ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙA ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΤΟΥΣ 2012 ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες,
Καλούμαστε να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου για το έτος 2012 εν τω μέσω ιδιαίτερα δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τη χώρα μας αλλά και γενικότερα για την παγκόσμια οικονομία.

Η οικονομική κρίση και η ύφεση βαθαίνουν ολοένα και περισσότερο διαψεύδοντας και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια.  Η συσσωρευμένη κακοδιαχείριση, επί σειρά ετών, από πλευράς κεντρικής κυβέρνησης, άσχετα από το κόμμα που κυβερνούσε είχε ως αποτέλεσμα η κρίση δανεισμού να μετατραπεί σε κρίση αξιοπιστίας η οποία με τη σειρά της μας οδήγησε αλυσοδεμένους να συρόμαστε πίσω από το άρμα των πιστωτών μας.

Οδηγηθήκαμε σε λύσεις επώδυνες για όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα, λύσεις που πιθανώς να μην ήταν οι σωστές και ίσως ούτε καν οι πλέον ενδεδειγμένες. Λύσεις που επιβλήθηκαν με μοναδικό σκοπό την άμεση και τυφλή περικοπή δαπανών, ώστε κάποια στιγμή να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά.

Μετά από δύο χρόνια αιματηρών θυσιών, κυρίως από τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος άδικων κοινωνικών μέτρων, όπως άλλωστε παραδέχεται και η ίδια η κυβέρνηση, οδηγηθήκαμε και στην επίσημη παραδοχή της Χρεοκοπίας (το περιβόητο κούρεμα) με άμεσες συνέπειες στο Ασφαλιστικό και στην ρευστότητα των Τραπεζών.
Όλοι οι πολίτες γινόμαστε θεατές  ενός δράματος πρωτοφανών διαστάσεων βιώνοντας καθημερινά τις επιπτώσεις από την ανεργία, την ανασφάλεια, την καταρράκωση της αγοραστικής δύναμης των  παραγωγικών τάξεων και την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και των κατακτήσεων ολόκληρων δεκαετιών.

Βλέπουμε καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας να βγαίνουν στην ανεργία, ο τζίρος των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Οικονομίας μειώνεται και η μία μετά την άλλη βάζουν λουκέτο, δεκάδες συμπολίτες μας αγωνιούν ακόμη και για την εξασφάλιση βασικών ειδών διατροφής.
Η απώλεια εισοδήματος τόσο στο Ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο Τομέα, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων σε συνδυασμό με την διαρκή αύξηση του κόστους των βασικών καταναλωτικών αγαθών οδηγεί χιλιάδες οικογένειες σε αδιέξοδα.

Και αυτά όλα συμβαίνουν ενώ ταυτόχρονα κυριαρχεί η ατιμωρησία των πολιτικών, οι φοροφυγάδες εξακολουθούν να μην έχουν ουσιαστικές κυρώσεις, η γραφειοκρατία γιγαντώνεται, το φακελάκι εξακολουθεί να παραμένει η κρατούσα αντίληψη σε ζωτικούς χώρους όπως είναι η υγεία.

Η απαξίωση όλων των ηθικών και ιδεολογικών αξιών, η ανασφάλεια, η κατάφωρη αδικία σε βάρος των παραγωγικών τάξεων οδηγούν την κοινωνία μας σε εκρήξεις κάτω από την πίεση μέτρων γενικευμένης αδικίας.  Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις οφείλουμε να σταθούμε με ψυχραιμία, έντονο προβληματισμό αλλά και κοινωνική ευαισθησία.

Το νομοσχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο περιβόητος Καλλικράτης, συντάχθηκε και αυτό δυστυχώς στην λογική του μνημονίου. Προεξάρχουσα προτεραιότητα δόθηκε στην άμεση περικοπή δαπανών και οι πολλές και πραγματικά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούσαν χρόνιο αίτημα όλων των συλλογικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ήρθαν δυστυχώς σε δεύτερη μοίρα, διατυπώθηκαν βιαστικά, με σωρεία νομοθετικών κενών και προβλημάτων εφαρμογής.

Τα εξαγγελθέντα θετικά του σημεία, τα οποία αποτελούσαν και χρόνια αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως: Νέα οργανωτικά σχήματα, εμβάθυνση της συμμετοχής και της τοπικής δημοκρατίας, νέοι θεσμοί εξυπηρέτησης του πολίτη, διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα τοπικής διακυβέρνησης, μια καινούργια αντίληψη στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και την υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων αλλά και συνολικότερα της λειτουργίας του δήμου, έπεσαν θύματα της περικοπής δαπανών, της έλλειψης προσωπικού και ιδιαίτερα ειδικευμένου, της προχειρότητας με την οποία νομοθετήθηκαν.

Είχαμε εκφράσει από νωρίς τις επιφυλάξεις μας και δικαιωθήκαμε πλήρως. Όταν ένα εγχείρημα του μεγέθους της διοικητικής μεταρρύθμισης γίνεται σε πολιτικό χρόνο μίας νύχτας και με κύριο γνώμονα την υφαρπαγή θεσμοθετημένων πόρων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να καλυφτεί το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης είναι αναμενόμενο να είναι γεμάτο από λάθη και προχειρότητες. Εκείνο που δεν περιμέναμε ήταν η πλήρης παράλυση του Κρατικού μηχανισμού, οι παλινωδίες που συναντάμε μεταξύ υπηρεσιών, η αναβλητικότητα και η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των θεμάτων που συνεχώς ανακύπτουν από την εφαρμογή του.

