ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ

Ζήτημα με το μοίρασμα των λειτουργικών δαπανών στις σχολικές επιτροπές του Δήμου Ηρακλείου Αττικής τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής το οποίο κλήθηκε να εγκρίνει την κατανομή της τρίτης δόσης, βάσει και σχετικής απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ).

Τόσο η δημοτική παράταξη “Δημοκρατική Ενότητα” όσο και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου έθεσαν θέμα εγκυρότητας των στοιχείων που στέλνουν τα σχολεία και ειδικότερα όσον αφορά τον αριθμό των αιθουσών που διαθέτουν και οι οποίες αποτελούν βασικό κριτήριο στην κατανομή των χρημάτων.  Μάλιστα η Ένωση Γονέων έστειλε και έγγραφο προς τη ΔΕΠ με το οποίο ζητάει να γίνεται επαρκής έλεγχος στα στοιχεία που δίνονται στη ΔΕΠ “προκειμένου να γίνονται σωστά οι κατανομές και, ως εκ τούτου, να αποδίδονται τα χρήματα που αναλογούν σε κάθε σχολείο” όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Στη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας κ. Βασίλης Λυκούρας, είπε πως έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες σχολικές επιτροπές είχαν δηλωθεί αριθμοί αιθουσών που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Και μπορεί τελικά στη ΔΕΠ να αποφάσισαν να μην υπολογίσουν τις αίθουσες αλλά ο κ. Λυκούρας υποστήριξε πως ο μαθηματικός τύπος που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η κατανομή είναι λανθασμένος με αποτέλεσμα το 40% των χρημάτων να μην μοιράζεται αναλογικά αλλά ισόποσα στα σχολεία.  Ο απελθών Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Τσαπραζλής, είπε πως για τον αριθμό των αιθουσών υπήρχαν επίσημα έγγραφα από τα σχολεία. Τόνισε, όμως, πως η ΔΕΠ τελικά έλαβε υπόψη της τον αριθμό των μαθητών, των κτιρίων και των καυστήρων και όχι τις αίθουσες.

Ο κ. Λυκούρας, πάντως, επέμενε ότι τελικά ο υπολογισμός έγινε με τέσσερις παράγοντες (δηλαδή και με τις αίθουσες) και όχι με τρεις. Από κει και πέρα τέθηκαν και άλλα θέματα αναφορικά με την κατανομή από τους παριστάμενους Δημοτικούς Συμβούλους. Ο κ. Στάθης Παπουτσής παρατήρησε πως υπάρχουν καυστήρες που λειτουργούν με πετρέλαιο και άλλοι που λειτουργούν με φυσικό αέριο που έχει διαφορετική τιμή και ζήτησε να υπολογίζεται και αυτό στην κατανομή. Η κα Μαριάννα Ζούρου, από την πλευρά της, υποστήριξε ότο θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη και η παλαιότητα των κτιρίων. “Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ισότιμα τα σχολεία. Άλλα κτίρια είναι παλιά και άλλα είναι καινούργια και οι ανάγκες είναι διαφορετικές” είπε η Σύμβουλος της “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”.

Εκ μέρους της νέας διοίκησης ο κ. Γιώργος Βλαντής ζήτησε να πάρει απόφαση το Σώμα για να δοθούν τα χρήματα που τα χρειάζονταν άμεσα οι σχολικές επιτροπές. “Και από το νέο έτος με την επόμενη ΔΕΠ θα εξετάσουμε τα κριτήρια και το μαθηματικό τύπο” συμπλήρωσε. Τελικά, η κατανομή εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία καθώς μόνο ο κ. Λυκούρας την καταψήφισε.     

Δραματική συρρίκνωση των δαπανών
Πέρα όμως από το ζήτημα των κριτηρίων ίσως το πιο ουσιαστικό πρόβλημα τόσο για το Δήμο Ηρακλείου αλλά και για όλους τους δήμους της χώρας είναι η περικοπή των κονδυλίων που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι δόσεις από τέσσερις έγιναν τρεις με την τρίτη να έρχεται στους δήμους λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά με αποτέλεσμα τα απερχόμενα Δημοτικά Συμβούλια να συνεδριάζουν εκτάκτως για να προλάβουν την κατανομή.  Και βέβαια αυτή η μείωση επηρεάζει τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών που δεν μπορούν να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες.

Aναφορά στο ζήτημα έκανε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, όπου τέθηκε προς έγκριση η κατανομή της τρίτης δόσης, ο επικεφαλής της ΔΗΠΙ, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς. “Δεν μπορούν να κόβονται κατά 50% αυτές οι δαπάνες. Δημιουργούνται πολύ σοβαρά προβλήματα με τη λειτουργία των σχολικών επιτροπών....πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα των γονιών” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσουκαλάς. Η ΔΗΠΙ, μάλιστα, καταψήφισε την εισήγηση εξαιτίας της μεγάλης μείωσης στη  χρηματοδότηση από το κράτος.  

Από το www.xtypos.gr