ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Ν. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ

Ο κ. Νώντας Σπυρόπουλος επέλεξε πριν ένα χρόνο, έχοντας μια πετυχημένη επαγγελματική δραστηριότητα ως γιατρός και οινοποιός, να ασχοληθεί εκ νέου με την πολιτική ζωή του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και να διεκδικήσει, αφού πήρε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, το δημαρχιακό θώκο με την παράταξη “Ηράκλειο-Η Πόλη μας”. 

Στην πρώτη του συνέντευξη ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου ο κ. Σπυρόπουλος επιτίθεται στη Δημοτική Αρχή την οποία κατηγορεί πως αποφεύγει να κάνει τομές και να υλοποιήσει σημαντικές αποφάσεις για να αλλάξει κατεύθυνση ο Δήμος. Παράλληλα, καταθέτει τις προτάσεις της παράταξής του για να δοθούν λύσεις στα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης. Ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρεται στην περσινή εκλογική αναμέτρηση,  μιλάει για τις σχέσεις του με τους κ.κ. Μαστοράκο και Κουτρούλη, ενώ καταγγέλλει τη στάση του κ. Μπάμπαλου. 

Τέλος, αναπτύσσει τη φιλοσοφία του για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αλλά και του Δήμου και ξεκαθαρίζει πως θα πορευτεί η παράταξη και ο ίδιος αυτήν την τετραετία.

Καθώς έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τον Παντελή Βλασσόπουλο, θα ήθελα, ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη, να μας καταθέσετε τις εντυπώσεις σας από τη μέχρι σήμερα πορεία της Δημοτικής Αρχής.  
Η οκτάμηνη διοίκηση των παρατάξεων των κυρίων Βλασσόπουλου και Βλαντή βουλιάζει καθημερινά στο τέλμα της ατολμίας και των φυσικών ενδοπαραταξιακών δυστοκιών των συνιστωσών της. Η νέα δημοτική αρχή όφειλε να έχει κατανοήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ότι άλλο η διοίκηση  που έχει ανάγκη ο Δήμος και άλλο η απλή διαχείρισή του.  Έτσι μέχρι σήμερα ο Δήμος λειτουργεί με την κατεύθυνση, το προγραμματισμό, τις προτεραιότητες που υπήρχαν πριν. Οι οποίες αλλαγές και προσαρμογές έγιναν από τα πάνω και αναγκαστικά λόγω “Καλλικράτη”.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κανένα όραμα, καμία στρατηγική, καμία πρωτοβουλία για τον επανασχεδιασμό των δράσεων του Δήμου, για ένα δυναμικό, σωστά οργανωμένο Δήμο που να προσαρμόζεται και να απαντά στη νέα πραγματικότητα που έχει εισέλθει η χώρα, όπου και το τελευταίο ευρώ των δημοτών πρέπει να ξοδεύεται στη λογική κόστος - όφελος και δημοσίου συμφέροντος. Είναι ιδιαίτερη ανάγκη να επανεξεταστούν από μηδενική βάση όλες οι δαπάνες προβαίνοντας σε τομές που αφορούν προτεραιότητες, διαφάνεια, οικονομία, όχι μόνο σε επίπεδο νομιμότητας από τον Πάρεδρο αλλά ουσιαστικής οικονομίας, κωδικό προς κωδικό ιδιαίτερα στις προμήθειες.

Η ανάγκη διαφορετικής προσέγγισης των προβλημάτων του Δήμου φυσικά αφορά και την αντιπολίτευση.  Έτσι οφείλουμε να είμαστε δίπλα στο ό,τι γίνεται ή σχεδιάζεται σε θετική κατεύθυνση χωρίς δεύτερη σκέψη. Θεωρώ ότι έχω συμβάλει και στην πιο σωστή και αποδοτική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.  Σας αναφέρω το παράδειγμα της μεταφοράς της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος. Είμαστε δίπλα σε αυτή την ενέργεια υπογραμμίζοντας, όμως, σημεία που αφορούν το κόστος και την ολοκλήρωση ελαφρών εγκαταστάσεων για την ουσιαστική αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων, τη διευκόλυνση της εργασίας τους άρα και της απόδοσής τους και ιδιαίτερα τον καλύτερο έλεγχο των καυσίμων, των υλικών και των προμηθειών. 