Ένα χρόνο μετά την διοικητική μεταρρύθμιση που ευαγγελίζεται ο «Καλλικράτης» το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο έδωσε την χαριστική βολή στις όποιες ελπίδες υπήρχαν για αντιμετώπιση των εγγενών προβλημάτων του μέσα από διορθωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις.
Όταν εκατοντάδες στελέχη οδηγούνται στην εφεδρεία με μηδαμινό οικονομικό όφελος και τεράστιο κόστος στην παραγωγικότητα, όταν χωρίς κριτήρια και χωρίς αξιολόγηση των πραγματικών αναγκών κάθε δήμου καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα εφαρμοστεί με επιτυχία ο «Καλλικράτης»
Όταν με πρόσχημα την εξισορρόπηση των μισθών  μειώνονται σε τέτοιο βαθμό οι μισθοί  των Δημοτικών Υπαλλήλων, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα ανέβει η παραγωγικότητα στον Δημόσιο Τομέα.


Μας ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι συστηματικά και μεθοδικά υποσκάπτεται ο Δημόσιος χαρακτήρας βασικών Κοινωνικών Υπηρεσιών όπως είναι η Καθαριότητα ενώ παράλληλα μεθοδεύεται η εκχώρηση τόσο της διαχείρισης απορριμμάτων όσο και της αποκομιδής τους σε  ιδιώτες με ιδιαίτερα υψηλά ανταλλάγματα που αναπόφευκτα θα επιβαρύνουν τους πολίτες αυτής της χώρας.
Η βίαιη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βρεθούν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, και κάποιοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα δάνεια που είχαν λάβει. Έχουμε παραδείγματα μέσα στο δήμο μας όπου η μισθοδοσία κάποιων εργαζομένων αν αφαιρεθούν οι δόσεις των δανείων βγαίνει αρνητική.
Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των Δημοτικών Υπαλλήλων σταθήκαμε στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου αλλά και στο πλευρό όλων των εργαζομένων πολιτών. Υποστηρίξαμε θεσμικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της καθαριότητας, το δικαίωμα των πολιτών να λαμβάνουν από τον δήμο υψηλής ποιότητας κοινωνικές υπηρεσίες σε χαμηλό κόστος. Για εμάς ο αγώνας των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης συνδεόταν με αυτές τις αρχές.

Η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων της δημόσιας διοίκησης που μεθοδεύεται τα τελευταία χρόνια μπορεί να μας εκμαυλίζει, υποσχόμενη μειώσεις κόστους και μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αλλά κρύβει πίσω της τη διαμόρφωση μονοπωλίων και τη μετακύλιση στον δημότη του κόστους βασικών υπηρεσιών που οφείλουμε να απολαμβάνουμε όλοι δωρεάν, αφού τις έχουμε ήδη πληρώσει μια φορά μέσω της φορολογίας.

Η μη αντικατάσταση των εργαζομένων που αποχωρούν σε συνδυασμό με την εξαγγελία για την σχεδόν πλήρη κατάργηση τον συμβάσεων ορισμένου χρόνου οδηγεί στην αδυναμία παροχής καίριων υπηρεσιών , όπως είναι η καθαριότητα, η διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, κ.λ.π. Ήδη με νομοθετική ρύθμιση του περασμένου Ιουλίου άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων. Για εμάς είναι κρίσιμο να υπάρξει μια κεντρική αντιμετώπιση του θέματος μέσα από τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης έτσι ώστε να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο.

Μένουμε βαθειά προβληματισμένοι μπροστά σε όσα συμβαίνουν τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν όχι στον εκσυγχρονισμό αλλά στην αποδόμηση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.  Θεωρούμε ότι οι τελευταίες αυτές εξελίξεις βάζουν την ταφόπλακα στην Διοικητική Μεταρρύθμιση που με τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε το 2010 από την Κυβέρνηση αλλά επιφέρουν και ένα σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους δημότες και τις κοινωνικές παροχές που είναι αναγκαίες σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ακόμη πιο δυσμενείς και μπορούν να αναλυθούν σε τρία επίπεδα:
1. Αποδόμηση του Κεντρικού Κρατικού Μηχανισμού με συνέπεια την τεράστια καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και χρηματοδοτικά εργαλεία.  Ανάμεσα στα αποτελέσματα αυτής της δυσπραγίας προσμετρούνται οι καθυστερήσεις στην ένταξη και χρηματοδότηση έργων μέσω ΕΣΠΑ,  η καθυστέρηση έναρξης του προγράμματος «Ελλάδα», τα απολεσθέντα Δημοτικά Τέλη από την λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών  παροχής ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς την ύπαρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2011 του θεσμικού πλαισίου για την απόδοση των ανταποδοτικών τελών, οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή θεσμοθετημένων μέτρων όπως η επιμήκυνση των δανείων και τα δάνεια ισοσκελισμού, οι καθυστερήσεις στην μεταβίβαση της κυριότητας των σχολείων, οι καθυστερήσεις στην απόδοση των οφειλομένων από το Δημόσιο ποσών αλλά και η καθυστέρηση στην ενεργοποίηση ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων όπως το JESSICA.

2. Μείωση Θεσμοθετημένων Πόρων.  Η περικοπή των ΚΑΠ και ΣΑΤΑ που το 2011 ξεπέρασε το 30% σε σχέση με το 2009 συμπληρώνεται με περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ κατά 15% για το 2012.  Αντίστοιχες μειώσεις υφίστανται σε όλες τις πηγές θεσμοθετημένων πόρων όπως είναι η ΚΑΠ για τα σχολεία και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, οι επιχορηγήσεις για Πολιτική Προστασία, οι αποδόσεις τελών διαφήμισης, Ζύθου, κλπ, καθώς και αυτές που αφορούν τα ΚΕΠ, τα κοινωνικά προγράμματα αλλά και τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες.

3. Μείωση ανταποδοτικών και λοιπών τελών και φόρων λόγω της πραγματικής αδυναμίας των δημοτών και των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του.

Αυτές οι επιπτώσεις έχουν άμεσα δυσμενή αποτελέσματα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι:
- Αδυναμία εκτέλεσης έργων υποδομής αλλά και της αποτελεσματικής λειτουργίας ενός κοινωνικού δικτύου ασφάλειας που θα διαφυλάττει την κοινωνική συνοχή και θα αποτελεί ανάχωμα για την κοινωνική εξαθλίωση στην οποία μας οδηγεί η βίαιη συρρίκνωση των εισοδημάτων .
- Αδυναμία διατήρησης ενός αποδεκτού επιπέδου υπηρεσιών καθημερινότητας (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, συντηρήσεις υποδομών).
- Απαξίωση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα με αποτέλεσμα την ηθική καταρράκωση των εργαζομένων που μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας καλούνται να παράξουν περισσότερα με λιγότερα χρήματα, ενώ παράλληλα οι οικονομικές τους υποχρεώσεις αυξάνονται καθημερινά.
- Απώλεια δεσμευμένων χώρων λόγω αδυναμίας καταβολής των αποζημιώσεων
- Αύξηση των αρμοδιοτήτων που συνεπάγεται η εφαρμογή του Ν. 3852/2010 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), η οποία απαιτεί διάθεση χρημάτων αλλά και προσωπικού (εξειδικευμένου) την ώρα που τα έσοδα των Δήμων μειώνονται και το προσωπικό μπαίνει σε εφεδρεία.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η παρατεταμένη οικονομική κρίση, δεν έχει πλήξει μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως έχει πλήξει την τοπική οικονομία, την οικονομική δυνατότητα του καθενός από τους δημότες μας, την λειτουργία συνολικά του κοινωνικού κράτους. Κατακτήσεις δεκαετιών αποδομούνται κάτω από την πίεση της αδυναμίας πληρωμών, τις περικοπές των μισθών, την αυξανόμενη ανεργία, το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, την αποσύνθεση του συστήματος υγείας και κοινωνικής ασφάλισης.
Μια κρίση που επιβάλλει ο Δήμος να στρέψει όλη του την ενέργεια, όλες του τις δυνατότητες στην δημιουργία ενός κοινωνικού διχτυού ασφαλείας με σκοπό να προστατέψει τους αδύναμους, να ενισχύσει την τοπική αγορά, να δώσει έμφαση στις δομές για τα παιδιά και την Τρίτη ηλικία, να δημιουργήσει τις υποδομές και τα προγράμματα που θα δώσουν νέα πνοή στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον.

Αντιμέτωποι με την ραγδαία αποδόμηση του Κοινωνικού Κράτους, οφείλουμε ως Δήμος Ηρακλείου να διευρύνουμε τα μέτρα άσκησης κοινωνικής πολιτικής ώστε να απευθύνονται στα διαρκώς αυξανόμενα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την κρίση και χρήζουν αρωγής.  Παράλληλα όμως αντιλαμβανόμενοι τις δυνατότητες μας οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την ενδυνάμωση των θεσμών εθελοντισμού και αλληλεγγύης που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και θα επιτρέψουν στην τοπική μας κοινωνία να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης όχι με λογικές εσωστρέφειας και απομονωτισμού αλλά με αίσθημα συλλογικότητας και την σιγουριά που πηγάζει από την συμπόρευση με τον φίλο, τον γείτονα, τον συνδημότη που σήμερα έχει την ανάγκη μας και αύριο εμείς την δική του.

Είναι επίσης ευθύνη του Δήμου να προχωρήσει στην ανάπτυξη πολιτικών ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ουσιαστική συνδρομή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.  Η κρίση παρουσιάζεται ταυτόχρονα και σαν μια ευκαιρία για να αναπτύξουμε συλλογική συνείδηση ευθύνης, να αντιμετωπίσουμε το πεζοδρόμιο και την πλατεία σαν επέκταση της αυλής και του κήπου μας, την γειτονιά μας σαν επέκταση του σπιτιού μας.  Αυτή η αντιμετώπιση θα έχει άμεσα θετικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην καθαριότητα, στο αστικό πράσινο, στην ανακύκλωση και γενικότερα στην ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε.
Πριν από μερικούς μήνες, όταν συντάξαμε και παρουσιάσαμε τον Προϋπολογισμό του 2011 αναφέρθηκα εκτενώς στα οικονομικά δεδομένα του Δήμου όπως τον παραλάβαμε.

Σας είχα ήδη πει τότε ότι η εικόνα που παρουσίαζε ο Δήμος Ηρακλείου είναι αυτή ενός δήμου υπερχρεωμένου, με μια εσωτερική οργάνωση η οποία έχει δομηθεί σε λάθος κατεύθυνση, νομικά πρόσωπα τα οποία λειτουργούσαν με λάθος τρόπο,  επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούσαν χωρίς στρατηγική, το κυριότερο ένας δήμος χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος λειτουργούσε χωρίς αναπτυξιακή λογική, χωρίς ξεκάθαρο όραμα για την πόλη και τους κατοίκους της
Στη  διάρκεια του χρόνου ενημέρωνα τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου και αναλυτικά τα ταμειακά υπόλοιπα όπως διαμορφώνονταν, αρνητικά τις περισσότερες φορές και αυτό καλύπτοντας πρακτικά μόνο ανελαστικές δαπάνη και χρέη προηγούμενων ετών.
Μπορεί άλλοι Δήμοι να είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σύμφωνα με το χρέος τους, το μέγεθος τους, ή και άλλες στατιστικές αλλά αυτό δεν είναι παρηγοριά για τον εργαζόμενο που έχει να πληρωθεί για πέντε μήνες και σίγουρα δεν μπορεί αυτός ο άνθρωπος να πάει στατιστικές στην Τράπεζα αντί για την δόση του δανείου του.

