ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ


O Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, κ. Κυριάκος Κουτρούλης με άρθρο του στο www.xtypos.gr εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη διοίκηση του κ. Παντελή Βλασσόπουλου, την οποία καλεί να αλλάξει πολιτική και να μεταβεί από τα λόγια στις πράξεις.

Το άρθρο του κ. Κουτρούλη είναι το ακόλουθo: "Εδώ και δύο περίπου χρόνια τα νοικοκυριά δέχονται μια ανελέητη επίθεση, με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, στο βωμό της σωτηρίας της χώρας... που δεν έρχεται. Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί και όλοι έχουμε αφοσιωθεί στην καθημερινή μάχη της επιβίωσης και στην αποτροπή της εξαθλίωσης που χτυπά καθημερινά την πόρτα μας.

Το Σύνταγμα παραβιάζεται συστηματικά στο όνομα  αυτής της επαγγελλόμενης σωτηρίας, με τελευταία κραυγαλέα παραβίαση αυτήν του διορισμού Πρωθυπουργού εκτός των εκλεγμένων με τη λαϊκή ψήφο.

Λύση δεν υπάρχει ή, έστω, κάποιοι δε θέλουν να υπάρχει...
Στον αντίποδα, αναπτύσσονται κινήματα που αντιδρούν στην επερχόμενη εξαθλίωση με αιτήματα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημόσια λογοδοσία των ιθυνόντων, κινήματα που απαιτούν να γνωρίζουν οι πολίτες που πάνε τα χρήματα τους, που διεκδικούν λόγο για το τι πρέπει να γίνει στον τόπο τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, μεγάλο μέρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ούτε λυτρώθηκε ούτε διασώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», όπως το φθαρμένο παρόν πολιτικό σύστημα τής είχε υποσχεθεί, σε πολλές περιπτώσεις παραπαίει εγκλωβισμένο στις υποκειμενικές του αδυναμίες και είναι ανίκανο να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών που εκπέμπουν οι πολίτες.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και ο Δήμος μας, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, ο οποίος υπό την ηγεσία της παρούσας Δημοτικής Αρχής φαίνεται ότι παραπαίει μη μπορώντας να ανταποκριθεί στα ζητούμενα της κοινωνίας. Εγκλωβισμένη σε μια στείρα συνθηματολογία που μετατρέπεται σε απλώς επικοινωνιακή πολιτική αδυνατεί να δώσει λύσεις συμβατές με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις των πολιτών για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας τους και όχι μόνο....

Η οικειοποίηση και προβολή ελάχιστων έργων που είχαν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και εκτελούνται από την Περιφέρεια Αττικής δείχνει την πραγματική αδυναμία της Δημοτικής Αρχής Βλασσόπουλου να παράγει το πρωτογενές έργο που όφειλε, οφείλει και θα μπορούσε, εφόσον ήταν αποτελεσματική, να παράγει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ολοκλήρωση του έργου της πλατείας Ελευθερίας (πλατεία Παναγίτσας για εμάς), που εκτελέστηκε από την Περιφέρεια Αττικής και είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και αντιμετωπίστηκε από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου με το σύνθημα «Όλοι μαζί στις γειτονιές αλλάζουμε την πόλη». Μόνο που την πόλη δεν την αλλάζει η παρούσα αδρανής Δημοτική Αρχή, αλλά η Περιφέρεια Αττικής με ενέργειες της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Η εγγενής αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει και να ολοκληρώσει παραγωγικό έργο είναι καταφανής, αφού και αυτή ακόμα η μεταφορά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος από τη Λεωφόρο Κύμης στη Μεταμόρφωση επιβάρυνε τα ήδη ισχνά οικονομικά του Δήμου με ενοίκιο 2.900 ευρώ το μήνα, αλλά η κατάσταση δε βελτιώθηκε, αφού τα παραπήγματα εξακολουθούν να υφίστανται στη Λεωφόρο Κύμης και ο χώρος που νοικιάζει ο Δήμος στη Μεταμόρφωση χρησιμοποιείται μόνο ως χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων.

Η εγγενής αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να ξεφύγει από εσφαλμένες πρακτικές των προηγουμένων ετών την έχει οδηγήσει σε πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την προβολή της και μόνο χωρίς ουσιαστικό πολιτιστικό σκοπό που θα δικαιολογούσε τον ισχυρισμό της για πολιτιστική δράση.
Η εγγενής αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί ορθολογικά το προσωπικό και να τηρήσει τη δέσμευσή της να υπηρετούν όλοι οι εργαζόμενοι στις οργανικές θέσεις τους οδηγεί στην απαξίωση κυρίως της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με αποτέλεσμα και καθαριότητα στην πόλη να μην υπάρχει και να κινδυνεύουμε να επιβαρυνθούμε ως πολίτες υπέρμετρα από την τυχόν ανάθεση της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες.

Η εγγενής αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να αφουγκραστεί τα αιτήματα των πολιτών την οδηγεί σε αντιφατικές πολιτικές συμπεριφορές, από τη μια να στηρίζει τους πολίτες φραστικά εναντίον του τελευταίου χαρατσιού για τα ακίνητα και από την άλλη να αρνείται τη μείωση στα ανταποδοτικά Τέλη Καθαριότητας, τη στιγμή που οι δαπάνες του Δήμου για την μισθοδοσία  των εργαζομένων στην Καθαριότητα έχουν μειωθεί δραματικά.

Η εγγενής αδυναμία της Δημοτικής Αρχής να περικόψει τις περιττές δαπάνες και να εισπράξει οφειλόμενα Τέλη από επιχειρηματίες την οδηγούν στη συνήθη, πλέον, στην εποχή μας πολιτική, να επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια, τους απλούς πολίτες.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναδιπλωθεί, να αλλάξει πολιτική, να μεταβεί από το λέγειν στο πράττειν, να κινηθεί, για να εξασφαλίσει την εκτέλεση πρωτογενούς - δικού της - έργου, να εξορθολογήσει τη διαχείριση του προσωπικού, να διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας, να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους έχοντες και κατέχοντες οφειλέτες του Δήμου και να σταθεί ουσιαστικά και πρακτικά δίπλα στους δοκιμαζόμενους σήμερα πολίτες, γιατί διαφορετικά θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις τόσο από το κεντρικό φορομπηχτικό κράτος όσο και από τους πολίτες. Και πάλι οι χαμένοι θα είμαστε εμείς, οι δημότες και κάτοικοι του Ηρακλείου μας…"

Από το www.xtypos.gr