Εκεί κατά την γνώμη μας πρέπει να εγκατασταθεί και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος για να ελέγχει την πιο ουσιαστική και σημαντική λειτουργία του Δήμου, δηλαδή την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου και τη συντήρηση αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, σχολείων, δρόμων και πεζοδρομίων, όπου υπάρχει τεράστιο έλλειμμα. Τελικά, η σημερινή διοίκηση του δήμου σπαταλά χρόνο και τη δυναμική της σε επικοινωνιακά τερτίπια χωρίς ουσία και αποφεύγει να κάνει τομές, να λάβει και να υλοποιήσει αποφάσεις για τη λειτουργία του Δήμου. 

Αν στα ηνία του Δήμου βρισκόταν η παράταξή σας, τι διαφορετικό θα κάνατε αυτούς τους πρώτους οκτώ μήνες, από τη στιγμή που η κακή δημοσιονομική συγκυρία και τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών;
Η κακή δημοσιονομική συγκυρία και τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, που σκοπίμως διογκώθηκαν από πολλούς, δεν αποτελούν δικαιολογία.  Εγώ και η παράταξη “Ηράκλειο- Η Πόλη Μας” έχουμε μία εντελώς διαφορετική άποψη για τη διοίκηση του Δήμου, ιδιαίτερα στο σημερινό περιβάλλον που πρέπει όλα να είχαν γίνει... χθες και με διαφορετικό τρόπο: 
• Το μοντέλο διοίκησης.
• H επιλογή και η αξιολόγηση των συνεργατών (αιρετών, συμβούλων και στελεχών του δήμου).
• Η διαμόρφωση ενιαίας αντίληψης της ομάδας διοίκησης (που σήμερα δεν υπάρχει).
• Το όραμα του αρχηγού και κατ’ επέκταση της ομάδας διοίκησης που εμπνέει, καθοδηγεί και κινητοποιεί το δυναμικό του δήμου.
• Η τροφοδότηση της ομάδας διοίκησης με στοιχεία και δεδομένα.
• Οι συλλογικές αποφάσεις.
• Ο καθημερινός έλεγχος στην υλοποίηση και η σύνδεση της τακτικής με το όραμα και τη στρατηγική. 
• Η καθημερινή αξιολόγηση των αποφάσεων στην διαδικασία υλοποίησης και εφαρμογής για τις απαραίτητες συμπληρώσεις ή αλλαγές και όλα αυτά κάτω από το καθημερινό κοινωνικό έλεγχο συγκροτούν την άλλη προσέγγιση για την διοίκηση του Δήμου. Με αυτή τη διαφορετική λογική μία δημοτική αρχή θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες. Σας βεβαιώ ότι έτσι θα εξοικονομούσε και πόρους.  Υπάρχουν μαύρες τρύπες που κοστίζουν χωρίς κανένα κοινωνικό - δημοτικό όφελος. Δεν μπορεί ο Δήμος να ξοδεύει το  90% των εσόδων σε ανελαστικές δαπάνες, αντί του αποδεκτού 35%. Ένας τέτοιος Δήμος δεν προσφέρει στους δημότες του παρά μόνο  σε αυτούς που ασκούν τη νομή της εξουσίας και δεν μπορεί να πάει μακριά. 