Οι επιπτώσεις από τα συσσωρευμένα χρέη στη λειτουργία του Δήμου είναι πραγματικά δραματικές, καθώς ο κάθε μήνας είναι ένας τιτάνιος αγώνας για να μπορέσει κατ’ αρχήν να πληρωθεί η μισθοδοσία. Στην ουσία βιώνουμε και εμείς σε μικρογραφία την εθνική οικονομική κρίση και προσπαθούμε μέσα από διαπραγματεύσεις για την επιμήκυνση των δανείων και την περικοπή των ελλειμμάτων να φτάσουμε σταδιακά σε μια κατάσταση όπου θα μπορούμε να εξυπηρετούμε τα χρέη και να είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στους εργαζόμενους, στους συνεργάτες και στους προμηθευτές.  Ο εξορθολογισμός των δαπανών δεν μπορεί όμως να πλήξει τις βασικές υπηρεσίες που αφορούν στην ποιότητα ζωής του πολίτη, στην καθημερινότητα αλλά ούτε και τις κοινωνικές υπηρεσίες που περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη οι συμπολίτες μας .
Σε αυτή την καθημερινή μάχη, κάτω από τις δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες που αντιμετώπισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά την μεταπολίτευση, στεκόμαστε με αξιοπρέπεια, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες και την πόλη και πάνω απ’ όλα με ειλικρίνεια επιζητώντας την συναίνεση, αποδεχόμενοι τις όποιες κρίσεις και κριτικές.

Παρά ταύτα κάποιοι συνάδελφοι, αρκετοί μάλιστα που έχουν διοικήσει, βρίσκουν τώρα τις εύκολες λύσεις για προβλήματα που δημιούργησαν και συντηρούσαν επί δεκαετίες.  Ακόμη και στη διαμόρφωση των δημοτικών τελών όπου η πρόταση της συμπολίτευσης ήταν για μηδενική αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και μείωση του Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει με δραματικό τρόπο σήμερα η ελληνική οικογένεια, προσπαθούν να εμφανίσουν την διαμόρφωση των δημοτικών τελών σαν αποτέλεσμα φορομπηχτικής πολιτικής και κοινωνικής αναλγησίας.
Αυτή η επιπόλαιη και καιροσκοπική προσέγγιση στη χάραξη δημοτικής πολιτικής, χωρίς στόχους, χωρίς επίγνωση των οικονομικών αλλά και των λειτουργικών πολιτικών και θεσμικών δεδομένων, μας παγιδεύει σε μια καταστροφική περιδίνηση που μόνο δραματικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μπορείτε να φανταστείτε τις δυνατότητες που θα είχε ο Δήμος μας εάν δεν βρισκόμαστε αλυσοδεμένοι να βυθιζόμαστε σε έναν ωκεανό από χρέη.  Μπορείτε να οραματιστείτε έστω και για λίγο, αναπτυξιακές παρεμβάσεις που θα τόνωναν την Τοπική Αγορά, θα διαμόρφωναν πόλους έλξης για την προσέλκυση επενδύσεων, θα αναβάθμιζαν την ποιότητα ζωής και το αστικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να παίρνουν αξία οι περιουσίες των κατοίκων της πόλης μας;  Σκεφτόσαστε το ευεργετικό αποτέλεσμα που θα είχαν τέτοιες παρεμβάσεις στην απορρόφηση μέρους έστω των δυσμενών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης;
Εμείς το σκεφτόμαστε διαρκώς και η κάθε ενέργεια μας είναι σε αυτή την κατεύθυνση.  Γι’ αυτό ζητάμε τη συνεργασία σας και την συμβολή σας.

Πριν από μερικές μέρες ψηφίσαμε τον ισολογισμό 2010 του Δήμου Ηρακλείου.  Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν αποκαλυπτικά.  Μόνο το συσσωρευμένο έλλειμμα των πλέον των 11.000.000 ευρώ σε συνεχόμενες ελλειμματικές χρήσεις θα προβλημάτιζε τον καθένα μας.  Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι οι συνολικές μας υποχρεώσεις αγγίζουν το ύψος των ετήσιων τακτικών μας εσόδων για να αντιληφθείτε ότι κατ’ αναλογία προσεγγίζουμε την οικονομική κατάσταση του Ελληνικού Κράτους.  Ένα τελευταίο στοιχείο που ίσως παρατηρήσατε: το κυκλοφορούν ενεργητικό μας καλύπτει μόλις το ? των υποχρεώσεων μας.  Εάν δηλαδή ήμασταν ιδιώτες και καλούμασταν να πληρώσουμε τα χρέη μας, αφού εισπράτταμε όλες μας τις απαιτήσεις θα καταλήγαμε να πρέπει να πουλήσουμε την περιουσία μας για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πιστωτές μας.
Αυτή είναι η κατάσταση που προσπαθούμε να ανατρέψουμε και δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε σχεδόν ένα χρόνο τώρα.

Ενδεικτικά και μόνο θα προσπαθήσω να σας δώσω κάποια βασικά στοιχεία της οικονομικής κατάστασης του Δήμου όπως διαμορφώνεται στο τέλος του 2011:
1. Δανειακές Υποχρεώσεις προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: 8.186.934,69 ευρώ, το  αντίστοιχο αυτό ποσό για το 2010 ανέρχονταν σε 9.681.295,55 ευρώ ήτοι πραγματοποιήθηκε  μείωση ύψους 1.494.360,86 ευρώ ενώ η ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση που ανέρχεται στα 2.673.748,2 ευρώ ετησίως.( συμπεριλαμβανομένων και 406.231,46 ευρώ της ΚΕΚΟΙΠΗΑ)
2. Άμεσα απαιτητές Δικαστικές Υποχρεώσεις (τελεσίδικες) του Δήμου: 1.175.685,90 ευρώ
3. Λοιπές Δικαστικές Διεκδικήσεις (μη τελεσίδικες) : πλέον των 3.476.408,94 ευρώ
4. Υποχρεώσεις προς τρίτους και δανειακές των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων που πέρασαν στον Δήμο : πλέον των 500.000 ευρώ και ανάληψης οφειλών ΚΕΚΟΙΠΗΑ 2.545.195,75
Αυτά χωρίς να υπολογίζουμε τις κρυφές υποχρεώσεις από τα «συνεχιζόμενα» έργα και προμήθειες που ανέρχονται στο ποσό των 1.200.000,00 ευρώ

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες,
Ανέφερα τα παραπάνω για να γίνει κατανοητό από όλους το πλαίσιο μέσα στο οποίο κληθήκαμε να διοικήσουμε και να επιφέρουμε όχι μόνο τις οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές που είναι απαραίτητες αλλά το κυριότερο να φέρουμε αλλαγές στις πολιτικές νοοτροπίες που επί χρόνια κατέπνιγαν το δυναμικό αυτής της πόλης και ευνούχιζαν την δημιουργικότητα των ανθρώπων της.

