ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΝΙΑΒΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ NEWS

Ο Πάνος Νιαβής ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο του Νώντα Σπυρόπουλο «Ηράκλειο Η Πόλη μας».

Κατάγεται από την Ευρυτανία και κατοικεί στην πόλη μας από το 1988, είναι ελεύθερος επαγγελματίας ασκώντας το επάγγελμα του ναυλομεσίτη.

Η συνέντευξη με τον Πάνο Νιαβή είναι η πρώτη που επιχειρεί το blog και τον ευχαριστούμε για την αποδοχή του.

1. Κε Νιαβή το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών τόσο την πρώτη Κυριακή όσο και την Δεύτερη δεν ήταν καθόλου καλό για την παράταξη σας, που αποδίδεται αφενός το χαμηλό ποσοστό, το οποίο είναι και το χαμηλότερο που έχει συγκεντρώσει παράταξη έχοντας το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, αφετέρου την μεγάλη διαφορά της δεύτερης Κυριακής.
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω μαζί  σας. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών το αποτέλεσμα για την παράταξή μας ήταν αρκούντως θετικό. Ο συνδυασμός μας  αναδείχτηκε πρώτος μεταξύ των 6 που συμμετείχαν στις εκλογές. Δεδομένου δε  του πολιτικού κλίματος, της πολύμηνης και πολυδάπανης προεκλογικής εκστρατείας  συγγενούς συνδυασμού, της αποχής και φυσικά της καθυστερημένης απόφασης του ΠΑΣΟΚ να  αποφασίσει για την επιλογή του υποψηφίου του για το Δήμο μας, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη εμφάνιση του συνδυασμού μας στην προεκλογική μάχη.

Το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής ήταν αναμενόμενο για κάθε ψύχραιμο παρατηρητή των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Η αντιμνημονιακή ρητορική της αριστεράς και η προτροπή  των  ψηφοφόρων της σε λευκό και αποχή ή ακόμη και ο εναγκαλισμός κλάσματος της με τις συντηρητικές δυνάμεις που είχαν εγκαταλείψει το σκάφος της κυβερνώσας το δήμο παράταξης του κ. Γεωργόπουλου είχαν δημιουργήσει τον κατάλληλο συσχετισμό δυνάμεων ώστε το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της β! Κυριακής να είναι σχεδόν προδιαγραμμένο.

Και λέω  σχεδόν γιατί η πολιτική επιλογή του συγγενούς συνδυασμού να αρνηθεί οποιαδήποτε πολιτική συνεννόηση, επιλέγοντας μια καιροσκοπική επιλογή τιμωρίας  του ΠΑΣΟΚ και του επίσημου συνδυασμού του στο Ηράκλειο, ήρθε ως καθοριστικό επιστέγασμα στην διαμόρφωση του εύρους της ήττα μας στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής.

2. Ο Νώντας Σπυρόπουλος παραμένει στο τιμόνι της παράταξης, θεωρείται ότι παρά τα αρνητικά αποτελέσματα είναι σοφή μια τέτοια απόφαση, έχει την δυνατότητα ο Νώντας Σπυρόπουλος να αναστρέψει τα δεδομένα και να δημιουργήσει μια δυναμική στην παράταξη που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον δήμο στις επόμενες δημοτικές εκλογές?
Ο Νώντας Σπυρόπουλος, είναι ένας άνθρωπος της κοινωνίας, με πολιτικά χαρακτηριστικά ανάλογα εκείνων των Καμίνη και Μπουτάρη, άφθαρτος και με πείρα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι πρότυπο υποψήφιου δημάρχου για τη διαχείριση ενός Καλλικρατικού Δήμου.
Η κινηματική του λογική, η αμεσότητα της επαφής του με τους πολίτες, η απαρέσκεια του στους μηχανισμούς και τις «κοπτάτσιες» εγγυάται την διαμόρφωση των ικανών και αναγκαίων προϋποθέσεων ώστε η διεκδίκηση του δήμου  να είναι εφικτή στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

3. Πιστεύεται ότι οι 2 «αποβολές» από το ψηφοδέλτιο της παράταξης του Σπ. Γουρνά και του Στ. Παπουτσή, επηρέασαν στο χαμηλό ποσοστό της παράταξης?
 Δεν υπήρξαν «αποβολές» γιατί σύμφωνα με τη δική μου πολιτική αντίληψη η συμμετοχή στα κοινά είναι προσφορά και ουχί επαγγελματική απασχόληση. Πρέπει δε να έχει βάθος 8ετίας.
Η μη συμμετοχή των προαναφερομένων συμβούλων στο ψηφοδέλτιο έγινε στα πλαίσια μιας φυσιολογικής ανανέωσης. Είναι βέβαιο η απουσία τους ότι δεν επηρέασε αρνητικά το αποτέλεσμα και το εκλογικό ποσοστό της παράταξης.

