ΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής η συζήτηση για τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της πόλης που βρίσκεται πάνω από την Αττική Οδό, το Παλαιό Ηράκλειο.

Eίχαμε γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις που έχει συναντήσει η Δημοτική Αρχή από κατοίκους δρόμων της περιοχής που δεν επιθυμούν να αλλάξει η κυκλοφοριακή ροή τους, καθως εκτιμούν ότι θα αυξηθούν τα κυκλοφοριακά φορτία και θα υποβαθμιστεί η ποιότητας ζωή τους.  Στην αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς με άγριες διαθέσεις αρκετοί κάτοικοι που προέρχονταν κυρίως από την οδό Γράμμου και την οδό Δωδεκανήσου αλλά και από τις οδούς Ελ. Βενιζέλου και Βορείου Ηπείρου.

Και η μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της συζήτησης του θέματος λόγω τεχνικού προβλήματος με τον υπολογιστή που θα έδειχνε σε βιντεοπροβολέα τις προτάσεις των μελετητών του Δήμου φάνηκε να εκνευρίζει ακόμα περισσότερο τους κατοίκους που φώναζαν πως δεν έχουν ενημέρωση για τις αλλαγές που θα γίνουν στους δρόμους τους.  Με δεδομένο πως η κατάσταση ήταν εκρηκτική αλλά και λόγω του γεγονότος πως οι κάτοικοι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς Δημοτικοί Σύμβουλοι της Αντιπολίτευσης όπως οι κ.κ. Κουτρούλης, Μπάμπαλος και Γεωργόπουλος κατέθεσαν πρόταση να αποσυρθεί το θέμα που δεν τέθηκε όμως σε ψηφοφορία από τον Πρόεδρο ο οποίος συνέχισε τη διαδικασία κανονικά όταν λύθηκε το πρόβλημα με το κομπιούτερ του επικεφαλής των μελετητών, κ. Ευάγγελο Ματσούκη.

Οι φωνές πάντως δεν σταμάτησαν με κάποιους κατοίκους να ζητούν και αυτοί να μην συζητηθεί το θέμα. Εξοργισμένος ο Αντιδήμαρχος, κ. Γιώργος Βλαντής, ζήτησε να αποβληθεί ένας κάτοικος και στη συνέχεια αποχώρησε μαινόμενος με τον Πρόεδρο να  διακόπτει τη συνεδρίαση.  Μετά από λίγο  η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά και αφού πρώτα ο Δήμαρχος, κ. Παντελής Βλασσόπουλος, απηύθυνε  έκκληση για ηρεμία στους κατοίκους, ώστε να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Βέβαια  δεν απεφεύχθησαν κάποιες αψιμαχίες και εκνευρισμοί, αλλά τα πράγματα ήταν σαφώς πιο ήρεμα  με τον κ. Ματσούκη να αναλύει τη μελέτη. Ακολούθως δόθηκε ο λόγος σε παριστάμενους κατοίκους για να υπάρξουν στη συνέχεια τοποθετήσεις και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.  

Προειδοποίηση από τους κατοίκους της οδού Δωδεκανήσου
H Επιτροπή κατοίκων της οδού Δωδεκανήσου κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο εκφράζεται η αντίθεσή της με την προτεινόμενη αντιδρόμηση του δρόμου με κατεύθυνση δηλαδή προς τη Λεωφόρο Ηρακλείου. Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, στη συμβολή της Δωδεκανήσου με τη Λ. Ηρακλείου δεν υπάρχει δυνατότητα σωστής ορατότητας και τα οχήματα θα πρέπει να βγαίνουν αρκετά έξω για μπορούν να βγουν στη λεωφόρο. Και εδώ σημειώνουν πως ήδη στη διασταύρωση αυτών των δύο δρόμων  γίνονται τροχαία ατυχήματα  που θα αυξηθούν αν γίνει αυτή η ρύθμιση.

Επιπλέον, προσθέτουν πως η καθυστέρηση στην έξοδο θα είναι τόσο μεγάλη, όσο και επικίνδυνη, που θα δημιουργούνται ουρές στο δρόμο και κατά συνέπεια περισσότερο καυσαέριο. Επίσης οι κάτοικοι αναρωτιούνται πως θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που είναι οι κάτοικοι του δρόμου.

Οι θέσεις των κατοίκων της οδού Γράμμου
Η οδός Γράμμου αυτή τη στιγμή είναι διπλής κατεύθυνσης και η πρόταση της μελέτης ήταν να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση προς την οδό Καραολή και Δημητρίου με παράλληλη αφαίρεση της ζαρντινιέρας που υπάρχει κοντά στη συμβολή με την Καραολή και Δημητρίου. Στο υπόμνημα που κατέθεσαν κάτοικοι που μένουν στο δρόμο τονίζουν πως με αυτή τη ρύθμιση αποκόβονται από το Ηράκλειο στο οποίο θα αναγκάζονται να μπαίνουν κάνοντας κύκλο. Επίσης, σημειώνουν πως η κλίση του οδοστρώματος στη διασταύρωση Γράμμου και Καραολή και Δημητρίου είναι πολύ μεγάλη δυσκολεύοντας την έξοδο των οχημάτων.

Οι κάτοικοι ζητούν να μην απομακρυνθεί η ζαρντινιέρα, καθώς θεωρούν πως ο δρόμος τους θα αποκτήσει μεγάλα κυκλοφοριακά φορτία από οδηγούς που θα παρακάμπτουν το φανάρι της Λ. Ηρακλείου με την οδό Αμαρουσίου-Καραολη.  Θεωρούν, ακόμα, πως το πλάτος του δρόμου είναι ικανό για διπλή κυκλοφορία με την προϋπόθεση πως δεν θα παρκάρουν οχήματα. Τελός, ζητούν παρεμβάσεις από το Δήμο στη συμβολή της Γράμμου με την Διομήδους Κομνηνού και στη συμβολή της Δ. Κομνηνού με την Λ. Ηρακλείου για να διευκολύνεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Πέρασαν τα εύκολα και ανέβαλαν το επίμαχο τμήμα
Τελικά, μετά από εκτεταμένη συζήτηση, η λήψη απόφασης για την περιοχή μεταξύ της Πλαπούτα, της Αττικής Οδού αναβλήθηκε προκειμένου να υπάρξει εκτενέστερη διαβούλευση με τους κατοίκους. Ωστόσο, εγκρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, και έπειτα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου κ. Παντελή Βλασσόπουλου, οι προτάσεις που αφορούσαν το τμήμα μεταξύ της οδού Πλαπούτα και της Λεωφόρου Ειρήνης παρά τις ενστάσεις που κατέθεσαν Δημοτικοί Σύμβουλοι αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης κυρίως για τη μονοδρόμηση της οδού Ιωαννίνων.

Οι παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν
Αναλυτικά, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην περιοχή μεταξύ της οδού Πλαπούτα και της Λ. Ειρήνης είναι οι εξής:
1. Μονοδρόμηση οδού Iωαννίνων καθ’ όλο το μήκος της, δηλαδή από την Λ. Πλαπούτα προς και μέχρι την οδό Αργολικού.
2. Μονοδρόμηση οδού Καρυωτάκη από την οδό Πρασίνου Λόφου προς και μέχρι την οδό Ιωαννίνων.
3. Αμφιδρόμηση του τμήματος της οδού Πρασίνου Λόφου του μεταξύ των οδών Αργολικού και Πολέμη (είσοδος «Ελληνικής Παιδείας»).
4. Μονοδρόμηση οδού Κονίτσης από την οδό Ιωαννίνων προς και μέχρι την οδό Κορυτσάς.
5. Μονοδρόμηση τμήματος οδού Παλαμά από την οδό Σολωμού προς και μέχρι την οδό Κρυστάλλη.
6. Αντιδρόμηση τμήματος οδού Παλαμά από την οδό Αγίου Γεωργίου προς και μέχρι την οδό Κρυστάλλη.
7. Αντιδρόμηση οδού Αγίου Γεωργίου από την οδό Καραγιάννη προς και μέχρι την οδό Παλαμά.
8. Μονοδρόμηση οδού Καραγιάννη από την οδό Κρυστάλλη προς και μέχρι την οδό Αγίου Γεωργίου.
9. Μονοδρόμηση οδού Κρυστάλλη από την οδό Παλαμά προς και μέχρι την οδό Καραγιάννη.
10. Μονοδρόμηση οδού Σικελιανού από την οδό Κρυστάλλη προς και μέχρι την συνάντησή της και τη συνέχειά της με την οδό Πορφύρα.
11. Μονοδρόμηση οδού Καρκαβίτσα από την οδό 25ης Μαρτίου προς και μέχρι την οδό Προβελεγγίου.
12. Μονοδρόμηση οδού Πορφύρα από την οδό Μαντζάρου προς και μέχρι την οδό 25ης Μαρτίου.
13. Αντιδρόμηση οδού Μαντζάρου, στο τμήμα της από την οδό Αποστόλου Παύλου προς και μέχρι την οδό Εμμ. Ροίδη. 14.Αντιδρόμηση ανώνυμης οδού συνέχειας της οδού Σημηριώτη, από την οδό Εμμ. Ροίδη προς και μέχρι την οδό Αποστόλου Παύλου.
15.Αντιδρόμηση οδού  Aυλώνος.
16.Αντιδρόμηση οδού  Ακτίου
17.Αντιδρόμηση οδού  Σμύρνης, στο τμήμα της το μεταξύ των οδών Ακτίου και Αυλώνος.

Προβλέπεται ακόμη η συντήρηση ή αντικατάσταση των φθαρμένων/κατεστραμμένων πινακίδων σήμανσης σε όλη την ανωτέρω περιοχή αλλά και η εφαρμογή βελτιωτικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων για την εξασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας.

Από το www.xtypos.gr