ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΚΕΣΚΙΝΙΔΗ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ

Ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας, Πολιτισμού, Άθλησης και Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κ. Γιάννης Κεσκινίδης, εξηγεί, λόγω θέσης αλλά και..ηλικίας, στην ακόλουθη συνέντευξη που παραχώρησε στο Χ-τύπο πως μπορεί ο Δήμος να προσεγγίσει τα νέα παιδιά. Μας μιλάει ακόμα για τις δράσεις της δημοτικής αστυνομίας και τη συμμετοχή του στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Γεωργόπουλου. 

Δεν διστάζει να εκφράσει την άποψη πως η παράταξη που σήμερα διοικεί το Δήμο βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις, ενώ ξεκαθαρίζει πως η Δημοτική Αρχή δεν κάνει πίσω αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει ανεξαρτήτως των προβλημάτων. Τέλος εκφράζεται θετικά για το Κίνημα των Αγανακτισμένων Πολιτών αν και υπογραμμίζει την ανάγκη να  εξελιχθεί σε μια  ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης


Είστε ένας νέος πολιτικός που έχει οριστεί από το Δήμαρχο υπεύθυνος για τη νεολαία της πόλης. Πως είναι δυνατόν για τη Δημοτική Αρχή να προσεγγίσει τα νέα παιδιά  και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αυτά νιώθουν απογοητευμένα και οργισμένα απέναντι στους πολιτικούς;
Ο Δήμαρχος της πόλης από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει και τη βαρύτητα, που σκοπεύει η νέα Δημοτική Αρχή να δώσει στα θέματα νεολαίας θεσπίζοντας για πρώτη φορά Αντιδημαρχία Νέας Γενιάς, με αρμοδιότητες την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, θέση την οποία και μου εμπιστεύτηκε.

Για πρώτη λοιπόν φορά οι νέοι της πόλης έχουν την ευκαιρία να προτείνουν και να διαμορφώσουν για την πόλη τους δράσεις τις οποίες θα εμπνευστούν, θα  σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν οι ίδιοι με την διακριτική μας επίβλεψη και την αμέριστη συμπαράσταση μας.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν τους προηγούμενους μήνες ήρθαμε σε επαφή με τους νέους του Ηρακλείου με μια σειρά συναντήσεων που πραγματοποιηθήκαν στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με στόχο να γνωρίσουν την δομή και τις δράσεις του Δήμου. Αποτέλεσμα όλων αυτών των συναντήσεων ήταν η καταγραφή και η υλοποίηση των προτάσεων τους, όπως η πιλοτική διενέργεια συναντήσεων  μαθητών και γονέων της πόλης με ειδικούς ψυχολόγους με στόχο την προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες εξετάσεις, η διοργάνωση του 1ου Μαθητικού φεστιβάλ μουσικής «Τελευταίο Θρανίο» και μια πρόταση για την καταπολέμηση της ρύπανσης των σχολίων από συνθήματα και πολλά άλλα, που στόχο έχουμε να τα υλοποιήσουμε στην επόμενη χρονιά. 

Στόχος μας είναι να δώσουμε χώρο στα παιδιά της πόλης, χωρίς καμιά διάθεση «πατροναρίσματος», γιατί πιστεύουμε ότι οι νέοι συνειδητά αντιμετωπίζουν καχύποπτα τους πολιτικούς. Οφείλουν, μάλιστα, να γίνουν ιδιαίτερα απαιτητικοί για αυτά που δικαιούνται. Πιστεύουμε ότι μοναδική ελπίδα για τον τόπο είναι η δική τους παρέμβαση, μια και μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Το σύνθημα λοιπόν που κυριαρχεί στην πολιτική που έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια διαμορφώνεται ως εξής «με την πείρα των παλιών και την πυρά των νέων».

