ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Χ-ΤΥΠΟ

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, αναφέρεται στην ακόλουθη συνέντευξή του στο Χ-τύπο στο έργο που έχει κάνει την παρελθούσα τετραετία και δίνει απαντήσεις στους επικριτές του. Δηλώνει δε για άλλη μια φορά πως θα αποποιηθεί της δημαρχιακής αποζημίωσης και πως αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο. 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχετε επιλύσει και ποιό είναι αυτό που θα θέλατε να επιλύσετε άμεσα , αν επανεκλεγείτε;
Σε οικονομικό επίπεδο παρ’ ότι παραλάβαμε 22 εκατ. ευρώ χρέος, το οποίο ανήλθε με τα υψηλά τοκοχρεολύσια και τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις στα 28 εκατ. ευρώ, καταφέραμε να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες με χρηστή διαχείριση. Επιδιώξαμε την οικονομική εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν χρεωκοπημένες και εφαρμόσαμε απόλυτα φιλεργατική πολιτική, διασφαλίζοντας τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Στον τομέα των τεχνικών έργων πραγματοποιήσαμε έργα οδοποιίας, αναπλάσεις κοινόχρηστων και δημοτικών χώρων (πλατείες, αθλητικοί χώροι, σχολεία). Ο Δήμος Ηρακλείου ασκεί ανθρωποκεντρική πολιτική στην πράξη αγκαλιάζοντας τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, δημιουργώντας για πρώτη φορά το κοινωνικό παντοπωλείο όπου παρέχονται δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης σε οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας. Μετά από άοκνες προσπάθειες ο Δήμος Ηρακλείου απέκτησε για πρώτη φορά δημοτικό ασθενοφόρο για άμεση μεταφορά των περιστατικών σε κεντρικές νοσοκομειακές μονάδες με αριθμό κλήσης 15277.

Εμείς ζητούμε από τους συμπολίτες μας να μας εμπιστευτούν εκ νέου, γιατί ήδη έχουμε δρομολογήσει την ανέγερση Αστικού Τύπου Κέντρου Υγείας  για το οποίο έχει εγκριθεί Υπουργική Απόφαση. Γιατί με δικές μας προσπάθειες λάβαμε έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής για την ανέγερση νέου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού στο Παλαιό Ηράκλειο, ο οποίος δημοπρατείται. Γιατί έχουμε εγκεκριμένη την μελέτη εφαρμογής από τον ΟΣΚ για την ανέγερση Ειδικού Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου.  Γιατί έχουμε ήδη ασκήσει πίεση προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την κυριότητα του κτήματος Φιξ με στόχο να αποτελέσει δημοτικό χώρο Πρασίνου. Γιατί ήδη σε συνεργασία με τον ΗΣΑΠ δρομολογείται η άμεση έναρξη εργασιών για το σταθμό Ψαλίδι και η επαναφορά της διαμπερούς κυκλοφορίας από Μελίνας Μερκούρη σε Μαρίνου Αντύπα.
Σημειωτέον πως είχαμε αιτηθεί και από τον νυν Υπουργό Υποδομών να μας δώσει τη δυνατότητα για την επαναφορά της διαμπερούς κυκλοφορίας με κατασκευή υπέργειας γέφυρας και ποδηλατοδρόμου, με δεδομένο ότι διαθέταμε τις πιστώσεις από τη ΣΑΤΑ, δυστυχώς όμως δε λάβαμε μέχρι σήμερα απάντηση. Παρά όμως τις όποιες καθυστερήσεις, το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο.

Τι απαντάτε σε όσους αμφισβητούν το έργο σας;
Απαντώ ότι όσοι δεν είναι σε θέση να διαπιστώσουν ότι μέσα σε μόλις μια τετραετία έχει παραχθεί έργο σε όλους τους τομείς, βρίσκονται οι ίδιοι σε εικονική πραγματικότητα. Δηλαδή αμφισβητούν τα αντιπλημμυρικά έργα; Την ανατροπή που επιφέραμε όταν προ της διοίκησής μας έπρεπε να έχεις βάρκα για να διασχίσεις την Πλαπούτα, τη Μελίνας Μερκούρη ή την υπόγεια διάβαση του ΗΣΑΠ;