Μέσα στη χρονιά που πέρασε και παρά τις αντίξοες συνθήκες υλοποιήθηκε ένα πλούσιο και πολύ επίπεδο έργο.  Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια σύντομη αναφορά, ακριβώς επειδή είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων μας ακόμη και στις χειρότερες εποχές.

• Εξοφλήσαμε σημαντικό  μέρος του χρέους προς τους προμηθευτές μέσα από την δραστική περικοπή αναίτιων δαπανών και προχωρούμε στη σύνταξη Οικονομοτεχνικής Μελέτης για την επιμήκυνση των δανείων

• Μεταφέραμε με ταχύτατες διαδικασίες το αμαξοστάσιο του Δήμου δημιουργώντας έναν σύγχρονο χώρο για τον πλήρη έλεγχο, συντήρηση, επισκευή και δρομολόγηση των οχημάτων. Λύνουμε με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα για το Άνω Ψαλίδι και το Δήμο γενικότερα, μετατρέποντάς το από πρόβλημα σε πλεονέκτημα. Παράλληλα αναβαθμίσαμε την υπηρεσία καθαριότητας, αξιοποιήσαμε ακινητοποιημένα αυτοκίνητα με μετατροπή τους σε πυροσβεστικό και φορτηγό με αρπάγη για αποκομιδή ογκωδών και υλοποιήσαμε εκτεταμένες επισκευές στα οχήματα ώστε να έχουμε έναν αξιόμαχο στόλο.  Με πόρους από το ΕΣΠΑ εγκαθιστούμε σύγχρονα συστήματα διαχείρισης στόλου.

• Ενισχύουμε την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης, ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων που προβλέπονται στο πλαίσιο λειτουργίας του νέου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, μετά την κατάργηση του ενιαίου συνδέσμου, και τον εκτιμώμενο υπερδιπλασιασμό της χρέωσης ως για την απόθεση των απορριμμάτων στους και των.

• Προχωρήσαμε άμεσα στις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, επτά τον αριθμό, μεταφέροντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες είτε στον δήμο είτε σε ένα και μοναδικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το οποίο έχει ως αντικείμενο λειτουργίας τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ. Επιτύχαμε με αυτό τον τρόπο, τόσο την καλύτερη λειτουργία όσο και τη μείωση των δαπανών που αφορούν στις αμοιβές διοικητικών συμβουλίων, γραμματειακής, λογιστικής και νομικής υποστήριξης.

• Προχωρήσαμε στη λύση της ΚΕΚΟΙΠΗΑ και ήδη προχωρούμε στη λύση και της ΚΕΑΠΠΗΑ.

• Μεταφέραμε το προσωπικό και τις δραστηριότητες της ΚΕΚΟΙΠΗΑ στο ΝΠΔΔ, λύνοντας έτσι με αποτελεσματικό τρόπο ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρούσε (Δήμο, γονείς και εργαζόμενους) για πολλά χρόνια

• Επεξεργαζόμαστε λύσεις για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ραδιοφωνίας υπό το καθεστώς του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που προβλέπει τη μετατροπή της σε Α.Ε.  Στο παρελθόν έγιναν σοβαρότατες προσπάθειες για την απαξίωση της ραδιοφωνίας με αποτέλεσμα να στοιχίζει 1.750.000 ευρώ ετησίως και όχι μόνο να μην έχει ένα σοβαρό επικοινωνιακό αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά αντίθετα να είναι αντικείμενο μομφής τόσο για τη λειτουργία της όσο και για την οικονομική της διαχείριση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θολό νομικό τοπίο σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, αλλά και σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον σε ότι αφορά στην οικονομική της βιωσιμότητα. Αν και έχουμε ήδη μειώσει το κόστος λειτουργίας στο 60% είναι σαφές ότι για να καταστεί βιώσιμο το ραδιόφωνο πρέπει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές τόσο στη δομή των ανελαστικών δαπανών όσο και στη δυνατότητα παραγωγής εσόδων. Έχουμε ευθύνες απέναντι στους σχεδόν στους τριάντα τέσσερις  εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή αγωνιούν για το μέλλον τους, αλλά έχουμε και ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι στους 100.000 κατοίκους της πόλης μας που επί χρόνια πληρώνουν μια προβληματική λειτουργία από το υστέρημά τους. Ήδη από το καλοκαίρι προωθούμε νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους στο ραδιόφωνο να μεταταχθούν σε άλλους δήμους ή και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

• Αναδιοργανώνουμε την ΚΕΑΕΔΗΑ έτσι ώστε να αναπτύξει αυτόνομες και οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες ενώ παράλληλα προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες για την τακτοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων και την μεταβίβαση μέρους της περιουσίας της στο Δήμο ώστε να τακτοποιηθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις έναντι του Δήμου
• Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της εξυπηρέτησης του πολίτη. Οργανώσαμε από τις πρώτες κιόλας μέρες ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη το οποίο στελεχώθηκε από προσωπικό του δήμου και ήδη λειτουργεί παρέχοντας άμεση πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου για όλους τους πολίτες που απευθύνονται σε αυτό. Παράλληλα μέσα από τις διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης προχωρούμε στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και την ενδυνάμωση της συμμετοχικότητας.

