ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΕΙΠΑΝ ΓΟΝΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές των τριών γυμνασίων του Ηρακλείου (1ο-2ο-3ο) που συγχωνεύονται βάσει των αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη 23 Μαρτίου.

Οι Γενικές Συνελεύσεις, Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων  Γονέων και Κηδεμόνων, η εκπαιδευτική κοινότητα, τα 15μελή   Συμβούλια των 1ου – 2ου ΚΑΙ 3ου Γυμνασίων Ηρακλείου εξέδωσαν το ακόλουθο ψήφισμα διαμαρτυρίας:

“Τα Δ.Σ. των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 1ου - 2ου  και 3ου Γυμνασίων Ηρακλείου Αττικής,   και λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που προέκυψαν μετά  την   κοινή συνεδρίαση των συλλόγων γονέων, συλλόγων διδασκόντων, Δημοτικής Αρχής συνδικαλιστικών  φορέων και ένωσης γονέων  με θέμα την συγχώνευση των 1ου  και 2ου  Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής και τη συγχώνευση του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής με το 3ο Γυμνάσιο Μεταμορφώσεως, με ότι αυτή συνεπάγεται για την περιοχή μας και τους γονείς, μαθητές και καθηγητές.

Το γεγονός ότι η πρόταση αυτή οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση των μαθητών ανά τμήμα στα όρια των 25 έως 27  μαθητών που ορίζει το Υπουργείο και για τα 3 γυμνάσια και παράλληλα δημιουργεί και προβλήματα χωροταξίας και εδαφικής αρμοδιότητας για όλα σχεδόν τα Γυμνάσια της περιοχής μας, αφού στο μέλλον θα είναι αδύνατη η απορρόφηση  των μαθητών που αναλογούν στο υπό συγχώνευση 3 Γυμνάσιο Ηρακλείου, το οποίο αλλάζει δημοτική αρμοδιότητα. Ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι το όμορο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΑΘΗΤΕΣ και  πρέπει, για να εξυπηρετηθεί αυτή περιοχή του Ηρακλείου να αναγκαστούν κάποιοι μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα σε άλλα Γυμνάσια.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για το ποια   παιδαγωγική λογική ορίζει ότι σε τάξη 25-27 ατόμων οι μαθητές θα κατανοούν καλύτερα απ’ ότι σε τάξη των 20 ή και λιγότερων ατόμων; Η αντίδρασή μας με αφορμή την πρόταση για συγχωνεύσεις των σχολείων μας, που αφορά συνολικά τη λογική που επιτάσσει συγχωνεύσεις σχολείων, περικοπή δαπανών ,προσωπικού και εκπαιδευτικού έργου. Οι συνέπειες αυτών των περικοπών γρήγορα θα φανούν: σχολικές μονάδες με υπερβολικά αυξημένο αριθμό μαθητών σε ανεπαρκή κτήρια  (πρόταση για αύξηση του αριθμού των μαθητών των 1ου και 2ου Γυμνασίων από 370 σε 560 κλπ),ή αλλαγή δημοτικής αρμοδιότητας με δυνητική  αποδοχή  μαθητών – δημοτών του Ηρακλείου Αττικής από το δήμο Μεταμόρφωσης και βέβαια η αύξηση  μαθητών ανά τάξη  και σχολείο προκαλεί  υποβάθμιση του διδακτικού έργου, επιδείνωση του σχολικού κλίματος( με φαινόμενα  ανομίας ή παραβατικότητας) και σε πολλές περιπτώσεις απομάκρυνση μαθητών από το σχολείο της γειτονιάς τους. 

Το σημερινό σχολείο έχει ανάγκη από ουσιαστική χρηματοδότηση εκ μέρους της πολιτείας, κάτι που διαχρονικά δεν έγινε και δεν γίνεται, ώστε ν’ αποτελέσει η μόρφωση πραγματικό δικαίωμα όλων των παιδιών. Άλλωστε  οι περικοπές πόρων αλλά και η αύξηση αρμοδιοτήτων προς τους Δήμους και τις σχολικές επιτροπές είναι πραγματικότητα και φαίνονται αυτές στις ελλείψεις σε  βασικά λειτουργικά έξοδα και  υλικά, κάτι  που είναι ήδη ορατό και στα Γυμνάσια της περιοχής μας.   

Τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου μας, δεν μπορούν σήμερα να καλύψουν τις προτεινόμενες  αλλαγές, αφού το σχολικό συγκρότημα της Πεύκων (1ο 2ο Γυμνάσια) δεν καλύπτει τις ελάχιστες συνθήκες ασφαλείας, αφού στερείται  εξόδων ασφαλείας από τους ορόφους, και οι χώροι υγιεινής δεν καλύπτουν τις ελάχιστες προδιαγραφές υγιεινής .     

Το κτήριο του 3ου Γυμνασίου που αποτελεί «ιδιοκτησία» του Δήμου Ηρακλείου με τις προτεινόμενες αλλαγές παραχωρείται σε όμορο Δήμο και είναι άγνωστο το αν και για πόσο διάστημα  θα δεχθεί ο νέος «διαχειριστής» του 3ου Γυμνασίου τη φοίτηση μαθητών  δημοτών άλλου Δήμου. Παράλληλα και ταυτόχρονα με τα παραπάνω, θα προκύψει στο άμεσο μέλλον πρόβλημα απορρόφησης και στέγασης των μαθητών των Γυμνασίων που θα μεταπηδούν στα Λύκεια της περιοχής μας ,   με αποτέλεσμα τα προβλήματα των συγχωνεύσεων  να μετακινούνται και στα Λύκεια.  Οι γονείς  βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση διότι η εκπαίδευση των παιδιών μας δεν μπορεί παρά να είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ,η Δημοτική  είναι συμπαραστάτης στον αγώνα μας   αρωγός της προσπάθειάς μας, για όλο το Ηράκλειο και τους Ηρακλειώτες.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ  ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ (π.χ. Αχαρνές) ΠΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ  ΔΕΝ  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΚΥΨΕΙ  Η ΕΥΘΥΝΗ ΘΑ ΒΑΡΥΝΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ  ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ”.

Από το www.xtypos.gr