ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΝΩΝΤΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, επισημαίνει ότι «δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά ενεργός πολίτης» που έχει μάθει «να αγωνίζεται για το καλύτερο αποτέλεσμα με μεθοδική δουλειά».

Αποφασισμένος να εφαρμόσει νέα φιλοσοφία στην προσέγγιση και την επίλυση των προβλημάτων της πόλης, υποστηρίζει ότι ο δημότης θα αποτελέσει τον φορέα ιδεών και θα έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των προτάσεων μετά την εκλογή της νέας Δημοτικής Αρχής, ενώ ζητά να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη γνώμη των νέων ανθρώπων: «να ακούσουμε τις ιδέες τους, τις αναζητήσεις τους, τα προβλήματά τους, τα σχέδιά τους για το μέλλον, το δικό τους και της πόλης μας».

Πώς κρίνετε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την υποψηφιότητά σας;
Η υποψηφιότητά μου μεταφέρει μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης προς όλους τους πολίτες της πόλης μας. Ενότητα και συσπείρωση για δράση. Προέκυψε μετά από μια ανοικτή πρωτοβουλία πολιτών, που ξεκίνησε τον Γενάρη με στόχο την ανανέωση, την ενότητα, την προοπτική της δημοτικής μας παράταξης που προσέφερε πολλά στην πόλη ως το 2006. Η πορεία αυτή ανακόπηκε το 2006, γιατί υπήρξε διάσπαση της Παράταξης σε συνδυασμό με την φθορά των 16 χρόνων διοίκησης και το υψηλό ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας που αξιοποιήθηκε μέσω δοτών θέσεων και τον κρατικό μηχανισμό του κ. Στ. Γεωργόπουλου.

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά ενεργός πολίτης. Έχω μάθει στην ζωή μου να με ενδιαφέρει η ουσία. Να αγωνίζομαι για το καλύτερο αποτέλεσμα με μεθοδική δουλειά. Ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται από την εφαρμογή του Καλλικράτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης.

Πιστεύω ότι μπορώ να ηγηθώ αυτής της νέας προσπάθειας. Το μήνυμα μας είναι δυνατό και γι’ αυτό όλοι οι δημότες ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων στηρίζουν ενεργά την υποψηφιότητά μου. Τους ευχαριστώ θερμά και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους.
 
Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε ως Δήμαρχος;
Η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, οι αναπλάσεις των χώρων. Παντού εισάγουμε μια νέα φιλοσοφία διαχείρισης. Ξεφεύγουμε από τις συνηθισμένες  λύσεις. Στην καθαριότητα  προωθούμε ένα πρόγραμμα κομποστοποίησης των οικιακών απορριμμάτων. Τα τέλη θα είναι ανάλογα του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων.

Για να αποκτήσουμε πρόσθετα έσοδα. Για να αποκτήσει ο δημότης περιβαλλοντική συνείδηση. Για να αξιοποιήσουμε το παραγόμενο λίπασμα στους κήπους μας.
Το κυκλοφοριακό είναι σύνθετο πρόβλημα. Αφορά και τους γειτονικούς δήμους. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Απαιτούνται μεγάλες παρεμβάσεις και θα διεκδικήσουμε τη συμβολή του κράτους στην υλοποίησή τους. Ταυτόχρονα όμως θα αξιοποιήσουμε τις μελέτες που υπάρχουν και θα εκπονήσουμε νέες αν χρειαστεί.

Στόχος μας είναι να αποσυμφορήσουμε δρόμους που σήμερα επιβαρύνονται υπερβολικά από άστοχες ενέργειες του παρελθόντος. Το κτήμα ΦΙΞ είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Για να αποκτήσει η πόλη ουσιαστικό πνεύμονα πρασίνου. Χρειάζο-
νται αναπλάσεις πλατειών. Για να δεθεί η πόλη ουσιαστικά με τους δημότες. Για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων. Για να εμπεδωθεί στον συμπολίτη μου η αντίληψη ότι αξίζει πραγματικά να ζει εδώ.