• Πετύχαμε σημαντική μείωση δαπανών για μισθώματα, μεταφέροντας υπηρεσίες του Δήμου σε ιδιόκτητους χώρους, μια προσπάθεια που συνεχίζεται.
• Προχωράμε στην αξιοποίηση της Δημοτικής Περιουσίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Picadilly, χώρος που  αγοράστηκε το 2001 για 80.000.000 δρχ και ήταν αναξιοποίητος θα χρησιμοποιηθεί για χρήση από τα σωματεία).  Μεταφέρονται οι Υπηρεσίες περιβάλλοντος και καθαριότητας κάτω από τις κερκίδες του γηπέδου της Πρασίνου λόφου, το  ΚΑΠΗ Καναπίτσας μεταφέρεται σε κληροδότημα στην Σαλαμίνος που παρέμενε αναξιοποίητο, συγχώνευση και μεταφορά των ΚΕΠ, περικοπή δαπανών ενοικίων

• Εξασφαλίσαμε σημαντική χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών, μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, στηρίζοντας έτσι και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και εξασφαλίζοντας παράλληλα περίπου 1,4 εκ ευρώ τη διετία. Καταλαβαίνετε ότι αυτό το ποσό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας.
• Ενισχύουμε την κοινωνική δράση του Δήμου, που αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής αυτήν τη θητεία, λόγω της γενικότερης κατάστασης των πολιτών. Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία του προγράμματος τηλεφροντίδας( με πόρους ΕΣΠΑ) ώστε να μπορούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού(ηλικιωμένοι, ανήμποροι κλπ) να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας από το σπίτι τους.

• Στον Τομέα της Υγείας, διοργανώσαμε Ημερίδες σε συνεργασία με κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της αιματολογίας και ρευματολογίας, Προχωρούμε την ίδρυση του ΚΕΠ Υγείας, μιας πρωτοβάθμιας και καινοτόμου δομής πρόληψης που παράλληλα θα δημιουργήσει και το  προφίλ υγείας της πόλης. Έχουμε υποβάλλει αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για την χρηματοδότηση της δημιουργίας ενός Κέντρου Ημέρας για άτομα με διαταραγμένη ψυχική υγεία.  Εκσυγχρονίσαμε τα Δημοτικά Ιατρεία και τα εφοδιάσαμε με τον απαραίτητο εξοπλισμό για Ηλεκτρονική συνταγογράφηση.  Μεταφέρουμε όλες τις δομές της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε ιδιόκτητο οίκημα στην Παπαϊωάννου, δημιουργώντας ένα σύγχρονο Κέντρο ολοκληρωμένης Κοινωνικής Φροντίδας και Πρόνοιας.
• Δημιουργήσαμε ένα δίκτυο Εθελοντών που ήδη αριθμεί σε πάνω από  100 άτομα. Ενώ το Κοινωνικό παντοπωλείο από 80 άτομα εξυπηρετεί πλέον 260και στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες.

• Προωθούμε συστηματικά και ταχύτατα την ολοκλήρωση του Σχεδίου Πόλης, ήδη η περιοχή του Κάτω Ψαλιδίου βρίσκεται σε φάση τελικής έγκρισης ενώ η περιοχή Μαγγουφάνας – Φιξ προχωράει σύμφωνα με τις απαιτήσεις των αρχών.  Παράλληλα προχωρούμε στη τακτοποίηση όλων των αυθαιρεσιών  και πολεοδομικών παραβάσεων των Δημοτικών Κτηρίων..
• Υλοποιήσαμε παρεμβάσεις σε βασικές υποδομές όπως Κεντρική πλατεία και σχολεία, πετύχαμε την απεμπλοκή και σχεδόν ολοκλήρωση του έργου «Πράσινη Ζωή στην Πόλη», μετά από παρεμβάσεις στον Περιφερειάρχη, έργο με 16 παρεμβάσεις σε όλο το Ηράκλειο που λίμναζε λόγω προβλημάτων του εργολάβου.

• Σε συνεργασία με τον ΗΣΑΠ προχωράμε στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του σταθμού (έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και ξεκινάνε οι εργασίες)
• Αξιοποιούμε το  ΕΣΠΑ με την υποβολή προτάσεων για Δίκτυα Ομβρίων, δύο νέων Παιδικών Σταθμών στην Πλαπούτα και στο κτήμα Δανιγγέλη, το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας, ενώ ήδη ετοιμαζόμαστε για την αξιοποίηση του Ο.Τ. 216 μέσω του προγράμματος JESSICA και την υποβολή πρότασης στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της  Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ).

• Προχωρούμε στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων στα σχολικά κτήρια και ήδη έχουμε υποβάλλει αιτήσεις για σύνδεση 23 σχολείων στη ΔΕΗ.
• Δεν παραβλέψαμε τον Πολιτισμό υλοποιώντας σημαντικές εκδηλώσεις με σχεδόν μηδενικά έξοδα για τον Δήμο.  Χαρακτηριστικά αναφέρω τις εκδηλώσεις με την συμμετοχή των συλλόγων της πόλης στο Ο.Τ. 216, την εκδήλωση για την νεολαία με το graffiti που καλύφθηκε όλη από χορηγίες, την εκδήλωση «Τελευταίο θρανίο» με την συμμετοχή σχολικών μουσικών συγκροτημάτων αλλά και την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση στο κτήμα ΦΙΞ αλλά και την δραστική μείωση του κόστους στις καθιερωμένες εκδηλώσεις : για τα κούλουμα δαπανήσαμε 5.000 € αντί των 25.000 €, για τις εθνικές εορτές 5.000 € αντί 15.000 €.