4. Τελικά υπήρχε ενωτικό κλίμα μετά από όλες εκείνες τις διεργασίες μετά το καλοκαίρι, εσείς που ήσασταν μέσα στην παράταξη εισπράξατε τέτοια διάθεση από το σύνολο των στελεχών?
Η εμφάνιση του Νώντα Σπυρόπουλου στο προσκήνιο στα τέλη του καλοκαιριού έλυσε ένα γόρδιο δεσμό: Το ΠΑΣΟΚ θα εμφανιζόταν στις εκλογές με 3-4 τουλάχιστον συνδυασμούς. Οι διεργασίες εκείνης της εποχής έλυσαν το πρόβλημα για αρκετό βάθος χρόνου. Εγωισμοί, πίκρες, διαγκωνισμοί, φιλοδοξίες «υποτάκτηκαν» κατά τα  ¾  κάτω από την ίδια παραταξιακή στέγη.

Είναι αλήθεια επίσης ότι η απόλυτη πολιτική, οργανωτική και διαπροσωπική όσμωση και συναντίληψη απαιτεί μόχθο και ικανό χρονικό ορίζοντα. Είναι ένα από τα ζητούμενα για μας και το πολιτικό αύριο της νέας αυτής παράταξης.

5. Το όνομα σας το είδαμε στην ομάδα πρωτοβουλίας μελών και φίλων ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Αττικής, πολλά έχουν ακουστεί εκ των υστέρων για τον ρόλο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, θέλετε να μας πείτε μερικές λεπτομέρειες σχετικά με αυτή και τον ρόλο που έπαιξε μέχρι τις δημοτικές εκλογές?
Ναι, είμαι ένας από εκείνους που στα πλαίσια των διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ για τα δημοτικά πράγματα απαιτούσα ανανέωση από το μακρινό 1998. Στα πλαίσια  της πάγιας πολιτικής μου αντίληψης πως δύο 4ετιες είναι αρκετές για τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ζυμώσεις εκείνης της εποχής βρήκαν ευήκοα ώτα (και εμπρός τον διαφαινόμενο κίνδυνο της  «αμοιβαδοποίησης» του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο) μια ομάδα μελών και φίλων προτείναμε στα πλαίσια του καταστατικού 4-5 πρόσωπα τα οποία κατά την γνώμη μας θα μπορούσαν να ενοποιήσουν τον κατακερματισμένο χώρο μας εν όψει των δημοτικών εκλογών. Η καθυστέρηση να ανακοινωθεί η επιλεγείσα τελικά υποψηφιότητα του Νώντα Σπυρόπουλου μας στέρησε τον ικανό και επαρκή χρόνο να  συνομιλήσουμε επαρκώς με την κοινωνία…

6. Ποια είναι η γνώμη σας για τον Γιώργο Μαστοράκο, θεωρείται ότι έχει να προσφέρει ακόμα σε τοπικό επίπεδο?
Ο Γιώργος Μαστοράκος είναι ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο που με εξέπληξε ευχάριστα αποδεχόμενος το ρόλο του απλού στρατιώτη σ’ αυτή τη  μάχη που δώσαμε.

7. Θα θέλαμε την άποψη σας για τον Νίκο Μπάμπαλο, είναι κατά την γνώμη σας κατάλληλο πρόσωπο που διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο?
Ο Νίκος επέλεξε πριν 6 περίπου χρόνια το ρόλο του Λαφοντέν στο ΠΑΣΟΚ του Ηρακλείου. Μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης ελπίζω  πως θα έχει πια την πολιτική σωφροσύνη  να αποφύγει έναν «τρίτο γύρο»… Η ηθελημένη πρόσκαιρη «αγρανάπαυση» του θα τον βοηθούσε να αποπρολείψει την απρόσμαχη φιλοδοξία του και να εμφορτισθεί  με πολιτική φρόνηση πολύτιμη για το βάθος του πολιτικού χρόνου που έχει μπροστά του.