Τι διαφοροποιεί ουσιαστικά το πρόγραμμά σας από τα προγράμματα των άλλων παρατάξεων;
Η καινοτομία. Η νέα φιλοσοφία προσέγγισης των προβλημάτων. Προωθούμε την Τράπεζα Ιδεών για να αξιοποιήσουμε τις ιδέες των δημοτών μας. Βραβεύουμε τη δημιουργική συμμετοχή. Έτσι η συμμετοχή στα κοινά αποκτά ένα άλλο νόημα. Επιζητούμε τις πρωτότυπες προτάσεις. Για να τις μελετήσουμε και να τις κάνουμε πράξη.

Αξιοποιούμε την πλούσια κοινωνική υποδομή. Ρίχνουμε το βάρος στους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Γιατί σε μια κοινωνία που βασανίζεται από τις συνέπειες της κρίσης, ο Δήμος πρέπει να είναι δίπλα στον δημότη. Δημιουργούμε τον θεσμό του δημοτικού ανταποκριτή για τους δημότες που έχουν ανάγκη.

Επιδιώκουμε μια νέα περιβαλλοντική θεώρηση. Δημιουργούμε το Πράσινο χωριό. Για ψυχαγωγία. Για να έλθει ο κάτοικος της αστικής πόλης μας σε επαφή με τη φύση.
Προωθούμε άμεσα τον θεσμό του συμπαραστάτη του δημότη. Το νέο ψηφιακό Δήμο. Για να παρέχονται οι υπηρεσίες όσο γίνεται πιό κοντά στο σπίτι του δημότη.



Και λεφτά πού θα βρείτε; Υπάρχουν;
Χρειάζεται πιό ορθολική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Θα επιδιώξουμε αναχρηματοδότηση του χρέους. Η διεκδίκηση πόρων από Εθνικά και κοινοτικά προγράμματα θα είναι μόνιμη και διαρκής. Αξιοποιούμε τους νέους πόρους του Καλλικράτη, τα εργαλεία συγχρηματοδότησης, τις εισφορές από το νόμο τακτοποίησης των ημιϋπαίθριων χώρων, την ακίνητη περιουσία του Δήμου. Πολλές δράσεις δεν απαιτούν νέους πόρους. Απαιτούν σχέδιο, αποφασιστικότητα και σωστή αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού της πόλης μας.

Οι νέοι είναι συνήθως επιφυλακτικοί σε μεγαλόπνοα σχέδια και διακηρύξεις. Είναι αμφισβητίες. Τι έχετε να τους προτείνετε;
Το μέλλον της νεολαίας σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με το μέλλον της πόλης μας. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ποιότητα ζωής τους. Τις εναλλακτικές δραστηριότητες που μπορούν να ασκούν τις ελεύθερες ώρες τους.

Δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον για τους νέους μας χωρίς αυτούς. Πρέπει να τους αφουγκραστούμε. Να δημιουργήσουμε νέα κανάλια επικοινωνίας. Να ακούσουμε τις ιδέες τους, τις αναζητήσεις τους, τα προβλήματά τους, τα σχέδιά τους για το μέλλον, το δικό τους και της πόλης μας. Για τον σκοπό αυτό θα λειτουργήσουμε τον θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Σε τακτά διαστήματα, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει μαζί τους. Για να καταλάβουμε εμείς τον δικό τους τρόπο σκέψης, τις δικές τους σταθερές, τις δικές τους αξίες. Για να αντιληφθούν εκείνοι τι πρόκειται να κάνουμε εμείς γι αυτούς. Γιατί το μέλλον είναι κοινό και απαιτεί αρμονική συνύπαρξη των γενιών. Παράλληλα προωθούμε:

