ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ

Με ευχές, μηνύματα και μινι-αντιπαραθέσεις έκλεισε τον κύκλο του το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής στην τελευταία τακτική συνεδρίαση  του Σώματος για το 2010.
συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολή συγκυρία για το Δήμο που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα και ενώ υπάρχουν διάφορα ανοιχτά ζητήματα που απαιτούν άμεσες λύσεις από τη νέα διοίκηση. 


Ωστόσο το εορταστικό κλίμα και η μεταβατική περίοδος στην οποία βρίσκεται ο Δήμος συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες συγκρούσεις και εντάσεις αν και δεν έλειψαν κάποια “χτυπήματα”. Ο πρώτος που έδωσε τις ευχές του τόσο στους αποχωρήσαντες όσο και στους νεοκλεγέντες ήταν ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος, ο οποίος ευχαρίστησε όσους Συμβούλους δεν θα είναι στο επόμενο Δ.Σ. για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια. “Αυτό είναι το 32ο έτος παρουσίας μου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα κοινά και αυτό το γεγονός με φορτίζει ιδιαίτερα” είπε ο κ. Μαστοράκος που στο επόμενο Δ.Σ. θα είναι Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος πλειοψηφίας.

Τα χρόνια πολλά και τις ευχές του έδωσε και ο επικεφαλής της “Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, όμως, στην  απερχόμενη Πρόεδρο, κα Νόρα Κατέχη, παρά τις κατα καιρούς συγκρούσεις τους, για την οποία είπε πως έβαλε τη δική της διακριτή σφραγίδα, ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.      

Σ. Γεωργόπουλος: “Θα είμαι αρωγός στη νέα διοίκηση”
Ο απερχόμενος Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, μετά τις ευχές, ευχαρίστησε τους Συμβούλους εκείνους που βοήθησαν με την εμπειρία τους στο δύσκολο έργο της δημοτικής αρχής (συμπεριλαμβάνοντας μέσα σε αυτούς και τον κ. Μαστοράκο), ενώ τόνισε πως η Δημοτική Αρχή σεβάστηκε τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης. Ο κ. Γεωργόπουλος υπογράμμισε τις προσπάθειες που έγιναν για περιορισμό των δαπανών και αναφέρθηκε στις περικοπές των ΚΑΠ που “ανέτρεψαν τον προγραμματισμό μας”, όπως είπε.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως θα είναι αρωγός στη νέα διοίκηση σε θέματα που άπτονται του συμφέροντος του Δήμου ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη από το Δήμο ανθρωπιστικών δράσεων προτείνοντας μάλιστα και τη δημιουργία μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που θα αφιερωθεί σε τέτοιες δράσεις.

Καρφιά και έκκληση για συνεργασία από τον Γιώργο Βλαντή
Από την πλευρά της νέας διοίκησης τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της “ΑΚΕΠ- Ηράκλειο Η Επόμενη Μέρα”, κ. Γιώργος Βλαντής, ο οποίος, αφού έδωσε τις ευχές του, πέρασε στην κατάσταση που παραλαμβάνει η νέα Δημοτική Αρχή μην κρύβοντας τον προβληματισμό του και ρίχνοντας καρφιά προς την διοίκηση Γεωργόπουλου κατηγορώντας  πολιτικά πρόσωπα της Δημοτικής Αρχής για “μεγάλη πτώση ενδιαφέροντος” όσον αφορά τα θέματα του Δήμου μετά τις εκλογές.

