ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ 'ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ'


Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος και Εργοθεραπεία», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαίου 2011, από 09.30 ως 18.30, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο  Δήμου Ηρακλείου Αττικής “Ηλέκτρα Αποστόλου”.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κύριος Παντελής Βλασσόπουλος στο χαιρετισμό του κατά την  έναρξη της ημερίδας, «ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει σε άμεση προτεραιότητα την στήριξη και την ενίσχυση των ατόμων με ειδικές ανάγκες,  των οικογενειών τους, και των Σωματείων Α.με.Α, της περιοχής μας. Στους στόχους μας περιλαμβάνονται  η ανάπτυξη δράσεων  για την  έλλειψη προκαταλήψεων  και στερεοτύπων,  εις βάρος των ατόμων με αναπηρίες  και των οικογενειών τους….» . 
 

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Mαιευτήρας-Γυναικολόγος κυρία Δέσποινα Καμπούρη, η οποία ήταν και συντονίστρια του Α΄ Μέρους της Ημερίδας, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, χαρακτηριστικά είπε «… εκφράζω τη χαρά μου , για την ευκαιρία που έχω, να είμαι  κι εγώ μέρος αυτής της εκδήλωσης. Γιατί βρίσκομαι εδώ όχι μόνο σαν εκπρόσωπος της πολιτείας και λειτουργός της υγείας, αλλά και σαν ενεργός πολίτης, ευαισθητοποιημένος απέναντι στα προβλήματα του ανθρώπου και της κοινωνίας. Και ο αυτισμός είναι ένα πρόβλημα που αφορά πολύ περισσότερες οικογένειες από όσες θα περίμενε κάποιος, που δεν έχει σκύψει πάνω στο ζήτημα…».

Στόχος της  ημερίδας ήταν, όπως επισήμανε η Γεν . Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών και υπεύθυνη του Κέντρου Εργοθεραπείας του Δήμου Ηρακλείου, κυρία Μαίρη Καραμπέτσου «.. να αποτελέσει τον “συμβολικό χώρο” όπου θεραπευτές και γονείς θα μπορέσουν, από κοινού, να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη των νέων επιστημονικών δεδομένων και ιδιαίτερα της εργοθεραπευτικής παρέμβασης, στο τεράστιο αυτό κεφάλαιο, που είναι οι Διαταραχές του Αυτιστικού φάσματος, υποστηρίζοντας συγχρόνως την παροχή υπηρεσιών και την ανάπτυξη προγραμμάτων , που αποτελούν, ίσως, το μοναδικό μέσο αξιοποίησης των δυνατοτήτων του κάθε ανθρώπου, εξασφαλίζοντας μία ισότιμη και αξιοπρεπή θέση στην κοινωνία μας».
 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών (Σ.Ε.Ε.) κυρία Κυριακή Κεραμιώτου στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι «..ένας από τους σκοπούς του Σ.Ε.Ε. είναι η συνεχής ανύψωση του επιπέδου της ειδικότητας της Εργοθεραπείας στη χώρα μας, με την προώθηση της έρευνας, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και γενικότερα της επιστημονικής δραστηριότητας των μελών του με την οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και πάσης φύσεως επιστημονικών συναντήσεων…».
Διακεκριμένοι Έλληνες, διεθνούς κύρους προσκεκλημένοι ομιλητές όπως οι : κ.κ. Φρανσίς Κωνσταντίνος, MD, PhD, Παιδοψυχίατρος,
Παπαβασιλείου Αντιγόνη, Παιδονευρολόγος, Σιαπέρας Παναγιώτης, Msc, PhD, Εργοθεραπευτής-Ψυχολόγος, Παπαγεωργίου Βάγια, MD, Med, Παιδοψυχίατρος,  Μάγκλαρη Ελίζα,MS, L/OTR, BCP,Board παιδιατρική εργοθεραπεύτρια, Σαμψωνίδου Άννα, M.A., O.T.R., Εργοθεραπεύτρια, Βέγγου Σωτηρία , M.Res., Εργοθεραπεύτρια
Καλπογιάννη Ελίντα, MSc, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια, Ευαγγελίου Μαριάννα,  Θεραπεύτρια Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, T.L.P.C.P., Γκοράκη Βικτωρία, ΜΑ, Εργοθεραπεύτρια, Ιωάννου Λαμπρινή, Ψυχολόγος, Καγκιλέρης Παναγιώτης, Εργοθεραπευτής, κατέθεσαν  την εμπειρία τους, στους σύνεδρους προσφέροντας «ουσιαστική γνώση», μεθοδολογία και εργαλεία, για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών.
 
 Την ημερίδα  παρακολούθησαν  εργοθεραπευτές (επαγγελματίες-φοιτητές), παιδαγωγοί από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου, εκπαιδευτικοί από τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία Ηρακλείου,  θεραπευτές του Ειδικού Δημοτικού σχολείου και των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ηρακλείου, επαγγελματίες υγείας καθώς και εργαζόμενοι του Δήμου Ηρακλείου και του ευρύτερου τομέα, γονείς, τοπικοί παράγοντες, κάτοικοι του Ηρακλείου…
Την εκδήλωση  τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής , η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γιώργος Φαρμάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Μοσχονάς, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου κ.Πασχάλης Γονατάς,  και η Αντιπρόεδρος κ.Ελισάβετ Ιουστινιανού, η Αντιπρόεδρος Κοινωνικής Πρόνοιας κ.Βαρβάρα Τζιατζιά, η δημοτική σύμβουλος κ.Μαριάννα Ζούρου,  η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης κ.Βασιλική Μπλέκα , η ηθοποιός κ. Μαίρη Ιγγλέση, ο Προιστάμενος του  τμήματος Εργοθεραπείας, ΤΕΙ Αθήνας, κ.Γιάννης Πολίτης η εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ.Βάσω Λεοντάρη, ο Δ/ντής του Ειδικού Σχολείου Ηρακλείου κ. Θανάσης Μπούρας, το Μέλος του Δ.Σ.της Ένωσης Γονέων κ. Βασίλης Στέφας, η  Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Κάσση και η Αντιπρόεδρος κ. Παπαγεωργίου, τα Μέλη του Δ.Σ. του Σ.Ε.Ε,
 
Τέλος, να αναφέρουμε ότι την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ελλήνων Εργoθεραπευτών και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής μέσω του Κέντρου Εργοθεραπείας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής , με τη συνδρομή του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου.