"ΠΡΟΣΓΕΙΩΜΕΝΟΣ" Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για το Δήμο Ηρακλείου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης κλήθηκε να ψηφίσει τον Προϋπολογισμό  και το ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης του Δήμου για το 2011 την Πέμπτη 3 Μαρτίου.


Η νέα Δημοτική Αρχή “προσγείωσε” το φετινό Προϋπολογισμό σε πιο λογικά επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοτική περίοδο με τα προσδοκώμενα έσοδα και έξοδα να ανέρχονται στα 57 εκ. ευρώ όταν ο περσινός είχε φθάσει τα 102 (!) εκ. ευρώ. Και αν από αυτά τα 57 εκατομμύρια αφαιρέσουμε τα 13 εκ. ευρώ για την απόκτηση του κτήματος Φίξ, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο να συμβεί, το τελικό ποσό δεν υπερβαίνει τα 44 εκ. ευρώ.

“Ο Προϋπολογισμός απεικονίζει τη δεινή πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται ο Δήμος” ανέφερε ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για να προσθέσει πως ο Δήμος είναι υπερχρεωμένος με ελλιπή εσωτερική οργάνωση και νομικά πρόσωπα που λειτουργούν χωρίς στρατηγική και όραμα.

Σχετικά με τις δανειακές υποχρεώσεις ο Δήμαρχος ενημέρωσε πως ο Δήμος χρωστάει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) 9.681.295 ευρώ με  την ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση να φθάνει τα 2,7 εκ. ευρώ.  Τα υπόλοιπα βεβαιωμένα χρέη του Δήμου φτάνουν τα 6 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,5 εκ. είναι άμεσα απαιτητά. Επίσης, οι υποχρεώσεις των Νομικών Προσώπων υπολογίζονται στα 2 εκ. ευρώ. “Για να ξεχρεώσει ο Δήμος θα έπρεπε να δώσει το σύνολο των εσόδων του για τα δύο επόμενα χρόνια” είπε ο Δήμαρχος που πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει υπερβεί τα όρια που θέτει η κυβέρνηση για να πάρει άλλα δάνεια. 

Όπως εξήγησε, οι στόχοι της διοίκησης, μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, η περικοπή των δαπανών και η ενίσχυση των διαδικασιών είσπραξης διαφυγόντων εσόδων. Παράλληλα, δεσμεύτηκε πως δεν θα μειωθούν στο παραμικρό οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. “Οι πλασματικοί προϋπολογισμοί ανήκουν στο παρελθόν” υπογράμμισε ο Δήμαρχος που μίλησε, μεταξύ άλλων, για το σχέδιο μεταφοράς του δημοτικού γκαράζ, την πρόθεση της διοίκησης να εφαρμόσει μια βιώσιμη λύση για τη ραδιοφωνία, και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. “Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν για να κατακτήσουμε τα αυτονόητα...δεν ζητάμε την ανοχή σας αλλά τη συμμετοχή και την κριτική σας... ζητάμε από τους δημότες τη συμμετοχή και τον έλεγχο ζητάμε ανάληψη πρωτοβουλιών γειτονιάς” είπε ο Δήμαρχος. 



• Οι θέσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης
Μετά την εισηγητική έκθεση του Δημάρχου υποβλήθηκε σωρεία ερωτήσεων από τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης που τράβηξαν εις μάκρος καθώς στην κυριολεξία δεν έμεινε κωδικός για κωδικός χωρίς να ελεγχθεί με την προϊσταμένη της υπηρεσίας, κα Αποστολάκου, να απαντάει στις ερωτήσεις των Συμβούλων. Αφού λοιπόν πέρασαν τρεις ώρες μόνο στη διαδικασία των ερωτήσεων ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των παρατάξεων.

Από την παράταξη “Ηράκλειο Η Πόλη μας” ο κ. Κυριάκος Κουτρούλης εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης με τη σύναψη συμβάσεων έργου και υπογράμμισε την ανάγκη κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν με μόνιμους. Επίσης, υποστήριξε πως ο Προϋπολογισμός δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες της κοινωνίας τονίζοντας πως τα κονδύλια που δίνονται για την κοινωνική πολιτική είναι μικρά.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ελλιπή. “Θα έπρεπε να δώσουμε οξυγόνο στους χειμαζώμενους συμπολίτες μας αλλά αυτό δεν φαίνεται από πουθενά...αποτελεί ένα τυπικό έγγραφο με συντηρητική νοοτροπία” είπε ο κ. Γεωργόπουλος που μίλησε για αναντιστοιχία εισηγητικής έκθεσης  και κονδυλίων.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος είπε πως θα περίμενε μαζί με τον Προϋπολογισμό και μια μελέτη βιωσιμότητας του Δήμου. Συνεχίζοντας έθεσε το ζήτημα της αναχρηματοδότησης των δανείων και ζήτησε να κάνει η Δημοτική Αρχή μια καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων για την απογραφή, δύο κινήσεις που θα ωφελήσουν οικονομικά το Δήμο. Άλλες προτάσεις του αφορούσε τη διοργάνωση παζαριού στον πεζόδρομο της Μελ. Μερκούρη, την εφαρμογή δικαιότερου συστήματος υπολογισμού ανταποδοτικών τελών. Ο κ. Μπάμπαλος στάθηκε σύντομα στη μεγάλη αύξηση των αμοιβών των αιρετών και συνεργατών του Δημάρχου (500.000 ευρώ).

Στα εργασιακά ζητήματα ζήτησε εξορθολογισμό στη διαχείριση του προσωπικού υποστηρίζοντας ότι αν γίνει αυτό δεν θα χρειαστούν οι συμβάσεις έργου. Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να καταθέσει η διοίκηση ένα σχέδιο εξυγίανσης του ραδιοφώνου. Από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο κ. Βασίλης Λυκούρας αναρωτήθηκε αν ο λαός του Ηρακλείου αξίζει έναν Προϋπολογισμό μιζέριας και φτώχειας. “Έρχεται ένας προϋπολογισμός ελλιπής για να εξασφαλίσει τα ελάχιστα δυνατά. Αν έχουμε να  κάνουμε μόνο διαχείριση συμφωνούμε. Εμείς όμως είμαστε στη φάση της ανάπτυξης κινήματος...ο Καλλικράτης εξασφαλίζει δομές για να εξυπηρετηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Θα έπρεπε να υπάρξει μια οργανωμένη αντίδραση και έναν τέτοιο ρόλο θα μπορούσε να τον παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση” είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λυκούρας.

Από το “Δίκτυο Πολιτών” η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου εξήγησε γιατί και αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι πλασματικός καθώς από τα 57 εκ. ευρώ αφαίρεσε τα 13 εκ. του Φιξ και 6 εκ. ευρώ που προβλέπονται από εισπράξεις υπέρ τρίτων που ποτέ δεν εισπράττονται. Τα έξοδα, όμως, αντιστοιχούν σε 57 εκ. ευρώ. “Μιλάμε για μια κατανομή από την αρχη υπονομευμένη” υποστήριξε για να προσθέσει πως σε αυτόν τον προϋπολογισμό αποτυπώνονται λιγότερα έσοδα, μεγαλύτεροι φόροι και λιγότερες παροχές προς τους δημότες. “Οι ανάγκες της κοινωνίας πολλαπλασιάζονται και ο Προϋπολογισμός δεν απαντάει σε αυτές. Επιπλέον είναι άδικος όσον αφορά την είσπραξη και την αναδιανομή. Δεν χαράσσει στρατηγική και δεν είναι αναπτυξιακός” είπε η κα Κατσινοπούλου.

Τελευταίος μίλησε ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος που εξέφρασε τη δυσφορία του με το ασφυκτικό πλαίσιο της κυβέρνησης που σύμφωνα με τον ίδιο απαξιώνει την αυτοδιοίκηση. Υποστήριξε δε ότι κανονικά οι δήμοι θα έπρεπε ως αντίδραση να επιστρέψουν τη σχετική εγκύκλιο και να μην ψηφίσουν προϋπολογισμό.

• Οι απαντήσεις του Δημάρχου
Από την πλευρά της διοίκησης σύντομες τοποθετήσεις έκαναν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Βλαντής, Καμπούρη και Μοσχονάς, ενώ τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος. “Κάπου μας αδικείτε” είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση και υπογράμμισε πως η διοίκηση επιθυμεί μόνιμο προσωπικό και όχι εργαζόμενους-όμηρους και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως μέχρι την ημέρα της συζήτησης δεν είχε υπογραφεί ούτε μια σύμβαση έργου στο Δήμο.

Εδώ ο κ. Βλασσόπουλος τόνισε πως όσοι συμβασιούχοι προσληφθούν θα χρησιμοποιηθούν για τα δημοτικά ιατρεία και την καθαριότητα. Περνώντας στο ζήτημα των αμοιβών είπε πως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που βρέθηκαν σε θέσεις διοίκησης αυτό το δίμηνο δεν αμείφθηκαν ενώ είπε πως μπαίνει τέλος στο “άρτον και θεάματα” ξεκινώντας από τα Κούλουμα όπου το σχετικό κονδύλι έφτασε φέτος τα 5.000 ευρώ όταν πέρσι είχε ανέλθει στα 25.000 ευρώ.

Τέλος, για το δημοτικό ραδιόφωνο υποσχέθηκε ότι η διοίκηση θα δώσει λύση και θα φέρει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Στη ψηφοφορία που έγινε επί του θέματος τον Προϋπολογισμό ενέκριναν  μόνο οι Σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Παρόντες δήλωσαν οι Σύμβουλοι των παρατάξεων “Ηράκλειο-Η Πόλη μας”, “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” και “Όραμα για το Ηράκλειο”, ενώ καταψήφισαν οι παρατάξεις “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Δίκτυο Πολιτών”. 

Από το www.xtypos.gr