ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΕΤΣΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ NEWS

Ο Κων/νος Πέτσας ήταν ένας εκ των υποψηφιών με την παράταξη «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη», γεννήθηκε  και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Αττικής, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα, Είναι παντρεμένος με την Τζένη Χαιρετάκη, και  έχουν αποκτήσει  δύο παιδιά.  Έναν  γιο, τον Θανάση και μια κόρη, την Εμμανουέλα.

Δημιουργήθηκε και καταξιώθηκε επαγγελματικά και κοινωνικά στο Ηράκλειο όπου και δραστηριοποιείται  επιχειρηματικά στο χώρο του βιβλίου.

Είναι απόφοιτος Τεχνικής Σχολής στον τομέα των Η/Υ και ασχολείται  με το χώρο της τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών, των κοινωνικών και ευρυζωνικών δικτύων.

Είναι μέλος του συλλόγου γονέων – κηδεμόνων και φίλων ατόμων με αναπηρία, με το διακριτικό τίτλο “Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ”

1. Κε Πετσα ήσασταν υποψήφιος με την παράταξη του Ν. Μπάμπαλου «Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη», η οποία για 400 περίπου ψήφους δεν κατάφερε να προκριθεί στην δεύτερη Κυριακή, με πιο ψύχραιμη πλέον σκέψη ποιοι κατά την γνώμη σας ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την παράταξη σας στην 3η θέση?
Κατ` αρχήν σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνεται ώστε να εκφράσω δημόσια  τη γνώμη μου για θέματα που απασχολούν όλους μας στον Δήμο Ηρακλείου
Η διαφορά πράγματι ήταν πολύ μικρή. Και γίνεται ακόμα μικρότερη αν σκεφτείτε πως έπρεπε να μεταπείσουμε μόλις 200 πολίτες από τους ψηφίσαντες για να επιτύχουμε την είσοδο μας στον 2 γύρο.

Οι λόγοι δεν ήταν πολλοί αλλά μπόρεσαν να κάνουν την διαφορά που χρειαζόταν ώστε να μείνουμε στην 3 θέση. Έπαιξε ρόλο η διακαναλική συνέντευξη του κ. Παπανδρέου και έτσι μπόρεσε να συσπειρωθεί η βάση του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά και να χαθεί ένα ποσοστό στο οποίο στοχεύαμε καθώς και κάποιες παραλείψεις την ημέρα των εκλογών. Εκείνη την ημέρα πάνω από την κάλπη αποφασίζουν τι θα ψηφίσουν περίπου το 10%.

2. Τι ήταν αυτό που θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε για να είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα η παράταξη «Ηράκλειο  Ανθρώπινη Πόλη» κατά την γνώμη σας.
Σεβόμαστε και την ψήφο του δημότη και το αποτέλεσμα. Εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε είναι να σηκώσουμε περισσότερο κόσμο από τον καναπέ του ώστε να είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

3. Την δεύτερη Κυριακή πολλά από τα στελέχη σας παράταξης σας υποστήριξαν τον Παντελή Βλασσόπουλο παρόλο που κομματικά άνηκαν στην ίδια πλευρά με τον αντίπαλο του Νώντα Σπυρόπουλο, πως σχολιάζεται αυτή την επιλογή των συνεργατών σας?
Η ερώτηση σας με παραπέμπει να απαντήσω  σύμφωνα με παλαιοκομματικά στερεότυπα, βέβαια δεν θα το κάνω. Δημότες που την Α` Κυριακή στήριξαν την  παράταξη Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη ήθελαν για δήμαρχο ένα νέο ανεξάρτητο και με εμπειρία στα διοικητικά του Δήμου. Από την ώρα που ο Νίκος ο Μπάμπαλος δεν βρισκόταν στην Β` Κυριακή, λογικό είναι οι ψηφοφόροι μας να επιλέξουν κάποιον ο οποίος θα κάλυπτε κάποια χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε ένα τέτοιο προφίλ ανθρώπου

4. Η επόμενη μέρα για την παράταξη σας? Θα υπάρξει τρίτη απόπειρα στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ήδη είχαν δημιουργηθεί αντιδράσεις μεταξύ των στελεχών της παράταξης για κάποιες επιλογές και ρόλους συγκεκριμένων προσώπων. 
Πάντα σε μία ήττα και ειδικά στην προκειμένη περίπτωση που ήμασταν τόσο κοντά υπάρχουν γκρίνιες και αντιδράσεις γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο αλλά όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και επιμερίζονται οι ευθύνες. Πιστεύω πως και στην νίκη και στην ήττα όλοι έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης.

5. Εσείς θα είσαστε και πάλι υποψήφιος σε περίπτωση που η παράταξη «Ηράκλειο Η επόμενη Μέρα» επανέλθει στις επόμενες δημοτικές εκλογές?
Θα σας απαντήσω  λέγοντας το εξής, την επομένη των εκλογών δεχθήκαμε ο επικεφαλής και πολλοί υποψήφιοι της παράταξης τηλεφωνήματα από γνωστούς οι οποίοι εκφράζοντας την απορία τους για το αποτέλεσμα είπαν πως αν γνώριζαν αυτή την έκβαση θα είχαν προσέλθει στις  κάλπες. Οπότε αυτή η ήττα στις λεπτομέρειες, προσωπικά δεν με κάμπτει. Σκοπός και στόχος μου είναι η ενασχόληση με τα κοινά να είναι διηνεκής και χρήσιμη για τον Δήμο μας.