Θα ήθελα να μου πείτε ποια ιεραρχείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα του Δήμου σήμερα αλλά και τις προτάσεις σας για την αντιμετώπισή τους. 
Καταρχήν, είναι το θέμα του ραδιοφωνικού σταθμού, όπου απαιτείται άμεση λύση. Στοιχίζει στους Ηρακλειώτες 1.500.000 ευρώ περίπου και προσφέρει ελάχιστα.  Μπορούσαμε να διαθέσουμε αυτά τα χρήματα στο πράσινο, την καθαριότητα, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στην κοινωνική πολιτική που σήμερα είναι από τις σημαντικότερες προτεραιότητες. 

Στο θέμα της καθαριότητας εφαρμόζοντας την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει περισσότερα” μπορούμε να διαφοροποιήσουμε εντελώς τη συλλογή των απορριμμάτων. Χρειάζεται η εισαγωγή νέας φιλοσοφίας και νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε και το κόστος να μειωθεί και η πόλη να γίνει πιο ανθρώπινη.  Το θέμα του κτήματος ΦΙΞ είναι επίσης προτεραιότητα. Αφήνοντας κατά μέρος ακραίες προσεγγίσεις, η άμεση απόδοση του στο Δήμο για αξιοποίηση δημιουργεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και λειτουργίες που θα απολαμβάνουν οι Δημότες.

Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας με τις απαραίτητες πεζοδρομήσεις, η διάνοιξη της Λεωφόρου Ηρακλείου και η προέκταση της Λεωφόρου Κύμης, μαζί με κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν και όμορους δήμους θα έκαναν τη κυκλοφορία πιο εύκολη, το κέντρο πιο λειτουργικό, πιο όμορφο, πιο ελκυστικό για δημότες και επαγγελματίες. Τέλος, θα επιδίωκα την αναχρηματοδότηση του χρέους, την εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας με σύγχρονους θεσμούς και την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων.

Για να βοηθήσουμε ουσιαστικά και για να μπούμε σε ένα δρόμο υλοποίησης των παραπάνω έχουμε επανειλημμένα προτείνει γραπτά και προφορικά στη Δημοτική Αρχή την πραγματοποίηση ειδικών θεματικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στις οποίες όλες οι παρατάξεις θα πρέπει να καταθέσουν τις σχετικές σαφείς, αναλυτικές και τεκμηριωμένες προτάσεις τους.  Επ’ ευκαιρία ανακοινώνω ότι οι επικαιροποιημένες προτάσεις της παράταξής μας θα δημοσιοποιηθούν το φθινόπωρο από την ιστοσελίδα μας στο Διαδίκτυο και θα είναι η αφετηρία ενημέρωσης - συνάντησης των ιδεών και καταγραφής των απόψεων,  μια τράπεζα ιδεών και κάλεσμα προς όλους τους ενεργούς πολίτες να συνδιαμορφώσουμε μαζί τη ζωή στην πόλη μας.  

Πηγαίνοντας έναν χρόνο πίσω, τί θα μπορούσε να έχει γίνει, ώστε τα πράγματα να εξελίσσονταν καλύτερα για εσάς και την παράταξή σας στις δημοτικές εκλογές; 
Δώσαμε, έχοντας στη διάθεσή μας ελάχιστο ωφέλιμο χρόνο, με αξιοπρέπεια ένα όμορφο πολιτικό αγώνα. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, το οποίο και εκφράζει την ανόθευτη από τις συμφωνίες στα παρασκήνια των παραγόντων λαϊκή βούληση, μας δικαίωσε απόλυτα. Είμαστε η πρώτη σε δύναμη δημοτική παράταξη. Κατορθώσαμε να ταράξουμε τα νερά και να διατυπώσουμε μια αξιόπιστη καινούρια πολιτική πρόταση, η οποία επιδοκιμάστηκε από τη σχετική πλειοψηφία των δημοτών.

