ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΕΝΟΥ ΠΕΥΚΟΥ

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε ότι οι διοικούντες στον δήμο όλο και λιγότερο δείχνουν ευαισθησία για το περιβάλλον.

Η αλήθεια είναι ότι ο δήμος μας έχει «αρκετό» πράσινο σε σχέση με άλλους δήμους, η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο είναι ικανοποιητική… σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που αφορούν τους εκλογικούς καταλόγους και όχι τον πραγματικό αριθμό των κατοίκων στον δήμο μας.

Έχουμε γίνει μάρτυρες, οι εκάστοτε υπεύθυνοι, αβασάνιστα να κόβουν δέντρα 50 – 60 ετών. Από την άλλη σε διάφορες δενδροφυτεύσεις ή σε δημοτικούς χώρους να τοποθετούνται δενδρύλλια που μπορεί μεν να αναπτύσσονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά το φύλλωμα τους να είναι τόσο αραιό που στην ουσία να προσφέρει το ελάχιστο, με λίγα λόγια τοποθετούνται απλά για τα μάτια του κόσμου.

Η επένδυση στο πράσινο πρέπει να είναι στις βασικές προτεραιότητες της κάθε δημοτικής αρχής. Και όταν λέω επένδυση στο πράσινο δεν αναφέρομαι σε φυτά και δενδρύλλια που θα γίνουν δέντρα μετά από 10 – 20  χρόνια. Υπάρχουν φυτώρια που έχουν έτοιμα δέντρα για μεταφύτευση, αλλά το ωφέλιμο που προσφέρει ένα δέντρο κάποιων ετών σε σχέση με ένα δενδρύλλιο είναι πολλαπλάσιο, και αυτό πολλαπλασιάζεται ανάλογα με τον αριθμό των δέντρων.

Έτσι και αλλιώς οι ελεύθεροι χώροι στο Ηράκλειο είναι λίγοι, έστω αυτοί που έχουν απομείνει θα πρέπει να γίνουν πνεύμονες της πόλης.
 
Στην Πευκών απέναντι από τα σχολεία υπάρχει ένα πάρκο, το οποίο έχει γίνει αρκετά χρόνια, προσέξτε από περιέργεια τα δέντρα που είχαν επιλέξει οι τότε υπεύθυνοι.
ΟΥΤΕ ΣΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ.
Περισσότερο για ντεκόρ τα έβαλαν παρά σαν μια ευκαιρία να «πρασινίσουν» την περιοχή.
Έριξαν ένα κάρο λεφτά για τσιμέντα πλακάκια και κάγκελα ενώ έκαναν σκόντο στο τι δέντρα θα φύτευαν.

Στην περίπτωση του πεύκου στην  Μελίνας Μερκούρη, αν κάποιος έλεγε έστω να επιχειρήσουν να το ξεριζώσουν με σκοπό να το μεταφυτεύσουν σε κάποιο πάρκο του δήμου, φαντάζομαι ότι η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν του τύπου, σιγά μην καταστρέψουμε το πλακόστρωτο για το πεύκο ή πως θα το μεταφέρουμε κτλ… και όλα αυτά για ένα δέντρο που χρειάστηκε 50 χρόνια να γίνει, αλλά είχε την ατυχία να έχει λάθος κλίση.

Επενδύστε στο πράσινο κύριοι ουσιαστικά, όσα έχει πληρώσει ο δήμος όλα τα προηγούμενα χρόνια για δεντράκια και λουλουδάκια που δεν φτούρησαν, θα μπορούσε να είχε κάνει με τα ίδια χρήματα όλους τους ελεύθερους χώρους δάση.