ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΜΙΜΗΣ ΚΑΒΟΥΡΗΣ

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Αττικής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Μίμης Καβούρης. Ο Μίμης Καβούρης συμμετείχε για πολλές δεκαετίες στα κοινά του Ηρακλείου και ήταν γνωστός για την ανιδιοτέλεια του. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα.

Ο Δημήτρης Καβούρης γεννήθηκε το 1952 στο Ηράκλειο Αττικής. Σπούδασε διακόσμηση και γραφικές τέχνες. Εργάστηκε ως υπεύθυνος παραγωγής και πωλήσεων στο Βιομηχανικό χώρο και στη συνέχεια εργάστηκε στην υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ, ενώ απο το 2007 ήταν συνεργάτης του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πελτσάνικου. Από τα ιδρυτικά μέλη της Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Αττικής. Από το 1975 ασχολήθηκε ενεργά με τα προβλήματα της πόλης, συμμετέχοντας σε διάφορους συλλόγους. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε η Σκακιστική ομάδα στο Ηράκλειο που σήμερα αγωνίζεται στην Α’ Κατηγορία. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος από το 1982 έως και το 2006. Από το 2003 έως το 2006 ήταν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γράφει ο Διαδρομιστής Μάριος Φούρναρης 
Η αλήθεια είναι πως δεν συναντάς καθόλου συχνά ανθρώπους σαν τον Μίμη Καβούρη, στις συνθέσεις των δημοτικών συμβουλίων. Είναι δε σίγουρο, πως εάν τύχει και διαβάσει αυτό το κείμενο, θα αρχίζει αμέσως τον αυτοσαρκασμό: «Εμ, βέβαια δεν συναντάς. Είμαι είδος υπό προστασία και υπό εξαφάνιση ταυτόχρονα», μπορεί να είναι μια ατάκα του. 

Πάντως όσοι έχουν γνωρίσει τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Ηρακλείου, θα συμφωνήσουν μαζί μου. Ο Μίμης έχει αφήσει την προσωπική του «σφραγίδα», στο Ηράκλειο. Με την προσωπική του συμβολή, επί θητείας Ηλιακόπουλου, φτιάχτηκε ο πρώτος δημοτικός θερινός κινηματογράφος, η «Νοσταλγία». 

Ήταν για πολλά χρόνια πρόεδρος του ΔΣ του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Επικοινωνία 94», ο οποίος ιδρύθηκε την περίοδο Γρηγοριάδη και έχει κατακτήσει με το «σπαθί» του, τον τίτλο του μοναδικού εναλλακτικού ραδιοφωνικού σταθμού στην Αττική, με σπουδαίους μουσικούς παραγωγούς που τα χαρακτηριστικά τους δεν έχουν «αλλοιωθεί» από το εμπορικό ραδιόφωνο, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά των παλιών «πειρατών των ερτζιανών». 

Ο ρόλος του Μίμη, σε αυτό ήταν κομβικός. Το κολυμβητήριο, στην οδό Ηρακλείου, ήταν δική του ιδέα, η οποία υλοποιήθηκε στη θητεία του Γ. Μαστοράκου. Ωστόσο ο Μίμης δεν έχει αφήσει την προσωπική του σφραγίδα για αυτά και για πολλά άλλα τα οποία υλοποίησε. Έχει το δικό του, μοναδικό στίγμα, κυρίως λόγω του «ανθρώπου Μίμη Καβούρη». Οι συζητήσεις μαζί του, είναι πάντα μια απόλαυση. Όσο απλός και λιτός είναι στις πολιτικές αναλύσεις –μπορεί να σου αναλύει το πολιτικό σκηνικό της χώρας, από την μεταπόλιτευση και έπειτα μέσα σε δύο φράσεις, χωρίς να χρειαστεί να περικόψει τίποτα το ουσιαστικό!- τόσο σύνθετος γίνεται για θέματα εκτός πολιτικής. 

Ο Μίμης είναι ο ορισμός του ανθρώπου που αποδέχεται την διαφορετικότητα. Δεν θα συγκρουστεί ποτέ μαζί σου, αντιθέτως αν χρειαστεί θα σε βοηθήσει όπως μπορεί, ακόμη και αν τοποθετείσαι σε χώρους κοινωνικούς και πολιτικούς, που είναι εκ διαμέτρου απέναντι από τα δικά του πιστεύω. Κάποιοι θα πουν, «καλά αυτός ο άνθρωπος δεν έχει μειονεκτήματα στην δράση του;». Φυσικά και έχει. Πείτε του ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο σε ένα μήνα, φροντίστε όμως να του ξεκαθαρίσετε και ποιο έτος εννοείται, διότι μπορεί να σας το έχει έτοιμο, σε έναν χρόνο και έναν μήνα ακριβώς. Ίσως αυτός είναι και λόγος που ο Μίμης, λατρεύει το σκάκι, έχοντας μάλιστα και την σχετική δραστηριότητα με την ομάδα σκακιού στο Ηράκλειο: Ποτέ δεν πρέπει να βιάζεσαι να κάνεις μία κίνηση. 

Όμως αυτός είναι ο Μίμης. Και πολλοί Ηρακλειώτες τον έχουν αγαπήσει ακριβώς γι’ αυτά του τα στοιχεία. Ανέκαθεν στις προεκλογικές εκστρατείες, είχε κεντρικό ρόλο και μάλιστα έχει καθιερωθεί και το σχετικό ανέκδοτο: «Ο Μίμης πρώτα θα φροντίσει να εκδοθεί το υλικό της παράταξης και κανά δυο μήνες μετά τις εκλογές, θα παραλάβει και τα δικά του φυλλάδια».

Υποθέτω πως την περίοδο της γενιάς «των παιδιών των λουλουδιών», ο Μίμης θα ήταν αρκετά μικρός για να είχε ενεργό ρόλο και συμμετοχή. Μπορεί πάλι και όχι, αφού σε ξεγελάει πάντα και δείχνει να είναι ένα αιώνιος έφηβος. Το θέμα είναι πως ο Μίμης είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι πράγματι ένα «παιδί της γενιάς των λουλουδιών», έχοντας αυτή την ιδιότητα διαχρονικά και φυσικά μέχρι και σήμερα, το 2006.

Από το www.zonews.gr