ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Παρά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, των τοπικών κοινωνιών και την άρνηση της πλειοψηφίας  της τοπικής αυτοδιοίκησης το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη συνένωση 1933 σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, καταργώντας τα 1056 από αυτά.
Συγκεκριμένα για το Δήμο μας ανακοίνωσε τη συγχώνευση του 1ου με το 2ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και του 3ου Γυμνασίου Ηρακλείου με το 3ο Λύκειο Μεταμόρφωσης.

Τα επιχειρήματα της Υπουργού Παιδείας ότι τα κριτήρια των συγχωνεύσεων είναι κυρίως παιδαγωγικά, δεν πείθουν κανέναν. Τα «παιδαγωγικά» κριτήρια που επικαλείται στην πραγματικότητα  είναι μόνο λογιστικά και οικονομικά. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά δημιουργούν πολύ σοβαρά παιδαγωγικά, κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα και υποβαθμίζουν  ακόμα περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση θυσιάζοντάς την  στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα.

Οι μεγάλοι χαμένοι σε όλη αυτή την ιστορία θα είναι τα παιδιά, οι μαθητές που καταδικάζονται να στριμωχτούν σε υπεράριθμα τμήματα, σε ακατάλληλα απρόσωπα διδακτήρια μαμούθ και σε πολλές περιπτώσεις χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο που λειτουργούσε στη γειτονιά τους.
Χαμένοι και οι γονείς οι οποίοι θα βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων για και να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα.

Χαμένοι και οι εκπαιδευτικοί που καταδικάζονται στην εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί η κατάργηση των οργανικών θέσεων που φέρνουν οι συγχωνεύσεις των σχολείων.
Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου απορρίπτει τα σχέδια αυτά που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο, συμπαραστέκεται στην εκπαιδευτική κοινότητα και καλεί τους πολίτες του Ηρακλείου στην ανάπτυξη κινήματος που θα ματαιώσει τα σχέδια αυτά.

Προτείνουμε: να συζητηθεί το θέμα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.
Καλούμε όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και ιδιαιτέρως τη διοίκηση του Δήμου, να αντιταχθούν στα παραπάνω σχέδια της κυβέρνησης και όλοι μαζί να απαιτήσουμε την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου.