ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΦΙΛΑΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΛΚΥΟΝΗ"


Πλήθος κόσμου συγκέντρωσε η κοινή έκθεση που πραγματοποίησαν στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του δήμου Ηρακλείου Αττικής ο σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας Γιάννης Φετάνης και ο ζωγράφος Πασχάλης Γονατάς με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για το σωματείο Αλκυόνη.

Ο Γιάννης Φετάνης πραγματοποίησε έκθεση κοινωνικής αφίσας παρουσιάζοντας αφίσες με έντονο κοινωνικό προβληματισμό που καυτηριάζουν την επικαιρότητα ενώ τελούσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας και όπως σημείωσε «Η κοινωνική αφίσα είναι μια ενέργεια οπλική, ένα εργαλείο που βοηθά στο να βιδωθεί μια βίδα που λασκάρισε. Σε χώρες με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης το design είναι το εργαλείο και το όχημα επικοινωνίας σε κοινωνικά θέματα. Στη χώρα μας τα αντανακλαστικά της πολιτείας παραμένουν σε ύπνωση και τα ΜΜΕ αδυνατούν να συlλάβουν την αποτελεσματικότητα του social design.»

Ο Πασχάλης Γονατάς παρουσίασε έργα με «παιδικά» θέματα σε μια έκθεση που ονόμασε Το Παιχνίδι Της Ζωής. Όπως τόνισε « Η τέχνη δεν είναι είδος πολυτελείας αλλά η στιγμή που σώζει τη μέρα σου. Η ύπαρξη της τέχνης στην καθημερινότητά μας είναι αυτή που εξασφαλίζει την ίδια μας την ανθρώπινη υπόσταση. Ειδικά σε εποχές σαν αυτή που διανύουμε, που η ψυχολογία μας και η ισορροπία μας βάλλονται από την σκληρή καθημερινότητα.»

Οι δύο καλλιτέχνες σε μια ανατρεπτική συνύπαρξη ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, την αισιοδοξία και την παιδικότητα για τον Πασχάλη Γονατά και την ρεαλιστική, αυστηρή, καυστική ματιά για τον Γιάννη Φετάνη συναντήθηκαν με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για το μη κερδοσκοπικό σωματείο Αλκυόνη που δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο από το 2005 με σκοπό να προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας, εκπαίδευσης, θεραπείας και δημιουργικής απασχόλησης σε άτομα με σύνδρομο Down και νοητική στέρηση. Για τον σκοπό αυτό ο Γιάννη Φετάνης επιμελήθηκε και το ημερολόγιο της Αλκυόνης που μπορούσε να αγοράσει κανείς το Σάββατο 03 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Μέρα Ατόμων Με Αναπηρία μέσα στο χώρο της έκθεσης. Την ίδια μέρα τα παιδιά του σωματείου παρουσίασαν ένα δραματοποιημένο παραμύθι με την βοήθεια της σκηνοθέτη Σόνιας Περλέγκα όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Γαλακτοπούλου, Ηλίας Μοσχονάς, Δέσποινα Καμπούρη, Γιάννης Κεσκινίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Φαρμάκης, οι πρόεδροι Γιώργος Οικονομίδης και Γρηγόρης Παπαδάτος, η Βαρβάρα Τζιατζιά, ο Χρήστος Καρράς και η Μαριάννα Ζούρου. Από τον όμορο δήμο της Νέας Ιωνίας την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Φώτης Τσομπάνογλου και ο γραμματέας του ΚΕΒΡΕΦΟ Χρήστος Αναμουρλόγλου.

Από το www.ekfrasi.net