ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Η μείωση των δαπανών για την παιδεία εξαιτίας των επιταγών του Μνημονίου προκαλεί πρωτοφανή υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των γονέων.

Η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών, για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα τα σχολεία να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους. Οι Διευθυντές των σχολείων αναγκάζονται να προβούν σε δραστικές περικοπές δαπανών που αφορούν στην ασφάλεια και την υγιεινή των χώρων του σχολείου ενώ σε άλλες περιπτώσεις ζητούν από τους γονείς να συνεισφέρουν (όπως πρόσφατα έγινε σε νηπιαγωγείο του Δήμου μας, όταν ζητήθηκε από γονείς να πληρώσουν 100 ευρώ ο καθένας).

Σημαντικό πρόβλημα έχει προκύψει τα δύο τελευταία χρόνια με τον καθαρισμό των δημόσιων σχολείων.
Η άρνηση του κράτους να αναλάβει τις ευθύνες του για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η καθαριότητα, αναγκάζει τους κάθε φορά εμπλεκόμενους να προσπαθούν να βρουν  λύσεις στα όρια ή και εκτός της νομιμότητας.

Ο εκάστοτε Υπουργός πιστός στις πολιτικές κάλυψης των αναγκών από προσωπικό χωρίς αποκλειστική και μόνιμη απασχόληση, αποφάσιζε να περιφέρει από φορέα σε φορέα την υποχρέωση του Υπουργείου να συνάψει σύμβαση με το μη μόνιμο προσωπικό καθαριότητας των σχολείων (συμβασιούχους καθαρίστριες). Όταν δε, αποφάσισε ότι ο φορέας αυτός είναι  ο ΟΣΚ για το διάστημα 2008-2010 και αφού ο ΟΣΚ αρνήθηκε την υπογραφή των συμβάσεων, ανέθεσε στις Σχολικές Επιτροπές να υπογράψουν σαν «εργολάβοι καθαρισμού» τις συμβάσεις με τις καθαρίστριες. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία είναι παράνομες  ή άκυρες, επειδή εκπορεύονται από φορείς που υπάγονται στο ΥΠΕΠΘ και εκτελούνται από τις Σχολικές Επιτροπές που είναι ΝΠΔΔ των Δήμων.

Την υποχρέωση της χρηματοδότησης των φορέων πληρωμής των καθαριστριών θεώρησε το Υπουργείο, ότι μπορεί να την εκπληρώνει , όποτε αυτό νομίζει.
Έτσι φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2010, με τα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών για έναν ακόμα λόγο άδεια (μόνο το 1/3 των χρημάτων που δόθηκαν στις καθαρίστριες για το Σχολικό Έτος 2009-2010) έχουν αποδοθεί από το Υπουργείο στις Σχολικές Επιτροπές. Όσο για το 2010-2011 τηρείται σιγή ιχθύος. Έτσι εξαναγκάζονται τα σχολεία να προσφεύγουν για τη δαπάνη καθαριότητας στο υστέρημα των γονέων.

Η μόνη κυβερνητική απάντηση στην υποχρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών είναι η συγχώνευση τους σε δύο νομικά πρόσωπα, ένα για την πρωτοβάθμια και ένα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα (Καλλικράτης–Ν.3852/άρ.103, παραγ.2). Έτσι αντί τοπικής αποκέντρωσης έχουμε αύξηση του διοικητικού συγκεντρωτισμού.

Ο θεσμός της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, μετά από 12 χρόνια ύπαρξης, σταμάτησε φέτος να υφίσταται στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Καταργήθηκαν οι μοναδικοί θεσμοί στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που ενίσχυαν τη μορφωτική προσπάθεια παιδιών από χαμηλά οικονομικά στρώματα και ανακούφιζαν χιλιάδες οικογένειες που δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος του φροντιστηρίου. Με την απόφαση της Υπουργού Παιδείας αναγκάζονται τώρα πολλοί περισσότεροι μαθητές και μαθήτριες να καταφύγουν στα φροντιστήρια σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση τσακίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και στη χειρότερη περίπτωση καταδικάζονται παιδιά στη σχολική αποτυχία και την πρόωρη έξοδο από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ως «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου, Αξιοπρέπεια-Αντίσταση-Αλληλεγγύη» θεωρούμε ότι οι γονείς δεν πρέπει σε εποχή κρίσης να επιβαρυνθούν ούτε με 1 ευρώ παραπάνω για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Ήδη πληρώνουμε αυξημένους φόρους στο κράτος και τους Δήμους.

Διεκδικούμε την άμεση απόδοση του συνόλου της χρηματοδότησης προς τις Σχολικές Επιτροπές σε ύψος τέτοιο που να καλύπτει τις απώλειες από την περσινή χρονιά και σε κάθε περίπτωση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις αξιοπρεπούς και εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων.

Δεσμευόμαστε ότι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα αντισταθούμε στην υποβάθμιση και την οικονομική ασφυξία του σχολείου και θα δράσουμε αλληλέγγυα  με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και όλους τους εργαζόμενους για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς φραγμούς και ταξικές διακρίσεις.