ΣΗΜΑ ΚΑΜΠΑΝΑ Ή ΥΓΕΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ?


To ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας απασχόλησε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής με αφορμή την εισαγωγή θέματος για λήψη γνωμοδοτικής απόφασης περί εγκατάστασης κεραίας στην οδό Προβελεγγίου 4. H γνωμοδότηση φυσικά της υπηρεσίας αλλά και η διάθεση σύσσωμου του Σώματος ήταν βέβαια, ως συνήθως, αρνητική απέναντι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας.

Ωστόσο, η συζήτηση γενικεύτηκε με τους Δημοτικούς Συμβούλους να καταθέτουν προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση ενός θέματος που πάντα προκαλεί αναστάτωση και αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, ζήτησε να γίνεται έλεγχος από επιτροπή του Δήμου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να διαπιστώνεται αν όντως τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι όροι που υπάρχουν σε αυτές στις ήδη εγκατεστημένες κεραίες. Επίσης, ζήτησε να εξετάζεται και αν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις.

Ο επικεφαλής της “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νίκος Μπάμπαλος, κατέθεσε αίτημα να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο μια απόφαση με την οποία να ζητάει από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) μια πλήρη κατάσταση με τις κεραίες που υπάρχουν σήμερα στην πόλη. Επιπλέον, ζήτησε και αυτός να γίνει μια επιτροπή που θα εξετάσει  όλες τις περιπτώσεις ώστε να διεκδικηθεί στη συνέχεια η απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών και να διαπιστωθεί τι προβλήματα δημιουργούν οι νόμιμες.  
Η Σύμβουλος του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου, ενημέρωσε το Σώμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με το θέμα της αδειδότησης των κεραιών που απλοποιεί και επιταχύνει τις διαδικασίες έκδοσης των αδειών. Η κα Κατσινοπούλου ζήτησε όχι μόνο να απορριφθεί η Μελέτη αλλά να παρέμβει η διοίκηση προς τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες ζητώντας να αυστηροποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και να γίνονται όσο το δυνατόν πιο αυστηροί έλεγχοι.

Ενστάσεις  για την εισήγηση
Τη διαφωνία του με την εισήγηση εξέφρασε ο Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Κουτρούλης χαρακτηρίζοντας την λανθασμένη. “Αν θέλουμε πραγματικά να δικαιολογήσουμε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να  αιτιολογήσουμε με  σαφήνεια την αρνητική μας θέση...όταν κάνουμε μια γνωμοδότηση πρέπει να είναι άκρως αιτιολογημένη” τόνισε ο κ. Κουτρούλης που πρόσθεσε πως χρειάζεται η υπηρεσία να κάνει έγγραφα όχι μόνο στην ΕΕΤΤ αλλά και σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες όπως τη ΔΕΗ και την Πολεοδομία για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι ανάλογες αδειοδοτήσεις.

Ανάλογο αίτημα για μια πιο σαφής και αιτιολογημένη εισήγηση κατέθεσε και ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, ενώ ο πρώην Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαστοράκος πρότεινε να ζητείται η γνώμη ειδικών επιστημόνων. “Υπάρχουν πολλά βήματα για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, όπως να πετάξουμε κάτω μια κεραία” δήλωσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας που σημείωσε πως πολλές επιστημονικές έρευνες που γίνονται για τις κεραίες και τα κινητά χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες.  Τη συζήτηση έκλεισε ο Δήμαρχος που συμφώνησε με κάποιες από τις παρατηρήσεις των Συμβούλων της αντιπολίτευσης διαβεβαιώνοντας πως η Δημοτική Αρχή θα τις λάβει υπόψη.  Ακολούθως το Σώμα απέρριψε ομόφωνα τη Μελέτη της εταιρείας για την κεραία στην οδό Προβελεγγίου.

Από το www.xtypos.gr