Είστε πολιτικός προϊστάμενος και της δημοτικής αστυνομίας, μιας υπηρεσίας με πολλές αρμοδιότητες αλλά ελάχιστο προσωπικό. Δεδομένων των ελλείψεων, που ρίχνει το βάρος η υπηρεσία και πως απαντάτε στα παράπονα κατοίκων ότι δεν βλέπουν δημοτικούς αστυνόμους στις γειτονιές;
Η Δημοτική Αστυνομία της πόλης μας στελεχώνεται από 7 Δημοτικούς Αστυνόμους. Οι πολλαπλές  αρμοδιότητές της που απορρέουν από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο μας αφαιρούν το δικαίωμα του όποιου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού  παρεμβάσεων. Αναγκαστικά η υπηρεσία κινείται με γνώμονα την πιεστική  επικαιρότητα.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικές από τις δράσεις για να γίνει κατανοητό το εύρος των εργασιών που διεκπεραιώνει σε σχέση με την στελέχωσή της: Πάταξη παραεμπορίου, επιδόσεις εγγράφων, αυτοψίες, επιβολή πρόστιμων για ρύπανση, απομακρύνσεις εγκαταλελειμμένων αυτοκίνητων, παράνομη στάθμευση και πολλές άλλες ακόμα καθημερινές δράσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια καμία βαρύτητα δε δόθηκε έτσι ώστε η  δημοτική αστυνομία να διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Παραδείγματος Χάρη, δικό της όχημα για να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη με ταχύτητα, με αποτέλεσμα η μετακίνηση να γίνεται πεζή.

Στους πολίτες, που δικαίως παραπονιούνται για την έλλειψη παρουσίας της από τις γειτονιές, τους παραπέμπω στην αναλογία Δημοτικών Αστυνόμων και αρμοδιοτήτων. Σαφώς δεν ψάχνω δικαιολογίες. Όμως ζητώ κατανόηση λόγω του δυσανάλογου με τις διαθέσιμες δυνάμεις φόρτου. Άλλωστε η πρώτη ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας ανήκει στα θεσμικά όργανα, χωρίς να παραβλέπω ότι όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε στην τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης.
Αυτό, πάντως, που εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε την δημοτική Αστυνομία με μετατάξεις Αστυνόμων από άλλους δήμους καθώς και να της εξασφαλίσουμε ένα όχημα για τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη.

Θεωρείτε ότι η διοίκηση αυτούς τους πρώτους έξι μήνες έχει ξεκινήσει να υλοποιεί τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις; Τελικά, ποιες πρέπει να είναι οι προσδοκίες των πολιτών από τη Δημοτική Αρχή, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων και της δύσκολης προσαρμογής στον “Καλλικράτη”. Μήπως ο πήχης πέφτει πολύ χαμηλά; 
Νομίζω ότι όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Εχουμε την εξής πραγματικότητα: Μια οικονομική κατάσταση στη χώρα, που έχει εκπλήξει ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους αλλά και μια Δημοτική Αρχή καινούργια, γεμάτη όρεξη για δουλειά, με πρώτες ύλες την εντιμότητα, την ειλικρίνεια και τη φιλοδοξία να ταυτίσει τη θητεία της με έργο και απόδοση για το καλό των πολιτών που την επέλεξαν και την εμπιστεύτηκαν. Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την υποχρηματοδότηση με τη δημιουργική ευρηματικότητα, την καινοτομία, τις νέες ιδέες, την πολλή δουλειά.

Είναι σίγουρο ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς, δεν το αντιμετώπισε ποτέ καμμιά δημοτική αρχή μέχρι σήμερα. Λειτουργούμε σε μια οικονομία που καταρρέει, χωρίς να έχεις κανένα …κορβανά να λαμβάνεις όπως παλιά…
Παρόλα αυτά η διοίκηση από τους πρώτους μήνες της θητείας της έδειξε τον τρόπο και τους ρυθμούς που θέλει να δουλεύει.

Ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα των δημοτών μας με την μεταφορά του αμαξοστασίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος σε χώρο έξω από την  πόλη μας αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη. 
Απαλλάξαμε τον προϋπολογισμό από δυσβάσταχτα ενοίκια με την αξιοποίηση ιδιόκτητων χωρών με στόχο την μεταφορά υπηρεσιών του Δήμου εξοικονομώντας έτσι τα χρήματα που σπαταλούσαμε σε μισθώματα όπως στις περιπτώσεις του ΚΕΠ και ΠΙΚΑΝΤΙΛΙ.