Πλέον, έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία, έχουμε στρέψει το βλέμμα μας στο μέλλον και εργαζόμαστε για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και να δώσουμε ελπίδα σε περισσότερους συμπολίτες μας. Δεν θα άλλαζα καμία απόφαση μου για ανανέωση ψηφοδελτίου, νέα προσέγγιση για τη διοίκηση του Δήμου με αξιοκρατία, αντικειμενικά κριτήρια στην αξιολόγηση των προσώπων, με διαφάνεια και σχεδιασμό και εφαρμογή πολιτικών στην λογική της εξυπηρέτησης των αναγκών όλων των δημοτών και όχι των ημετέρων κάτω από μια διαδικασία πάρε-δώσε που μας έφτασε σαν κοινωνία στον πάτο του πηγαδιού. 

Θα ήθελα να μου πείτε πως είναι η συνεργασία σας με τους δύο άλλους ισχυρούς άνδρες της παράταξης, τον πρώην Δήμαρχο, Γιώργο Μαστοράκο, και τον Κυριάκο Κουτρούλη. Κάποιοι μιλάνε για αναγκαστική συγκατοίκηση. Τί απαντάτε; 
Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και για την καλύτερη προετοιμασία μας ως μείζων αντιπολίτευση, χρειαστήκαμε έναν ικανό χρόνο επεξεργασίας και διαμόρφωσης ενιαίας αντίληψης στην παράταξή μας. Προχωρήσαμε στην ενοικίαση γραφείων και στη συγκρότηση της παράταξης. Πρόθεσή μου είναι να ηγηθώ αυτής της παράταξης δουλεύοντας συλλογικά και όλοι μας, μηδέ εμού εξαιρούμενου, έχουμε συμφωνήσει στη βασική αρχή ότι όλες οι αποφάσεις μας θα διέπονται από την αρχή της συλλογικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης. 

Οφείλω βέβαια την επισήμανση ότι ο Γιώργος Μαστοράκος έχει τη διακριτική ευχέρεια να προασπισθεί το μακρόχρονο έργο των θητειών του. Ο Γιώργος, από την δική του πλευρά, μας αναγνωρίζει το δικαίωμα κριτικής στάσης υπό το πρίσμα των σημερινών συνθηκών και των νέων ιεραρχήσεων που απαιτεί ο  “Καλλικράτης” και οι νέες συνθήκες και σε αυτό είναι κοντά μας με την εμπειρία του. Ο Κυριάκος συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των συλλογικών αποφάσεων και ιεραρχήσεων της παράταξης και  προσφέρει στον Δήμο πολύτιμες νομικές - διοικητικές συμβουλές.

Για να χρησιμοποιήσω το δικό σας όρο, η συγκατοίκηση στην δική μου λογική δεν είναι αποτέλεσμα καταναγκασμού αλλά κατανόηση τής βασικής αρχής “εν τη ενώσει η ισχύς” Η σχέση μου με τους κ.κ. Μαστοράκο και Κουτρούλη είναι μια σχέση καλής συνεργασίας στη βάση αμοιβαίου σεβασμού στην πολιτική ιστορία και παρουσία του καθενός. Δεν πιστεύω ότι προσωπικότητες, όπως ο Γιώργος και ο Κυριάκος, θα συνυπήρχαν παρά τη θέλησή τους σε μια παράταξη, η οποία δε θα τους εξέφραζε.  

Ο Νίκος Μπάμπαλος είχε καταγγείλει την παράταξή σας στην αρχή της χρονιάς για προσπάθεια αποκλεισμού από διαπαραταξιακά όργανα διοίκησης του Δήμου. Τελικά, έχουν κοπεί οι γέφυρες επικοινωνίας με την παράταξη “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη”; 
Η εμμονή του κ. Μπάμπαλου εδώ και αρκετά χρόνια να υψώνει τείχη και όχι να χτίζει γέφυρες και ο προσωποπαγής χαρακτήρας της παράταξής του αποκαλύπτουν έναν αυτοδιοικητικό πολιτικό παλαιάς κοπής, ο οποίος εκφράζει την αγωνία του να γίνει Δήμαρχος. Μήπως, τελικά, ο κ. Μπάμπαλος κόβει ο ίδιος τις γέφυρες επικοινωνίας με τις άλλες παρατάξεις, αλλά και με τη βάση της ιστορικής “Δημοκρατικής Συνεργασίας” η οποία τον τίμησε και τον ανέδειξε;

