ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ


Σας καλωσορίζουμε στη Δημόσια Διαβούλευση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Η Δημόσια Διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 16/12/2011.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες απόψεις και τη συμμετοχή σας.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Με τα άρθρα 203-207 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006), για πρώτη φορά γίνεται υποχρεωτική η κατάρτιση Επιχειρησιακών προγραμμάτων από τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων και προαιρετική για τους υπόλοιπους, με τον δε Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) άρθρο 266 ορίζεται ότι για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό των δήμων εκπονείται το Πενταετές Τεχνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Τ.Ε.Π.) το οποίο εξειδικεύεται κατ’ έτος σε Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) και ετήσιο Προϋπολογισμό.

Η θεσμική υποχρέωση σύνταξης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αποσκοπεί στην εισαγωγή μόνιμων εσωτερικών διαδικασιών και συστημάτων προγραμματισμού στους ΟΤΑ. Στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος είναι η ανάπτυξη της περιοχής στους τομείς αρμοδιοτήτων της και η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα καθορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου και οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιήσει την επόμενη χρονική περίοδο σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων του (περιβάλλον, υποδομές, κοινωνική μέριμνα κοκ). Επίσης, περιλαμβάνονται στόχοι και δράσεις για τη βελτίωση της εσωτερικής του οργάνωσης και λειτουργίας.

Τέλος, συμπεριλαμβάνονται όλες οι δράσεις των Νομικών Προσώπων που εποπτεύει ο Δήμος. Η Υπουργική Απόφαση 18183/2007 (ΦΕΚ Β’ 534/2007) και η Υ.Α. 5694/2011 καθορίζουν τη διαδικασία που ακολουθείται για την εκπόνηση του επιχειρησιακού προγράμματος. Σύμφωνα με αυτές, κατά την εκπόνησή του, συμμετέχουν και συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες του Δήμου σε όλες τις φάσεις του (στρατηγικό σχεδιασμό, επιχειρησιακό και οικονομικό προγραμματισμό).
Σκοπός της διαδικασίας που προβλέπεται είναι η εισαγωγή μόνιμων διαδικασιών και «κουλτούρας» προγραμματισμού στους ΟΤΑ καθώς και η υποχρεωτική καθιέρωση τακτικών διαδικασιών αυτoαξιολόγησης και ολοκληρωμένου προγραμματισμού

Με την απόφαση 2774 της 28/11/2011 του Δημάρχου κου Παντελεήμονα Βλασσόπουλου, συστήθηκε Διεπιστημονική Ομάδα Έργου (ΔΟΕ) για τη κατάρτιση του Τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος 2012-2014 του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, που αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:
α) από τη Διοίκηση του Δήμου:
1. Βλαντή Γεώργιο, Αντιδήμαρχο, ως πρόεδρο
2. Γαλακτοπούλου Μαρία, Αντιδήμαρχο, ως αντιπρόεδρο
3. Οικονομίδη Γεώργιο, Δημοτικό Σύμβουλο, με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. με τίτλο «Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Μέριμνας Ηρακλείου Αττικής»

β) από τους υπαλλήλους του Δήμου:
4. Μεγρέμη Γεώργιο, Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών
5. Αποστολάκου Αργυρή, Αναπλ. Διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών
6. Καλαντζή Αθανασία, Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών
7. Καρανικόλα Γεωργία, Διευθύντρια Περιβάλλοντος
8. Τσαρμπού Ζωή, Διευθύντρια Κ.Ε.Π.
9. Καρώνη Ηλία, Αναπλ. Προϊστ. Τμ. Δημάρχου
10. Ζυγούλη Φώτιο Υπάλλ. Τμ. Δημάρχου
11. Σισκοπούλου Καίτη, Ειδική Σύμβουλο

Η ΔΟΕ συνεδρίασε και κάλυψε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Δήμου. Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν: Πολεοδομικά, περιβάλλον – καθαριότητα, δίκτυα, τεχνικές υποδομές, κοινωνικά θέματα, παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμός, αθλητισμός, πληροφοριακά συστήματα, εσωτερική οργάνωση του Δήμου (οικονομικά, διοικητικά) κλπ. Η ΔΟΕ του Δήμου ακολούθησε την μεθοδολογία που προβλέπει ο νόμος (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω το τμήμα περί μεθοδολογίας), ενώ πραγματοποιήθηκαν ανταλλαγές απόψεων και συγκεντρώθηκαν και πολλά εμπειρικά στοιχεία ως εξής:

- Η ΔΟΕ έδωσε στις υπηρεσίες του Δήμου ένα εκτεταμένο Γενικό Ερωτηματολόγιο, το οποίο κάλυπτε πολλές πτυχές των δράσεων του δήμου. Οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίθηκαν άμεσα.

- Η ΔΟΕ συγκέντρωσε με δική της πρωτοβουλία σε αρκετές περιπτώσεις στοιχεία σχετικά με τις ευρύτερες δράσεις και τη λειτουργία του Δήμου.

- Συγκεντρώθηκαν στοιχεία και πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, καθώς και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες και ομάδες πολιτών στην περιοχή του Δήμου.

- Συγκεντρώθηκαν στοιχεία και πληροφορίες από σειρά δημοσιευμάτων και μελετών, στοιχεία από την ΕΣΥΕ, την μελέτη HABITAT που είχε γίνει κατά το παρελθόν και για το Δήμο, κ.ά.
Το παρόν τεύχος είναι το κείμενο της Α΄ Φάσης («Στρατηγικός Σχεδιασμός») και είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης των συζητήσεων στην ομάδα έργου, των ανταλλαγών απόψεων μεταξύ όλων των ανωτέρω εμπλεκομένων, της επεξεργασίας των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν τα στελέχη το Δήμου, καθώς και της συστηματοποίησης, αξιοποίησης και αξιολόγησης όλων των πληροφοριών και στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις παραπάνω πηγές.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω), ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

1. Συνοπτική περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης της περιοχής του Δήμου
2. Αξιολόγηση της κατάστασης και εντοπισμό των κρίσιμων ζητημάτων για την τοπική ανάπτυξη
3. Προτάσεις δράσεων Επιχειρησιακού Προγράμματος
Με την ολοκλήρωση και έγκριση της Α΄ φάσης («Στρατηγικός Σχεδιασμός») από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο αυτό θα προσκληθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και οι κάτοικοι της πόλης προκειμένου να υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις.

Αυτός ο δημόσιος διάλογος αποτελεί κρίσιμο μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος αφού η κοινωνία των πολιτών καλείται να διατυπώσει τη γνώμη της για το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής και για τις προτεραιότητες που θα τεθούν.
Το Πρόγραμμα του Δημόσιου Διαλόγου μπορεί να περιλαμβάνει το σύνολο ή μέρος των παρακάτω προτάσεων:

• Έκδοση φυλλαδίου πού περιληπτικά θα παρουσιάζει τα θέματα που επεξεργάστηκε η ομάδα έργου.
• Συζητήσεις σε συγκεντρώσεις στις γειτονιές,
• Συσκέψεις με τοπικούς και επαγγελματικούς φορείς,
• Προβολή – επικοινωνία μέσω διαδικτύου
• Ερωτηματολόγιο για την καταγραφή και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων.
Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις των πολιτών θα μας οδηγήσουν στην κατάρτιση του τελικού ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, που από τη στιγμή που επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποτελεί την δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για το έργο της έως το τέλος της θητείας της.

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το αρχείο (254 σελίδες)

Περιμένουμε τις προτάσεις σας στην ταχυδρομική διεύθυνση web@iraklio.gr

Από το www.iraklio.gr