Όταν η πλατεία ΗΣΑΠ, από κρανίου τόπος έγινε χώρος πρασίνου και περιπάτου ενισχύοντας παράλληλα και την εμπορικότητα των καταστημάτων;   Όταν οι παιδικές χαρές και οι αθλητικοί χώροι από χώρους εγκατάλειψης έχουν μετατραπεί σε  σύγχρονους χώρους με όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας και όλα αυτά δεν είναι λόγια κενά περιεχομένου. Σας θυμίζω το γήπεδο της Κιθαιρώνος, το οποίο από εστία συριγγών έγινε κατάλληλος χώρος άθλησης, σας επαναφέρω στη μνήμη επίσης, τις επικίνδυνες παιδικές χαρές στην Πρασίνου Λόφου, όπου είχαν σημειωθεί ατυχήματα και σήμερα με τα δάπεδα ασφαλείας και τα σύγχρονα όργανα η ψυχαγωγία των παιδιών μας γίνεται υπό όρους ασφαλείας.



Όταν η προηγούμενη Διοίκηση δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για το φωτισμό της πόλης, κάτι που εμείς πετύχαμε φωταγωγώντας σχεδόν όλο το Ηράκλειο και επιτρέποντας στους δημότες τον ακίνδυνο περίπατο; Είναι αναρίθμητα όσα έχουν πραγματοποιηθεί. Τα εγκαταλελειμμένα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και παιδικοί σταθμοί με τους σοβάδες, τους γκρίζους τοίχους , την ανυπαρξία κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και τους αδιαμόρφωτους αύλειους χώρους μετατράπηκαν επί της διοίκησής μου σε σχολεία απόλυτα ελκυστικά για τους μαθητές και τους διδάσκοντες, γιατί και ως παιδαγωγός κατανοώ ότι οι συνθήκες διεξαγωγής των μαθημάτων, αλλά και οι συνθήκες του περιβάλλοντος χώρου κατά την ώρα των διαλειμμάτων πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Και, πιστέψτε με, σήμερα ανταποκρίνονται πλήρως. Βέβαια, είναι απολύτως κατανοητό ορισμένοι που επί 14 χρόνια δεν παρήγαγαν, να εκπλήσσονται με το έργο μας στα 4 χρόνια...

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το περιβάλλον και την καθαριότητα, δεδομένου ότι έχετε βρεθεί και στο στόχαστρο των αντιπάλων σας για το θέμα αυτό;
Η καθαριότητα είναι ένας τομέας που μας ενδιαφέρει όλους, γιατί το Ηράκλειο αποτελεί την προέκταση του σπιτιού μας. Ως Δήμαρχος, ασχολήθηκα επισταμένως με το θέμα αυτό. Σκεφτείτε ότι όταν παρέλαβα, ο οργανισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας προέβλεπε οργανικές θέσεις που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες 25.000 κατοίκων, ενώ το Ηράκλειο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περί τους 100.000 κατοίκους.  Δεν επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε προσωρινές λύσεις και να μετατοπίσουμε χρονικά το πρόβλημα.

Γι΄ αυτό και καταφέραμε να εξορθολογήσουμε την αναλογία εργαζομένων- κατοίκων μέσω αναμόρφωσης του οργανισμού της Καθαριότητας. Συγχρόνως, γνωρίζοντας από διοίκηση, πληροφορήσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ και γι΄ αυτό προτείναμε  την πρόσληψη ιδιωτικού συνεργείου προκειμένου να συνδράμει στο έργο της καθαριότητας με την προϋπόθεση διακοπής της συνεργασίας τη στιγμή της πρώτης πρόσληψης μόνιμου υπαλλήλου μέσω ΑΣΕΠ. Οι σημερινοί υποψήφιοι αρνήθηκαν τότε, δυσχεραίνοντας το έργο της δημοτικής αρχής που μοναδικό στόχο είχε να διατηρήσουμε κάθε γειτονιά του Ηρακλείου καθαρή, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο επ’ ουδενί τις θέσεις των μονίμων υπαλλήλων.

