ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ Χ-ΤΥΠΟ


Έναν χρόνο μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ο πρώην Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και επικεφαλής της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλάει έξω από τα δόντια στην ακόλουθη συνέντευξή του στο www.xtypos.gr. Ο κ. Γεωργόπουλος επιτίθεται στη Δημοτική Αρχή του Παντελή Βλασσόπουλου την οποία κατηγορεί πως δεν κινείται δυναμικά και ιδιαίτερα σε θέματα που είχε προωθήσει η δική του διοίκηση την περασμένη τετραετία.

Αρκετά καυστικός είναι ο πρώην Δήμαρχος απέναντι στους πρώην συνεργάτες του που αποχώρησαν από την παράταξη  υπογραμμίζοντας πως υπονομευόταν συστηματικά από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Δήμο  ενώ δεν διστάζει να αναγνωρίσει ως λάθος του πως ανέθεσε σοβαρές διοικητικές δραστηριότητες σε “άφρονες κι αστόχαστους ανθρώπους”. Επιπλέον ,αναφερόμενος στα αίτια της ήττας στις περσινές εκλογές εξηγεί ποιες ομάδες συνετέλεσαν οργανωμένα στην αποδόμηση του και προαναγγέλλει την έκδοση βιβλίου στο οποίο θα αναφέρεται σε εκείνη την περίοδο

• Συμπληρώνεται ένας χρόνος διακυβέρνησης του Δήμου από το συμμαχικό σχήμα των παρατάξεων ΑΚΕΠ και “Ηράκλειο-Η Επόμενη Μέρα”. Θα ήθελα ένα σχόλιο για την πορεία του Δήμου αλλά και της Δημοτικής Αρχής αυτό το διάστημα
Η Δημοτική Αρχή λειτουργεί σα διαχειριστής. Δε φαίνεται μέχρι σήμερα μια δυναμική δημοτική πολιτική που να εγγυάται αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής. Βέβαια, άλλο οι προεκλογικές υποσχέσεις έξω από το χορό κι άλλο μέσα στις ευθύνες, στους σκοπέλους της εφαρμογής και της πράξης.

Σήμερα, είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν υπεύθυνα με πράξεις και έργα. Απ' ότι πληροφορούμαι, “κουκουλώνουν” ή δικαιολογούν ή ακόμα και αρνούνται τις προεκλογικές υποσχέσεις “αρωματίζοντας” το περιβάλλον με αναφορές ανούσιες στο παρελθόν και αλλαχού. Όταν δεν μπορούν να ικανοποιήσουν υποσχέσεις, όταν βλέπουν τους πολίτες να “ζωγραφίζουν” την κατάσταση με τον αντίχειρα προς τα κάτω, μεταθέτουν αλλού τις ευθύνες. Γενικότερα, μπορώ να υποστηρίξω ότι οι “Τσε Γκεβάρα” και οι “επαναστάτες” ξεθύμαναν. Δεν περνάνε πια οι διακηρύξεις προεκλογικού τύπου, τα παιχνίδια της συστηματικής παραπληροφόρησης, της μικροπολιτικής των υποσχέσεων, των συκοφαντιών, των αναληθειών της λασποβιομηχανίας. Τελείωσαν, δεν πιάνουν πια, άλλαξαν οι καιροί. Στο Ηράκλειο, η Δημοτική Αρχή διατηρεί κάποια καλή σχέση με τον τοπικό τύπο (νομίζω όχι με το αζημίωτο) και την “παραεξουσία” του Ηρακλείου, η οποία δεν τους έχει βάλει ακόμα παγίδες.

Γνωρίζουμε βέβαια, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα, ούτε ο Καλλικράτης εύκολη υπόθεση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εύχομαι ειλικρινά, παρά τις επιφυλάξεις μου, να πάει καλά η Δημοτική Αρχή για το συμφέρον της πόλης μας. Το μέλλον θα δείξει αν το φορτίο είναι ασήκωτο ή όχι από την “επιτροπεία” πτέρυγας της αριστεράς και των άλλων για το καλό της πολυαγαπημένης μας πόλης.
Εγώ γενικά δεν αμφισβητώ προθέσεις, αλλά η πορεία που ακολουθούν δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη, η πλέον εύστοχη και η πλέον δυναμική. Υπάρχει όμως αρκετός χρόνος κι εύχομαι αυτός ο χρόνος να είναι Δημοτικός κι όχι προσωπικός.