• Ειδικά για το κτήμα Φιξ, το οποίο αποτελεί ένα ζωτικό χώρο για την πόλη μας που πρέπει να αποδοθεί στους πολίτες, όλοι γνωρίζετε ότι στις περασμένες δεκαετίες είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στη βούληση του κεντρικού κράτους να απαλλοτριώσει τέτοιους χώρους και να τους αποδώσει προς χρήση στους πολίτες. Είναι σίγουρο ότι πλέον δεν υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες επιλογές. Ήδη η δημιουργία επιτροπής για το κτήμα Φιξ στην οποία συμμετέχουν όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις και μεμονωμένα άτομα, μετά από αρκετές συνεδριάσεις έχει καταλήξει σε πρόταση για απόκτηση του κτήματος με την μέθοδο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, πρόταση που έχει κατατεθεί στους ιδιοκτήτες και αναμένεται απάντηση.
• Δημιουργήσαμε την Παιδική Χορωδία, το παιδικό Θεατρικό Τμήμα και την Ανοιχτή Θεατρική Ομάδα για ενηλίκους, ενώ υλοποιούμε και τον Ανοιχτό Κύκλο Διαλέξεων για την επιμόρφωση των δημοτών.

• Αλλάξαμε δραστικά τον τρόπο λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία την διαφάνεια και την εξοικονόμηση πόρων μέσα από προμήθειες μεγάλης κλίμακας. Διοργανώνουμε προγράμματα ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας για το περιβάλλον και αξιοποιούμε τους σχολικούς χώρους για δραστηριότητες που απευθύνονται σε όλη την τοπική κοινωνία.
• Αναβαθμίσαμε την  λειτουργία της  Δημοτικής Αστυνομίας η οποία πλέον έχει σημαντική παρέμβαση σε τομείς όπως τα πανηγύρια, την καταπολέμηση του παραεμπορίου την καταγραφή των διαφημιστικών πινακίδων και τις αντίστοιχες βεβαιώσεις, καθώς και στην απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων  αυτοκινήτων.

• Συνεχίζουμε την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον Τομέα του Αθλητισμού μειώνοντας ταυτόχρονα δραστικά το κόστος για τις αθλητικές διοργανώσεις (Γυμναστράδα, Λαϊκός Δρόμος) .  Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι όλα τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού συνεχίζονται  χωρίς να επιβαρύνεται ο Δήμος ούτε ένα ευρώ.

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες,
Η κατάθεση του προϋπολογισμού είναι μια από τις κορυφαίες πολιτικές πράξεις του δημοτικού συμβουλίου και φυσικά της διοίκησης που έχει την ευθύνη της κατάρτισης του.
Ο προϋπολογισμός αυτός του 2012, είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το δήμο Ηρακλείου, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πληθώρα προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα.  Είναι ένας προϋπολογισμός, ο οποίος απεικονίζει τόσο τη δεινή πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος μας όσο και τους προβληματισμούς μας, τις αγωνίες μας αλλά και τις προθέσεις μας.
Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό το εγχείρημα, θα ήμασταν ευτυχείς αν είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο αυτό. Όπως έχω ήδη αναφέρει, καλούμαστε να εφαρμόσουμε αυτές τις αλλαγές σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον. Τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία που έχουν βρεθεί ποτέ.

Οι επιλογές μας είναι δύσκολες αλλά θα παραμείνουμε σταθεροί στις προθέσεις μας.  Σε ομαλές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες θα μας ήταν εύκολο να εξαγγείλουμε μεγαλεπίβολα έργα καταφεύγοντας στον δανεισμό, όπως οι προηγούμενες διοικήσεις. Σήμερα όμως είναι δύσκολο ακόμα και να προβλέψουμε τι θα συμβεί σε λίγους μήνες, κάτι που είναι πιστεύω αποδεκτό από όλους μας. Ωστόσο πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο στη δεδομένη συγκυρία είναι ο Δήμος να  σταθεί αρωγός στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Τα τεράστια προβλήματα που βιώνουμε όλοι στην κοινωνία μας, μετατοπίζουν την προσοχή μας.
Ο πρωταρχικός και κυρίαρχος στόχος σε μια τέτοια εποχή είναι να στηρίξουμε τις υπάρχουσες δομές κοινωνικής πολιτικής και να ενισχύσουμε  κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα τους παιδικούς σταθμούς. Να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις οικογένειες να ανταπεξέλθουν στην κρίση, χωρίς να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός.

Οι λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδα δίνονται μέσα από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, τον ορθό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, την περικοπή δαπανών οι οποίες δεν είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του δήμου ή δεν αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών, την βεβαίωση και εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης διαφυγόντων εσόδων.
Χωρίς να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια νοικοκυρέματος στον τομέα της καθαριότητας ,  δημιουργώντας ένα νέο αμαξοστάσιο. Αποτελεί αρχή μας ότι η προσπάθειά μας αυτή δεν πρέπει να επιβαρύνει το δημότη, να στερήσει βασικές υπηρεσίες από τους κατοίκους, να μειώσει στο παραμικρό το κοινωνικό έργο του δήμου ούτε φυσικά να θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας.

Οι μόνες προσλήψεις εποχιακού προσωπικού που προβλέπουμε είναι αυτές που αφορούν στον κοινωνικό τομέα και στον τομέα της καθαριότητας.  Οι τομείς που αφορούν στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών θα καλυφθούν χωρίς εκπτώσεις, χωρίς περικοπές.
Συνεχίζουμε και ενισχύουμε το κοινωνικό έργο του Δήμου με νέες δομές όπως το Δημοτικό Φροντιστήριο, η παροχή δωρεάν γευμάτων σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, το Κοινωνικό Φαρμακείο.
Το τεχνικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει αυτά που πραγματικά μπορούμε να επιτύχουμε. Στο πλαίσιο αυτό διερευνούμε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ, ΕΤΕΡΠΣ, ΠΔΕ) και μεγιστοποιούμε τόσο τη συνεργασία μας όσο και τις πιέσεις μας προς την αρετή περιφέρεια αλλά και την κεντρική κυβέρνηση.

