ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Ευρεία συζήτηση για το λειτουργικό κόστος της δημοτικής ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής σημειώθηκε με αφορμή την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εγκρίνει το ποσό των 300.000 Ευρώ για τη λειτουργία του «Επικοινωνία 94.0 fm» για το 2012, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της οποίας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του τρέχοντας έτους.

Παντελής Βλασσόπουλος (Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, αναφορικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Επικοινωνία 94.0 fm»): «Έχουμε ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή αγωνιούν για το μέλλον τους, αλλά έχουμε ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι στους 100.000 κατοίκους της πόλης μας που επί χρόνια πληρώνουν μια προβληματική λειτουργία από το υστέρημά τους»

Ο Δήμαρχος του Ηρακλείου Αττικής Παντελής Βλασσόπουλος στην εισήγηση του για τη λειτουργία του «Επικοινωνία 94.0 fm» ανέφερε: «Επεξεργαζόμαστε λύσεις για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της ραδιοφωνίας υπό το καθεστώς του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που προβλέπει τη μετατροπή της σε Α.Ε.  Στο παρελθόν έγιναν σοβαρότατες προσπάθειες για την απαξίωση της ραδιοφωνίας με αποτέλεσμα να στοιχίζει 1.750.000 ευρώ ετησίως και όχι μόνο να μην έχει ένα σοβαρό επικοινωνιακό αντίκτυπο στην κοινωνία αλλά αντίθετα να είναι αντικείμενο μομφής τόσο για τη λειτουργία της όσο και για την οικονομική της διαχείριση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θολό νομικό τοπίο σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, αλλά και σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον σε ότι αφορά στην οικονομική της βιωσιμότητα. Αν και έχουμε ήδη μειώσει το κόστος λειτουργίας στο 60% είναι σαφές ότι για να καταστεί βιώσιμο το ραδιόφωνο πρέπει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές τόσο στη δομή των ανελαστικών δαπανών όσο και στη δυνατότητα παραγωγής εσόδων. Έχουμε ευθύνες απέναντι στους εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή αγωνιούν για το μέλλον τους, αλλά έχουμε ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες απέναντι στους 100.000 κατοίκους της πόλης μας που επί χρόνια πληρώνουν μια προβληματική λειτουργία από το υστέρημά τους. Ήδη από το καλοκαίρι προωθούμε νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους στο ραδιόφωνο να μεταταχθούν σε άλλους δήμους ή και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Νώντας Σπυρόπουλος: « Αν ο προϋπολογισμός της ραδιοφωνίας εκτελεστεί και την επόμενη χρονιά μειωθεί στο μισό θα είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσω»

Πρώτος στο χορό των τοποθετήσεων μπήκε ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ηράκλειο – Η πόλη μας» που έχει την πολιτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ Νώντας Σπυρόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: « Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε όλοι ότι το καράβι πρέπει να αρχίσει να στριβεί. Συμφωνώ με την ανάλυση που έκανε ο Δήμαρχος αλλά στη δεδομένη οικονομική συγκυρία πρέπει να γίνουν πιο γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις και σε αυτή την κατεύθυνση η παράταξη μας θα στηρίξει όποιες προσπάθειες γίνουν. Πρέπει όμως να γίνει κυρίαρχο ότι ο βαθμός εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα εξαρτηθεί από τη βούληση της ηγεσίας του Δήμου για διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και από την υπεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης».