Εμείς τους ενημερώσαμε πολλές φορές π.χ. για το σταθμό στο Ψαλίδι (υπάρχει υπουργική διαβεβαίωση), για το αστικού τύπου κέντρο υγείας (υπάρχει υπουργική απόφαση), για τους 14 δρόμους ήπιας κυκλοφορίας εκατομμυρίων ευρώ (υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του π. Δημάρχου Σ. Γεωργόπουλου και του περιφερειάρχη Γ. Σγουρού), για τον παιδικό σταθμό στο Παλαιό Ηράκλειο (υπάρχει και χώρος και μελέτη και έγκριση), για την  εξασφάλιση μετά από πολλά χρόνια του κτήματος Κουτσογιαννόπουλου στην Αγία Τριάδα (η πλέον αδικημένη περιοχή από αθλητικές εγκαταστάσεις), για το 8ο Δημοτικό Σχολείο και αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρέπει να αξιοποιηθεί. Για την επιτυχία αυτή να συμβουλευτούν τη σχετική εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Το έργο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, την οποία πετύχαμε μετατρέποντας το Δήμο μας σε ψηφιακό, συνεχίζεται.

Όπως συνεχίζονται και τα έργα “Πράσινη Ζωή στην Πόλη” που εξασφαλίστηκαν και ξεκίνησαν επί των ημερών μας και συνεχίζονται με τη νέα Διοίκηση. Η επέκταση του μετρό από το Γαλάτσι στο Ηράκλειο -είχαμε ξεκινήσει αυτή τη διεκδίκηση, ενημερώνοντας το αντίστοιχο Υπουργείο και τον Υπουργό. Υπάρχουν κι άλλες δράσεις, όπως τα Ειδικά Σχολεία, το κτήμα Δανηγγέλη κ.α., αλλά αυτές που ανέφερα είναι οι σημαντικότερες.

• Πως πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί ο Δήμος στην υπόθεση απόκτησης του κτήματος Φιξ;
Σχετικά με το περιβόητο “Κτήμα Φιξ”, φρονώ ότι θα πρέπει καταρχήν να ζητηθούν ευθύνες από τους ιδιοκτήτες, γιατί συνεχώς περιορίζεται ο αριθμός των πεύκων και του πρασίνου που υπάρχει εντός του κτήματος. Η Δημοτική Αρχή υποχρεούται να παρέμβει και να ενημερώσει και όλες τις καθ' ύλην αρμόδιες υπηρεσίες για την καταστροφή που επιτελείται σε βάρος του περιβάλλοντος.
Δεύτερον, να γίνει γνωστό στους δημότες, πως και με ποιο τρόπο αναδειχθήκανε οι σημερινοί ιδιοκτήτες.

Γιατί είναι φρικτό, αν όχι αηδιαστικό, οι εμπρηστές να εμφανίζονται ως πυροσβέστες. Να αποδειχτούν οι σκοπιμότητες και τα πιθανά συμφέροντα, που οδήγησαν τα μέχρι πρότινος “εχθρικά χαρακώματα” σε “χαριτωμένες σχέσεις” μεταξύ των νομικών και πιθανότατα κι εκείνων που εκπροσωπούν. Και εννοώ βέβαια όλους αυτούς που μέχρι χτες εμφανιζόντουσαν σαν “άσπονδοι εχθροί”. Εύχομαι να μην υπάρχουν παρασκηνιακά σχέδια και παιχνίδια... Ακόμη θα ήθελα να προσθέσω ότι το κτήμα δεν αποκτήθηκε από το Δήμο μας μετά την επερώτηση του τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Στέφανου Μάνου, δεδομένου ότι υποστήριξε πως εξέλειπαν οι λόγοι εφαρμογής και υλοποίησης του έργου στον εν λόγω χώρο, δηλαδή για πολιτιστικές δραστηριότητες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όταν πιέσαμε την κ. Φ. Πετραλιά, ως αναπληρώτρια Υπουργό Πολιτισμού, είχε εκλείψει και ο σκοπός και ο χρόνος, δεδομένου ότι είχαν τελειώσει όλες οι διαδικασίες των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς να έχει γίνει κάτι στο κτήμα αυτό, ενώ επιπλέον σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινούσαν οι Αγώνες.
Το θέμα της απαλλοτρίωσης το είχαμε αναδείξει πολύ σοβαρά επί Δημαρχίας μου. Χωρίς να το εγκαταλείψουμε. Σήμερα, με την επικρατούσα οικονομική δυσπραγία, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Πρέπει η Κεντρική Εξουσία να διαθέσει το σχετικό κονδύλι, αλλά για ό,τι και να γίνει θα πρέπει να συνεργαστούν οι Δήμοι Πεύκης, Λυκόβρυσης, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης.

