ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΙΑΣΤΙΚΗ, ΛΟΓΩ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΙΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Το ζήτημα της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο Δήμο Ηρακλείου έχει τεθεί επί τάπητος αυτές τις ημέρες μετά το λυπηρό φαινόμενο της αυθαίρετης αφαίρεσης ειδών, από το χώρο που τα αποθηκεύει ο Δήμος  στο υπόγειο του Δημαρχείου.
πως είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, επιφορτισμένοι (ανεπίσημα) με την λειτουργία  του παντοπωλείου είναι δύο διοικητικοί υπάλληλοι.

Ωστόσο, όπως έμαθε ο Χ-τύπος, μέχρι πρότινος οι υπάλληλοι, μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς τους, δεν κράταγαν τα κλειδιά, αλλά τα παρέδιδαν στο γραφείο Δημάρχου, όπως τους είχε ζητηθεί. Όταν μαθεύτηκε ότι γινόταν “επιδρομή” στο παντοπωλείο (ακόμα και με τρόλει σούπερμαρκετ έπαιρναν προϊόντα!), αλλάχθηκε η κλειδαριά (με έξοδα των υπαλλήλων!) και πλέον οι δύο υπάλληλοι κρατούν τα κλειδιά πάνω τους. Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, έκανε και αναφορά για το θέμα προς το Δήμαρχο, κ. Σταύρο Γεωργόπουλο, ο οποίος ενημέρωθηκε επισήμως την περασμένη Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, όταν γύρισε στο Δήμο, έπειτα από πολυήμερη απουσία. Εν τω μεταξύ, το Παντοπωλείο δεν έχει λειτουργήσει από τις 18 Νοεμβρίου, όταν και μαθεύτηκε το συμβάν.

Διακοσμητικός ο ρόλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας
Πάντως, τα ανωτέρω περιστατικά, αλλά και η εν γένει λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου αυτό το διάστημα δείχνουν ότι μια αξιόλογη κοινωνική δράση έτυχε μιας βιαστικής-προεκλογικής αντιμετώπισης από τον απερχόμενο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του που ξεκίνησαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα μόλις δύο μήνες πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και απο ό,τι φαίνεται ανέλαβαν προσωπικά την ευθύνη.

Αρχικά, λοιπόν, υπεύθυνη για το Κοινωνικό Παντοπωλείο είχε οριστεί από τον Δήμαρχο η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Δομών, κα Δέσποινα Αϊβατζίδου. Ωστόσο, όπως καταγγέλει η ίδια στο Χ-τύπο μετά από ερώτησή μας, η κα Αϊβατζίδου δεν είχε ποτέ ανάμειξη στις δραστηριότητες του Παντοπωλείου, καθώς δεν προσκαλείτο στις συσκέψεις που γίνονταν. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν έδωσε το παρών και στα (προεκλογικά) εγκαίνια του Παντοπωλείου. Τυπική ήταν, όμως, φαίνεται πως ήταν και η παρουσία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο ρόλος της οποίας περιορίστηκε στην παροχή της λίστας με τους αναξιοπαθούντες και τον έλεγχο κάποιων δικαιολογητικών ανθρώπων που ήθελαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Και, βέβαια, ο ρόλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να είναι κεντρικός, όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους που έχουν υιοθετήσει το μέτρο.

Αλλά αυτό προϋποθέτει και μια καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας, το προσωπικό της οποίας έχει ελαττωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. 
Το κύριο κριτήριο ένταξης δημοτών στο Παντοπωλείο ήταν το εισόδημα, αλλά λόγω ακριβώς της αποδυνάμωσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας δεν γινόταν  ενδελεχής έλεγχος άλλων παραγόντων, όπως οικογενειακή κατάσταση, κάτι που θα μπορούσε να γίνει υπεύθυνα μόνο από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς,  βάσει συγκεκριμένης επιστημονικής μεθοδολογίας, όχι απλά μιας Αίτησης Συμμετοχής. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, φαίνεται πως δεν λειτούργησε ποτέ ούτε η επιτροπή που προβλεπόταν μέσα από τον Κανονισμό Λειτουργίας και η οποία θα εξέταζε τις αιτήσεις των πολιτών. Συνεπώς δημιουργούνται ερωτηματικά για τη συνολική διαδικασία της  επιλογής των δικαιούχων.

Παρά τις βιαστικές κινήσεις που έγιναν από τη Διοίκηση, πρέπει να τονιστεί πως οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι, στους οποίους είχε ανατεθεί η λειτουργία του Παντοπωλείου αντιμετώπισαν ευσυνείδητα το πρόγραμμα και μάλιστα κατάφεραν, με προσωπική δουλειά, να φέρουν πολλές επιχειρήσεις-χορηγούς. Αλλά για να μείνουν οι χορηγοί και όλοι όσοι προσφέρουν τα προϊόντα τους θα πρέπει να σίγουρα ο νέος αυτός θεσμός να αντιμετωπιστεί στο μέλλον πιο σοβαρά από το Δήμο και όχι με... “τσάτρα-πάτρα” εγκαίνια και ιδιοκτησιακές λογικές.

Παντελής Βλασσόπουλος: “Tο παντοπωλείο θα λειτουργήσει σε άλλη βάση”
Το μεγάλο ζητούμενο πλέον είναι πως θα λειτουργήσει ο νεοσύστατος αυτός θεσμός με τη νέα Δημοτική Αρχή στο προεκλογικό πρόγραμμα της οποίας γίνεται αναφορά στην “ουσιαστική λειτουργία” του κοινωνικού παντοπωλείου.  Ο Χ-τύπος επικοινώνησε με τον νέο Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Παντελή Βλασσόπουλο ο οποίος μας διαβεβαίωσε πως η νέα Διοίκηση θα ενισχύσει το παντοπωλείο το οποίο θα λειτουργήσει σε άλλη βάση, όπως μας είπε, με διαφάνεια, αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις (σύμφωνα και με τον Κανονισμό Λειτουργίας) και βέβαια με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνικής υπηρεσίας. Επίσης, μας αποκάλυψε ότι υπό εξέταση είναι και ο χώρος, στον οποίο θα στεγάζεται το Παντοπωλείο.    

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Γραμματέας της παράταξης, κ. Ανδρέας Δαυίδ, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο δημοτικό ραδιόφωνο “Επικοινωνία” (στην πρωινή εκπομπή “Δημοτικές Διαπλοκές”) όπου είπε τα εξής: “Κοινωνικό παντοπωλείο delivery δεν υπάρχει. Για να γίνει κοινωνικό παντοπωλείο πρέπει καταρχήν να δουλέψει λογιστικά να έχει κάποια αποθήκη, και κάθε πακέτο να πηγαίνει με υπογραφή σε μια λίστα ανθρώπων... Αν ο καθένας ανοίγει την πόρτα και βουτάει ένα σακουλάκι και το πάει στον ψηφοφόρο του, δεν κάνουμε δουλειά έτσι. Το κοινωνικό παντοπωλείο είναι άμεση ανάγκη, είναι προτεραιότητα, και πρέπει να δουλέψει σωστά με διαφάνεια, και έτσι θα δουλέψει”.
 
Από το www.xtypos.gr