ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη»,  μιλάει στο Χ-τύπο για το όραμά του για την πόλη και το πρόγραμμα του συνδυασμού του για την επόμενη τετραετία.  Μιλάει για τις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο «Καλλικράτης», καθώς και για το γενικό κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στη χώρα. Ο κ. Μπάμπάλος δεν διστάζει να αναφερθεί και στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, αλλά και να αντιπαρατεθεί στον πρώην Δήμαρχο,  κ. Γιώργο Μαστοράκο.  Δηλώνει απλώς πως θα είναι «Δήμαρχος γειτονιάς» και πως πιστεύει στη στενή σχέση με τον πολίτη.   

Την παράταξή σας την ονομάσατε “Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη”, και το σύνθημά σας “Ηράκλειο, πόλη να ζεις”. Τι σημαίνει αυτό για σας.
Μαζί με τους πολίτες θέλω  να κάνουμε το Ηράκλειό μας, μια πόλη φιλική, με λύσεις σχεδιασμένες από τη βάση, από όλους εμάς, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο! Θέλω να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για να χτίσουμε ένα σύγχρονο Δήμο, αλλά ταυτόχρονα, να αποκαταστήσουμε και τη σχέση εμπιστοσύνης του Δημότη προς το Δήμο. Να οργανώσουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δήμο, χωρίς επαγγελματίες πολιτικούς, με νέα και άφθαρτα πρόσωπα.  Ένα Δήμο που μπορεί να παράγει έργο, να αποδίδει οφέλη στο δημότη, στον κάθε πολίτη χωριστά.  Ένα Δήμο για να λειτουργεί μονάχα για το συμφέρον της πόλης μας και των συνδημοτών μας. Για την επίλυση, όσο γίνεται, περισσότερων προβλημάτων. Για την εξυπηρέτηση του πολίτη, που η λύση του προβλήματός του δεν θα είναι χάρη προς τον Δήμαρχο,  δεν θα είναι ρουσφέτι, αλλά υποχρέωση προς τον πολίτη. Έχουμε ένα στόχο, ένα σκοπό να κάνουμε την πόλη μας ανθρώπινη, λειτουργική, πολιτισμένη, σύγχρονη. Μια πόλη φιλική στον πολίτη, στον κάτοικό της.

Η κυβέρνηση με τη θέσπιση του “Καλλικράτη” απαιτεί νέες λογικές - δομές στη διακυβέρνηση του Δήμου. Το ερώτημα που σας απευθύνω είναι ευθύ: Μπορείτε; 
Απαντώ: Ναι μπορώ. Έχω την εμπειρία και τη γνώση. Οι συνεργάτες μου τον ενθουσιασμό, τη διάθεση και την ορμή.  Έχουμε την αποφασιστικότητα και την τόλμη  να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές.  Έχουμε επεξεργασμένο σχέδιο, πρόγραμμα, με βάση τις ανάγκες της πόλης, έχοντας λάβει υπόψιν τις διαρθρωτικές αλλαγές που έρχονται με τον “Καλλικράτη”. Ήδη, συνεργάτες μου επεξεργάζονται προτάσεις σχετικά με το ΕΣΠΑ, που θα είναι πολύ σημαντικές για την πόλη. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε μία ημέρα. 

Είχατε κατά γενική ομολογία το βάρος της αντιπολίτευσης στο Δήμο τα 4 τελευταία χρόνια. Παράλληλα προχωρήσατε και καταγράψατε τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς . Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε όλη αυτή τη γνώση;
Είναι  αλήθεια ότι ασκήσαμε σκληρή, αλλά ταυτόχρονα και δημιουργική αντιπολίτευση, με στόχο πάντα το συμφέρον του δημότη και της πόλης στηρίξαμε όμως και κάθε απόφαση που κρίναμε ότι ήταν προς θετική κατεύθυνση. Θα δώσουμε βάρος και  προτεραιότητα στα προβλήματα της καθημερινότητας. Να κάνουμε καλύτερη τη κάθε μέρα του πολίτη. Πρόσεξα κάτι. Έχετε κατεβάσει 49 υποψηφίους και όχι 50. Σημαίνει κάτι αυτό.

Η πεντηκοστή τιμητική θέση, είναι η πρώτη θέση και ανήκει στους Ηρακλειώτες και στις Ηρακλειώτισσες. Ανήκει στους πολίτες αυτής τα πόλης, της πόλης μας. Είμαστε μαζί σε ένα κοινό αγώνα, συμμετέχουμε στην ίδια προσπάθεια, είμαστε συνεργάτες για να γυρίσουμε σελίδα στα τοπικά πράγματα. Να αλλάξουμε συμπεριφορές, αντιλήψεις, πρακτικές, να αλλάξουμε τη λειτουργία του Δήμου. Να αλλάξουμε ό,τι μας στενοχωρεί και μας θυμώνει στην καθημερινότητά μας. Αυτή, λοιπόν, η θέση θέλουμε να έχει και θα έχει τον πρώτο ρόλο τον πρώτο λόγο την επόμενη μέρα στην πόλη μας.

Σας φοβίζει που θα αναλάβετε Δήμο με 800 εργαζομένους, με τέτοια προβλήματα στις υπηρεσίες, με υψηλό κόστος και τι θα κάνετε με αυτούς;
Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου είναι μείζον ζήτημα για εμάς. Θέλουμε τους εργαζόμενους συνεργάτες, ασφαλείς και αξιοπρεπείς στο χώρο τους. Θέλουμε εργαζόμενους με δικαιώματα, αλλά και με υποχρεώσεις, ώστε να είναι παραγωγικοί, αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του κάθε πολίτη χωριστά. Κανείς δεν θα χάσει την δουλειά του, αλλά θα αξιοποιηθούν όλοι. Αλλά και αξιολόγηση όλων. Από το Δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο αλφαβητικά εργαζόμενο.

Δεσμεύομαι, όμως, ότι και καμιά νέα πρόσληψη δεν θα γίνει που θα εξυπηρετεί το Δήμαρχο και θα επιβαρύνει τους δημότες. Προσλήψεις αναγκαίες, μόνο μέσω ΑΣΕΠ, και ο κάθε νεοπροσλαμβανόμενος θα πηγαίνει στη θέση του και όχι στο γραφείο. Αυτά τελείωσαν. Να πω και κάτι ακόμα. Έχω δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσουμε και τις αδικίες του παρελθόντος, όπου εργαζόμενοι πέντε, οκτώ, δέκα χρόνια παραμένουν ξεκρέμαστοι. Αυτοί θα επανέλθουν στην εργασία τους. 


Η χώρα βρίσκεται στην κρισιμότερη οικονομική κατάσταση μετά την μεταπολίτευση. Υπάρχει καταγεγραμμένο κλίμα απαισιοδοξίας. Θεωρείτε ότι αυτό το  κλίμα θα δημιουργήσει αποχή; Και εάν ναι, τι λέτε στους πολίτες;
Οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης βρίσκονται, διαχρονικά, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν ευθύνονται οι πολίτες. Καλώ τους πολίτες να ψηφίσουν, στέλνοντας παντού το δικό τους μήνυμα. Η ψήφος του κάθε πολίτη χωριστά έχει πολλαπλούς αποδέκτες. Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα και υποχρέωση να επιλέξει ο ίδιος το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης του για τα επόμενα 3,5 χρόνια, εκτός αν αυτή την επιλογή θελήσει να την αφήσει σε άλλους  Συμμετέχω, παρεμβαίνω, ανατρέπω, αλλάζω, δημιουργώ. Είναι στο χέρι του πολίτη να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Η αποχή εξυπηρετεί τους λίγους... 

Ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε ως Δήμαρχος;  
Επιλέγουμε τον ανοικτό δήμο.  Διαφάνεια από την πρώτη στιγμή, από την πρώτη μέρα. Ανοίγω τις πόρτες του Δημαρχείου. Από την πρώτη μέρα ο πολίτης θα νιώσει το Δήμο σπίτι του. Μπαίνει τέλος σε αλαζονικές συμπεριφορές, ευκαιριακές διαδρομές, παλαιοκομματικές πρακτικές και προσωπικές στρατηγικές.  Καταργούμε τις αποζημιώσεις των προέδρων νομικών προσώπων και κοινωφελών επιχειρήσεων. Δημιουργούμε γραφείο καθημερινότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ενημερώνουμε τον πολίτη, αν και πότε μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Κόβουμε κάθε περιττή και άσκοπη δαπάνη. 

Εσείς είστε ανεξάρτητος συνδυασμός. Πιστεύετε ότι κάποιοι που είναι οργανωμένοι σε κάποιο κόμμα πρέπει να σας ψηφίσουν και γιατί. Τι έχετε να τους πείτε; 
Η παράταξή μας είναι ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα. Είμαστε ο μοναδικός συνδυασμός στην πόλη μας, σε αντίθεση με τους άλλους πέντε συνδυασμούς, που δεν έχει χρίσμα, ή στήριξη από κόμματα.  Είμαστε μια παράταξη με πλατιά σύνθεση και αντιπροσωπευτική παρουσία, που δουλεύει συλλογικά,  δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για ευρύτερες συνεργασίες από τους  πολίτες του Ηρακλείου, διεκδικώντας τη συμμετοχή και τη συλλογικότητα, σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής δράσης.

Το Ηράκλειο έχει ενεργούς πολίτες,  σκεπτόμενους, ανήσυχους πολίτες,  που αποφασίζουν  οι ίδιοι για τις τύχες τους και όχι κάποιοι άλλοι. Δεν μπορούν κάποιοι να αποφασίζουν μακριά από το Ηράκλειο, για το Ηράκλειο... χωρίς το Ηράκλειο. Είμαστε μια παράταξη με αναφορά στην κοινωνία και  στον πολίτη,  που δεν θέλει οι αυτοδιοικητικές εκλογές, να αποτελούν ευκαιρία καταμέτρησης κομματικών συσχετισμών και εκλογικών ποσοστών με επιλογές προσώπων, που δεν έχουν ούτε γνώσεις, ούτε εμπειρίες, ούτε να επιδείξουν κάποιο έργο, κάποια διαδρομή σε αυτή την πόλη. Λέω, λοιπόν, στους συμπολίτες μου, ότι η διαχείριση των δημοτικών μας πραγμάτων, δεν μπορεί να παραμένει καθηλωμένη σε πρακτικές προηγούμενων δεκαετιών. Η κοινωνία ζητάει να κινείται προς τα εμπρός.

Η σκέψη, ο λόγος μας, ιδιαίτερα οι πράξεις μας, πρέπει να βλέπουν μπροστά! Το Ηράκλειο χρειάζεται από τις 8 Νοεμβρίου, μια ικανή διοίκηση που να παράγει έργο, για την πόλη και τους πολίτες. Χρειάζεται Δήμαρχο με γνώσεις και εμπειρία στη διαχείριση των τοπικών ζητημάτων, με ήθος και αρετή. Το Ηράκλειο χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή, που να έχει το χρίσμα της τοπικής κοινωνίας και όχι το χρίσμα ενός κόμματος.

Ηγείσθε σήμερα μιας παράταξης, αλλά στη διαδρομή σας υπήρξατε για δεκατέσσερα χρόνια Σύμβουλος με την παράταξη του κ. Μαστοράκου. Υπάρχουν διάφορες αιτιάσεις που σας αφορούν. Τι απαντάτε;
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος στην παράταξη της “Δημοκρατικής Συνεργασίας” για δέκα τέσσερα συνεχή έτη. Προσπάθησα να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου, συνεργάσιμος και αλληλέγγυος με τους συναδέλφους μου, εργαζόμουν για το καλό της πόλης, φροντίζοντας για την εικόνα της παράταξης. Από όποια θέση και αξίωμα μου δόθηκε, έδωσα ένα κομμάτι από τον εαυτό μου, από την ψυχή μου.

Οι πολίτες μου το αναγνώρισαν. Τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις με τίμησαν με την ψήφο τους, μάλιστα το 1998 και 2002 με ανέδειξαν στην τιμητική, αλλά και με μηνύματα, πρώτη θέση, έχοντας άξιους και ικανούς συνυποψήφιους.  Ωστόσο κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι ήμασταν σε λάθος πορεία. Η πολιτική μας δημιουργούσε αδιέξοδα, η δημοτική διαχείριση συσσώρευε προβλήματα, ο Δήμος παρουσίαζε εικόνα αποδιοργάνωσης, απορύθμισης. Το χειρότερο, όταν η διαφορετική άποψη έγινε μη αποδεκτή, δεν είχα άλλη επιλογή από αυτήν της αποχώρησης.