• Πρόσφατα μεταφέρθηκε το δημοτικό γκαράζ σε οικόπεδο στο ΒΙΟΠΑ Μεταμόρφωσης. Είχατε ξεκινήσει μια προσπάθεια την προηγούμενη τετραετία να μεταφερθούν τα οχήματα στο οικόπεδο της ΚΕΔ στη Λ. Κύμης η οποία δεν ευοδώθηκε. Συμφωνείτε με την απόφαση της διοίκησης ή θεωρείτε πως θα έπρεπε να επιμείνει προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του οικοπέδου της ΚΕΔ; 
Σαφώς έπρεπε να μεταφερθεί ο χώρος στάθμευσης σε άλλο χώρο. Εμείς είχαμε προτείνει, χωρίς καμία μάλιστα οικονομική επιβάρυνση, να μεταφερθεί στο Γαλάτσι. Είχαμε όμως και τη λύση της Μεταμόρφωσης. Το σημαντικότερο όμως για εμάς είναι το γεγονός ότι δεν προχωρήσαμε συνειδητά γιατί στοχεύαμε στην απόκτηση του χώρου της Κύμης, που άνηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και η συμφωνία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Σε δεύτερη μοίρα βάζουμε τους οικονομικούς λόγους.

Το ακίνητο της ΚΕΔ έπρεπε να είναι δικό μας (αυτό που ανήκει στα γεωγραφικά όρια της Πόλης μας) δεδομένου ότι οι διαδικασίες είχαν φθάσει στο αμήν. Το κτήμα αυτό, στο οπίο είχαμε τοποθετήσει και σταθμεύσει δικά μας απορριμματοφόρα, θα έπρεπε σήμερα να είναι του Δήμου μας. Δεν προχωρήσαμε στη μεταφορά του γκαράζ σε άλλο χώρο, γιατί κάθε τέτοια κίνηση θα αδυνάτιζε καθ' ολοκληρίαν τη δωρεάν διεκδίκηση του εν λόγω χώρου στη Λ.Κύμης, γιατί θα εξέλειπαν τα επιχειρήματά μας, τα οποία είχε σεβαστεί και επικροτήσει εγγράφως ο Πρόεδρος της ΚΕΔ κ. Φωτόπουλος , που είχε κάνει αυτοψία ο ίδιος στο χώρο του γκαράζ.

Το ακίνητο της ΚΕΔ θα το αποκτήσει ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος το διεκδικεί με σοβαρότητα, ενώ για το Ηράκλειο η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον. Η απόκτηση του ακινήτου είναι σπουδαία υπόθεση για την Πόλη μας.
Σημειωτέον, ότι ήμασταν ο πρώτος Δήμος που για το θέμα αυτό συγκρούστηκε με τα συμφέροντα Μπόμπολα, ο οποίος στο συγκεκριμένο χώρο είχε εργοτάξιο υπερβαίνοντας τους όρους συμφωνίας εργοταξίου για την Αττική Οδό. Με τις δικές μας ενέργειες αναγκάστηκαν να φύγουν.
Από το συγκεκριμένο χώρο, λόγω της ύπαρξης λυομένων, γραφείων, αποθηκών και άλλων δραστηριοτήτων, εισέπραττε, κακώς, επί πολλά έτη, Δημοτικά τέλη ο Δήμος Αμαρουσίου για οικήματα που ανήκαν στα γεωγραφικά όρια του Ηρακλείου. Εμείς, σα Δημοτική Αρχή, ειδοποιήσαμε με εξώδικο το Δήμο Αμαρουσίου για την επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων χρηματικών ποσών από Δημοτικά τέλη.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, παρά τις πιέσεις μας, δεν έχει κάνει τίποτα.
Λέγεται μάλιστα ότι υπήρξε σπουδή για τη μεταφορά του γκαράζ, προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιοκτήτες, πιθανόν και κατασκευαστές, για την ευκολότερη πώληση και αύξηση του κόστους των ακινήτων. Επίσης, επαγγελματίας Ηρακλειώτης είχε συνεννοηθεί να προσφέρει στη Μεταμόρφωση μεγαλύτερο χώρο, σε καλύτερη θέση με λιγότερα χρήματα. Γιατί δεν τον ειδοποίησαν; Αρχικά είχαν προβεί σε κάποια συνενόηση.  Τα παραπάνω έχει υποχρέωση να τα διαψεύσει η Δημοτική Αρχή κι εφόσον δε στέκουν την καλώ να το κάνει.