Εκτός από αυτά που ήδη προανέφερα, ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει την υποβολή προτάσεων για Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Ανοιχτών Δημόσιων Χώρων με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, την κατασκευή Ποδηλατοδρόμων με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, Διανοίξεις χαρακτηριστικών τμημάτων της Πόλης μας  (Λεωφόρος  Ηρακλείου, Ελ. Βενιζέλου κ.λ.π.), την Επικαιροποίηση και ολοκλήρωση της Κυκλοφοριακής Μελέτης σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες του Δημότη και της Πόλης μας.

Στον τομέα των εσόδων, ενισχύουμε τις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης, όλων των κατηγοριών εσόδων και ειδικότερα για την καθαριότητα προχωράμε στην συγκριτική επανεκτίμηση των δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων των κτιρίων σε συνεργασία με το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο αντικειμενική και δίκαιη βάση για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.  Ήδη προχωρούμε στην καταμέτρηση των ακάλυπτων χώρων και στην εφαρμογή του ειδικού τέλους απορριμμάτων για τις επιχειρήσεις που παράγουν μεγάλους όγκους απορριμμάτων σε καθημερινή βάση.
Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για την απόδοση του κτήματος ΦΙΞ στους δημότες αλλά και την αξιοποίηση των ελάχιστων εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων.

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες,
Η φιλοσοφία αυτού του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα διαπνέεται από ειλικρίνεια, δικαιοσύνη, κοινωνική ευαισθησία και τέλος βαθύ αίσθημα ευθύνης.  Είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς μεγάλα νούμερα, ένας προϋπολογισμός με άμεση ανταπόκριση στην πραγματικότητα.   Οι προϋπολογισμοί των 100 και πλέον εκ. ευρώ που υλοποιούντο στο 30% για τα έσοδα και στο 60% για τα έξοδα δεν είναι στη δική μας λογική αλλά ούτε και θα μπορούσαν να σταθούν στην σημερινή πραγματικότητα.

Κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2011 σας είχα αναφέρει ότι αρχίζουμε από το ΜΗΔΕΝ.  Όλοι μας διαπιστώσαμε, και εσείς μαζί μας, μέσα από την τακτική ενημέρωση ότι στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε από αρνητική βάση και πρέπει πρώτα να φτάσουμε στο ΜΗΔΕΝ.  Να φτάσουμε σε μηδενικά ελλείμματα, να ισοσκελίσουμε πραγματικά την οικονομική λειτουργία του Δήμου και μέσα από αυτή την διαδικασία να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στους δημότες, τους εργαζόμενους, τους συναλλασσόμενους με αυτόν τον Δήμο.
Οι πλασματικοί προϋπολογισμοί ανήκουν πλέον στο παρελθόν και μέσα από μια σωστή διαχείριση πολύ σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν και οι ελλειμματικοί απολογισμοί.

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συνδημότες,
Κατά την διάρκεια της πρώτης μας χρονιάς στη Διοίκηση του Δήμου δώσαμε δείγματα γραφής.  Αποδείξαμε την ειλικρίνεια των προθέσεών μας, την διαφάνεια των πράξεων μας, την επιδίωξη της συναίνεσης για το καλό της πόλης σε καθημερινή βάση, στις μεγάλες και στις μικρές αποφάσεις.
Σε αυτό το κλίμα, με την ειλικρίνεια και το αίσθημα ευθύνης που απαιτούν οι καιροί και η κοινωνία μας σας καλώ να συνεχίσουμε.  Με την συνεισφορά, την συμμετοχή και φυσικά και την κριτική όποτε αυτή απαιτείται.

Η έξοδος από τα αδιέξοδα δεν είναι ποτέ υπόθεση μόνο αυτών που διοικούν.  Μας αφορά όλους και απαιτεί την ενεργοποίηση και την συμμετοχή όλων.  Συμπολίτευση και αντιπολίτευση, εργαζόμενοι στον Δήμο, ο κάθε Δημότης ξεχωριστά και όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτόν το σκοπό.
Η εποικοδομητική κριτική και η κατάθεση τεκμηριωμένων προτάσεων αναβαθμίζει τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεπακόλουθα τα οφέλη για την πόλη.

Οι εργαζόμενοι στο Δήμο, μέσα από πραγματικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τους ίδιους οφείλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, αρκετοί εκ των οποίων βρίσκονται σε δυσκολότερη οικονομική  θέση.
Ο Δήμος και οι δημότες οφείλουμε από κοινού να σχεδιάσουμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες για μια καλύτερη πόλη.  Ας ξεφύγουμε από την λογική της απραξίας, της εξ αποστάσεως κριτικής, του περιορισμού των ενδιαφερόντων μας στα στενά πλαίσια του σπιτιού και της οικογένειας μας ή ακόμη καλύτερα ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο γείτονας είναι και αυτός οικογένεια μας και αυτά που του συμβαίνουν θα έχουν επιπτώσεις και σε εμάς, ότι η γειτονιά μας, το πάρκο, η πλατεία, η παιδική χαρά είναι και αυτά σπίτι μας και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με την ίδια φροντίδα.

Αυτή η κρίση μας πήρε πολλά και θα μας πάρει ακόμη περισσότερα.  Ας μας δώσει τουλάχιστον την ευκαιρία να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μας, το ενδιαφέρον μας για την πόλη, την θέληση να συμμετέχουμε και να συνεισφέρουμε.
Με την ελπίδα ότι οι  παραπάνω θέσεις θα αποτελέσουν εφαλτήριο για μια γόνιμη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώ την ψήφιση του προϋπολογισμού του έτους 2012


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Παντελεήμων Βλασσόπουλος