ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ... ΟΠΩΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Συζήτηση για την πορεία της υπόθεσης του κτήματος Φιξ, την Τρίτη 7 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των δημοτικών συνεδριάσεων στο Ηράκλειο μετά από πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Η συζήτηση σκοπό είχε την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων σε νομικό και πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και κατοίκων της περιοχής για το θέμα που όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος στην εναρκτήρια τοποθέτηση του «ταλανίζει» τους δημότες του Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος επισήμανε τις διαφορετικές σημερινές συνθήκες και την οικονομική κάτω από τις οποίες πρέπει να προσεγγιστούν οι προτάσεις για λύση τονίζοντας την έννοια του εφικτού.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Επ. Σπυρόπουλος δίνοντας ένα σύντομο ιστορικό της υπόθεσης Φιξ, από το 1985 μέχρι τις μέρες μας κατέληξε «Πρέπει να σηκώσουμε το θέμα πολιτικά. Μόνο αν ο δήμος κινητοποιηθεί πολιτικά υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποια από την αρχή αναψηλάφηση του θέματος»

Με δεδομένο τους εν εξελίξει δικαστικούς αγώνες για το κτήμα και την τελική τους έκβαση ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη πόλη Ν. Μπάμπαλος πρότεινε να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο ώστε μα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ΚΕΔ για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής και ο δήμος να προχωρήσει σε άμεση χρήση του κομματιού του οποίου ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα πρότεινε να ληφθεί απόφαση ώστε το κτήμα Φιξ να αποκτηθεί με τον χαρακτηρισμό πάρκο της πόλης και να ενταχθεί στα χρηματοδοτούμενα έργα της περιφέρειας.
Με την πρόταση της Ανθρώπινης πόλης συμφώνησε και ο επικεφαλής της παράταξης Όραμα για το Ηράκλειο Στ. Γεωργόπουλος, δεδομένου ότι ήδη είχαν υπάρξει συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Γ. Σγουρό επί της δημαρχίας του για το θέμα αλλά επέμεινε στο χαρακτηρισμό του πάρκου ως διαδημοτικό πάρκο βορειοανατολικής αττικής.

Υπέρ των δραστικών λύσεων ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Γ. Λυκούρας Ο δήμος να μπει μέσα, να το αξιοποιήσει υπέρ των δημοτών και όσοι διαφωνούν να κινήσουν την οποιαδήποτε διαδικασία. «Το κτήμα φιξ ανήκει στους δημότες του Ηρακλείου, έχει υπερτοπικό χαρακτήρα και ως τέτοιο πρέπει να μείνει και να αξιοποιηθεί. Τελεία.» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε την ανάγκη πολιτικής απόφασης να στηρίξει ο δήμος όσες ενέργειες γίνονται έμπρακτα παρέχοντας κάθε είδους νομική και υλική στήριξη.

Για βαρύτατες ευθύνες που δεν ανήκουν μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης Δίκτυο Πολιτών Ε. Κατσινοπούλου και αναφερόμενη στην αγγελία πώλησης που έχει δημοσιευτεί με στοιχεία που σαφώς φωτογραφίζουν το κτήμα μίλησε για εγρήγορση όλων διότι τα σχέδια για τσιμεντοποίηση και εκμετάλλευση του χώρου δεν έχουν πάει πίσω και πρέπει να αποτραπούν.

Για το νομικό καθεστώς απόκτησης του χώρου έκανε ερώτηση ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Όραμα για το Ηράκλειο Γ. Παπαδημητρίου λέγοντας χαρακτηριστικά όπως αν δεν ξεκαθαριστεί «χτίζουμε στην άμμο»

Στο νομικό «μπέρδεμα» αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ηράκλειο η Πόλη μας Κ. Κουτρούλης «Η πρόταση που πρέπει να κυνηγήσουμε βλέποντας και την πολιτική διάσταση είναι ότι αυτά τα 27 στρέμματα είναι ένας χώρος πρασίνου που αφορά το σύνολο του λεκανοπέδιου και πρέπει το ελληνικό δημόσιο να βρει τρόπο για την απόκτηση του ακινήτου». Ο κ. Κουτρούλης πρότεινε τη συγκρότηση επιτροπής με επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και τη βοήθεια των 21 ΟΤΑ και της ΚΕΔΚΕ να πιέσουν το κεντρικό κράτος για λύση