Αναφορικά με το περιβάλλον, το σίγουρο είναι ότι χαρτογραφούμε την ανάπτυξη. Αποτελεί στοίχημα για εμάς η πόλη  του Ηρακλείου να πρασινίσει και να γίνει μια απόλυτα φιλική πόλη για τους δημότες μας. Για το λόγο αυτό δρομολογούμε:

Την αναβάθμιση του πρασίνου στην πόλη μας με το Πρόγραμμα “Πράσινη Ζωή στην Πόλη”, στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί 16 περιοχές παρέμβασης και έχει ήδη ξεκινήσει με την ανάπλαση του Τυφώνα.

Την αξιοποίηση του Ο.Τ 216 (έναντι σχολείων επί της οδού Πεύκων) με τη δημιουργία ενυδρείου και πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής, με αθλοπαιδείες, δράσεις για τις οποίες ήδη έχουμε εκπονήσει μελέτη.

Την αξιοποίηση πράσινων τεχνολογιών με την εγκατάσταση φωτοβολταικών σε δημοτικά κτίρια και την δημιουργία πράσινων ταρατσών (με εκπονημένη μελέτη)

Την ανάπτυξη ζωνών πρασίνου σε όλες τις γειτονιές του Ηρακλείου με δεντροφυτεύσεις και δεντροστοιχίες έχοντας ως πρότυπο την πλατεία 25ης Μαρτίου (πλησίον ΗΣΑΠ)

Υπάρχουν πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, προκειμένου οι πολίτες σας να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε;
 Έχουμε δημιουργήσει ένα σημαντικό κοινωνικό πλέγμα προστασίας ως Δημοτική Αρχή. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι :

Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί είναι δωρεάν για χαμηλόμισθες νέες οικογένειες.

Στηρίζουμε το εισόδημά σας με την μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών

Προσφέρουμε δωρεάν διακοπές στα παιδιά της πόλης μας σε πρότυπες παιδικές εξοχές

Λειτουργούμε για πρώτη φορά το Δημοτικό Παντοπωλείο-Τράπεζα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου  παρέχονται δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης σε οικονομικά ασθενέστερους πολίτες

Αγκαλιάζουμε τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και απαλλάσσουμε από τα δημοτικά τέλη
-τους άπορους
-τις πολύτεκνες οικογένειες
-τους ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας άνω 67%
-όσους έχουν μέλος άτομο με ειδικές ανάγκες

Παρέχουμε γεύματα αγάπης 3 φορές ετησίως σε συμπολίτες μας που έχουν οικονομική δυσχέρεια, στα μοναχικά άτομα κλπ

Παρέχουμε δωρεάν φαγητό(επί καθημερινής βάσεως) στους άπορους δημότες μας

Προσφέρουμε δωροεπιταγές στους έχοντες χαμηλό εισόδημα

Εξασφαλίζουμε δωρεάν θαλάσσια μπάνια σε 3.000 συμπολίτες μας

Με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, στηρίζουμε καθημερινά δεκάδες οικογένειες και ανήμπορους συμπολίτες μας.

Γιατί οι δημότες Ηρακλείου πρέπει να σας εμπιστευτούν εκ νέου;
Γιατί μιλάω μόνο τη γλώσσα της αλήθειας. Δεν έχω προδώσει την εμπιστοσύνη των συ-
μπολιτών μου στο ελάχιστο. Ήμουν σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου άοκνος εργάτης της Αυτοδιοίκησης. Λειτούργησα με ήθος και εντιμότητα, θέλοντας να βάλω ένα τέλος στις καθεστωτικές νοοτροπίες που αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της πόλης μας. Γεγονός που το έπραξα, ακόμη και εάν αυτό μου στοίχιζε πολιτικά. Εξαρχής λειτούργησα μακριά από κόμματα και χρώματα, για το συμφέρον μόνο των πολιτών μου.

Θεωρώ ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο σύμμαχός μας και, εάν αξιολογήσει το έργο μας, θα πειστεί να μας δώσει την ψήφο του γιατί ακόμη μια τετραετία θα μας επιτρέψει την ολοκλήρωση του προγράμματός μας. Άλλωστε, σας επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, έχω δηλώσει ότι αποποιούμαι τη δημαρχιακή αποζημίωση και είναι η τελευταία φορά που διεκδικώ το δημαρχιακό θώκο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παντρεύεσαι με όποια καρέκλα και οσάκις η πολιτεία μου εμπιστεύτηκε κυβερνητικές θέσεις, προσέφερα μόνο έργο.

Ψηφίζουμε πρόγραμμα και έργο
Εκτιμάτε ότι θα υπάρξει συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία;
Είναι αλήθεια ότι το ποσοστό αποχής που καταγράφεται μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Αποτελεί γενική διαπίστωση ότι η πολιτική έχει απαξιωθεί, το κομματικό κατεστημένο πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Η παράταξη “Όραμα για το Ηράκλειο” είναι μακριά από κόμματα και χρώματα.

Εμείς μιλάμε με έργα. Δεν υποσχόμαστε, απλά πραγματοποιούμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει το δικό της χαρακτήρα. Πολλοί επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την εξαιρετικού ενδιαφέροντος και λόγω της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης εκλογική αυτή διαδικασία. Υπολογίζουν όμως χωρίς τους πολίτες. Οι συμπολίτες μας έχουν και άποψη και όραμα για ένα καλύτερο αύριο. Εμείς προτρέπουμε όλους να καταθέσουν την ψήφο τους γιατί η ενεργός συμμετοχή σημαίνει παρέμβαση και με την ενεργό συμμετοχή δεν αφήνουμε τους άλλους να καθορίζουν τις τύχες μας, αλλά παίρνουμε τα ηνία στα χέρια μας.

Πως σχολιάζετε τις αποχωρήσεις δημοτικών συμβούλων από  το δημοτικό  συνδυασμό σας;
Την ώρα της μάχης όποιος είναι ρίψασπις αποδοκιμάζεται από κάθε άνθρωπο που καταλαβαίνει τι σημαίνει σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρησης νυν υπέρ πάντων ο αγών. Σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται απλώς ένα σημαντικό έργο που επιτέλεσε η παρούσα δημοτική αρχή κρίνεται και η απάντησή μας σε ένα μνημόνιο υποδούλωσης που υπόγραψε η παρούσα κυβέρνηση και οδήγησε τη δική μας και τις επόμενες γενιές στα νύχια του διεθνούς νομισματικού ταμείου και στην παραχώρηση σημαντικού μέρους της κυριαρχίας μας σε διεθνείς οργανισμούς.

Σε αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς και οφείλουν όλοι να συστρατευτούν, όποιος αποχωρεί επικαλούμενος λόγους και αιτίες που ανακάλυψε στο παρά πέντε των εκλογών άλλα ύποπτα συμφέροντα εξυπηρετεί και όχι την παράταξη που θα συνεχίσει δυναμικά το έργο που ξεκίνησε και που θα σταθεί όρθια απέναντι σε οποιονδήποτε κινείται διασπαστικά εξυπηρετώντας αλλότρια  συμφέροντα.

Οι παρατάξεις παραμένουν. Τις διασύρουν, όμως, εκείνοι που προτάσσουν το προσωπικό έναντι του γενικού συμφέροντος, εκείνοι που δαιμονοποιούν και ενοχοποιούν όλους τους άλλους χωρίς αυτοκριτική, ενώ το ζητούμενο στην εποχή μας είναι η εντιμότητα...

Πώς κρίνετε τους συνυποψήφιους σας;
Εάν θέλετε να κρίνουμε τα προγράμματα, θα σας έλεγα ότι ειλικρινά δεν βλέπω καμία καινοτόμο πρόταση σε αυτά, παρά μόνο ανέξοδες υποσχέσεις και βερμπαλιστικές τοποθετήσεις, χωρίς να μας αναφέρουν ταυτόχρονα από πού θα εξασφαλίσουν τις πιστώσεις για τις δράσεις τους. Και το λέω αυτό για τον εξής λόγο.


Μελετώντας τα προγράμματά τους, εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι υπάρχει απουσία ενημέρωσης. Για να διεκδικείς το δημαρχιακό θώκο, οφείλεις να γνωρίζεις τι ακριβώς διεκδικείς. Για παράδειγμα υπάρχει υποψήφιος δήμαρχος που λέει ότι θα συστήσει γραφείο καθημερινότητας για τους πολίτες, ενώ το γραφείο αυτό συστάθηκε από εμάς και λειτουργεί, παράγοντας σημαντικό έργο εδώ και 4 χρόνια. Αφήστε που έχουν το θράσος να μιλούν για εξυγίανση των οικονομικών ορισμένοι που, όταν κατείχαν διοικητικές θέσεις στο παρελθόν, έκαναν τα πάντα για να δημιουργήσουν μαύρες τρύπες στο Δήμο και κατέληξαν να έχουν και καταλογισμούς για παράνομες πράξεις.

Ήταν οι ίδιοι που παρέλαβαν Ολυμπιακούς Αγώνες με πακτωλό χρημάτων, σε αντίθεση με εμάς που παραλάβαμε κρίσεις. Οικονομικά προβλήματα για τα οποία κληθήκαμε εμείς να δώσουμε λύσεις και το κάναμε. Είναι σαφές ότι άνθρωποι που δεν ξέρουν να πιλοτάρουν θέλουν να γίνουν πιλότοι. Και διερωτώμαι γιατί. Για να οδηγήσουν το Δήμο σε “αεροπειρατεία”, εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα; Για να προσγειώσουν ανώμαλα το Δήμο με τις ανύπαρκτες πολιτικές τους προτάσεις;

Σας θυμίζω ότι το έργο σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος, με την αξιοποίηση αντίστοιχων κονδυλίων και προγραμμάτων έχει ξεκινήσει και δρομολογηθεί από την νυν Δημοτική αρχή. Αυτό που προσδοκούμε είναι ο επόμενος Δήμαρχος, εκείνος που θα επιλέξουν οι πολίτες, να το συνεχίσει και να το επεκτείνει αξιοποιώντας τις προοπτικές ανάπτυξης της πόλης μας.

Ψηφίζουμε κόμμα ή Δήμαρχο;
Θεωρώ ότι δεν ψηφίζουμε ούτε κόμμα ούτε Δήμαρχο. Ψηφίζουμε πρόγραμμα και έργο, ψηφίζουμε νέες ιδέες που δεν αποτελούν έπεα πτερόεντα αλλά στηρίζονται σε μελέτες εκπονημένες. Στηρίζονται σε χρονοδιαγράμματα και σε εξασφαλισμένα κονδύλια. Το έργο μας εγγυάται και το αύριο του Ηρακλείου.

Η συλλογικότητα οδηγεί σε παραγωγικότητα αρκεί να μην υπάρχει εσωστρέφεια. Ως Δήμαρχος Ηρακλείου, σας επισημαίνω ότι μια δυνατή ομάδα, μια ομάδα με συνοχή όπως η ομάδα του “Οράματος για το Ηράκλειο” αποτελεί τη μοναδική λύση για το Ηράκλειο. Έχω επανειλημμένως διαμηνύσει ότι δεν είμαι επαγγελματίας Δήμαρχος. Είναι η τελευταία φορά που κατεβαίνω ως υποψήφιος και αποποιούμαι της δημαρχιακής αποζημίωσης και αυτό γιατί πρέπει εμείς οι πολιτικοί να παραδειγματίζουμε με τις πράξεις μας.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει τις εκλογές; Ελλοχεύει ο  κίνδυνος ο πολίτης να ψηφίσει για το μνημόνιο και όχι με κριτήρια αυτοδιοικητικά;
Τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σαφώς και το ότι βρισκόμαστε υπό τη σκέπη του μνημονίου διαφοροποιεί τις καταστάσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Όλοι μας καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες των σκληρών οικονομικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση. Αυτό είναι το ένα σκέλος, το άλλο είναι η αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να διατηρηθεί ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτηρίζεται λόγω της εγγύτητας προς τους δημότες. Η αμεσότητα είναι το στοιχείο εκείνο που μας διαφοροποιεί από την κεντρική εξουσία. Εμείς είμαστε άοκνοι εργάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τέτοιοι θέλουμε να παραμείνουμε. Βέβαια, με την νέα διοικητική μεταρρύθμιση, τον Καλλικράτη, αναμένουμε την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 102 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους Δήμους με εκχώρηση των αντίστοιχων πόρων. Την ίδια στιγμή που οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 2011 περιορίζονται υπό τις πιέσεις της Τρόικα και του ΔΝΤ και θα πρέπει να εξασφαλίζονται 550 εκατ.ευρώ ετησίως, άρα και θα κόβονται από τους Δήμους. Ίδωμεν...

Από το www.xtypos.gr