Με πολιτική απόφαση δώσαμε λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε μερίδα εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου με φαινόμενα εργασιακής ανασφάλειας και μη καταβολής δεδουλευμένων για πολλούς μήνες.
Εξετάζουμε μέσα από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αλλά και με προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία μια οριστική λύση για το ραδιόφωνο της πόλης με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των εργαζομένων.

Η Δημοτική Αρχή σεβόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και αντίθετη με τις εισηγήσεις των υπηρεσιών της, δε προχώρησε σε καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη. Επομένως εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι Ηρακλειώτες είναι ότι εμείς δεν κάνουμε εκπτώσεις στους στόχους μας, όσα και αν είναι τα προβλήματα !

Έχω παρατηρήσει πως στο Δημοτικό Συμβούλιο κάποιες φορές έχετε σηκώσει τους τόνους απέναντι σε θέσεις που εκφράζουν παρατάξεις της αριστεράς. Πως κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης;
Δεν είμαι από τους ανθρώπους που ανεβάζουν τους τόνους ειδικά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του ανώτερου θεσμικού οργάνου της πόλης μας, του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπλέον, όταν τοποθετούμαι σε θέσεις που ακούγονται από συναδέλφους της αντιπολίτευσης, λαμβάνω υπόψη μου μόνο αυτό που εκφράζεται και όχι από πού εκφράζεται.

Άλλωστε, λειτουργώντας μέσα σε μια πολυσυλλεκτική παράταξη, έχω μάθει να συνεργάζομαι με ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες με σημείο επαφής για όλους μας το καλό της πόλης. Απλά, έχω βαθιά πολιτική διαφωνία  με όσους διεκδικούν την πατρότητα για διαφορά θέματα, όπως το θέμα της εντιμότητας, της ευαισθησίας για το μεταναστευτικό, της ανάγκης για τους ελεύθερους χώρους κτλ. Σε κάθε περίπτωση τη σχέση με την αντιπολιτευτική τακτική των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα την κρίνω εγώ, αλλά οι πολίτες της πόλης μας, οι οποίοι φυσικά θα κρίνουν πρώτα εμάς. 

Ο υπερκομματικός χαρακτήρας του συνδυασμού σας που κέρδισε στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς και άλλων συνδυασμών που αναδείχτηκαν δημοτικές αρχές σε δήμους της Αθήνας, μήπως αποτελεί έναν προάγγελο για το κεντρικό πολιτικό σκηνικό;
Με τον ρυθμό που εκτυλίσσονται τα γεγονότα τους τελευταίους μήνες κανείς από εμάς δεν είναι σε θέση να χαρακτηρίσει προάγγελο για το νέο μοντέλο της πολιτικής σκηνής κανέναν συνδυασμό, είτε σε τοπικό, είτε σε κεντρικό επίπεδο.

Μερικές φορές τα γεγονότα μας υπερβαίνουν χωρίς να το καταλάβουμε. Ένα είναι σίγουρο: Η δημοτική παράταξη η οποία σήμερα βρίσκεται στο τιμόνι της Διοίκησης δημιουργήθηκε από τους δημότες, για τους δημότες. Για όλους εμάς που βρισκόμαστε σήμερα στην συμπολίτευση η διαφορετικότητα των θέσεών μας όπου αυτή και αν υπάρχει να είστε σίγουροι ότι δεν πηγάζει από τις διαφορετικές κομματικές πεποιθήσεις, αλλά από τις κοινές αγωνίες, για το μέλλον της πόλης μας και γενικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ωστόσο, δε μπορώ να υποτιμήσω το γεγονός, ότι η παράταξή μας βρέθηκε μπροστά από τις εξελίξεις. Σε μια περίοδο που τα προβλήματα της χώρας, υπερβαίνουν το ίδιο το φθαρμένο πολιτικό σύστημα και προσωπικό, που τα προκάλεσε, σε μια συγκυρία που οι πολίτες ζητούν συναίνεση και κυρίως κοινή λογική, εμείς τολμήσαμε πρώτοι. Υπερβήκαμε παραδοσιακούς διαχωρισμούς, προτάξαμε το συμφέρον των πολιτών του Ηρακλείου πάνω απ΄ όλα και γι αυτό κερδίσαμε. Επιτρέψτε μου να πω, ότι με αυτή την έννοια, είμαστε το αύριο για την πόλη μας!

