ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ "ΕΚΦΡΑΣΗ"

Μια προσπάθεια αντίδρασης και δημιουργικής σύνθεσης, βασισμένη σε κανόνες, με πολλές «εξαιρέσεις», μπαίνει στην τελική ευθεία. Ο υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος με την ΑΚΕΠ Ηράκλειο Επόμενη Μέρα, λίγο πριν «το νήμα» μιλά στην ΕΚΦΡΑΣΗ, για την πορεία του από το ξεκίνημα της ΑΚΕΠ, την προεκλογική περίοδο, για το στίγμα της εκλογικής αναμέτρησης και για το «αύριο» του δήμου Ηρακλείου. Χωρίς πολλές υποσχέσεις, με πίστη στην ανταπόκριση των πολιτών, που έχουν κουραστεί από τις κομματικές διοικήσεις, στηρίζει το μέλλον του Ηρακλείου σε αρχές και θέσεις «για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και τους ανθρώπους της», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά.

Έκφραση: Ένα μεγάλο ταξίδι, αυτό της υποψηφιότητάς σας φτάνει στο τέλος του. Τι συναισθήματα σας γεννά;

Παντελής Βλασσόπουλος
: Με τις εκλογές στις 07.11 τελειώνει το πρώτο μέρος του όμορφου ταξιδιού, που ξεκίνησε στις αρχές του 2008. Είναι αλήθεια ότι ήταν μια δύσκολη αλλά και πολύ όμορφη διαδρομή αυτή που διανύσαμε αυτά τα χρόνια.

Ξεκίνησε με πόνο και κόπο. Ξέρετε, δεν είναι εύκολο να διαχωρίζεις τη θέση σου από φίλους και συνεργάτες με τους οποίους σε ενώνουν κοινοί αγώνες και προσπάθειες. Όταν όμως απαιτείται, επειδή αυτό προστάζει το συμφέρον της πόλης και των ανθρώπων της, πρέπει να γίνεται. Έτσι έγινε και με εμένα. Η πορεία αυτή ήταν ότι καλύτερο έχω ζήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσα χρόνια συμμετέχω.

Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, αφού συναντηθήκαμε άνθρωποι που δε φανταζόμασταν παλιότερα ότι θα ήμασταν μαζί. Άνθρωποι που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα- όπως συνηθίζεται να λέγεται. Βάλαμε όλοι στην άκρη τις πολιτικές και κομματικές μας καταβολές, με σεβασμό πάντα στην προέλευση του καθενός από εμάς. Συμφωνήσαμε για το τι θέλουμε να κάνουμε στην πόλη, πάνω σε ποιες αρχές και προχωρήσαμε. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά πολύ όμορφη. Έχω την πεποίθηση ότι έτσι θα την αξιολογήσουν και οι πολίτες του Ηρακλείου, την ώρα της εκλογής.

Έκφραση:
Το "ανεξάρτητος" είναι της μόδας. Βλέπουμε ότι ακόμα και κομματικοί υποψήφιοι- με χρίσμα κόμματος- δηλώνουν ανεξάρτητοι. Εσάς γιατί να σας πιστέψουμε;

Παντελής Βλασσόπουλος:
Να μας πιστέψετε, επειδή το αποδεικνύουν οι πράξεις μας. Είμαστε ανεξάρτητοι από εξωγενείς, για την αυτοδιοίκηση, παράγοντες, όπως είναι τα κόμματα, ιδιωτικά συμφέροντα κ.ο.κ. Είμαστε εξαρτημένοι μόνο από τα προβλήματα της πόλης μας και τις λύσεις που συμφωνήσαμε, στην "ΑΚΕΠ- Ηράκλειο η Επόμενη Μέρα", από αυτά που προτείνουμε στους πολίτες κλπ.

Μπορεί κάποιος να εκτιμά και να υποστηρίζει τις θέσεις μας, μπορεί και να τις απορρίπτει. Σε κάθε περίπτωση όμως θα ξέρει πως οι θέσεις μας είναι αυτές που είναι επειδή αποφάσισε η δημοτική μας κίνηση να είναι. Δεν υπεβληθήκαν από κάποιον άλλον, πχ έναν κομματικό φορέα, που προσπαθεί μέσω της δημοτικής κίνησης να ελέγχει το Δήμο και τη λειτουργία του. Άλλωστε, δηλώσαμε σαφώς από την πρώτη κιόλας συνέντευξη τύπου που δώσαμε, ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε καμία κομματική συζήτηση ή διαδικασία χρίσματος, όπως και κάναμε.