Άλλωστε, στην πορεία δικαιώθηκα, αφού μετά από εμένα και άλλοι αποχώρησαν από την παράταξη, πριν και μετά τις εκλογές του 2006. Πιστεύω ότι τίμησα την παράταξη της Δημοκρατικής Συνεργασίας και ως πολίτης και ως Δημοτικός Σύμβουλος. Ακόμα και όταν βρέθηκα απέναντί της, ως αντίπαλος,  την τίμησα.  Δυστυχώς απότομα, άδοξα, με τρόπο που δεν ταιριάζει στην μέχρι τώρα πορεία της παραδόθηκε στην ιστορία. Δεν θέλω όμως  να πιστέψω, ότι ήταν στοιχείο ενός αλληλόχρεου λογαριασμού. 

Η επιλογή του κ. Σπυρόπουλου  από το ΠΑΣΟΚ έγινε 40 ημέρες πριν τις εκλογές. Γνωρίζετε πως προέκυψε;
Νομίζω ότι πρέπει να ρωτήσετε άλλους και όχι εμένα. Θεωρώ, όμως, ότι δεν έγινε με κριτήρια αυτοδιοικητικά. Δεν έγινε με βάση  τις ανάγκες των πολιτών, αλλά κάτω από το βάρος άλλων επιλογών και επιδιώξεων. 

Γνωρίζαμε την κάθοδο του κ. Μαστοράκου ως υποψηφίου Δημάρχου. Επίσης ότι ο κ. Κουτρούληςείχε ανακονώσει τη δική του παράταξη και βλέπουμε ξαφνικά, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ότι βρίσκονται στην ίδια παράταξη  υπό τον κ. Σπυρόπουλο. Θα θέλαμε την άποψή σας.
Ο καθένας κρίνεται από τις απόψεις του, τις πράξεις του, τις αποφάσεις του, τις επιλογές του. Οι πολίτες έχουν κρίση, γνώση και μεγάλη ικανότητα αξιολόγησης συμπεριφορών, λόγων και πράξεων. Δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα επιλογών, αλλά και δεν με ενδιαφέρει. Με απασχολούν τα προβλήματα του Δήμου και της πόλης   Πώς κρίνετε το έργο του κ. Γεωργόπουλου; Δεν περίμενε κανείς πως ένας άνθρωπος θα απογοήτευε τόσους πολλούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά. Εγώ δεν θέλω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.   

Υπάρχουν ακόμα τρία ψηφοδέλτια που ηγούνται ο κ. Βλασσόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Λυκούρας από το ΚΚΕ και η κα Κατσινοπούλου από το Συνασπισμό. Ποια η γνώμη σας; 
Τους τιμώ.  Ο καθένας κάνει το δικό του αγώνα. Τα προβλήματα είναι οι αντίπαλοί μας.  

Γιατί ζητήσατε ντιμπέιτ; 
Γιατί πιστεύω ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να είναι ενημερωμένοι.  Πιστεύω στο δημόσιο διάλογο, στη διαβούλευση. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι πρέπει να έχουν γνώση, καθαρές απόψεις, σαφείς στόχους. 

Τι έχασε το Ηράκλειο την τελευταία δεκαετία και πείτε μας γιατί πρέπει οι συνδημότες σας να σας ψηφίσουν.
Έχασε πολύτιμο χρόνο για την αναβάθμισή του, μεγάλες ευκαιρίες για να γίνει μια πόλη καλύτερη, έχασε την ταυτότητά του. Έχασε την ψυχή του. Εμείς ζητάμε την στήριξη των πολιτών, όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί θέλουμε μια πόλη καθαρή, με πράσινο και σεβασμό στο περιβάλλον, μια πόλη ασφαλή, με οδικό δίκτυο καλό, με δημοτική συγκοινωνία, με σχολεία αναβαθμισμένα, με στοχευμένες προνοιακές δομές για τον κάθε πολίτη χωριστά που έχει ανάγκη τη βοήθεια. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε σχέση αξιοπρέπειας και σεβασμού του δήμου προς το δημότη και αντίστροφα. Έχουμε όρεξη για δουλειά και θα τα καταφέρουμε.   

