ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος εκτελεστέων έργων του 2012 και την ένταξη σε αυτό του προγράμματος «Εξοικονομώ», το οποίο προβλέπει κονδύλι ύψους 710.000 Ευρώ για την αναβάθμιση σχολικών κτηρίων και τη βελτίωση του φωτισμού σε δρόμους της πόλης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του. Εκ μέρους της δημοτικής αρχής ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης & Υποδομών Γιώργος Βλαντής σημείωσε: «Πρόκειται για την ένταξη του δήμου μας σε μια από τις δράσεις του προγράμματος «Εξοικονομώ». Το χρηματικό ύψος ανέρχεται στις 710.000 Ευρώ και αφορά την πλήρη ενεργειακή και θερμομονωτική αναβάθμιση του 1ου-8ου και 2ου-11ου Δημοτικών Σχολείων καθώς και κάποιες παρεμβάσεις σε δρόμους της πόλης για την αντικατάσταση κοινών λαμπτήρων με νέους ενεργειακής εξοικονόμησης. Το πρόγραμμά έχει διάρκεια δύο χρόνων δηλαδή για το 2012 -13 και η συμμετοχή του δήμου με ιδίους πόρους ανέρχεται στο 30%.».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Λυκούρας υποστήριξε ότι αυτή είναι αρμοδιότητα τον εποπτικό ρόλο της οποίας είχε ο ΟΣΚ αλλά όπως σημείωσε: « Μετά τα μέτρα που επέφεραν μείωση του προσωπικού από 400 σε 70 άτομα οποιαδήποτε προσπάθεια για αντισεισμική θωράκιση πάει περίπατο. Παρόλο που δεν έχουμε ψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα γιατί επί της ουσίας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αυτό το έργο θα το ψηφίσουμε».

Παρούσα στη διαδικασία δήλωσε η επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου» Ειρήνη Κατσινοπούλου και αιτιολογώντας τη στάση της τόνισε: « Δεν είναι ότι δε μας βρίσκουν σύμφωνους τέτοιες δράσεις. Ωστόσο στην ουσία πρόκειται για προγράμματα που κινούν την αγορά και έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το βαθμό στον οποίο πραγματικά καλύπτουν τις ανάγκες των δημοτών και της πόλης».

Από την πλευρά της «Ηράκλειο – Η πόλη μας» ο δημοτικός σύμβουλος και Δήμαρχος της περιόδου 1990-2006 Γιώργος Μαστοράκος αναφορικά με την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών κτηρίων σημείωσε ότι δεν έχει προβλεφθεί καμία σοβαρή ενέργεια ως προς αυτή την κατεύθυνση και υποστήριξε: « Ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του 1981 και ιδιαίτερα αυτόν του 1999 οι συντελεστές αντισεισμικής θωράκισης έχουν μεταβληθεί και δεν έχει γίνει κανένας σοβαρός σχεδιασμός ειδικά για μονάδες που έχουν δομηθεί πριν από το 1980. Όσο για τους ισχυρισμούς του κ. Λυκούρα για το μειωμένο προσωπικό του ΟΣΚ θέλω να σας ενημερώσω ότι ο εν λόγω οργανισμός δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις σχολικές μονάδες της πόλης».

Ο επικεφαλής της «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» Νίκος Μπάμπαλος ρώτησε με ποια κριτήρια έγινε ή ένταξη των συγκεκριμένων σχολείων στο πρόγραμμα και από ποια κονδύλια προέρχονται τα χρήματα της ίδιας συμμετοχής του Δήμου.

Απαντώντας ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Βλαντής υποστήριξε: «Δεν κάναμε εμείς την επιλογή των σχολείων. Έτσι τα βρήκαμε. Φαντάζομαι όμως ότι το αποκλειστικό κριτήριο επιλογής είναι η σειρά παλαιότητας κτήσης των σχολείων. Όσον αφορά τα χρήματα θα προέλθουν από τα αποθεματικά των εισοδημάτων που υπάρχουν και προορίζονται για εκτέλεση τέτοιας μορφής έργων».

Από το www.zonews.gr