Σαφώς και σεβόμαστε το ρόλο των κομμάτων, όπως και τις πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές του καθενός. Όμως η βάση της συνεργασίας μας είναι οι θέσεις μας και οι αρχές μας και τίποτα παραπάνω ή λιγότερο. Δεχόμαστε όποιον θέλει να στηρίξει την προσπάθειά μας, αλλά στη βάση μόνο του προγράμματος και των αρχών του συνδυασμού μας. Δεν αποκλείουμε κανέναν, συμφωνούμε όμως πάνω σε αρχές.

"Θα διαχειριστούμε όσα θα έχουμε, θα διεκδικήσουμε όσα θα μας λείπουν. "


Έκφραση: Είναι κοινή συνείδηση, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα – και- για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη μέρα;

Παντελής Βλασσόπουλος:
Όπως όλα δείχνουν, πάμε σε μια δύσκολη, σκοτεινή περίοδο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φέτος, όπως έχετε και εσείς κατ΄ επανάληψη γράψει, οι πόροι της Αυτοδιοίκησης μειώθηκαν περίπου 40%. Οι επιχορηγήσεις των σχολείων μειώθηκαν- μέχρι στιγμής- πάνω από 50%, ενώ δεν έχουν τέλος οι συνεχείς δραματικές περικοπές. Αυτό θα είναι και το σκηνικό της νέας θητείας. Προσθέστε και σε αυτά την κακή τετραετία που βίωσε η πόλη μας και θα καταλάβετε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα ήταν ανευθυνότητα να αρχίσουμε να μοιράζουμε υποσχέσεις. Πώς να προγραμματίσεις και τι να υλοποιήσεις αν δεν γνωρίζεις ποια θα είναι τα έσοδα;
Παρ’ όλα αυτά, η αυτοδιοίκηση, το Ηράκλειο δεν θα παραδοθεί στις ορέξεις της τρόικας και του ΔΝΤ. Θα διαχειριστούμε όσα θα έχουμε, θα διεκδικήσουμε όσα θα μας λείπουν.
Στις προτεραιότητές μας θα είναι η συνετή διαχείριση των οικονομικών. Το κάθε ευρώ του Δήμου έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Η διαφάνεια στη διαχείριση και η εξοικονόμηση χρημάτων είναι πλέον ζωτικής σημασίας.

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου θα καθορίσει και τη λειτουργία του. Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στη μισθοδοσία του προσωπικού. Δεν μπορούμε να απαιτούμε το μέγιστο από ανθρώπους που δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Βασική προτεραιότητα, πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά, είναι η κοινωνική πολιτική. Φυσικά δεν εννοώ την ελεημοσύνη των επιταγών των 30 ευρώ, που δίνονται στους ανθρώπους μέσα από ειδικές τελετές. Μιλώ για την ανάπτυξη δικτύου υποστήριξης των οικογενειών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, όσων η κρίση θα οδηγήσει στο κοινωνικό και εργασιακό περιθώριο. Οι συνέπειες της κρίσης είναι ήδη δραματικές και στην πόλη μας. Ανάλογη πρέπει να είναι και η παρέμβασή μας.

Σημαντική παράμετρος είναι η καθαριότητα. Δε χρειάζεται μαγικά τρυκ για να είναι η πόλη αξιοπρεπώς καθαρή. Αφού δεν μπορούμε να είμαστε πλούσιοι, ας είμαστε τουλάχιστον καθαροί. Να σας πως ταυτόχρονα ότι δεν μπορώ να σας υποσχεθώ με σιγουριά ότι ο Δήμος θα κατασκευάσει διάφορα έργα, θα απαλλοτριώσει ελεύθερους χώρους κλπ. Η αγορά των ελεύθερων χώρων είναι σημαντική για μια πόλη που χτίζεται γρήγορα, αλλά για να πάρεις χώρους πρέπει να έχεις και τα χρήματα.