Στη συνέχεια ο Νώντας Σπυρόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ποσό που έχει προϋπολογιστεί για τη λειτουργία της δημοτικής ραδιοφωνίας του Ηρακλείου Αττικής λέγοντας: « Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η αντιπολίτευση πρέπει να αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και να μην επιδίδεται σε μικροπολιτική. Η άποψη μου είναι ότι δε θα βγει στο έπακρο ο προϋπολογισμός αφού αναπόφευκτα θα έχουμε προβλήματα. Ήδη το κονδύλι που αποτυπώνεται για τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού είναι 300.000 Ευρώ. Μακάρι να έχουν δαπανηθεί μέχρι το τέλος του έτους 300.000 από το 1.100.000 που δαπανήθηκε πέρυσι. Εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα πω ότι είστε σε μια σωστή κατεύθυνση. Δεν νομίζω όμως ότι θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο να παραμείνουμε σε αυτό το ύψος εξόδων. Σε κάθε περίπτωση αν στο τέλος του έτους καταφέρουμε να έχουμε δαπανήσει μόνο αυτό το ποσό εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσω και γιατί όχι την επόμενη χρονιά να πέσουμε στο μισό από αυτό αναφορικά με τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης»

Νίκος Μπάμπαλος: «Δεν έχετε πολλές επιλογές. Είτε θα πάτε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού της ραδιοφωνίας στη διάρκεια του έτους, είτε θα προχωρήσετε σε απολύσεις»

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» Νίκος Μπάμπαλος χρησιμοποίησε «σκληρή» γλώσσα και κατηγόρησε το Δήμαρχο της πόλης για «έντεχνη αλλαγή της πραγματικότητας που βιώνει η πόλη τον τελευταίο χρόνο» αφού απευθυνόμενος προς τον Παντελή Βλασσόπουλο σημείωσε: « Πιστεύουμε ότι όσα λέτε στην εισήγηση σας αναφορικά με τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης εδώ και ένα χρόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν προσπαθήσατε απλώς να εξωραΐσετε τα πράγματα, αλλά προσπαθήσατε να αλλάξετε το τοπίο. Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους χωρίς να υποκρινόμαστε και χωρίς να κρυβόμαστε ο ένας πίσω από τον άλλο γιατί δεν πρέπει να εντείνουμε την αναξιοπιστία που ο κόσμος έχει για όλους, όσους ασχολούνται με τα κοινά».

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο Νίκος Μπάμπαλος αναφέρθηκε στο ποσό που εγκρίθηκε για τη λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού λέγοντας: «Πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε δύο γλώσσες. Για τη λειτουργία της ραδιοφωνίας φέρνετε προς έγκριση το ποσό των 300.000 Ευρώ το οποίο είναι αισθητά πιο χαμηλό από πέρυσι. Ωστόσο τα νούμερα δε βγαίνουν αφού δεν έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε με τους εργαζόμενους του σταθμού. Δεν έχετε πολλές επιλογές. Είτε θα πάτε σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού της ραδιοφωνίας στη διάρκεια του έτους, είτε θα προχωρήσετε σε απολύσεις. Βέβαια είναι απορίας άξιο γιατί δεν αντιδρούν οι εργαζόμενοι αλλά αυτό είναι κάτι που το γνωρίζετε εσείς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να μας πείτε τι σκέπτεστε. Θα προχωρήσετε σε αναμόρφωση ή θα απολύσετε εργαζόμενους»;

Μετά την τοποθέτηση του Νίκου Μπάμπαλου αναφορικά με τη μη ύπαρξη αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων της ραδιοφωνίας το λόγο πήρε ο πρώην Δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος (2006-10). Ο επικεφαλής του «Οράματος» (ΝΔ- ΛΑ.ΟΣ- «Δημοκρατική Αναγέννηση») επί των ημερών του οποίου ο προϋπολογισμός της ραδιοφωνίας είχε φτάσει το δυσθεώρητο ύψος του 1.750.000 Ευρώ και μάλιστα κατά το «προεκλογικό» έτος 2010 (και ενώ τα σημάδια αρρυθμίας της ελληνικής οικονομίας ήταν ορατά από το πρώτο τρίμηνο του 2008) αρκέστηκε να δηλώσει αναφορικά με τη στάση του σωματείου εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό ότι τον κάλυψε η τοποθέτηση του Νίκου Μπάμπαλου.


ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ: 
Από το 2003 έως σήμερα που ανήκω στο προσωπικό του «Επικοινωνία 94.0 fm» και διατηρώ σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου με την ειδικότητα του δημοσιογράφου – συντάκτη έχω ακούσει θέσεις επί θέσεων και απόψεις επί απόψεων για τη λειτουργία του δημοτικού ραδιοφώνου. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχω πληρωθεί ποτέ εμπρόθεσμα και το γενικότερο πλαίσιο που θυμάμαι με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι όλες ανεξαιρέτως οι διοικήσεις του Δήμου με τις οποίες ήρθα σε επαφή ως δημοσιογράφος, προεκλογικά εξυμνούσαν τη λειτουργία και τη χρησιμότητα του 94.0 fm, αλλά στη διάρκεια των δημοτικών περιόδων ξιφουλκούσαν και βαυκαλίζονταν πάνω από το λειτουργικό κόστος του σταθμού και από τη δυνατότητα παραγωγής εσόδων.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Πριν μπω όμως και σε άλλες παραμέτρους θέλω να σταθώ στην τοποθέτηση του Νίκου Μπάμπαλου αναφορικά με τη μη αντίδραση των εργαζομένων του σταθμού και στη περισπούδαστη βιασύνη του πρώην Δήμαρχου Σταύρου Γεωργόπουλου να δηλώσει ότι είναι καλυμμένος από την τοποθέτηση του επικεφαλής της «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη».

Καταρχάς οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια το Νίκο Μπάμπαλο γιατί στο πλαίσιο εκείνης της Συνέντευξης Τύπου που είχε διοργανώσει το Σωματείο Εργαζομένων στον «Επικοινωνία 94.0 fm» στις 19 Απριλίου 2010 επί δημαρχίας Σταύρου Γεωργόπουλου (και ενώ βρισκόμουν στη θέση του προέδρου του σωματείου εργαζομένων) ήταν ο μόνος επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού που είχε δώσει το παρών και ενώ είχαν προσκληθεί σε αυτή όλοι οι δημοτικοί συνδυασμοί.

Προσωπικά παραιτήθηκα από την προεδρία του Σωματείου Εργαζομένων και από την ιδιότητα του απλού μέλους σε αυτό στις 15 Ιουλίου 2010 για λόγους τους οποίους έχω κοινοποιήσει εγγράφως τόσο στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του σταθμού, όσο και στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Γιάννη Πλαχούρη στις τάξεις της οποίας είμαι τακτικό μέλος από το 2009. Θα περίμενα λοιπόν από το Νίκο Μπάμπαλο να πει δημόσια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ποιοι είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν αντιδρούν και γιατί και όχι να εκφράζει απορίες προς το σημερινό Δήμαρχο Παντελή Βλασσόπουλο περί της ανυπαρξίας αντιδράσεων από την πλευρά των εργαζομένων στο ραδιοφωνικό σταθμό.