Σας έχουμε ακούσει να εκφράζεστε υπέρ των Αγανακτισμένων Πολιτών. Συμμερίζεστε την άποψη ότι μέσα από αυτό το Κίνημα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στην πολιτική ζωή της χώρας προς μια θετική κατεύθυνση;  
Τάσσομαι υπέρ κάθε ενέργειας μέσω της οποία η κοινωνία εκφράζεται ενεργά. Ως τέτοια λοιπόν και η κίνηση των Αγανακτισμένων Πολιτών χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και από εμένα. Εκτίμηση η οποία εκφράζεται με την ενεργή μου συμμετοχή.  Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό για να αλλάξουν τα πράγματα..

Μέχρι στιγμής αυτή η αυθόρμητη κίνηση είναι ικανή για να μας σηκώσει από τον καναπέ και να μας κάνει όλους να προχωρήσουμε στην κριτική και όπου χρειάζεται στην αυτοκριτική μας, ως πολίτες αυτής της χώρας που κάθε τόσο καλούμαστε να επιλέξουμε κυβέρνηση.
Τέτοιες όμως κινήσεις, που στερούνται δομής, είναι εύκολο να ξεχασθούν ή να γίνουν βορά σε άλλου είδους συμφέροντα και τελικά να μην καταφέρουν να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για αλλαγή κατεύθυνσης.

Άρα οι Αγανακτισμένοι Πολίτες πρέπει να αποτελέσουν την αφορμή έτσι ώστε οι Έλληνες της δικής μας γενιάς να δημιουργήσουν πολιτικούς, αλλά και πολίτες που θα δίνουν ελπίδα για μια καλύτερη πορεία. 

Ήσασταν μέλος της Δημοτικής Αρχής του κ. Σταύρου Γεωργόπουλου από το 2007 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2009 όταν παραιτηθήκατε. Από τη στιγμή που ακούμε στελέχη της νυν διοίκησης  να περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία παρελήφθη ο Δήμος, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν νιώθετε πως έχετε μερίδιο ευθύνης, ως πρώην στέλεχος της διοίκησης Γεωργόπουλου, για αυτήν την κατάσταση;
Να ξεκαθαρίσω κάτι πρώτα απ΄ όλα. Συμμετέχοντας, όλα αυτά τα χρόνια, στα κοινά της πόλης μέσα από δημοτικές παρατάξεις είναι αυτονόητος ο σεβασμός μου στους θεσμούς και στα θεσμικά όργανα. Πράγματι, λοιπόν, ως μέλος της προηγουμένης Δημοτικής Αρχής ως το Φεβρουάριο του 2009 κι αντιλαμβανόμενος την ευθύνη της θέσης μου, προσπάθησα να ανατρέψω μέσα από τα όργανα της δημοτικής παράταξης με ενεργή προσπάθεια μια λάθος πολιτική για τον τόπο, που συνδυαζόταν παράλληλα και με λάθος συμπεριφορές. Η εκτίμησή μου αυτή επιβεβαιώθηκε τελικά στις τελευταίες εκλογές.

Από τη στιγμή, λοιπόν, που καμιά από τις προσπάθειες μου δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, συναισθανόμενος και πάλι την ευθύνη, που μου αναλογούσε, παραιτήθηκα από κάθε αξίωμά μου, όπως κι από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου. Έκανα νωρίς τη δική μου προσωπική και πολιτική υπέρβαση.

Απαντώντας λοιπόν στο αν νιώθω πως έχω μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που κληρονόμησε η πόλη από τις παλιές διοικήσεις, ξεκαθαρίζω ότι συναισθανόμενος αυτήν την ευθύνη, κινήθηκα, τότε, έχοντας στόχο όχι την φυγή από τα δύσκολα, αλλά την αποστολή ενός υγιούς μηνύματος στην κοινωνία.  Στην πολιτική είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε σε τοπικό για όλους εμάς που εκπροσωπούμε τους πολίτες, θα πρέπει να ισχύει ότι πάνω από τις θέσεις μας δεν πρέπει να μπαίνει η θέση μας.

Από το www.xtypos.gr