμου. Όσοι συμμετείχαν ενεργά εκείνο τον καιρό γνωρίζουν τον αγώνα που κάναμε προκειμένου να γίνουν τα πρώτα βήματα.

Γνωρίζουν ότι ήρθαμε σε επικοινωνία με άλλους δήμους οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την κρατική χρηματοδότηση και υλοποίησαν με επιτυχία το πρόγραμμα στα πλαίσια του Ν 3170/2003, προκειμένου να καταθέσουμε όλα τα έγγραφα που απαιτούνται να γίνουν από τον δήμο μας. Είναι επίσης γνωστό ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν γνώριζαν ούτε τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις τις οποίες και καταθέσαμε προκειμένου να λάβουν γνώση. Είναι επίσης γνωστή σε όλους η αντιμετώπιση που έχει κάποιος όταν αναφέρεται σε νόμους που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

Σαν έλληνες πολίτες και με το δικαίωμα που μας δίνει το ελληνικό σύνταγμα να απαιτούμε την εφαρμογή των νόμων, προβήκαμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε επιτέλους και ο δήμος μας να δραστηριοποιηθεί στο συγκεκριμένο θέμα. Παρόλο που έγιναν κάποια δειλά βήματα, δυστυχώς βλέπουμε ότι και το 2010 κύλησε όπως όλα τα υπόλοιπα χρόνια: ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.

Επειδή γνωρίζουμε ότι, εκτός από τα φιλοζωικά σωματεία, υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται και προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους υποκαθιστώντας πολλές φορές την πολιτεία, τους προσκαλούμε να συνδράμουν την προσπάθειά μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θέτουμε σε λειτουργία το blog http://epafi2010.blogspot.com/ στο οποίο θα μπορεί ο καθένας να συμμετέχει ενεργά και να ενημερώνεται για τις δράσεις μας. Στο ανωτέρω blog επίσης έχουμε δημοσιεύσει όλη τη σχετική ελληνική νομοθεσία, τις υπουργικές αποφάσεις, καθώς και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ερχόμαστε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να κάνουμε αυτή την ανακοίνωση θεωρώντας την προεκλογική περίοδο ευτυχή συγκυρία προκειμένου να αποτελέσουμε με τη σειρά μας έναν μοχλό πίεσης προς τους υποψηφίους δημάρχους της πόλης μας σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων. Τους καλούμε λοιπόν να μας γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους και να δεσμευτούν υπεύθυνα για την τήρησή τους.

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων μας αφορά όλους. Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα γενικότερα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας. Άλλωστε όπως είπε και ο Γκάντι «ο ολοκληρωμένος άνθρωπος είναι αυτός που είναι υπέρ των δικαιωμάτων των ανθρώπων και των ζώων». Αν θέλουμε να ισχυριζόμαστε ότι είμαστε πολίτες μιας σύγχρονης πόλης και ζητούμενό μας είναι η ποιότητα ζωής σε ένα αναβαθμισμένο και φιλικό περιβάλλον, τότε θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι την ευθύνη μας ο καθένας από την πλευρά του και ακόμη περισσότερο αυτοί που μας κυβερνούν. Αυτοί είναι που πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα και προς την κατεύθυνση αυτή να συμπεριλάβουν στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων και να ενεργοποιήσουν σχετικά προγράμματα και δράσεις που τώρα υπολειτουργούν χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς και τις υπάρχουσες δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κάποιοι σκεπτόμενοι τις δαπάνες που συνεπάγονται παρόμοιες δράσεις ίσως προβάλλουν ενστάσεις και θεωρήσουν ότι σε εποχές αυστηρής λιτότητας κάτι τέτοιο μοιάζει με περιττή πολυτέλεια. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Αντίθετα, επειδή το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων αποτελεί και μείζον υγειονομικό θέμα, αυτές οι δράσεις προβλέπονται και χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό που χρειάζεται λοιπόν δεν είναι να εξευρεθούν οι πόροι (οικονομικοί και ανθρώπινοι) και τα κατάλληλα εργαλεία (δράσεις, προγράμματα, λύσεις). Αυτά υπάρχουν. Αυτό που χρειάζεται είναι επιτέλους όλα αυτά να ενεργοποιηθούν και να γίνουν πράξη.

Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες να συνταχθούν μαζί μας

ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