Τελικά, εμείς θέλαμε κι επιθυμούσαμε την απόκτηση του εν λόγω χώρου για την Πόλη μας χωρίς κόστος, γι 'αυτό δεν προτάξαμε τη μεταφορά του χώρου στάθμευσης. Επειδή θεωρούσαμε ότι ο στόχος τον οποίο είχαμε θέσει ήταν σημαντικότερος από μία προσωρινή ενοικίαση.

• Όταν ήσασταν Δήμαρχος αντιμετωπίσατε αρκετά και σοβαρά εργασιακά προβλήματα  ενώ δεν έλειψαν και οι κόντρες με το Σωματείο. Εργασιακά προβλήματα υπάρχουν και σήμερα αλλά με λιγότερη ένταση. Γιατί τελικά υπήρξε όλη αυτή η αντιπαράθεση με τους εργαζόμενους την προηγούμενη τετραετία;
Οι εργαζόμενοι, όχι βέβαια όλοι, όταν εμείς αναλάβαμε τη Δημοτική Αρχή, είχαν μάθει σε μια χαλαρή νοοτροπία, από προηγούμενα Δημοτικά συστήματα, σχετικά με τις υποχρεώσεις τους όπως παραδείγματος χάρη μη έγκαιρη προσέλευση στην υπηρεσία, ενδιάμεσες απουσίες χωρίς κατοχύρωση της υπηρεσίας (χωρίς υπηρεσιακό σημείωμα και έγκριση του προϊσταμένου), χτύπημα περισσότερων υπηρεσιακών καρτών – κατά την έναρξη και κατά το πέρας του ωραρίου εργασίας – από υπαλλήλους, αποφυγή αναφοράς της υπηρεσίας στην οποία ανήκουν και του ονοματεπώνυμού τους στις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολίτες (είχαν αποσταλεί και σχετικές εγκύκλιοι) κ.λπ.

Αυτός λοιπόν ο αριθμός των μη συνεπών υπαλλήλων δε θα έπρεπε να χαλάει την εικόνα και όλων των άλλων, δεδομένου ότι υπάρχουν στο Δήμο Ηρακλείου εκλεκτοί κι εξαιρετικοί υπάλληλοι.
Στους εργαζόμενους προσφέραμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Παραδείγματος χάρη θέσαμε σε χρήση τον 1ο όροφο του Δημαρχείου – το γραφείο του Δημάρχου μεταφέρθηκε από την άνεση και το μέγεθος του 3ου ορόφου στον 1ο όροφο στα μισά τ.μ. για να διευκολυνθούν οι υπάλληλοι. Βελτιώσαμε τη θέση 234 υπαλλήλων μεταφέροντάς τους στο Δήμο, αξιοποιήσαμε τις συμβάσεις των ΑΜΕΑ της ραδιοφωνίας, πληρώναμε επί 4 χρόνια τους εργαζόμενους της Ραδιοφωνίας και μόνο τους 4 τελευταίους μήνες δεν πληρωθήκανε γιατί δεν είχαν οι ίδιοι (σαν επιχείρηση ανεξάρτητη ειδικού σκοπού) φορολογική ενημερότητα.

Θυμόμαστε όλοι τα χωνιά, τις στάσεις εργασίας, τις διαμαρτυρίες, τις συκοφαντίες κατά του “κακού Δημάρχου”, τη συμπαράσταση της σημερινής Διοίκησης στους εργαζομένους της Ραδιοφωνίας, τις υποσχέσεις κ.λπ. Σήμερα, σιγή ιχθύος στο “στρατόπεδο”, όταν μάλιστα δεν πληρώνονται (επί 6 μήνες) από τους πρώτους μήνες. Εμείς, στο πρόγραμμά μας το 2006, μιλούσαμε για κλείσιμο του Ραδιοφώνου, ενώ η σημερινή Διοίκηση έδινε αφειδώς υποσχέσεις. Παρά τις προγραμματικές μας δηλώσεις, το Ραδιόφωνο το κρατήσαμε ανοιχτό, γιατί υπήρχαν άνθρωποι (εργαζόμενοι).

