ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙΣ...


Είναι σαφές ότι οι υπηρεσίες του δήμου δεν λειτουργούν με αποτελεσματικότητα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  έστω ικανοποιητική.

Η γνώμη των περισσότερων δημοτών αλλά και στελεχών της διοίκησης είναι ότι το σύστημα δεν περπατάει αλλά σέρνεται.

Είναι επίσης γνωστό στους πάντες πως στον δήμο μας υπάρχει ένα καθεστώς εργασιακής αδιαφορίας που όπως φαίνεται είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει. Οι εργαζόμενοι στον δήμο παίζουν τα παιχνίδια τους, λειτουργούν με έναν δικό τους τρόπο, σα να μην υπάρχουν κανόνες αλλά και υποχρεώσεις για την υπηρεσία τους.

Ενδεχομένως κάποιοι να μην μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από τα λίγα έως ελάχιστα για τα οποία βρίσκονται σε διάφορες θέσεις στον δήμο. Εξάλλου οι περισσότεροι τακτοποιήθηκαν με κριτήρια που δεν είχαν να κάνουν με τις γνώσεις ή την αποδοτικότητα των καθηκόντων τους. Το άσχημο από την μεριά αυτών των εργαζομένων είναι ότι αφού τακτοποιήθηκαν δεν φρόντισαν να ενημερωθούν να επιμορφωθούν αλλά βολεύτηκαν στην ευκολία της πρόσληψης τους και την προστασία που τους παρείχε ο εκάστοτε ευεργέτης που τους τακτοποίησε.

Αυτή η διαπίστωση ότι δεν λειτουργεί το σύστημα στον δήμο παρά μόνο σέρνεται, φυσικά βρίσκει αντίκτυπο στους δημότες που περιμένουν από τον δήμο υπηρεσίες που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα τους. Έχουμε φτάσει στο σημείο, οι δημότες,  να περιμένουμε τον δήμο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του ώστε η καθημερινότητα μας να είναι λιγότερο δυσάρεστη.

Δε θα τα βάλω με τους εργαζόμενους, εξάλλου έτσι έχουν μάθει και έτσι αντιμετωπίζουν το αντικείμενο της εργασίας τους, από την άλλη δεν μπορεί κανένας να τους δικαιολογήσει καθώς αποτελούν κομμάτι του συστήματος και έχουν μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Αυτό που δεν μπορώ όμως να πω με βεβαιότητα είναι, αν οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που κάνουν κουμάντο στον δήμο ή η εκάστοτε δημοτική αρχή.

Για παράδειγμα οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα ουσιαστικά προβλήματα της υπηρεσίας τους, οι αιρετοί βλέπουν μια πλασματική εικόνα αλλά δεν έχουν την τεχνογνωσία για να μπορέσουν να επιλειφθούν καίρια στα προβλήματα. Αυτό προφανώς το γνωρίζουν κάποιοι εργαζόμενοι και προκειμένου να διατηρήσουν ηγεμονική παρουσία στην υπηρεσία τους ή στον δήμο «παίζουν» τους αιρετούς ανάλογα με τις ορέξεις τους ή με τα συμφέροντα τους.

Εκείνος όμως που βρίσκεται στο επίκεντρο των αρνητικών σχολίων είναι ο εκάστοτε δήμαρχος, που από την μία δε μπορεί, ακόμα και ιεραρχικά, να ασχολείται με τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά και να τον επιπλήττει ή να τον παρακαλάει να κάνει την δουλειά του.

Για ότι κακό συμβαίνει στον δήμο όλη η ευθύνη πηγαίνει στον δήμαρχο, παρόλο που οι αρμοδιότητες είναι μοιρασμένες σε αντιδημάρχους, προέδρους κτλ. Ο δήμαρχος πάντα είναι ο στόχος αρνητικών σχολίων, ενώ όταν κάτι καλό συμβαίνει τότε οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι βγαίνουν μπροστά για να καρπωθούν την «επιτυχία». Όταν συμβαίνει κάτι καλό στον δήμο μας τότε δεν υπάρχει κάποιος που να φταίει για το αποτέλεσμα πέρα από εκείνον που φαίνεται και φωτογραφίζεται, όταν όμως κάτι δε πάει καλά ψάχνουμε να βρούμε κάποιον υπεύθυνο να του χρεώσουμε την αποτυχία, τότε όλοι κρύβονται.

