ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Νέα συζήτηση και αντιπαράθεση είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής σχετικά με τη διαχείριση του προσωπικού ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας με αφορμή το θέμα συμπληρωματικής έγκρισης υπερωριών του προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έφερε προς ψήφιση η διοίκηση.

Οπως αναφέρεται και στην εισήγηση, οι υπερωρίες κρίνονται αναγκαίες λόγω των αυξημένων αναγκών του Δήμου αλλά και της έλλειψης προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε αρχικά και πάλι το ζήτημα της επιστροφής των εργαζομένων στις οργανικές τους θέσεις από τις άλλες δημοτικές υπηρεσίες όπου  δουλεύουν σήμερα, κάτι που έχει εξελιχθεί σε αγκάθι για τη Δημοτική Αρχή τους τελευταίους μήνες καθώς ελάχιστοι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει. Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε πως αν είχαν επιστρέψει όλοι οι εργαζόμενοι (περίπου 30 άτομα) δεν θα υπήρχε ανάγκη να δοθούν οι υπερωρίες. Τον ισχυρισμό αυτό διέψευσε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Ηλίας Μοσχονάς, που τόνισε πως ακόμα και αν είχαν επιστρέψει αυτά τα άτομα πάλι θα χρειαζόταν να δοθούν υπερωρίες. “Το θέμα δεν έχει κλείσει. Οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στις θέσεις τους”  διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος.

Ο κ. Μπάμπαλος πάντως δεν πείσθηκε και επανέλαβε πως αν είχαν επιστρέψει αυτοί οι 30 εργαζόμενοι δεν θα χρειαζόταν να δοθεί αυτό το ποσό που επιβαρύνει τα οικονομικά του Δήμου. “Με μια διαφορετική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού θα είχαμε μια πόλη πιο καθαρή και δεν θα χρειάζονταν υπερωρίες” δήλωσε  ο κ. Μπάμπαλος που συμπλήρωσε πως η μεταφορά των εργαζομένων στις οργανικές τους θέσεις δημιουργεί και ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Ο Σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης τόνισε πως η παράταξη θα ψηφίσει το θέμα γιατί πιστεύει πως ακόμα και αν υπάρχουν λανθασμένες πολιτικές δεν πρέπει να πληρώσουν τη νύφη οι εργαζόμενοι. “Πιστεύουμε ότι ελλείψει του απαιτούμενου προσωπικού θα χρειαστούν υπερωρίες” σημείωσε αν και ζήτησε από τη διοίκηση να υπάρξει λελογισμένη χρήση και οι υπερωρίες να είναι πραγματικές. 

Σωματείο Εργαζομένων: “Να σταματήσει η λογική  των συμβασιούχων”
Από την πλευρά του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου ο κ. Νέστορας Ζόμπολας επανέλαβε το πάγια αίτημα του σωματείου να σταματήσει η λογική των συμβασιούχων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. “Δεν είμαστε εναντίον των υπερωριών που προτείνονται αλλά αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί ριζικά. Δεν μπορούμε κάθε εξάμηνο να έχουμε συμβασιούχους” τόνισε ο κ. Ζόμπολας που ζήτησε να γίνει αναθεώρηση του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας και να προχωρήσει διαδικασία προσλήψεων ιδιαίτερα στην καθαριότητα όπου υπάρχει πρόβλημα. Και εδώ ο κ. Ζόμπολας ενημέρωσε πως ο τομέας της καθαριότητας έχει εξαιρεθεί από το απαγορευτικό που έχει βγει για προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. 

Σταύρος Γεωργόπουλος: “Πληρώνουμε αμαρτίες άλλων” 
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος θύμισε από την πλευρά του την ανολοκλήρωτη προσπάθεια που έκανε η προηγούμενη διοίκηση για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού η οποία είχε πέσει αρχικά πάνω στις Βουλευτικές Εκλογές και έπειτα στο κόψιμο των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. “Πληρώνουμε αμαρτίες άλλων. Οι προηγούμενες διοικήσεις έπαιρναν εργαζόμενους από την καθαριότητα και τους πήγαιναν στα γραφεία” είπε ο κ. Γεωργόπουλου που θύμισε τον κανόνα που επικρατεί στις προσλήψεις. “Καλά είναι τα λόγια αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά” κατέληξε. Στη ψηφοφορία επί του θέματος την έγκριση της στις υπερωρίες έδωσε η πλειοψηφία του Σώματος. Παρόντες δήλωσαν οι Σύμβουλοι των παρατάξεων “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”.

Από το www.xtypos.gr