ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ

Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: κα Κωνσταντίνα Μπιρμπίλη
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: κ. Γιάννη Ραγκούση

Θέμα: Εκμετάλλευση του κτήματος Φιξ

Με τους πνεύμονες πρασίνου ολοένα και να λιγοστεύουν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η σωστή εκμετάλλευση, προς όφελος των δημοτών, των εναπομεινάντων χώρων πρασίνου όπως το κτήμα Φιξ, καθίσταται μονόδρομος. Το κτήμα είναι μια έκταση σχεδόν 27 στρεμμάτων, με πάνω από 1.500 δέντρα, η οποία και παραμένει αναξιοποίητη και εγκαταλελειμμένη, ενώ και το διατηρητέο κτίσμα που υπάρχει στο εσωτερικό της είναι ρημαγμένο.

Οι χρόνιες διαμάχες μεταξύ κράτους και αυτοδιοικητικών αρχών ως προς τα θέματα ιδιοκτησίας, έργων ανάπλασης αλλά και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων έχουν μεγεθύνει το πρόβλημα. Παράλληλα, θα ήταν θεμιτό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για την εξεύρεση μιας κοινής λύσης, στα πλαίσια και της αποκεντρωτικής λογικής του Καλλικράτη, που θα επιτρέπει στους κατοίκους και δημότες του Δήμου Ηρακλείου αλλά και τον όμορων Δήμων Λυκόβρυσης - Πεύκης και Μεταμόρφωσης να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και να απολαμβάνουν το κτήμα Φιξ.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί

Προτίθενται άμεσα να ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτήματος Φιξ και να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν τη διασφάλιση της λειτουργίας του και την αξιοποίησή του από τους δημότες των παραπάνω δήμων;


Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Ανδρουλάκης