Ίδρυση φοιτητικού συλλόγου
Πολιτιστικό φεστιβάλ νέων
Υλοποίηση προγραμμάτων νεανικού τουρισμού
Ετήσιο φεστιβάλ Graffiti-Πίστα skateboard
Δημιουργία ανοικτού κολυμβητηρίου-Κατασκευή ενός ακόμη κλειστού κολυμβητηρίου
Δημιουργία μικρών χώρων άθλησης σε γειτονιές
Δημιουργία πρότυπων αθλητικών εγκαταστάσεων με γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου 5Χ5 και κλειστό γυμναστήριο
Ηλεκτρονική διασύνδεση των σχολικών βιβλιοθηκών με τη δημοτική βιβλιοθήκη
Μελέτη των προαυλίων χώρων των σχολείων με διαφορετική προσέγγιση και λογική. Δημιουργία χώρων πρασίνου, δημιουργία μικρών κήπων

Ποιά θα είναι τα πρώτα σας βήματα, των 100 πρώτων ημερών;
Το πρώτο μας βήμα θα είναι η έναρξη μιας ουσιαστικής ανοικτής διαδικασίας για τη διαμόρφωση των αρχών ενός Τοπικού Αναπτυξιακού προγράμματος.
 Αυτό θα περιλαμβάνει:
Αποτύπωση της σημερινής κατάστασης-Νέες πηγές εσόδων
Νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες
Λειτουργία Δήμου-Νομικών προσώπων
Κοινωνική πολιτική- Παιδεία- Πολιτισμός-Αθλητισμός
Τοπική οικονομία-απασχόληση
Φυσικό-οικιστικό περιβάλλον

Το πρόγραμμα θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση και θα πάρει την τελική του μορφή μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2011. Πρέπει να δούμε όμως ποιά κατάσταση παραλαμβάνουμε. Πού στεκόμαστε από πλευράς οικονομικών του Δήμου. Τι ανθρώπινο δυναμικό έχουμε και πως το αξιοποιούμε καλύτερα. Για να είναι πιό αποδοτικό και πιό αποτελεσματικό. Οι εργαζόμενοι είναι σύμμαχοί μας στη προσπάθεια αναγέννησης του Δήμου. Χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να πάμε μακριά.

Τι σημαίνει για εσάς ο πολιτισμός; Και ποιος ο ρόλος του στο πρόγραμμά σας;
Η συνήθης ερμηνεία αφορά στο σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων ενός κοινωνικού συνόλου. Όμως, για μας είναι και κάτι ευρύτερο. Θα τον θεωρούσα ως μια μορφή συνεχώς εξελισσόμενης ιδέας, έμπνευσης αν θέλετε, για την επιβίωση. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας του άλλου, αποτελεί για παράδειγμα, μια υψηλή πολιτισμική αξία. Με αυτή την έννοια, ανοίγουμε το Δήμο, το προάστιό μας, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τους μετανάστες.

Πλατείες και πάρκα αναβαθμίζονται σε ένα ιδιαίτερο “δίκτυο” της πόλης, στο οποίο θα υλοποιηθεί ένα αυτόνομο πολιτιστικό πρόγραμμα. Τα πάρκα, οι πλατείες, οι ανοικτοί χώροι ανοίγονται στην τέχνη και υποδέχονται τους δημιουργούς. Αναζητούμε τη δημιουργία ενός “συμβόλου” της πόλης μας. Την προώθηση ενός σύγχρονου πολιτιστικού θεσμού που θα συνδέσει τη τοπική οικονομία με την  ταυτότητα της πόλης μας. Τέχνη, επιμόρφωση, δημιουργικές δραστηριότητες, επικοινωνία, είναι ένας κορμός που εντάσσονται πολιτιστικά εργαστήρια, σεμινάρια και δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Δημιουργούμε μόνιμους θεσμούς. Εκθέσεις ζωγραφικής Ηρακλειωτών καλλιτεχνών. Αφιερώματα σε Ηρακλειώτες δημιουργούς. Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Αξιοποιούμε τα υπάρχοντα εργαστήρια της πόλης μας.

Στόχος μας είναι να κάνουμε τον δημότη δημιουργικό συμμέτοχο και όχι απλά αποδέκτη των πολιτισμικών πρωτοβουλιών του Δήμου.

Από το www.xtypos.gr