Περιμένουμε τις ενέργειες της σημερινής Δημοτικής Αρχής, οι οποίες υποθέτω ότι θα αφήσουν ενεούς τους εργαζόμενους στο Ραδιόφωνο.
Τέλος, στο Ραδιόφωνο, και όχι μόνο, ρυθμίσαμε και πληρώναμε οφειλές και πρόστιμα του παρελθόντος σε εφορία, ΙΚΑ κ.λπ. Εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

• Πηγαίνοντας πίσω στην τετραετία που η παράταξη σας διοίκησε το Δήμο θα ήθελα να μου πείτε ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα επιτεύγματα-έργα σας.
Έγιναν έργα υποδομών, αναπτυξιακά, προβολής του Δήμου στο περιβάλλον, στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην κοινωνική πολιτική κ.λπ. Δειγματοληπτικά αναφέρω στον τομέα εξυπηρέτησης πολιτών: τη δημιουργία του 1ου και 2ου ΚΕΠ, του Γραφείου Καθημερινότητας του Δημότη, κάναμε το Δήμο ψηφιακό, προσφέραμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες με το πρόγραμμα “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”, δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλους τους δημότες και κατοίκους της Πόλης μας.

Στο περιβάλλον: δημιουργήσαμε πολλούς νέους χώρους πρασίνου, αξιοποιήσαμε τους υδάτινους πόρους, καταπολεμήσαμε τη βαμβακίαση, αντικαταστήσαμε το μηχανοκίνητο εξοπλισμό της Δ/σης Καθαριότητας, αλλάξαμε τους κάδους, καθαρίσαμε οικόπεδα, απομακρύναμε 220 εγκαταλελειμμένα οχήματα, προχωρήσαμε σε πολλές μορφές ανακύκλωσης, με δικές μας μελέτες εξασφαλίσαμε σημαντικά έργα όπως π.χ. Αντιπλημμυρικά και έργα υποδομής (π.χ. Πλαπούτα, Ρέμα Κατσαούνη, Ρέμα οδού Κηφισίας).

Ενισχύσαμε το αίσθημα ασφάλειας ρίχνοντας άπλετο φως στους περισσότερους δρόμους όπως π.χ. Πευκών, Πρασίνου Λόφου, Ήρας, Αυγής, Αγ. Νεκταρίου, Μ. Μερκούρη κ.λπ. Αναπλάσαμε με έργα εξωραϊσμού την Πόλη μας π.χ. Είσοδος της πόλης, πλατεία Μινωτή, πλατεία Ελευθερίας, Κεντρική πλατεία κ.λπ. Εκσυγχρονίσαμε, βελτιώσαμε τις παιδικές χαρές και δημιουργήσαμε κι άλλες π.χ. Τέρμα Ελευσινίων – Καναπίτσα, Δρυάδων και Παναθηναίων κ.λπ. Ε

Εκσυγχρονίσαμε το Πολύκεντρο, τη Βιβλιοθήκη, το Δημαρχείο εντός κι εκτός, τη Βίλλα Στέλλα και άλλους χώρους. Ασφαλτοστρώσαμε συνολικά 67 δρόμους, δημιουργήσαμε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Ανακατασκευάσαμε πεζοδρόμια σε 96 οδούς κ.λπ. Στην Παιδεία, εκσυγχρονίσαμε, βελτιώσαμε, επισκευάσαμε και εξωραΐσαμε όλους τους παιδικούς σταθμούς, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ιδρύσαμε το Δημοτικό Πανεπιστήμιο. Διαμορφώσαμε τους αύλειους χώρους, τα ενισχύσαμε παιδαγωγικά, επενδύσαμε στην ασφάλεια των κτηρίων τοποθετώντας αλεξικέραυνα και άλλα είδη ασφαλείας. Κάναμε τη Βιβλιοθήκη μας να θεωρείται από τις καλύτερες της Ελλάδος.