Η εποχή μας απαιτεί συνεννόηση, ευρύτερες συναινέσεις, επικρότηση των θετικών ενεργειών αλλά και κριτική των αποφάσεων που δεν υπηρετούν την αναγκαία ενότητα. Το σημείο που κρινόμαστε όλοι, και εγώ προσωπικά, είναι οι συλλογικές πρακτικές μας που τίθενται στη υπηρεσία του πολίτη.  Σκοπός της παράταξης μας είναι μέσα στην τετραετία να κάνουμε γνωστές τις θέσεις μας και να πείσουμε τους δημότες ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αποτελεσματικά και προς όφελος τους τα σημαντικά προβλήματα της πόλης και όχι κατ’ ανάγκη να γίνουμε δημοτική αρχή και εγώ Δήμαρχος πάση θυσία. Σε αυτό έχω απαντήσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβα υπεύθυνος αυτής της παράταξης.   

Έχετε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στον ιδιωτικό τομέα. Σας έχουμε ακούσει συχνά να υπογραμμίζετε την ανάγκη για αλλαγή φιλοσοφίας και ριζική αντιμετώπιση των παθογενειών στο δημόσιο. Τελικά, πώς μπορεί να αλλάξει αυτός ο δυσκίνητος και γραφειοκρατικός δημόσιος τομέας; Θεωρείτε ότι υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση; 
Ο δημόσιος τομέας δικαιώνει την ύπαρξή του, μόνο εφόσον ικανοποιεί γρήγορα και αποτελεσματικά τις ανάγκες των πολιτών.  Εν προκειμένω για το Δήμο μας, πιστεύω ότι με τη σωστή διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού, με απόλυτη αξιοκρατία, δικαιοσύνη και ευαισθησία, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αποστολή του.  Θα πρέπει, όμως, όλοι ανεξαιρέτως στο Δήμο, αιρετοί και εργαζόμενοι, να κατανοήσουν ότι είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών.

Ας καταλάβουν καλά όλοι οι αιρετοί και δημοτικοί υπάλληλοι ότι γι’ αυτό υπάρχουν. Οι δημότες μας, στη συντριπτική πλειονότητά τους, δε ζητούν ρουσφέτια, αλλά ανταποδοτικές υπηρεσίες.  Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός έχει πολλάκις εκφράσει τη βούλησή του να συγκρουστεί με τις δυνάμεις της αδράνειας, οι οποίες δεν αφήνουν το δημόσιο τομέα να επιτελέσει το καθήκον του.  Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε παρόντες. Η δημοτική μας παράταξη και εγώ προσωπικά σε αυτή την εθνική προσπάθεια δηλώνουμε παρών. 

Θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου και στις εκλογές του 2014; Θα επιδιώξετε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και τότε; 
Η επαναδραστηριοποίησή μου στα δημοτικά κοινά της πόλης δεν είχε, δεν έχει και δε θα έχει στόχο καρέκλες και αξιώματα. Δεν τα έχω ανάγκη.  Μοναδική φιλοδοξία μου είναι να δημιουργήσω μια παράταξη όχι  προσωποπαγή αλλά ουσιαστικά συμμετοχική, η οποία θα επεξεργάζεται, θα προτείνει και θα είναι έτοιμη να υλοποιήσει λύσεις, εφόσον κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ηρακλειωτών στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές.

