ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Όπως θα έχετε διαπιστώσει οι υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν για τις περικοπές των κρατικών εισφορών στους δήμους, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες το σλόγκαν των δημάρχων ήταν τα έξοδα των δήμων.

Τώρα λοιπόν περάσαμε ήρθε η ώρα επιτέλους να ασχοληθούμε με τα έσοδα.

Στον δήμο μας υπάρχουν αρκετές επαγγελματικές δραστηριότητες, μεγάλο πλεονέκτημα οικονομικό πλεονέκτημα της πόλης είναι η κεντρική πλατεία, η οποία ενώ έχει αξιοποιηθεί για εμπορικό σκοπό παρόλα αυτά τα έσοδα για τον δήμο μας είναι αστεία.

Θέλετε οι πελατειακές σχέσεις επί σειρά ετών, θέλετε η δήθεν ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής, το σίγουρο είναι ότι μόνο το ταμείο του δήμου δεν είδε κανένα όφελος από την εξέλιξη της πλατείας σε πόλο έλξης επισκεπτών από διάφορα σημεία της Αττικής.

Να υποθέσω ότι οι εκάστοτε δήμαρχοι ή αντιδήμαρχοι οικονομικών προτιμούσαν να επιβαρύνουν με δημοτικά τέλη τους δημότες, ενώ θα μπορούσαν να εισπράττουν και να είναι πιο ακριβείς στις υποχρεώσεις των επιχειρηματιών της πλατείας απέναντι στον δήμο.

Πολλά από τα έσοδα χάνονται στην έλλειψη μηχανισμού και ελέγχου για αυτό ακριβώς τον τομέα. Αμφιβάλλω αν οι καφετέριες και εστιατόρια πληρώνουν το πραγματικό ποσό που αναλογεί στα τραπεζοκαθίσματα που σίγουρα θα είναι πολύ λιγότερα από τα δηλωθέντα.
Χωρίς να υπάρχει ο έλεγχος για το αν ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων είναι ο ακριβής που δε θα είναι, δεν έχουν αποδοθεί από τους επιχειρηματίες για το 2009, 1 εκατομμύρια ευρώ περίπου από τέλη στον δήμο μας, υπολογίζω ότι το πραγματικό ποσό μπορεί να είναι το 2πλάσιο αν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και τελικά διαπιστωθεί ο ακριβής δημοτικός χώρος που καταλαμβάνουν οι καταστηματάρχες για τις επιχειρήσεις τους.

Ο δήμος μας μπορεί να έχει πολλά έσοδα αρκεί να γίνουν έξυπνες και «φρέσκιες» κινήσεις.
Θα σας πω κάποια «χαζά» παραδείγματα τα οποία θα αιτιολογήσω και το όφελος για τον δήμο μας.

Η βίλλα «Στέλλα» ένας δημοτικός χώρος ο οποίος είναι αναξιοποίητος, θα μπορούσε να φιλοξενεί από παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, μέχρι δεξιώσεις ακόμα και γαμήλιες με προσιτό ποσό ενοικίασης που θα εξασφάλιζε την ενοικίαση του για 2 φορές την εβδομάδα σε ενδιαφερόμενους.

Αφενός με αυτά τα έσοδα ο δήμος θα μπορούσε να διαθέσει κάποιο ποσό για την συντήρηση του χώρου, αφετέρου να εισπράττει ένα σεβαστό ποσό από έναν χώρο που τον έχει και κάθεται, και δεν είναι ο μοναδικός.

Ακόμα και το κάθε τετραγωνικό μέτρο της πλατείας είναι διαθέσιμο για εκμετάλλευση, μπορεί να δημιουργήσει ή να προβλέψει συγκεκριμένα σημεία τα οποία θα διατίθενται για παρουσιάσεις προϊόντων από διάφορες εταιρίες. Αυτοί οι χώροι που μπορεί να είναι περίπτερα με τα λογότυπα της εταιρίας που θα προβάλλουν τα προϊόντα τους θα ενοικιάζονται με τα τετραγωνικά που θα καταλαμβάνουν.

Μη βιαστείτε να θεωρήσετε ότι ο δήμος μας θα γίνει μια απέραντη επιχείρηση που το μόνο που θα τον ενδιαφέρει θα είναι πως θα εισπράττει.

Τέτοιοι ευέλικτοι τρόποι εσόδων θα πρέπει να απασχολήσουν τους υποψηφίους κυρίως τώρα που οι κρατικές επιχορηγήσεις στους δήμους μειώνονται και αυτό έχει σαν συνέπεια τις περικοπές σε κοινωνικές υπηρεσίες.

Επειδή προσωπικά το βλέπω πιο διευρυμένα το «κοινωνική» καλό θα είναι ο δήμος τις περικοπές να τις καλύψει από εκείνους που επιχειρούν και όχι από τους δημότες ή από κλίσεις της δημοτικής αστυνομίας ή από παρκόμετρα που αφορούν απλό κόσμο.

Το θέμα είναι ότι από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση της υπάρχει μεγάλη απόσταση και εκεί είναι το δύσκολο. Δε φτάνει η θεωρία αλλά η δημιουργία μια ομάδας που θα έχει την γνώση και την δυνατότητα να διαχειριστεί το εγχείρημα. Το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι, ότι ξαφνικά εμφανίζονται διάφοροι πρόθυμοι να αναλάβουν οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκής και αυτό είναι γνωστό στους διοικούντες αλλά παρόλα αυτά τελικά τους προσφέρονται ρόλοι, μέχρι διάφορες ενδιαφέρουσες ιδέες με προοπτική να ναυαγήσουν.

Για ακόμα μια φορά επανέρχεται το σοβαρότατο θέμα της υπευθυνότητας που θα πρέπει να πρυτανεύσει από την πλευρά της διοίκησης και τα κριτήρια της ανάθεσης τέτοιων καθηκόντων να ορίζονται σύμφωνα με τον βαθμό υπευθυνότητας των στελεχών ή των εργαζομένων.
Αναλογιστείτε πόσα είναι εκείνα που μπορεί ο δήμος μας να εκμεταλλευτεί προκειμένου να έχει έσοδα, μειώνοντας ακόμα και τα δημοτικά τέλη, αντιμετωπίζοντας τις περικοπές των κρατικών εισφορών, και προσφέροντας ακόμα περισσότερες κοινωνικές παροχές από αυτά.

Το μυστικό βρίσκεται στην διαχείριση και στον έλεγχο, που δεν αφορά μόνο τις δαπάνες αλλά και τα έσοδα, που ο δήμος μας δε θα βασίζεται μόνο στις κρατικές εισφορές, αλλά θα φροντίζει να εξασφαλίζει και από μόνος του έσοδα που θα κάνουν την λειτουργία του ομαλότερη και τις υπηρεσίες του αποτελεσματικότερες.