Θα είστε “Δήμαρχος γειτονιάς”; Θα επισκέπτεστε όπως τώρα τις γειτονιές;
Σε αυτή την τετραετία που τελειώνει, πήγα σε όλο το Ηράκλειο. Περπάτησα σε όλες τις γειτονιές, πάνω από πέντε φορές. Γνώρισα τα προβλήματα, σε κάθε δρόμο σε κάθε πλατεία, παντού. Γνώρισα τους πολίτες, τους ανθρώπους, τον κάθε πολίτη χωριστά, αλλά και εκείνοι με γνώρισαν. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και την επόμενη μέρα θα είμαι στη γειτονιά τους, θα είμαι δίπλα τους , μαζί τους. Αυτή η σχέση είναι δυνατή και δεν αλλάζει με τίποτα. 

Πείτε μου δυο λόγια για τους υποψήφιους του συνδυασμού σας, γιατί αυτούς με τι κριτήρια τους επιλέξατε;
 Άνθρωποι που αποφάσισαν να “ξεβολευτούν”, πολίτες έτοιμοι να δουλέψουν με τόλμη και αποφασιστικότητα, να διεκδικήσουν για όλους τους Ηρακλειώτες και Ηρακλειώτισσες και για τις οικογένειές τους ένα καλύτερο μέλλον για αυτή την Πόλη. Για να οργανώσουμε μαζί, ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δήμο, για να κάνουμε το Ηράκλειο σύγχρονο, ένα Προάστιο με ποιότητα ζωής, κυρίως με ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς εξαρτήσεις και οποιουδήποτε είδους συμφέροντα. Πρόσωπα με ξεχωριστές διαδρομές, αλλά με κοινή την αγωνία για το αύριο, συμμετέχουν στην κοινή μας προσπάθεια.

Το ψηφοδέλτιό μας συγκεντρώνει τις  ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, από όλες τις γειτονιές, τις ηλικίες και τις κοινωνικές ομάδες. Ήθος, αξιοπρέπεια, συνέπεια, σεβασμός είναι τα στοιχεία εκείνα που πιστεύω ότι διακρίνουν τους συνεργάτες μου. Επαγγελματικά και κοινωνικά καταξιωμένοι άνθρωποι, πρόθυμοι να προσφέρουν ασφαλώς  και με φιλοδοξίες, ενταγμένες όμως στο κοινωνικό σύνολο, που σκέφτονται αυτοδιοικητικά και όχι κομματικά. Άλλωστε αυτοί είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας! Η Αυτοδιοίκηση, είναι θεσμός που βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Πεποίθησή μου είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύ περισσότερο κοντά στην κοινωνία των πολιτών παρά στα κόμματα και το κράτος. Οι συνεργάτες μου και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να κτυπήσουμε τον επαγγελματισμό. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το στελεχιακό δυναμικό που απαρτίζει την παράταξή μας. 

Θα ζητήσετε συνεργασίες από άτομα άλλων παρατάξεων στο σχήμα της διακυβέρνησης του Δήμου;
 Η ευημερία και η πρόοδος της πόλης μας, βασισμένες στην κοινωνική υπευθυνότητα και την ενεργή στάση όλων των  πολιτών, για τα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση του Περιβάλλοντος και της Κοινωνίας, για την ποιότητα  της ίδιας της ζωής τους, είναι στοιχεία που αποτελούν οδηγό και πυξίδα για μας. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε καθαρές ρήξεις με το χθες, να ανατρέψουμε  το παλιό και φθαρμένο, τις κατεστημένες λογικές, που έχουν να κάνουν με τη νομή της εξουσίας και τη διανομή θέσεων να αναδείξουμε στην πόλη μας, ένα νέο σύγχρονο και ανθρώπινο πρόσωπο, για να υλοποιήσουμε σχέδια μέσα από ένα νέο παραγωγικό καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό έργο που ανοίγει καινούργιες προοπτικές για το Ηράκλειο, που εξισορροπεί το όραμα για το μέλλον με το ρεαλισμό και την αποτελεσματικότητα, με νέες ιδέες, καθαρές προτάσεις, τολμηρές πολιτικές.

Από το www.xtypos.gr