Το μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα δεν είναι απλώς να εκλεγώ Δήμαρχος, αλλά να βοηθήσω και να αναδείξω μια ομάδα νέων και ικανών στελεχών, που θα υπηρετήσουν όλοι μαζί την πόλη μας τα επόμενα χρόνια.  Προσωπικά, βρίσκομαι κοντά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον κόσμο του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ταυτίζομαι άκριτα με το σύνολο των κυβερνητικών επιλογών, ιδιαίτερα από τη θέση του υπευθύνου μιας δημοτικής παράταξης. Πεποίθηση μου είναι ότι σήμερα, που τα κόμματα κλυδωνίζονται, οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάγκη να αυτοπροσδιοριστούν, να αναδείξουν σωστά τα προβλήματα, αλλά και τη δυναμική τους και να οριοθετήσουν αυτοδύναμα τη σχέση τους με την κεντρική εξουσία, μια σχέση όχι ανταγωνισμού αλλά συναγωνισμού για το καλύτερο αποτέλεσμα.  Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ δεν μπορώ να προδικάσω το τι θα κάνει.

Εγώ παραμένω στις τάξεις του μέχρι και σήμερα, σέβομαι τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του και μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες θα προσπαθώ να υπηρετεί, όσο γίνεται καλύτερα, την πατρίδα και τους Έλληνες όπου γης. 

“Κάποιοι έπαιξαν προσωπικά παιχνίδια εις βάρος του Ηρακλείου” 

Ένας από τους βασικούς σας στόχους ήταν και η επίτευξη ενότητας στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Σήμερα έναν χρόνο μετά θεωρείτε ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο είναι ενωμένος;
Οι απλοί ψηφοφόροι και φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απαίτησαν από νωρίς με δυνατή φωνή την ενότητα των τοπικών παραγόντων, αλλά, δυστυχώς, προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές δεν επέτρεψαν την κοινή κάθοδο στις εκλογές. Η δική μου υποψηφιότητα είχε, πράγματι, σαν κυρίαρχο στόχο να συστρατεύσει άπαντες στον κοινό σκοπό.  Δυστυχώς, κάποιοι προτίμησαν να παίξουν προσωπικά παιχνίδια εις βάρος του Ηρακλείου.

Η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να πω δύο πράγματα για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ενότητα στην δημοτική μας παράταξη. Η ενότητα στη βάση είναι ζητούμενο για το μέλλον της πατρίδας μας και ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προνομιακός χώρος, όπου μπορεί να προωθηθεί κουλτούρα ενότητας πάνω στα τοπικά προβλήματα και τη ζωή της πόλης και να αποτελέσει και σκαλοπάτι για τη διευκόλυνση των συμμαχιών και για την κεντρική πολιτική σκηνή που είναι αναγκαία για την πατρίδα μας, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες.

Η ενότητα δεν είναι αφηρημένη έννοια, αλλά μία δυναμική κατάσταση που απαιτεί συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις έτσι ώστε αυτοί που τοποθετούν τον εαυτόν τους στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο να εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες, να διατηρούν τους ίδιους στόχους και να επιδιώκουν κοινή αποτελεσματική δράση για να γίνει ο Δήμος κύτταρο ανάπτυξης, τόπος δημιουργίας, χώρος πολιτισμού, εστία κοινωνικών ευαισθησιών.  Ο χώρος που ζεις πρέπει να σου προσφέρει τις συνθήκες που σε ολοκληρώνουν ως προσωπικότητα, ως άτομο. Διαφορετικά αλλοτριώνεσαι σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο καθημερινά απαιτεί όλο και περισσότερα πράγματα από σένα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μία ισορροπία ανάμεσα στις συνθήκες εργασίας και στο περιβάλλον που ζεις. Αν όλοι συμφωνούν σε αυτές τις αρχές υπάρχει γόνιμο έδαφος για τις συναινέσεις και τις κοινές δράσεις που υποστηρίζουμε, για να γίνει το Ηράκλειο η πόλη που μας αξίζει.

Από το www.xtypos.gr