ΟΙ ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με τη νέα του σύνθεση, έτσι όπως αυτή προέκυψε από την εκλογική διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου, συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής το απόγευμα της προηγούμενης Κυριακής με θέμα την εκλογή του προεδρείου του σώματος και την εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών για την Οικονομική Επιτροπή και των αντίστοιχων μελών για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Στη νέα πραγματικότητα που συνθέτει ο «Καλλικράτης» οι προαναφερόμενες επιτροπές έρχονται να αντικαταστήσουν τη δημαρχιακή επιτροπή η οποία πλέον αποκτά δύο σκέλη. Το ένα για τα οικονομικά και το άλλο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η νέα δημοτική αρχή του Παντελή Βλασσόπουλου πρότεινε, όπως αναμενόταν, για την προεδρία του σώματος τον Γιώργο Φαρμάκη ο οποίος εξελέγη κατά πλειοψηφία. Αντιπρόεδρος του σώματος από την μείζονα αντιπολίτευση εξελέγη η Μαίρη Ζούνη και στη θέση του γραμματέα εξελέγη η Μαριάννα Ζούρου από την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Κατά τη διαδικασία εκλογής του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε λευκό καθώς όπως εξήγησε ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Λυκούρας: «μέχρι σήμερα έτσι όπως λειτουργούσε το σώμα ο θεσμός της προεδρίας ήταν μονοπρόσωπος αφού αποδείχτηκε στην πράξη ότι ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας είχαν ρόλο διακοσμητικό. Για αυτό εμείς θα ψηφίσουμε λευκό σε αυτή τη διαδικασία».
Από τις διαδικασίες απείχε η επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών» Ειρήνη Κατσινοπούλου που έχει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Απών επίσης ήταν ο πρώην δήμαρχος (1990-2006) και δημοτικός σύμβουλος της «Ηράκλειο- Η πόλη μας» Γιώργος Μαστοράκος ο οποίος ωστόσο είχε στείλει γραπτή επιστολή προς το σώμα στο περιεχόμενο της οποίας ανέφερε ότι απουσίαζε για προσωπικούς λόγους και μεταβίβαζε τις ευχές του προς τον νέο δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για όσο το δυνατόν πιο αποδοτικές εργασίες στο άμεσο μέλλον. Από τις εργασίες απουσίαζε και ο απερχόμενος δήμαρχος και επικεφαλής του «Οράματος για το Ηράκλειο» Σταύρος Γεωργόπουλος.

Μετά από μυστική ψηφοφορία τακτικά μέλη για την οικονομική επιτροπή από την πλευρά της «ΑΚΕΠ – Ηράκλειο Επόμενη Μέρα» που βρίσκεται στη δημοτική αρχή εκλέχθηκαν οι Τσαπίνου Βάσω, Κώστας Μήνας, Κράλλη Παρασκευή, Τζιατζιά Βαρβάρα και Στέφανος Λεζγής. Οι τέσσερις πρώτοι έλαβαν 24 ψήφους και ο Στέφανος Λεζγής 22. Από τα 29 συνολικά ψηφοδέλτια βρέθηκαν 26 έγκυρα και 3 λευκά.

Η οικονομική επιτροπή είναι οκταμελής και κατά συνέπεια τα υπόλοιπα τρία μέλη προκύπτουν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Αναφορικά με τους συνδυασμούς που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ο κώδικας δήμων και κοινοτήτων ορίζει ότι προτείνουν από μόνοι τους εκπροσώπους στο σώμα και στη συνέχεια ακολουθεί μυστική ψηφοφορία για τη συμπλήρωση των τακτικών μελών.
Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τη σειρά που έλαβαν οι συνδυασμοί στην εκλογική διαδικασία του περασμένου Νοεμβρίου από την «Ηράκλειο – Η πόλη μας» προτάθηκε ο Κυριάκος Κουτρούλης. Από την «Ηράκλειο – Ανθρώπινη πόλη» ο επικεφαλής Νίκος Μπάμπαλος πρότεινε τον εαυτό του.
Από την πλευρά του «Οράματος για το Ηράκλειο» ο Γιώργος Παπαδημητρίου που εξαιτίας της απουσίας του Σταύρου Γεωργόπουλου εκπροσωπούσε τη συγκεκριμένη παράταξη, πρότεινε τον Γιάννη Γκίκα. 

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αυτοπροτάθηκε ο επικεφαλής Βασίλης Λυκούρας. Τακτικά μέλη στη οικονομική επιτροπή εκλέχθηκαν ο Κυριάκος Κουτρούλης με 8 ψήφους. Με τον ίδιο αριθμό ψήφων εξελέγη ο Γιάννης Γκίκας και την τελευταία εκλόγιμη θέση κατέλαβε ο Βασίλης Λυκούρας με 7 ψήφους. Ο Νίκος Μπάμπαλος συγκέντρωσε 3 ψήφους. Αναπληρωματικά μέλη στην οικονομική επιτροπή εκλέχθηκαν από την πλευρά της διοικούσας παράταξης οι Μαρία Γαλακτοπούλου, Δημήτρης Μπούκης και Πασχάλης Γονατάς οι οποίοι έλαβαν 24 ψήφους και από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ο Γιώργος Παπαδημητρίου από το «Όραμα για το Ηράκλειο» με 22 ψήφους και από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Κωνσταντίνος Κοκκινίδης με 23.

“Άθλιες μεθοδεύσεις”
Με αφορμή την μη εκλογή του στην οικονομική επιτροπή ο Νίκος Μπάμπαλος έκανε λόγο για «μικροπολιτικά παιχνίδια» και «άθλιες μεθοδεύσεις». Αξιοσημείωτο είναι ότι ο επικεφαλής της «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» δεν πρότεινε κανέναν υποψήφιο κατά την ψηφοφορία για την εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών για την επιτροπή ποιότητας ζωής αφού όπως ο ίδιος εξήγησε: «ο λαός ζητάει από εμάς να ασκήσουμε ουσιαστική και εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν θα προτείνουμε κανένα μέλος για την επιτροπή ποιότητας ζωής γιατί εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καμία συμμετοχή σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και άθλιες μεθοδεύσεις».

Αναφορικά με την επιτροπή ποιότητας ζωής από την πλευρά της «ΑΚΕΠ – Ηράκλειο Επόμενη Μέρα» εκλέχθηκαν οι Δέσποινα Ασμακλή, Βιργινία Μακρυωνίτου και Γρηγόρης Παπαδάτος με 21 ψήφους και οι Δημήτρης Μπούκης και Περικλής Περδικάρης οι οποίοι συγκέντρωσαν 20 ψήφους. Τακτικά μέλη από την πλευρά της μειοψηφίας εκλέχθηκαν ο επικεφαλής της «Ηράκλειο – Η πόλη μας» Νώντας Σπυρόπουλος με 21 ψήφους, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Λυκούρας με 18 ψήφους, ενώ ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής του «Οράματος για το Ηράκλειο» Σταύρος Γεωργόπουλος επειδή δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες ψήφους εξελέγη με σχετική πλειοψηφία στη διαδικασία της τρίτης επαναληπτικής ψηφοφορίας με 5 ψήφους.

Αναπληρωματικά μέλη στη συγκεκριμένη επιτροπή από την πλευρά της δημοτικής αρχής εκλέχθηκαν οι Ηλίας Μοσχονάς και Γιώργος Οικονομίδης με 22 ψήφους και ο Ηλίας Μπάρμπας με 21. Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ισοψήφισαν με 18 ψήφους ο Κυριάκος Κουτρούλης και ο Κωνσταντίνος Κοκκινίδης και μετά από κλήρωση αναπληρωματικό μέλος εξελέγη ο πρώτος με αναπληρωτή τον δεύτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες την προεδρία της οικονομικής επιτροπής αναμένεται να αναλάβει ο ίδιος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος, ενώ την προεδρία της επιτροπής ποιότητας ζωής αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος της «ΑΚΕΠ – Ηράκλειο Επόμενη Μέρα» και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Βλαντής.

Από το www.zonews.gr