«Πιστεύω πραγματικά ότι ήταν και το νομικό οπλοστάσιο στα όρια της νομιμότητας και ο δήμος μας πραγματικά δικαιούται αυτήν την έκταση παρ΄ όλες αυτές τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί» είπε στην τοποθέτηση του ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Ηράκλειο Η πόλη μας, Γ. Μαστοράκος. «Αναγνωρίζω τη δυσκολία αυτή τη στιγμή να δοθούν χρήματα απ΄τη στιγμή που εκκρεμοδικεί απαίτηση ή διεκδίκηση του ελληνικού δημοσίου», είπε ο πρώην δήμαρχος αλλά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την χρονική διάρκεια της δικαστικής έκβασης και το ενδεχόμενο ενδιαμέσως οι ιδιοκτήτες να έχουν δικαιωθεί και ο χώρος να έχει χτιστεί. «Ποιος θα έχει την ευθύνη να τα γκρεμίσει μετά; Η πρόταση είναι εύκολη. Να πάμε να κάνουμε μια διαπραγμάτευση και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Ενημέρωση για τις νομικές λεπτομέρειες της υπόθεσης παρείχαν στους δημοτικούς συμβούλους και στους παρευρισκόμενους δημότες ο δικηγόρος κ. Η. Βόμβας και ο δικηγόρος των αντιδίκων Φιξ κ. Μαυρομιχάλης Κουράκος, ενώ τοποθέτηση υπήρξε από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Σ. Παπουτσή, που έχει ασχοληθεί επί μακρόν με το θέμα.

Με τη σύσταση ομάδας εργασίας από την πλευρά του δημοτικού συμβουλίου με συμμετοχή μελών από την επιτροπή κατοίκων επανήλθε ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη Ν. Μπάμπαλος και ζήτησε χρονοδιάγραμμα και τήρηση πρακτικών και την ενώ ο πρώην δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος κατέθεσε πρόταση προς ψήφιση με αίτημα την απαλλοτρίωση του χώρου από την περιφέρεια η το υπουργείο περιβάλλοντος εντάσσοντας την στο πρόγραμμα «πράσινη ζωή στην πόλη» και δεύτερον το κτίσμα της περιοχής να γίνει μουσειακός χώρος για να έχουν τη δυνατότης οι πολίτες να μπαίνουν και να το παρακολουθούν και να αξιοποιηθεί ο χώρος.

«Αυτό που ακούγεται σαν πρόταση από όλους ήταν κοινός μας τόπος σαν διοίκηση να καταλήξουμε σε αυτή την επιτροπή. Είναι πεποίθηση ότι παρόλο το νομικό μπλέξιμο που έχει εμπλέξει δημόσιο, δήμο, ιδιοκτήτες μπορούμε όλοι να καταλήξουμε ότι το κυρίαρχο ζήτημα έχει να κάνει με το κόστος μιας πιθανής αποζημίωσης για την απόκτηση του κτήματος. Να χτυπήσουμε και τις πόρτες των υπουργείων πολιτισμού και περιβάλλοντος, εδώ ίσως υπάρχει ελπίδα.»

«Δεν υπάρχουν λεφτά από την περιφέρεια προκειμένου να προβεί σε αυτή την αγορά» ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος και προχώρησε στην πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής που θα διερευνήσει το θέμα θα φέρει τα πρώτα αποτελέσματα και την εισήγηση Ο δήμαρχος όρισε την 19 Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία και συμφώνησε με την τήρηση των πρακτικών. Στην επιτροπή αρνήθηκαν να συμμετέχουν οι παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση και Δίκτυο Πολιτών, ενώ η πρόταση της παράταξης Όραμα για το Ηράκλειο συγκέντρωσε 7 θετικές ψήφους.

Από το www.zonews.gr