Αυτή τη στιγμή οφείλονται προς τους εργαζόμενους του «Επικοινωνία 94.0 fm» δεδουλευμένες αποδοχές για τους μήνες Αύγουστο- Σεπτέμβριο – Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2011 και «τρέχει» και ο Ιανουάριος του 2012. Προσωπικά δεν αντιδρώ γιατί: 1ον) Ο Παντελής Βλασσόπουλος από το 1999 ως σήμερα που ασχολείται με τα κοινά της πόλης από οποιαδήποτε θέση και αν θήτευσε έχει δώσει σαφέστατα δείγματα γραφής για το ήθος και το ύφος που τον διακατέχουν, σημεία τα οποία του έδωσαν τη δυνατότητα να διαχωρίσει τη θέση του με την πολιτική πράξη της παραίτησης του από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης και από την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου από το συνδυασμό του προηγούμενου Δημάρχου Σταύρου Γεωργόπουλου, και τον έκαναν σε μεγάλο βαθμό να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Νοεμβρίου 2010. 2ον) Ο Παντελής Βλασσόπουλος όταν μιλάει με απλήρωτους εργαζόμενους δεν χρειάζεται την παρουσία συγγενικών του προσώπων Α Βαθμού που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στη διοίκηση του Δήμου. Επίσης όταν δίνει ραντεβού με απλήρωτους εργαζόμενους δεν αναιρεί το λόγο του και δεν τους αφήνει να περιμένουν έξω από το γραφείο του σαν να πρόκειται για πολίτες Β κατηγορίας. Επιπροσθέτως όταν μιλάει με απλήρωτους εργαζόμενους δεν λέει τρείς διαφορετικές εκδοχές για το ίδιο θέμα στη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας.3ον) Ο Παντελής Βλασσόπουλος όταν κλήθηκε να αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου δεν βρήκε στην κυριολεξία ούτε τα πλακάκια, ούτε τα τασάκια, ούτε τις ταπετσαρίες στους τοίχους του Δημαρχείου. 4ον) Ο Παντελής Βλασσόπουλος έχει αποδείξει στον ένα χρόνο που είναι Δήμαρχος ότι όταν υπάρχουν λεφτά στο ταμείο του Δήμου είναι άμεση προτεραιότητα η καταβολή των δεδουλευμένων σε απλήρωτους εργαζόμενους και όχι η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με καλλιτέχνες που ουδεμία σχέση έχουν με την κουλτούρα του Ηρακλείου και όλως τυχαίως είναι πολιτευτές της ΝΔ (π.χ Η συναυλία με το Βασίλη Παϊτέρη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο). 5ον) Ο Παντελής Βλασσόπουλος τόσο προεκλογικά, όσο και τώρα δεν έταξε «φύκια με μεταξωτές κορδέλες» για τη λειτουργία του «Επικοινωνία 94.0 fm». Πολύ περισσότερο ούτε εκείνος, ούτε κανείς από τους συνεργάτες του με πήρε τηλέφωνο την ώρα που έκανα απλήρωτος εκπομπή στο studio του ραδιοφωνικού σταθμού για να κάνει ωμή και χωρίς προηγούμενο παρέμβαση στη δουλειά μου. Επίσης δεν έδωσε ποτέ εντολή για να κοπεί η ροή του προγράμματος του σταθμού την ώρα που το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου με αφορμή τα συμβαίνοντα με το μετασχηματισμό της Κ.Ε.ΚΟΙ.ΠΗΑ ήταν σε αναβρασμό, και ενώ οι απλήρωτες εκπαιδευτικοί ήταν στο studio και εξέθεταν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. 6ον) Η σημερινή διοίκηση του Δήμου σε 12 μήνες θητείας έχει  αποδώσει συνολικά στους εργαζόμενους του «Επικοινωνία 94.0 fm» τόσο τις οφειλές 6 μηνών της προηγούμενης διοίκησης, όσο και τα δεδουλευμένα έως τον Ιούλιο του 2011.

Αυτή τη στιγμή η διοίκηση του Δήμου καλείται να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επί μονίμου βάσεως οι εργαζόμενοι του σταθμού. Οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση δεν είναι μονόπλευρες αλλά οπωσδήποτε νομοτελειακά το μεγαλύτερο μέρος  το φέρουν οι διοικούντες. Η Δημοτική Αρχή ψήφισε προϋπολογισμό του ύψους 300.000 Ευρώ για το 2012 και έχει ψηφίσει επίσης εσωτερική αναμόρφωση για το οικονομικό έτος 2011 ακόμη 300.000 Ευρώ η έγκρισή των οποίων από την πάρεδρο του ελεγκτικού συνεδρίου είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Σε κάθε περίπτωση το 2012 θα είναι όπως όλα δείχνουν έτος καθοριστικό για τις εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία του «Επικοινωνία 94.0 fm». Το πόσες, ποιες και σε ποιο βάθος θα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων τις οποίες θα αναλύσω σε επόμενη ανάρτηση. Ως τότε γεια σας και να θυμάστε τους στίχους του Γιάννη Αγγελάκα: « Η ζωή είναι μικρή για να είναι θλιβερή μωρό μου. Η ζωή είναι μεγάλη μην τη κάνεις καρναβάλι»…

Από την σελίδα στο facebook
του δημοσιογράφου Κων/νου Τατούλη