Στον Αθλητισμό έγινε τεράστιο έργο δημιουργώντας νέα γήπεδα, εκσυγχρονίζοντας τα ήδη υπάρχοντα π.χ. Γήπεδο 5x5 στην Ιωαννίνων, γήπεδο Τυφώνα, γήπεδο Μακεδονίας κ.λπ. Οι αθλητικές διοργανώσεις της τετραετίας 2006-2010 δεν ξανάγιναν στο Ηράκλειο. Στον Πολιτισμό, αναβαθμίσαμε σε όλους τους τομείς, ιδίως σε ποιότητα, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις (ζωγραφική, γλυπτική, θέατρο, μουσική, Φεστιβάλ Νέων, εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, Πρωτομαγιά και πολλά άλλα), τις οποίες χόρτασε ο λαός της Πόλης μας.

Στην Πρόνοια ιδρύσαμε και λειτουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, προσφέραμε επιταγές στους φτωχούς, απαλλάξαμε από τα Δημοτικά τέλη ειδικές ομάδες πολιτών (Πολύτεκνοι, άποροι, ΑΜΕΑ, ανάπηροι), στέλναμε δωρεάν όλα τα Ηρακλειωτόπουλα που το επιθυμούσαν σε παιδικές εξοχές, όπως και τα μέλη των ΚΑΠΗ, λειτουργήσαμε πρόγραμμα για δωρεάν θερινά μπάνια, αποκτήσαμε Δημοτικό Ασθενοφόρο, λειτουργήσαμε 4 Δημοτικά Ιατρεία (δωρεάν για όλους), δημιουργήσαμε φυσιοθεραπευτήριο, προσφέραμε δωρεάν επί 4 έτη καφέ, τσάι κ.λπ. στα μέλη των ΚΑΠΗ, προσφέραμε και ενισχύσαμε για πρώτη φορά επισκέψεις (εκδρομές εκτός Ελλάδος) σε Ιταλία και Κωνσταντινούπολη. Εξασφαλίσαμε Αστικού Τύπου  Κέντρο Υγείας, το οποίο φοβάμαι ότι απώλεσε, όντας αδιάφορη, η παρούσα Δημοτική Αρχή. Τα έργα μάλιστα που γίνονται στο Ηράκλειο σήμερα είναι έργα που είχαμε εξασφαλίσει με προσπάθεια και αγώνες.

• Υπάρχουν αποφάσεις και ενέργειες για τις οποίες μετανιώνετε;
Βεβαίως υπάρχουν αποφάσεις κι ενέργειες για τις οπoίες έχω μετανιώσει και ιδιαίτερα για την επιλογή και την εμπιστοσύνη που έδειξα σε άτομα τα οποία αποδείχτηκαν κατώτερα των περιστάσεων και τα οποία δυστυχώς δεν είχαν τη δυνατότητα παραγωγής συνειδήσεως. Επίσης, έχω μετανιώσει, δεν είχα όμως και πολλές επιλογές, γιατί ανέθεσα κάποιες σοβαρές διοικητικές δραστηριότητες σε άφρονες κι αστόχαστους ανθρώπους, οι οποίοι προβάλλονται κάτω από τις φίρμες των ενδυμάτων, των αυτοκινήτων, των ρολογιών κι άλλων μπιχλιμπιδιών.

Δυστυχώς, πέραν των άλλων, πολλοί που ασχολούνται με τα κοινά προτάσσουν το προσωπικό από το γενικότερο συμφέρον. Υπήρξαν βέβαια και αξιόλογα και ευσυνείδητα άτομα.
Επίσης, έσω μετανιώσει για την προβολή ατόμων, περίπου αγνώστων στο Ηράκλειο, τα οποία συμπλέουν (είναι) με την εκάστοτε εξουσία, όταν μάλιστα διαπιστώσουν αδυναμία της παράταξης που τους ανέδειξε, και μεταφέρουν τις χειραψίες στο άλλο “στρατόπεδο” αλλά με χρονολογία λήξεως.

Έχω μετανιώσει γιατί δεν επέλεξα άτομα που έβλεπαν την Τ.Α. σαν εθελοντική προσφορά και όχι ιδιοτελώς. Είναι γεγονός όμως ότι αυτοί οι ιδεολόγοι, οι οραματιστές που δεν συμβιβάζονται με πολιτικές αδυναμίες και δεν εξαρτάται η αξία τους από ανέκδοτα και πολιτικές σαχλαμάρες, η δε προσωπικότητά τους από στείρους εντυπωσιασμούς, χωρίς κανένα περιεχόμενο, αυτοί δυστυχώς, επαναλαμβάνω, αυτή η ομάδα ανθρώπων δεν ασχολείται με τα κοινά κι έτσι ανοίγουν οι πόρτες και επιλέγονται ως δημοτικοί άρχοντες και άτομα κατώτερα των περιστάσεων.

Πέρα της προαναφερθείσας αναφοράς, πολίτες αυτής της στόφας κι αυτού του επιπέδου, εάν ασχοληθούν, πιθανολογούν ότι είναι προδιαγεγραμμένη η αποτυχία τους, γιατί η συχνότητα επισκέψεων σε καφενεία, σουβλατζίδικα, τσιπουράδικα, μεζεδοπωλεία, χώρους τυχερών παιγνίων κ.λπ. είναι περιορισμένη. Ας προσέχουν οι Δημότες κι ας επιλέγουν τους πλέον κατάλληλους για το γενικό καλό.

• Θα είστε υποψήφιος Δήμαρχος το 2014; Ακούγεται πως θα κατεβείτε υποψήφιος Βουλευτής στις επόμενες εκλογές με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Αληθεύει αυτή η φήμη;   
Για το αν θα είμαι ή μη υποψήφιος το 2014 θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες που δεν είναι για αναφορά την παρούσα στιγμή. Όχι, η φήμη που αναφέρετε δεν αληθεύει.

• Ο Δήμαρχος, Παντελής Βλασσόπουλος και άλλα στελέχη της Δημοτικής Αρχής ήταν μέλη του συνδυασμού σας την προηγούμενη τετραετία. Γιατί υπήρξαν όλες αυτές οι αποχωρήσεις από την παράταξη;  Τρέφετε αισθήματα πικρίας για τη στάση των πρώην συνεργατών σας;
Κανένας από τους αποχωρήσαντες Δημοτικούς Συμβούλους δε διαφώνησε με την πολιτική και τις πολιτικές θέσεις και αποφάσεις που ληφθήκανε στις Δημοτικές ομάδες κι εν συνεχεία στα Δημοτικά Συμβούλια. Εκεί μπορούσαν να διαφωνήσουν και να διαχωρίσουν τη θέση τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Εξάλλου, τα πάντα τα συζητούσαμε στη Δημοτική ομάδα. Είχαν όμως επιλέξει την πολιτική της φυγής και της διάσπασης.

Όσοι μάλιστα απεχώρησαν έπρεπε να δικαιολογήσουν τη φυγή τους. Έτσι επέρριψαν ένα δριμύ κατηγορώ κατά του Δημάρχου, σύμφωνα με τη συμφωνία, πραγματική ή σιωπηρή, που είχαν αποφασίσει κατά βάση με νεοδημιουργηθείσα παράταξη.

Κύριε Μποδάκο δεν έχετε απογοητευτεί από συνεργάτες σας και άτομα στα οποία φανήκατε χρήσιμος; Πάντως κινδυνεύεις περισσότερο από ανθρώπους που κάνεις “νοματαίους”, όταν μάλιστα δε διαθέτουν το απαιτούμενο πνευματικό και πολιτικό επίπεδο για να προβούν σε στοιχείωδη Αυτογνωσία και Αυτοέλεγχο.

Είναι αλήθεια ότι είχα συνεχή και πισώπλατα μαχαιρώματα, ιδιαίτερα από εκείνους που συνεδρίαζαν από το δεύτερο μήνα (Φεβρουάριος, Μάρτιος 2006) για να διασπάσουν την ομάδα και να αποδυναμώσουν εμένα. Λεπτομερώς τους λόγους αργότερα. Προβληματισθείτε μόνο από το γεγονός πως κάθε συζήτηση που κάναμε στη Δημοτική ομάδα είχε διαρρεύσει πριν ακόμη τελειώσει η Δημοτική ομάδα. Πέραν του ότι κάποιοι αποχωρούσαν από το Δημοτικό Συμβούλιο για να καταλήξουν σε χώρο τυχερών παιχνιδιών, για πλήρη ενημέρωση των αντιπάλων μας. Οι δυνατές συμμαχίες και εν συνεχεία το αδυσώπητο μίσος μεταξύ συνεργατών, κάποιες μάλιστα κατέληξαν στα δικαστήρια! Ελπίζω ότι θα δώσω λεπτομέρειες με στοιχεία στους πολίτες για καλύτερη ενημέρωσή τους την ώρα που πρέπει.

Υπήρξαν βέβαια και εκείνοι που μόλις διαπίστωσαν, από τη δική τους έρευνα, ότι δεν εκλέγονται, δεν υπέβαλλαν υποψηφιότητα. Oι Δημοτικοί Σύμβουλοι που αποχώρησαν κι όχι μόνο, αυτοί απόλαυσαν το όφελος και το κέρδος, ενώ εγώ σήκωσα όλο το κόστος. Η γενναιότητα και το πολιτικό ήθος δεν πρέπει να είναι εμπορεύσιμα είδη.

• Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών ήταν πολύ αρνητικό για εσάς και την παράταξη. Ποιοι ήταν οι λόγοι αυτής της μεγάλης πτώσης; Ποιο είναι το μέλλον της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο”;
Η αποδόμησή μου είχε αρχίσει πριν ακόμη ορκιστώ Δήμαρχος το 2007. Σε αυτή την οργανωμένη τακτική προς εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου συμμετείχαν: πρώτον άτομα της αντιπολίτευσης, δεύτερον, δημοτικοί μου σύμβουλοι, τρίτον, μια ομάδα κάποιας περιόδου της “περιβόητης” ΟΝΝΕΔ χωρίς, κατά τη γνώμη μου, πολιτική διορατικότητα, που όμως έπαιξαν ρόλο κατά της Ν.Δ., ελπίζω εν αγνοία του κόμματος και τέλος τέταρτον άτομα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στα τοπικά δρώμενα της Πόλης μας. Ένας μάλιστα από αυτούς μου ζήτησε συγνώμη για τη συμμετοχή του αυτή, όπως κι ένας δημοτικός σύμβουλος.

Ελπίζω με τα στοιχεία που συγκεντρώνω να αναφερθώ, με κάποιο κείμενο ή βιβλίο, λεπτομερώς κι ονομαστικώς στην περίοδο εκείνη. Οι λόγοι της πτώσης αναφέρονται σε όλη τη συνέντευξη. Το μέλλον της παράταξης “Όραμα για το Ηράκλειο” θα εξαρτηθεί από το Λαό του Ηρακλείου, δεδομένου ότι ουδεμία άλλη τετραετία δεν έγινε, δεν εξασφαλίστηκε και δεν προγραμματίστηκε (με μελέτες και προγραμματικές συμβάσεις) τέτοιο έργο. Εάν τούτο αμφισβητείται προκαλώ να κληθούν εμπειρογνώμονες για να εκτιμήσουν το έργο μας αλλά και το έργο άλλων τετραετιών.

• Και τώρα θα ήθελα εν συντομία να απαντήσετε σε κάποιες ερωτήσεις γενικότερου ενδιαφέροντος. Ποια είναι η γνώμη σας για την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου; Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας;    
Διατηρώ τις μελαγχολικές μου αμφιβολίες. Η πορεία θα είναι πτωτική αν δεν αναστατώσουμε το πολιτικό σύστημα κι αν δεν πυκνώσουν οι ευθύνες των πολιτών. Για το μέλλον της χώρας, ελπίζω στο λαό μας.

• Τι απεχθάνεστε από την πολιτική; 
Αυτούς που έρχονται με πρόσωπο και φεύγουν με προσωπείο. Τους ριψάσπιδες, τους λιμοκοντόρους της πολιτικής,  τους αγνώμονες, τους πορφυρογέννητους, αυτούς που πατούν σε 2 ή 3 ή 4 βάρκες και αυτούς που λεηλατούν τα όνειρα του λαού.

• Τι θεωρείτε ότι χρειαζόμαστε σήμερα;
Πνευματική επανάσταση συνειδήσεων, βαθύτερη ιστορική αυτοσυνειδησία, έντιμους πατριώτες, πολιτικούς με γενναιότητα, σωφροσύνη και κοινωνική ευαισθησία.

• Ποια πράγματα σας ενοχλούν σήμερα;
H πώληση και η ενοικίαση της Νεολαίας μας, η ανεργία και τα λουκέτα

• Θα ήθελα να κλείσουμε αυτή τη συνέντευξη με μια ευχή:
Να μειωθούν οι εφιάλτες, οι προδότες, οι αχάριστοι, οι καιροσκόποι. Σας ευχαριστώ πολύ και χρόνια πολλά.

Από το www.xtypos.gr