ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ

Με την ανάδειξη της νέας δημοτικής αρχής δίνεται μια ξεχωριστή ευκαιρία να σπάσουν κατεστημένα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στο δήμο μας και που είχαν σαν αποτέλεσμα την ελλιπή λειτουργία των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.

Οι πελατειακές σχέσεις και οι «κολλητοί» που είχαν τοποθετηθεί ή είχαν προσληφθεί με διαφορετικές ειδικότητες από εκείνες που εργάζονται χρόνια τώρα στον δήμο και μάλιστα λαμβάνοντας τα επιδόματα που ορίζονται χωρίς στην ουσία να τα δικαιούνται, καλύπτοντας μόνιμες θέσεις εργασίας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα να προσληφθούν σε κάποιες υπηρεσίες υπάλληλοι και αυτές οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν.

Η νέα δημοτική αρχή δεν χρωστάει σε κανέναν και δεν έχει καμία απολύτως εξάρτηση για να προχωρήσει στο νοικοκύρεμα του δήμου, μετά την 1/1/2011 είναι η ευκαιρία να μπει μια τάξη στον δήμο μας και σε αυτό θα πρέπει να συντελέσουν και οι εργαζόμενοι, τα σωματεία αντί να έρθουν αντιμέτωποι σε μια τέτοια προσπάθεια, καλύπτοντας για ακόμα μια φορά τους γνωστούς βολεμένους και τους αδίκως τοποθετημένους στις διάφορες θέσεις και πόστα σε σχέση με τις προσλήψεις τους.
Είναι η ευκαιρία το Ηράκλειο και ο δήμος μας να λειτουργήσει σε διαφορετική βάση σε σχέση με το παρελθόν και οι υπηρεσίες του να είναι τέτοιες που θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των δημοτών στην δημοτική αρχή.

Υπάρχουν δυσκολίες…
Αλλά εφόσον θα υπάρξει πολιτική βούληση και συνεργασία όλων των πλευρών (διοίκησης και εργαζομένων) τότε οι αλλαγές και το νοικοκύρεμα θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως προς όφελος των δημοτών.

Ένα άλλο σημαντικό που θα πρέπει να έχει υπ’ όψη η νέα δημοτική αρχή είναι ότι η διοίκηση δεν γίνεται μέσα από τα γραφεία. Όσοι το έχουν επιχειρήσει δεν έχει πετύχει, και ο κόσμος πλέον είναι υποψιασμένος. Είναι σημαντικό κλιμάκια να καταγράφουν σε όλες τις γειτονιές του Ηρακλείου τα προβλήματα και να θέτουν προς επίλυση με προτεραιότητες.
Είναι πολύ σημαντικό το ότι η νέα δημοτική αρχή αποτελείται από Ηρακλειώτες που λίγο ή πολύ γνωρίζουν ήδη τα προβλήματα της πόλης, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει τακτική καταγραφή και ενημέρωση.

Ο προηγούμενος δήμαρχος μιλούσε για υπεράριθμους εργαζόμενους στον δήμο, άρα υπάρχει προσωπικό που μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να είναι διαθέσιμο καθημερινά.
Όταν όμως όλο αυτό το υπεράριθμο προσωπικό απασχολείται σε γραφεία τότε και χρήσιμο δεν είναι, αλλά και επισφαλής είναι η θέση του στο δήμο, εφόσον οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα είναι χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Το σίγουρο είναι ότι ο νέος δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος και οι σύμβουλοι του θα παραλάβουν μια χαοτική κατάσταση από τον ανεκδιήγητο Σταύρο Γεωργόπουλο, οι κινήσεις  πρέπει να είναι άμεσες προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και χρήμα.
Οι προηγούμενοι που πέρασαν από την διοίκηση του δήμου δεν άγγιζαν κάποια νευραλγικά ζητήματα φοβούμενοι το πολιτικό κόστος, κάτι που πρέπει όμως να σταματήσει να υφίσταται σαν φόβος.

Τι θα πει πολιτικό κόστος?
Είναι καλύτερα να παραμένουν εργαζόμενοι επί μήνες απλήρωτοι, από το να υπάρξει επί τέλους νοικοκύρεμα στις δημοτικές επιχειρήσεις?
Δεν είναι πολιτικό κόστος όταν οικογένειες ζουν με δανεικά γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονται δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα να τους πληρώσουν?
και μέχρι που θα φτάσει αυτό?
Μέχρι να κλείσουν?

Φυσικά και θα χρειαστούν τομές και σε πολλές περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να είναι ριζοσπαστικές και ρεαλιστικές, διαφορετικά δε πρόκειται να αλλάξει κάτι, και το μόνο που μπορεί να πετύχει μια συνέχεια στην ήδη υπάρχουσα κατάσταση είναι απλά μια παράταση μέχρι την μοιραία απόφαση της παύσης λειτουργίας μιας επιχείρησης ή των επιχειρήσεων.

Ο δήμος μας πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπους που έχουν όρεξη και τεχνογνωσία, να επανέλθει η αξιοκρατία και οι νευραλγικές θέσεις διοίκησης να καταλαμβάνονται από υπεύθυνους και γνώστες του εκάστοτε αντικειμένου.

Οι φίλοι, οι γνωστοί, οι «κολλητοί», οι παρατρεχάμενοι που τόσα χρόνια έβρισκαν τον τρόπο να πλευρίζουν και να πείθουν τους διοικούντες για τοποθετούνται σε θέσεις κλειδιά μόνο και μόνο για να κάνουν πολιτική πρέπει να τελειώσει.
Όλοι οι δημότες είναι ίσοι και όλοι οι δημότες πρέπει να απολαμβάνουν το ίδιο τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες του δήμου.

Ελπίζω και προσωπικά πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση κυρίως γιατί δεν χρωστάει σε κανέναν παρά μόνο στους δημότες που έδωσαν καθαρή εντολή και εμπιστοσύνη, όπως θεωρώ ότι δεν σκοπεύει να διοικήσει μόνο για 3μιση χρόνια, αλλά θέλει να δώσει δείγματα που θα εδραιώσουν την εμπιστοσύνη των δημοτών και για την επόμενη τετραετία.