ΘΙΧΤΗΚΕ Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ Χ-ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΒΓΑΛΕ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Αρχή διαψεύδει πρόσφατο δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα για λανθασμένη και βιαστική διαχείριση από πλευράς της όσον αφορά την λειτουργία του παντοπωλείου, καθώς βασίζεται σε εσφαλμένες πληροφορίες (το δημοσίευμα). Ο ισχυρισμός για αυθαίρετη αφαίρεση προϊόντων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και η γλαφυρή περιγραφή για «επιδρομή» με τρόλεϊ σούπερμαρκετ αποπειράται να αποσταθεροποιήσει στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας τη διαφανή και σοβαρή λειτουργία ενός νεοσύστατου θεσμού που προφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. 

Το γεγονός, μάλιστα, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί αυθαιρεσία, τηρούνται οι δέουσες διαδικασίες και λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα, είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας και της αυστηρότητας με την οποία λειτουργεί το παντοπωλείο, σεβόμενοι τους χορηγούς που εμπιστεύτηκαν το Δήμο Ηρακλείου και τους πολίτες του Ηρακλείου.

Η υποψία των ευσυνείδητων υπαλλήλων για το ενδεχόμενο αυθαίρετης αφαίρεσης προϊόντων, η οποία ορθώς ετέθη υπόψη του Δημάρχου, Σταύρου Γεωργόπουλου, μετά από εξέταση δεν επαληθεύτηκε, καθώς διαπιστώθηκε πως τα εν λόγω προϊόντα διανεμήθηκαν σε δικαιούχους-πολίτες ανήμπορους και έχοντες κινητικά προβλήματα, όπου και υπάρχει ονομαστική λίστα εκείνων που τα παρέλαβαν.


Οι βεβιασμένες και εσφαλμένες εντυπώσεις, δυστυχώς, οδήγησαν σε παραπληροφόρηση και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, δεδομένου ότι οι χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν από δημοσιογράφο τοπικής εφημερίδας για «τσάτρα- πάτρα εγκαίνια, ιδιοκτησιακές λογικές» κλπ, θίγουν τόσο τους υπαλλήλους που εργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την λειτουργία του παντοπωλείου όσο και το νόμιμο και σοβαρό ρόλο που επιτελεί η νέα αυτή δομή πρόνοιας. Σαφώς, η εικόνα που παρουσιάστηκε από το τοπικό μέσο ενημέρωσης δεν συνάδει με εκείνη που υφίσταται στο Δήμο Ηρακλείου, καθώς και έλεγχος ασκείται από τη δημοτική αρχή και ορθή διαχείριση γίνεται από τους υπαλλήλους.

Παρόλο που είναι εύλογη η καχυποψία πολιτών ως προς την χρονική συγκυρία έναρξης λειτουργίας του Παντοπωλείου, οφείλουμε να τους ενημερώσουμε πως το γεγονός ότι η λειτουργία του Παντοπωλείου συνέπεσε χρονικά στην προεκλογική περίοδο οφείλεται εξολοκλήρου στην γραφειοκρατία και στην καθυστέρηση εύρεσης χορηγών, παρόλο που η προετοιμασία(κανονισμός λειτουργίας, εύρεση χορηγών, προετοιμασία χώρου κλπ) για το παντοπωλείο είχε ξεκινήσει προ ενός έτους, δηλ. το 2009, μέχρις ότου υλοποιηθεί επισήμως προ μερικών μηνών. Η Δημοτική Αρχή θεωρεί μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία ο Δήμος Ηρακλείου πρόλαβε τις προθεσμίες και πέτυχε να συμπεριληφθεί το 2010 στο ετήσιο πρόγραμμα πολλών επιχειρήσεων στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. 

Είναι σαφές πως οι χορηγοί δεν προέκυψαν αβίαστα τους τελευταίους μήνες, καθώς το εύρος των χορηγιών οφείλεται τόσο στην συμβολή του Δημάρχου όσο και στην προετοιμασία και συλλογική προσπάθεια πολλών υπαλλήλων που συνεργάστηκαν για το επιτυχές αποτέλεσμα. Κατόπιν εύρεσης χορηγών, η ετοιμότητα των υπαλλήλων που είχαν ήδη τακτοποιήσει ζητήματα γραφειοκρατίας (κανονισμό λειτουργίας του Παντοπωλείου, εισηγήσεις κλπ) συνετέλεσε στην άμεση ψήφιση του νεοσύστατου θεσμού από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να τονίσουμε πως το ομαδικό πνεύμα και η συλλογική εργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου (Κέντρο Εργοθεραπείας, Γραφείο Δημάρχου, Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, Γραφείο Καθημερινότητας του Πολίτη, Κοινωνική Υπηρεσία) αναιρεί τις «ιδιοκτησιακές λογικές» και εγγυάται την απρόσκοπτη και διαφανή λειτουργία του νέου αυτού θεσμού, ως προϊόν συνεργασίας. Μάλιστα, όσον αφορά τη διαφανή λειτουργία του Παντοπωλείου, μπορεί οιοσδήποτε να την διαπιστώσει, δεδομένου ότι καταγράφεται κάθε προϊόν που εισέρχεται και εξέρχεται.

Όσον αφορά τον «διακοσμητικό ρόλο» της Κοινωνικής Υπηρεσίας σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρούμε ότι ο χαρακτηρισμός του δημοσιογράφου είναι αυθαίρετος και ανυπόστατος, δεδομένου ότι ο ρόλος της υπηρεσίας είναι ουσιαστικός και καταλυτικός σε θέματα αρμοδιότητάς της και για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθεί με ανθρώπινο δυναμικό, καθώς το υπάρχον προσωπικό που στελεχώνει την υπηρεσία δεν επαρκεί για τις ανάγκες που προκύπτουν. Σημειωτέον πως το Παντοπωλείο είναι μια μόνο εκ των δράσεων πρόνοιας που καλείται να ενισχύει την προσφορά σε αναξιοπαθούντες.

Ο Δήμαρχος, Σταύρος Γεωργόπουλος, σχετικά με το δημοσίευμα προέβη στην εξής δήλωση: «Το παντοπωλείο είναι μια νέα δομή πρόνοιας με θεμέλια την αλληλεγγύη και την φιλανθρωπία. Σαφώς, οι διαδικασίες για την βέλτιστη λειτουργία του βρίσκονται εν εξελίξει και τα όποια λάθη ή παραλείψεις επιδέχονται διόρθωσης. Μάλιστα, αυτό το διάστημα πρόκειται να εκδώσουμε ειδική κάρτα για τους δικαιούχους, ούτως ώστε να παρακολουθείται καλύτερα η λειτουργία του Παντοπωλείου. Οποιαδήποτε σχόλια προσπαθούν να βάλλουν την απερχόμενη Δημοτική Αρχή είναι αδόκιμα, όταν εκμεταλλεύονται ανυπόστατες φημολογίες. Στην προσπάθεια να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας με την λειτουργία του Παντοπωλείου λειτουργήσαμε με αίσθημα ευθύνης και ευσυνειδησίας και με το ίδιο αίσθημα παραδίδουμε τους νεοσύστατους θεσμούς που λειτουργήσαμε στη διάρκεια της θητείας μας με την ευχή να συνεχιστεί επάξια το έργο που ξεκινήσαμε.»

Από το www.zonews.gr