ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Την ίδρυση γραφείου εθελοντισμού στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του. Το θέμα συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους της διοίκησης του δήμου και των στελεχών της «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη». 

Ωστόσο προκλήθηκαν αντιδράσεις οι οποίες άνοιξαν κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων από τις υπόλοιπες παρατάξεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση τα μέλη των οποίων καταψήφισαν την πρόταση της δημοτικής αρχής, με αφορμή τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου γραφείου.

Το θέμα ήρθε μετά από εισήγηση της αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής Δέσποινας Καμπούρη η οποία στο πλαίσιο της ενημέρωσης του σώματος, μεταξύ άλλων υποστήριξε πώς: «Η λειτουργία του συγκεκριμένου γραφείου θα υπάγεται στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και θα έχει ως στόχο την προαγωγή , την προώθηση και τον συντονισμό των εθελοντικών δράσεων στο Δήμο και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη συμμετοχή τους σε δράσεις εθελοντισμού». Η ίδια συμπλήρωσε ότι: « Η πρόθεση μας για την ίδρυση του συγκεκριμένου γραφείου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη , καθώς το 2011 ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού , αλλά και γιατί με δεδομένη την γενικευμένη κρίση , που περνά η Ελληνική κοινωνία , ο εθελοντισμός μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών».

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της διοίκησης του δήμου Ηρακλείου Αττικής μέσα από τη λειτουργία του συγκεκριμένου φορέα αναμένεται να δημιουργηθεί ένα σώμα εθελοντών το οποίο θα περιλαμβάνει ομάδες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, για τη συνδρομή σε ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία του τομέα κοινωνικής πρόνοιας και υγείας καθώς και για την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση της νεολαίας σε ζητήματα που σχετίζονται με πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

Αναφορικά με τη στελέχωση και το κόστος λειτουργίας του συγκεκριμένου οργάνου, σημεία τα οποία προκάλεσαν συντονισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δέσποινα Καμπούρη σημείωσε ότι: «Η ίδρυση του Γραφείου δεν θα επιβαρύνει ούτε κατ’ ελάχιστο τον Προϋπολογισμό του Δήμου , καθώς η λειτουργία του θα ανατεθεί σε υπαλλήλους – εθελοντές , με ανάθεση παράλληλων καθηκόντων καθώς και σε συνεργάτες του Δήμου , που θα προσφερθούν εθελοντικά για το σκοπό αυτό».

Ο επικεφαλής της «Ηράκλειο- Η πόλη μας» που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ Νώντας Σπυρόπουλος ζήτησε την αναβολή του θέματος και εξήγησε ότι θα καταψηφίσει το θέμα κάνοντας λόγο για «προχειρότητα» από την πλευρά της διοίκησης του δήμου υποστηρίζοντας ότι: «Δεν είναι δυνατόν να μας ζητάτε να ψηφίσουμε τη δημιουργία ενός φορέα από τη στιγμή που η εισήγηση είναι εντελώς πρόχειρη και δεν έχουμε ψηφίσει τον προϋπολογισμό για να ξέρουμε αν μπορεί να δικαιολογήσει ο δήμος το κόστος λειτουργίας αυτής της προσπάθειας. Ο Εθελοντισμός είναι μια ευρύτερη έννοια και πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους πολίτες για την αναγκαιότητα ή όχι της σύστασης αυτού του φορέα. Κρίνω ότι δεν έχετε αντιμετωπίσει όπως θα έπρεπε ένα τόσο σημαντικό θέμα και ότι λειτουργείτε με προχειρότητα».


Ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησε και ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από το ΚΚΕ «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Λυκούρας ο οποίος εξήγησε ότι: «Δεν έχουμε πρόβλημά να ταχθούμε απέναντι σε ένα θέμα που η εισήγηση του τίθεται εκ του πονηρού. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα πάρουμε το ψωμί από το τραπέζι των εργαζομένων και μετά θα τους υποσχόμαστε ότι θα φάνε καρβέλια. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε πρακτικές που επιχειρούν να μετατρέψουν την εργασία σε εθελοντισμό».

Από την πλευρά των εργαζομένων τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων Νέστορας Ζόμπωλας ο οποίος υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι διαχρονικά συμμετέχουν σε ενέργειες που υποστηρίζουν την έννοια του εθελοντισμού αλλά διευκρίνισε ότι «είναι διαφορετικές οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων των εργαζομένων και τελείως διαφορετικό το ενδεχόμενο να θέλει κάποιος εργαζόμενος μετά το πέρας του ωραρίου του να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για έναν τέτοιο σκοπό» και κάλεσε το σώμα να στηρίξει τη συγκεκριμένη επιλογή».

Στην αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης απάντησε ο αντιδήμαρχος νέας γενιάς και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού Γιάννης Κεσκινίδης ο οποίος επισήμανε ότι: «δεν μπορώ να καταλάβω τις αντιδράσεις ορισμένων συναδέλφων οι οποίοι καταδικάζουν την ύπαρξη ενός νέου φορέα πριν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία του. Θέλω να υπενθυμίσω σε κάποιους ότι στο πρόσφατο παρελθόν αυτό το συμβούλιο έχει πάρει αποφάσεις τα αποτελέσματα των οποίων έχουν φέρει το δήμο στην κατάσταση που είναι σήμερα και κανονικά το σκεπτικό τους θα έπρεπε να μας αναγκάσει να πηδήξουμε από τα παράθυρα». 

Ο Γιάννης Κεσκινίδης στάθηκε στην οξεία κριτική που άσκησε ο Βασίλης Λυκούρας λέγοντας ότι: «Σέβομαι τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Λυκούρας και μάλιστα δεν διστάζω να παραδεχθώ ότι θα μπορούσα να συμφωνήσω με πολλές από αυτές. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και το «Σπίτι του Λαού» χτίστηκε από εθελοντές».

Τον κύκλο των τοποθετήσεων για το συγκεκριμένο θέμα έκλεισε ο δήμαρχος της πόλης Παντελής Βλασσόπουλος ο οποίος ζήτησε από το σώμα την ψήφιση της συγκεκριμένης απόφασης τονίζοντας ότι: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάμε σε αναβολή, ούτε είναι απαραίτητο να έχουμε καταρτίσει προϋπολογισμό για να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός φορέα που στόχο έχει να συντονίσει προς όφελος της πόλης όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. 

Είμαστε μια διοίκηση που από την πρώτη στιγμή έχουμε απλώσει το χέρι στους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. Το γεγονός ότι δεν απαντάμε στις συνεχιζόμενες προκλήσεις που δεχόμαστε από μόνο του αποδεικνύει ότι επιδιώκουμε στην πράξη τη σύγκλισή και τη συνεργασία και δεν αποσκοπούμε στην πόλωση. Αλλά το ότι δεν μιλάμε δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία από εκείνους που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κωλυσιεργήσουν την προσπάθεια μας να προσδώσουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία στο δήμο».

Από το www.zonews.gr