Όλα τα προβλήματα ξεκινούν από την εκάστοτε διοίκηση, από τον δήμαρχο που επιλέγει τους συνεργάτες του, από τους συνεργάτες που επιλέγουν με την σειρά τους, τους δικούς τους συνεργάτες, και από κει και πέρα από το πόσο τηρούνται οι κανόνες, πόσο ικανοί και αποτελεσματικοί είναι οι υπεύθυνοι.

Στην σημερινή διοίκηση, διαπιστώνουμε ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διαχείρισης του δήμου μας από την νέα διοίκηση, ότι συμβαίνει μία από τα ίδια.

Κλεισμένοι στα γραφεία τους οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι, να προσπαθούν να δουν τα προβλήματα και να βρουν λύσεις μέσα από τον γυάλινο κόσμο του δημαρχείου.
Ένα χρόνο μετά, νομίζω ότι είμαστε σε θέση να κρίνουμε τις δυναμικές των αιρετών που όρισε ο δήμαρχος σε θέσεις ευθύνης.

Κάποιοι είναι εντελώς διακοσμητικοί, μπορεί να είναι καλοί στην παρέα, να κάνουν πλάκα, δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα για βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων, πόσο μάλλον, να προσφέρουν και κάτι επιπλέον σε αυτό που έχουν αναλάβει.

Η ευθύνη του δημάρχου, παρόλο που δεν είναι άνθρωπος που έχει ανάγκη το «γλείψιμο» ίσως ξεγελιέται από αυτή την τόσο συνηθισμένη πρακτική των ανίκανων με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο επιφυλακτικός όταν διαπιστώσει πως κάποιος δε του κάνει ώστε να τον απομακρύνει.
Όπως έχει αποδειχθεί από τα προηγούμενα χρόνια, εκείνοι που είναι στο πλάι του δημάρχου στην πλειοψηφία τους γαλίφηδες, όταν παρέρχεται κάποιος δήμαρχος, ως δια μαγείας εξαφανίζονται ή προσπαθούν να προσεγγίσουν τον νέο δήμαρχο ή κάποια σημαντικά πρόσωπα στην νέα διοίκηση.

Στον δήμο μας οι γαλίφηδες έχουν ονοματεπώνυμο και σε κάθε διοίκηση καταφέρνουν να πετυχαίνουν τον στόχο τους, λες και οι «καινούργιοι» αιρετοί δεν γνωρίζουν για το πώς λειτουργούσαν στο παρελθόν.

Μία άλλη απορία που έχω, είναι για τους ευεργετημένους της εκάστοτε διοίκησης και της νυν, όπως πολλοί αναρωτιούνται, εμφανίζονται διάφορα πρόσωπα τα οποία τοποθετούνται λαμβάνοντας έναν πολύ σημαντικό μισθό, πρόσωπα όμως τα οποία μπορεί να μην είχαν εμφανιστεί προεκλογικά και δεν είχαν βοηθήσει στην εκλογή του δημάρχου.  Το χειρότερο είναι ότι η θέση τους αποδεικνύεται διακοσμητική, οπότε δημιουργείται μεγαλύτερη περιέργεια, γιατί αυτοί?

Δεν υπονοώ ότι θα μπορούσαν να είναι κάποιοι άλλοι οι ευεργετημένοι, θα μπορούσε να μην υπάρχουν καν ευεργετημένοι πόσο μάλλον όταν δεν είναι απαραίτητοι.
Αυτές είναι κάποιες σκέψεις και απορίες που φαντάζομαι δε τις έχω μόνο εγώ αλλά πολλοί άλλοι, σε επόμενα κείμενα θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος και πιο ακριβής.

Καλή χρονιά να έχουμε.