ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι δημότες Ηρακλείου ανέδειξαν νέο δήμαρχο στο Ηράκλειο Αττικής τον Παντελή Βλασσόπουλο.
Μια πρόκληση για την ομάδα της νέας παράταξης ΑΚΕΠ Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα, που πήρε την εντολή των Ηρακλειωτών που δε πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσει ανεκμετάλλευτη.

Δεν είναι μόνο  το ότι μια νέα παράταξη χωρίς κομματική ταυτότητα κέρδισε την εμπιστοσύνη των δημοτών, αλλά ότι αυτή η εμπιστοσύνη βαραίνει ιδιαίτερα γιατί είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες του Ηρακλείου δίνουν αυτή την ευκαιρία σε μια κίνηση όπως αυτή του Παντελή Βλασσόπουλου.

Οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις είναι πολλές, καθώς και τα δείγματα αλλαγής της μέχρι τώρα λειτουργίας της διοίκησης του δήμου είναι εκείνα που οι δημότες θα περιμένουν άμεσα, στους πρώτους μήνες με την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Συγχαρητήρια κατ’ αρχήν στον νέο Δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο και το επιτελείο του, και να ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Ας περάσουμε τώρα σε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων.

Ξεκινώντας από την 1η Κυριακή.
Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Νώντα Σπυρόπουλο συγκέντρωσε το χαμηλότερο ποσοστό που έχει πετύχει ποτέ στον δήμο μας με 22.32%. Μεγάλη πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2006 της τάξεως των 2500 ψήφων, παρά την αποχή ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων ήταν κατά 140 περισσότερα στις φετινές εκλογές λόγω του ότι ήταν περισσότεροι οι εγγεγραμμένοι.

Το χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ σίγουρα θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τα τοπικά στελέχη, και ακόμα περισσότερο τα κεντρικά του κόμματος που με την παρέμβαση τους συντέλεσαν στο Βατερλό του αποτελέσματος.

Οι δύο ανεξάρτητες παρατάξεις του Ν. Μπάμπαλου και του Π. Βλασσόπουλου συγκέντρωσαν 8391 ψήφους με ποσοστό 42.72% όταν οι δύο παρατάξεις με χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ συγκέντρωσαν 7519 ψήφους και ποσοστό 38.41%.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος του ΚΚΕ με τον υποψήφιο Β. Λυκούρα που συγκέντρωσε ποσοστό 13.38% με 2619 ψήφους, ενώ το 2006 είχε συγκεντρώσει 1695 ψήφους και το ποσοστό του ήταν 7.02%, η παράταξη του Κου Λυκούρα θα έχει 2 εκπροσώπους στο δημοτικό συμβούλιο.

Η αποχή ήταν μεγάλη και την 1η Κυριακή, από τους 33.039 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 20.854 που σημαίνει ποσοστό αποχής 36,88%, ενώ τα άκυρα και τα λευκά ήταν 1281 δηλαδή ποσοστό 6,15%.

Το χαμηλό ποσοστό του πρώην δημάρχου Στ. Γεωργόπουλου παρόλο που είχε το χρίσμα από την ΝΔ, το ΛΑΟΣ, και την Δημοκρατική Αναγέννηση, πρέπει να είναι από τα χαμηλότερα για εν ενεργεία δήμαρχο σε δημοτικές εκλογές (15.55%).

Την 2η Κυριακή η αποχή ήταν πολύ μεγαλύτερη. Από τους 32.841 εγγεγραμμένους στις κάλπες προσήλθαν οι 16.062! Αυτό σε ποσοστό μεταφράζεται 51,09%.
Επίσης αυξημένα σε σχέση με την πρώτη Κυριακή ήταν τα άκυρα και τα λευκά 1609 ποσοστό 10.01%.
Σε σχέση με την πρώτη Κυριακή ψήφισαν 4792 λιγότεροι δημότες.

Οι ψήφοι που είχαν συγκεντρώσει οι παρατάξεις πλην του Νώντα Σπυρόπουλου και του Παντελή Βλασσόπουλου την πρώτη Κυριακή ήταν 10.729.

Οι  επί πλέον ψήφοι που πήραν οι 2 παρατάξεις την δεύτερη Κυριακή ήταν 5.609 από αυτές η παράταξη του Παντελή Βλασσόπουλου 4.119 και του Νώντα Σπυρόπουλου 1.490.
Είναι δύσκολο να ανιχνεύσουμε από ποιες παρατάξεις υποστηρίχθηκαν οι 2 υποψήφιοι, αφενός γιατί η αποχή ήταν μεγάλη, αφετέρου γιατί κάποιοι από την παράταξη του Ν. Μπάμπαλου, περισσότερο κομματικοί, υποστήριξαν τον Νώντα Σπυρόπουλο, κάποιοι αντέδρασαν στην επιλογή του ΠΑΣΟΚ με την υποψηφιότητα του Σπυρόπουλου, επιλέγοντας τον Π. Βλασσόπουλο. Από την ΝΔ, υπήρχε γραμμή από τον πρώην δήμαρχο να ψηφίσουν τον Νώντα Σπυρόπουλο, αλλά αρκετοί προτίμησαν τον Π. Βλασσόπουλο που κομματικά προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ ανεξάρτητα αν η παράταξη του δεν εκπροσωπούσε τον δεξιό χώρο. Ένα μέρος από τους 1.074 ψηφοφόρους της Ειρήνης Κατσινοπούλου που δεν απείχαν ή δεν επέλεξαν το άκυρο, ίσως να στήριξαν τον Π. Βλασσόπουλο καθώς υπήρχαν πρόσωπα που ανήκουν στον κομματικό τους χώρο. Φαντάζομαι ότι αρκετοί από τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ ακολούθησαν την γραμμή του κόμματος, αλλά επειδή το ποσοστό ήταν ποσοστό διαμαρτυρίας ίσως να υπήρχαν κάποιοι που να ψήφισαν μάλλον όχι τον Νώντα Σπυρόπουλο λόγω αντίδρασης στην πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.