6. Στις δημοτικές εκλογές του 2006 η παράταξη σας συγκέντρωσε 14%, το 2010 20% αλλά σε ψήφους μόλις 600 περισσότερους από το 2006, είσαστε ικανοποιημένος από αυτό το αποτέλεσμα?
Ατυχώς χαρακτηρίζετε τους  600 επιπλέον ψήφους που πήρε η παράταξη, με το «μόλις» μιας και η διαφορά που προείπατε των 400 ψήφων μας άφησε εκτός της δεύτερης  Κυριακής. Πάντως συναρτήσει της  πρωτόγνωρης  αποχής εκτιμούμε θετικά αυτή την  αύξηση. Είμαστε η μόνη παράταξη που ανέβασε το ποσοστό της σε απόλυτους αριθμούς παρά την μεγάλη αύξηση της αποχής.

7. Από τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής των δημοτικών εκλογών φάνηκε ότι η επιλογή των δημοτών στράφηκε κυρίως στις δύο ανεξάρτητες παρατάξεις, αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει στο τοπικό πολιτικό σκηνικό?
Αλλάζει τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο και αυτό θεωρώ πως πάντα τοπικά μόνο καλό μπορεί να είναι για τους δημότες. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία των κομμάτων γιατί άλλα τα χαρακτηριστικά των δημοτικών εκλογών και άλλα των εθνικών. Στην διπλανή σου πόρτα είναι κάποιος που του λες καλημέρα και τον ξέρεις προσωπικά και τον αντιμετωπίζεις διαφορετικά και έχει άλλες απαιτήσεις.

8. Τα προηγούμενα χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα κατεστημένο από το οποίο εκλέγονταν τα ίδια πρόσωπα, που σχεδόν είχαν παγιωθεί στις διοικήσεις του δήμου. Πιστεύεται ότι οι τελευταίες δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν ορόσημο ανατροπής αυτού του κατεστημένου.
Βεβαίως και είναι ορόσημο ανατροπής του κατεστημένου ότι υποψήφιοι μη στηριζόμενοι από μεγάλα κόμματα συγκέντρωσαν το 42%. Επιβεβαίωση του παραπάνω είναι η ανάδειξη ως δημάρχων των κ. Καμίνη και Μπουτάρη οι οποίοι κατήλθαν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι.

9. Ποιο θεωρείται ότι ήταν το βασικό προσόν του Παντελή Βλασσόπουλου που τελικά ήταν αυτό που επέλεξαν οι Ηρακλειώτες ώστε να τον αναδείξουν δήμαρχο της πόλης μας. 
Ο Παντελής ο Βλασσόπουλος κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την άποψη που είχε ο κόσμος για αυτόν όλα αυτά τα χρόνια για τον ίδιο ως τον Άνθρωπο που είναι Ηρακλειώτης και ενδιαφέρετε για τον τόπο του.

10. Ποια είναι η άποψη σας για τον Νώντα Σπυρόπουλο?
Χωρίς να έχω κάτι  προσωπικά με τον ίδιο, διαφωνώ με τον τρόπο επιλογής του από το ΠΑΣΟΚ που είναι και ο πολιτικός φορέας που ανήκω.

11. Πως σας φάνηκε η 4ετια του Σταύρου Γεωργόπουλου?
Δυστυχώς ήταν μια 4ετία που αντί να λύσει προβλήματα δημιούργησε πολλά περισσότερα από αυτά που υπήρχαν  και αυτό φάνηκε στο τέλος με την ψήφο των δημοτών. Εξελέγη Δήμαρχος με προοπτική και ελπίδες από τον κόσμο του Ηρακλείου που τον ψήφισε αλλά τις σκόρπισε χωρίς κανένα κέρδος για τους δημότες.

12. Πιστεύεται ότι η νέο αυτοδιοικητικό σχέδιο του Καλλικράτη θα επιφέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα στον δήμο μας?
Επειδή είναι ένας άγνωστος Χ για όλους μας δεν θα μπορέσω να σας απαντήσω σε αυτή την ερώτηση γιατί δεν μπορείς να τα ξέρεις και όλα, και ειδικά κάτι τέτοιο που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα ρωτήσω και εγώ και θα μάθω.

13. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που υπάρχουν στον δήμο μας και θα πρέπει να λυθούν άμεσα κατά την γνώμη σας?
Τα προβλήματα είναι πολλά που υπάρχουν στο Δήμο μας και κάποια από αυτά δεν χρειάζονται χρήματα για να λυθούν αλλά πολιτική βούληση που σίγουρα δεν υπήρχε στην απελθούσα δημοτική αρχή, που σημειωτέον ήταν και αρκετά μέλη από την νέα Δημοτική αρχή που εξελέγη από τις Δημοτικές εκλογές.

Τα προσβάσιμα πεζοδρόμια από όλους, η καθαριότητα όχι μόνο των δρόμων αλλά και των κοινόχρηστων  χώρων και διαφόρων οικόπεδων που υπάρχουν στο δήμο μας.
Και φυσικά το οικονομικό πρόβλημα με τα χρέη και τους απλήρωτους εργαζόμενους που υπάρχουν σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται  για αυτή την κατάσταση.

14. Η πρόβλεψη σας για την νέα δημοτική αρχή?
Εύχομαι να πετύχει για το καλό του Ηρακλείου. Τα προβλήματα τα ξέρουν, αρκετοί ήταν ήδη δημοτικοί  σύμβουλοι. Περίοδος  χάριτος δεν υπάρχει  γι` αυτό να σηκώσουν τα μανίκια και να ριχτούν στην λύση των προβλημάτων του Δήμου μας. Θα μας βρουν απέναντι αν συνεχίσουν τα ίδια με την απελθούσα δημοτική αρχή γιατί το Ηράκλειο δεν έχει άλλο χρόνο για πειράματα.

Ευχαριστούμε τον Κο Πέτσα που ανταποκρίθηκε στην πρόταση μας για την συνέντευξη