Ξέρουμε να βάζουμε το "εγώ" κάτω από το "εμείς"

Έκφραση: Στο Ηράκλειο σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές υποψηφίων Δημάρχων, για όλα τα γούστα, όπως θα μπορούσαμε να πούμε. Ποιο είναι το δικό σας προτέρημα, γιατί να σας ψηφίσουν;

Παντελής Βλασσόπουλος:
Επειδή είμαστε εξαρτημένοι από τις θέσεις μας και τις αρχές μας. Είμαστε ανεξάρτητοι από κόμματα, συμφέροντα και οτιδήποτε άλλο σχετικό. Επειδή από την αρχή της δημιουργίας της κίνησής μας δείξαμε πως εννοούμε τις συνεργασίες και πως αυτές επιτυγχάνονται. Επειδή δείξαμε πως όταν βρεθούμε στη διοίκηση, μπορούμε ακόμα και να αποποιηθούμε τις "καρέκλες", αν αυτό επιτάσσει το συμφέρον της πόλης, όπως κάναμε την τρέχουσα τετραετία. Επειδή δείξαμε ότι ξέρουμε να βάζουμε το «εγώ» κάτω από το «εμείς» και λειτουργήσαμε πάντα συλλογικά και δημοκρατικά, όσο και αν μας κόστιζε κάποιες φορές. Επειδή υπάρχουν πολλά ακόμα "επειδή", αλλά θέλουμε πολύ χώρο για να τα πούμε όλα…

Έτσι, όπως πήγαμε ως τώρα, θα συνεχίσουμε και στη διοίκηση του Δήμου. Στη νέα κατάσταση, για να ανταποκριθούμε ως πόλη στις δυσκολίες των καιρών, χρειάζονται όλοι, άσχετα αν είναι μαζί μας σήμερα ή όχι. Με βάση αυτά που σας προανέφερα, εκτιμώ ότι εμείς μπορούμε πολύ καλά να αξιοποιήσουμε κάθε άνθρωπο, ιδέα, δυνατότητα για το καλό της πόλης. Έτσι μάθαμε να κάνουμε.

Έκφραση:
Σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων δίνει μια γενικότερη διάσταση στις περιφερειακές αλλά και τις δημοτικές εκλογές. Ποια είναι η άποψή σας σε αυτό; Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό την εκλογή στο Ηράκλειο;

Παντελής Βλασσόπουλος:
Θα ήταν αφύσικο στις σημερινές συνθήκες η εκλογική μάχη να μην είχε και τέτοια χαρακτηριστικά που λέτε. Οι πολίτες βλέπουν να χάνουν κεκτημένα δεκαετιών, κατακτημένα με σκληρούς αγώνες. Βλέπουν το αύριο σκοτεινό, υποθηκευμένο. Σε τέτοιο περιβάλλον δε μπορεί να μην είναι οι πολίτες επηρεασμένοι από τη γενικότερη κατάσταση. Εκτιμώ ότι, στο μέγιστο βαθμό, θα επηρεάσει την εκλογή στην περιφέρεια, εκεί που η ψήφος έχει και γενικότερη σημασία.

Στο Δήμο έχει επίσης σημασία, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Πάντως, σε κάθε περίπτωση είναι υγιές και θεμιτό ο καθένας να δίνει στην ψήφο του το νόημα που ο ίδιος επιθυμεί. Να εκφράζει συναίνεση, απόρριψη, απογοήτευση, ενθουσιασμό, να επικροτεί ή να απορρίπτει πολιτικές. Εμάς αυτό δε μας φοβίζει. Εμείς απαρνηθήκαμε τα χρίσματα τότε που ήταν προτέρημα για κάποιον υποψήφιο. Δε βλέπω γιατί να ανησυχούμε σήμερα. Το αντίθετο, θα έλεγα. Όσοι έχουν τα χρίσματα θα έχουν και τις συνέπειές τους.

Έκφραση:
Στον πολίτη που βρίσκει ως θέση την αποχή τι έχετε να πείτε;

Παντελής Βλασσόπουλος:
Και αυτή είναι θεμιτή στάση. Εκφράζει απόρριψη συνολική της διαδικασίας, των υποψηφίων. Όμως δεν αλλάζει τίποτα. Ποτέ δεν άλλαξαν χώρες, πόλεις ή πολιτικές επειδή οι πολίτες απείχαν από την ψηφοφορία. Αν θέλει κάποιος να αλλάξει τα πράγματα ένας είναι ο δρόμος: Η συμμετοχή. Ως σήμερα δεν έχει βρεθεί κάτι άλλο και δεν πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί. Στον πολίτη, λοιπόν, του Ηρακλείου θα έλεγα να πάει στην κάλπη και με την ψήφο του να δώσει μηνύματα και δυνατότητες. Αν, δε, επιλέξει να εμπιστευθεί σε εμάς τη διοίκηση του Δήμου, μπορούμε να του υποσχεθούμε ότι θα «ματώσουμε» για να υλοποιήσουμε τις θέσεις μας. Θα μείνουμε πιστοί στις αρχές μας, θα συγκρουστούμε για να υπερασπιστούμε την πόλη μας και τους ανθρώπους της.

Από το www.ekfrasi.net