8. Η νέα δημοτική αρχή θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στα δύσκολα προβλήματα τις πόλης, δεδομένου ότι υπάρχει το νέο καθεστώς του Καλλικράτη?
Το εύχομαι, γιατί το έχει ανάγκη η πόλη μας, αλλά η δυσκολία πολιτικής όσμωσης  των συνιστωσών της σε κρίσιμες αποφάσεις με ιδεολογικό βάρος και φόρτιση και φυσικά  η συμμετοχή ικανού αριθμού συμβούλων της με θητεία στην παράταξη Γεωργόπουλου με  κάνει αρκούντως επιφυλακτικό. 

9. Θα θέλαμε να μας κάνετε μια αποτίμηση της απερχόμενης δημοτικής αρχής του Στ. Γεωργόπουλου?
Η  διοίκηση του, ελπίζω πως θα διδάσκεται τα επόμενα χρόνια στα πανεπιστήμια ως παράδειγμα προς αποφυγήν πολιτικού management σε Δήμο.

10. Πόσο εύκολο είναι για την παράταξη σας να ανασυνταχθεί και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των δημοτών?
Έχω την βιολογική και την πολιτική πείρα να σας πω πως η ανασύνταξη μιας  παράταξης απαιτεί συλλογική δουλειά  μιας ομάδας ανθρώπων με νεανικό ενθουσιασμό μπολιασμένη με το κατάλληλο μείγμα πολιτικής εμπειρίας.

Απαιτεί κινηματικού τύπου δράση κινητοποιώντας τους πολίτες καθιστώντας τους κοινωνούς και συμμέτοχους στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων.
Απαιτεί  την εξεύρεση τρόπων κινητοποίησης των συμπολιτών μας ώστε να γίνουν  κοινωνοί του νέου αφηγήματος της παράταξης μας για το Ηράκλειο του 2020, δηλαδή, της σύγχρονης Πόλης του 21ου αιώνα.

Να βρούμε τον τρόπο να συμβούν κοινά πράγματα μεταξύ των πολιτών, γιατί όπου δεν συμβαίνουν κοινά πράγματα είναι αδύνατον ν’ αναπτυχθούν σχέσεις αμοιβαιότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ μας και συνεπαγωγικώς οι σχέσεις  μετατοπίζονται στα πεδία της άρνησης και καθημερινής αντιπαλότητας.

11. Τι πιστεύεται ότι πρέπει να αλλάξει στην παράταξη προκειμένου να το πετύχει. 
Η ιστορική μας μνήμη θα μας βοηθήσει στο σχεδιασμό του μέλλοντος αλλά σ’ αυτή τη διαδρομή θα χρειαστεί να εγκαταλειφθούν και να θυσιασθούν «βάρη» και «βαρίδια» προς χάριν των αλλιώτικων καιρών που έρχονται.

12. Θα παραμείνετε ενεργός στα κοινά του Ηρακλείου, σκοπεύετε να εκτεθείτε και στις επόμενες δημοτικές εκλογές ή είναι νωρίς ακόμη για τέτοια σκέψη?
Είμαι για πολλά χρόνια αφανής ενεργός πολίτης. Η ενεργοποίηση του Νώντα Σπυρόπουλου ήταν και  παραμένει επαρκής λόγος να συνταξιδέψω μαζί του τα  επόμενα χρόνια στο προσκήνιο.

13. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να δώσει την μεγαλύτερη βαρύτητα η νέα δημοτική αρχή?
Τα αυτονόητα: Καθαριότητα, κυκλοφοριακό, δήμος φιλικός προς τους πολίτες. Και φυσικά ηλεκτρονικός τρόπος στις προμήθειες του δήμου. Απαιτείται μόνον ένα φάξ κλειδωμένο σε μια αίθουσα και οι προσφορές να αποστέλλονται σε συγκεκριμένη  ώρα πχ  10- 12 πμ, μετά μια επιτροπή να  ανοίγει την αίθουσα και  να προχωράει την διαδικασία της προμήθειας.

14. Με δεδομένο ότι το Ηράκλειο πλέον δεν αποτελεί μια πόλη σαν αυτή που γνωρίζαμε πριν από 15-20 χρόνια, τι περιθώρια ανάπλασης ή βελτιώσεις υπάρχουν?
Παρ’ ότι τα πλαίσια έχουν πράγματι στενέψει υπάρχουν μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων που θα  μπορούσαν να δώσουν ανάσες στην πόλη μας, όπως: η διαμόρφωση της Λεωφόρος Ηρακλείου, η αποπεράτωση της Λ. Κύμης, η διεκδίκηση του  κτήματος Φιξ, το κυκλοφοριακό, το ζήτημα των ανύπαρκτων πεζοδρομίων κοκ.