ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΩΝ 1ου-2ου-3ου ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την αντίθεση τους με τις προτάσεις για τις συγχωνεύσεις των σχολείων τους εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων των 1ου-2ου και 3ου Γυμνασίων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Θυμίζουμε ότι στο τραπέζι των συγχωνεύσεων υπάρχει η πρόταση για συγχώνευση του 1ου και του 2ου Γυμνασίου που συστεγάζονται στην οδό Πευκών όπως και του 3ου Γυμνασίου με το συστεγαζόμενο 3ο Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης.

Η ανακοίνωση, που εστάλη προς το Υπουργείο Παιδείας, τον Δήμαρχο Ηρακλείου, τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων και της τοπικής ΕΛΜΕ και τους γονείς των μαθητών των σχολείων, έχει ως εξής:

“Τα ΔΣ των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 1ου - 2ου  και 3ου Γυμνασίων Ηρακλείου Αττικής, σε κοινή συνεδρίαση τους σήμερα 8.3.2011 και λαμβάνοντας υπόψη την πρόθεση του  Υπουργείου Παιδείας που προωθεί με γρήγορο ρυθμό καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στις συγχωνεύσεις που έχουν προταθεί είναι και η συγχώνευση των 1ου  και 2ου  Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής και η συγχώνευση του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής με το 3ο Γυμνάσιο Μεταμορφώσεως, με ότι αυτές συνεπά-γονται για την περιοχή μας και τους γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Η πρόταση αυτή οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στα όρια των 25 έως 27  μαθητών που ορίζει το Υπουργείο. Ποια παιδαγωγική λογική ορίζει ότι σε τάξη 25-27 ατόμων οι μαθητές θα κατανοούν καλύ-τερα απ’ ότι σε τάξη των 20 ή και λιγότερων ατόμων; Η αντίδρασή μας έρχεται με αφορμή την πρόταση για συγχωνεύσεις των σχολείων μας , όμως αφορά συνολικά τη λογική που επιτάσσει συγχωνεύσεις σχολείων, περικοπή δαπανών ,προσωπικού και εκπαιδευτικού έργου. Οι συνέπειες αυτών των περικοπών γρήγορα θα φανούν: σχολικές μονάδες με υπερβολικά αυξημένο αριθμό μαθητών σε ανεπαρκή κτήρια  (πρόταση για αύξηση του αριθμού των μαθητών των 1ου και 2ου Γυμνασίων από 370 σε 560 κλπ), αύξηση  μαθητών ανά τάξη, υποβάθμιση του διδακτικού έργου, επιδείνωση του σχολικού κλίματος( με φαινό-μενα  ανομίας ή παραβατικότητας). 

Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στις προτεινόμενες συγχωνεύσεις καθώς είμαστε σίγουροι ότι η πολιτική αυτή δεν στοχεύει στην αναβάθμιση της προσφερόμενης εκπαίδευσης στα παιδιά μας.   Το σημερινό σχολείο έχει ανάγκη από ουσιαστική χρηματοδότηση εκ μέρους της πολιτείας, κάτι που διαχρονικά δεν έγινε, ώστε ν’ αποτελέσει η μόρφωση πραγματικό δικαίωμα όλων των παιδιών και σύγχρο-νες υποδομές για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας.         

Καλούμε όλους όσους συμμετέχουν με τις προτάσεις τους στις καταργήσεις σχολείων να αναθεωρήσουν τη στάση τους διότι θα μας βρουν απέναντί τους. Καλούμε τους ίδιους τους γονείς σε διαρκή επαγρύπνηση διότι η εκπαίδευση των παιδιών μας δεν μπορεί παρά να είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα”.

ΤΑ  ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
1ΟΥ – 2ΟΥ ΚΑΙ 3ΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

 Από το www.xtypos.gr