Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Άρρηκτα συνδεδεμένη με το μεγάλο αγιογράφο Φώτη Κόντογλου θα είναι από εδώ και στο εξής η πλατεία, που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Ηράκλειο.  Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου έκανε δεκτό το αίτημα της Δημοτικής Αρχής για τη μετονομασία του κοινόχρηστου χώρου σε “πλατεία Φώτη Κόντογλου” και την τοποθέτηση προτομής του μεγάλου καλλιτέχνη.


Μάλιστα, πρόκειται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου και σχετική εκδήλωση, στην οποία έχει προσκληθεί να παραστεί ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρολομαίος.
Ο Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, τόνισε πως με αυτήν την απόφαση ο Δήμος τιμάει έναν μεγάλο καλλιτέχνη, ο οποίος έχει αγιογραφήσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Και εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος ναός χρονολογείται από τον 17ο αιώνα που έχει χαρακτηριστεί ως βυζαντινό μνημείο. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Στάθης Παπουτσής, σημείωσε πως οι τοιχογραφίες του Κόντογλου έχουν επικαλυφθεί με νεότερες τοιχογραφίες και τόνισε πως θα πρέπει να αποκαλυφθούν και πάλι. Ο επικεφαλής της “Ηράκλειο Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, είπε πως αυτές οι αποφάσεις δεν “λαμβάνο­νται στο πόδι”, καθώς η Διοίκηση έφερε το θέμα σαν έκτακτο.
Ο Δήμαρχος δικαιολόγησε αυτή τη βιασύνη τονίζοντας πως τα περιθώρια είναι ασφυκτικά προκειμένου να γίνει έγκαιρα το έργο εγκατάστασης. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από γνωστή εταιρεία κατασκευών που εδρεύει στο Ηράκλειο.

Από το www.xtypos.gr