“Τα προβλήματα είναι βουνό...το 2010 δεν κλείνει με τον καλύτερο τρόπο και μπαίνουμε  σε μια νέα χρονιά με ένα σωρό ζητήματα τα οποία επιτείνονται και από την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας” είπε ο κ. Βλαντής που υπογράμμισε πως η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι μονόδρομος. “Είμαστε καταδικασμένοι να συνεργαστούμε αν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που έχουμε αναλάβει” τόνισε σημειώνοντας πως θα είναι καθοριστικός ο ρόλος των παλαιότερων Συμβούλων. Ο κ. Γεωργόπουλος, πάντως, απάντησε στον κ. Βλαντή για το σκέλος των απλήρωτων εργαζομένων επισημαίνοντας του πως σαν Σύμβουλος της αντιπολίτευσης καταψήφιζε δάνεια που έφερνε η διοίκηση για να πληρωθούν μισθοδοσίες. 


Τέλος εποχής για έμπειρους Συμβούλους             
Η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν και ένα τέλος εποχής για αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους που έχουν διαγράψει μια σημαντική πορεία ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα κοινά της πόλης, κάτι που επισημάνθηκε με συγκίνηση από όλες τις πλευρές.  Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Νόρα Κατέχη, όπως και οι κ.κ. Στάθης Αγγελινάς, Σπύρος Γουρνάς, Στάθης Παπουτσής, μετά από θητεία πολλών ετών, δεν θα βρίσκονται στα έδρανα του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Πρόεδρος του Σώματος, αφού ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους της για τη συνεργασία που είχαν, τόνισε πως κατά πάσα πιθανότητα σταματάει την πολιτική της καριέρα αν και δήλωσε πως θα συνεχίσει να δίνει το παρών στα κοινά της πόλης.  Ο κ. Στάθης Παπουτσής είπε πως δεν αποχαιρετά τους συναδέλφους και πως πάντα θα αγωνιά για το τι γίνεται σε αυτό το χώρο. Ευχήθηκε δε η νέα διοίκηση να βάλει μπροστά τα θέματα που πάντοτε ο ίδιος προσπαθούσε να προωθήσει (όπως το κτήμα Φιξ, τη διάνοιξη της Λ. Κύμης κλπ).

Στη συνεδρίαση αναγνώστηκε και επιστολή του κ. Αγγελινά ο οποίος κλείνει 32 χρόνια συνεχούς εκλογής στο Δημοτικό Συμβούλιο (από τότε που το δημαρχείο ήταν στην οδό Πεύκων) και παρουσίας στα κοινά. “Στον τόπο αυτόν που με ανέδειξε επαγγελματικά και πολιτικά υπήρξα μαχητής της δημοκρατίας και με καθαρή και ήσυχη πλέον συνείδηση μπορώ να πω ότι πάλεψα όσο μπορούσα, και όσο μου επιτρεπόταν από θέσεις και αξίες. Σήμερα λοιπόν αισθάνομαι ως απόφοιτος από το πιο μεγάλο σχολείο της ζωής του Δήμου, την ενασχόληση με τα κοινά που καθημερινά έπρεπε να δίνω εξετάσεις απέναντι στους δημότες, τους συναδέλφους μου, τους εργαζόμενους και τελικά στον ίδιο μου τον ευατό..

Καταλήγω τελικά στα καλά που έχω να θυμάμαι γιατί ακόμα και οι δυσκολίες που ήταν ανυπέρβλητες κάποιες φορές μας κάνουν δυνατούς και μας ενώνουν. Γι' αυτό  έστω και  από μακριά δηλώνω το παρών μου και γιατί όχι να βοηθήσω όπου φανώ χρήσιμος” είπε ο κ. Αγγελινάς που ευχαρίστησε τους δημότες που τον εξέλεγαν όλα αυτά τα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, την παράταξη του και τους επικεφαλής της, τους Δημάρχους, όλους τους συναδέλφους και τους εργαζόμενους για τη συνεργασία που είχαν. Την επιστολή του κ. Αγγελινά σχολίασε, με ειρωνική διάθεση, ο κ. Γουρνάς που είπε πως ο συνάδελφος του έκανε ένα λάθος καθώς δεν “συνεργάστηκε”, όπως είπε, με τον κ. Σπυρόπουλο.

Από το www.xtypos.gr