ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Ευρεία συζήτηση με σαφέστατες αιχμές από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σημειώθηκε στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο Ηράκλειο Αττικής, με αφορμή την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να καθορίσει νέες τιμές στον κατάλογο χρηματικών συνδρομών που καλούνται να καταβάλλουν όσοι δημότες επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού που γίνονταν με ευθύνη της λυθείσας επιχείρησης αθλοπαιδιών και αθλητισμού.

Την εισήγηση του θέματος έφερε ο μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού & Παιδείας (και νυν Καθαριότητας & Περιβάλλοντος) Γιάννης Κεσκινίδης. Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της παράταξης «Ηράκλειο – Η πόλη μας». Ο συνδυασμός «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» με επικεφαλής τον Νίκο Μπάμπαλο δήλωσε παρών στη διαδικασία, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Οράματος» Γιώργος Παπαδημητρίου και Γιάννης Γκίκας, με τον επικεφαλής και πρώην Δήμαρχο Στάυρο Γεωργόπουλο να δηλώνει αποχή από το συγκεκριμένο θέμα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής το Βασίλη Λυκούρα και το «Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου» με επικεφαλής την Ειρήνη Κατσινοπούλου καταψήφισαν.

Ο Γιάννης Κεσκινίδης στην εισήγηση του υποστήριξε πως: «Σήμερα έρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο να καθορίσει τις χρηματικές συνδρομές για την εκτέλεση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και την παραχώρηση των αθλητικών χώρων μετά τη λύση της επιχείρησης. Αυτό που αλλάζουμε ουσιαστικά είναι ότι έχουμε διακρίνει τις χρήσεις των γηπέδων και έχουμε ορίσει διαφορετική τιμή ανα χρήση. Δηλαδή θέτουμε διαφορετική τιμή αν πρόκειται για αγώνα, προπόνηση, εκδήλωση ή συναυλία».

Ακολούθησε σειρά ερωτήσεων από την επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου» Ειρήνη Καστινοπούλου αναφορικά με το ποιά γυμναστήρια μισθώνει ο Δήμος και ποιά είναι τα ακίνητα για τα οποία εισπράττονται χρήσεις. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διευκρίνισε ότι τα μισθώματά αφορούν τα δύο γυμναστήρια στις Οδούς Κωστή Παλαμά και Αγίας Θηρεσίας και υπάρχει και μια λίστα για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν τα δύο προαναφερόμενα κτήρια για εκδηλώσεις και άλλους σκοπούς, όπου θα πρέπει για να τα χρησιμοποιούν να καταβάλουν και τα ανάλογα μισθώματα στο Δήμο.

Από την πλευρά της «Ηράκλειο – Η πόλη μας» ο Κυριάκος Κούτρουλης ζήτησε να γίνουν κάποιες διορθώσεις στον κατάλογο εισφορών που καταβάλουν οι δημότες και συγκεκριμένα για τα αθλήματα με μαζική συμμετοχή όπως το βόλεϊ, το ποδόσφαιρό και το μπάσκετ προκειμένου να ανακουφιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες, ενώ δεν δήλωσε αντίθετός αν θα αυξάνονταν τα αντίτιμα για πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Ο επικεφαλής της «Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη» Νίκος Μπάμπαλος σημείωσε πως με την παρούσα εισήγηση ο Αντιδήμαρχος «αδικεί τον εαυτό του» και κατά συνέπεια την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, την οποία κατηγόρησε για έλλειψη πολιτικής για την προστασία του μαζικού αθλητισμού, ιδιαίτερα μετά τη λύση της επιχείρησης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα περίμενε να γίνει ευρύτερη και πιο ουσιαστική συζήτηση για τον αθλητισμό στο Ηράκλειο, ενώ έκανε λόγο για «επιλεκτικές συμπεριφορές και χαϊδέματα στην πλάτη» τα δύο τελευταία χρόνια αναφορικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της λυθείσας επιχείρησης. Ο Νίκος Μπάμπαλος κλείνοντας την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν υποστηρίζοντας πως συντηρήθηκαν και προωθήθηκαν ενέργειες προς εξυπηρέτηση συμφερόντων. Απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο τόνισε: «Είναι προφανές ότι δεν φέρετε καίρια την ευθύνη εσείς. Αλλά οι συνεργάτες σας επιμένουν να εκθέτουν και εσάς και τη δημοτική αρχή».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Λυκούρας τόνισε ότι: «όταν μιλάμε για μαζικό αθλητισμό εμείς εννοούμε το δικαίωμα που έχει ο κάθε άνθρωπος, κάθε ηλικίας να συμμετέχει σε αυτά τα προγράμματα εντελώς δωρεάν» και διευκρίνισε ότι ως συνδυασμός δεν πρόκειται να μπούν σε καμία τιμολογιακή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης διευκρίνισε ότι: « Για εμάς οι μισθοί των εργαζομένων δεν μεταφράζονται σε κόστος από τη στιγμή που παραμονεύουν ιδιωτικές εταιρείες για την εκμετάλλευση των προγραμμάτων αυτών. Γιατί αν θέλουμε να μιλάμε εδω μέσα για κόστος θα πρέπει πρώτα να δούμε πόσα κοστίζουμε ως αιρετοί και πόσα στοιχίζει σε ετήσια βάση η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και να ξεκινήσουμε να κόβουμε πρώτα από τους εαυτούς μας».

Η επικεφαλής του «Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου» Ειρήνη Κατσινοπούλου από την πλευρά της υποστήριξε ότι: «Πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στην πολιτική ουσία της απόφασης που εισηγείστε σήμερα και μετά να μιλήσουμε για οποιαδήποτε τιμολογιακή πολιτική. Γιατί εδώ δεν κάνουμε καμία κουβέντα για το τι είδους αθλητισμό είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε στους δημότες. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και αυτό το γνωρίζουν όλοι, όσοι εμπλέκονται. Δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική που θέλει το Δήμο τροχονόμο απέναντι στους δημότες».

Στη δευτερολογία του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Κεσκινίδης υποστήριξε ότι: «Η κοινωνία απαιτεί χρηστή διοίκηση και όχι δωρεάν παροχές. Το δωρεάν για εμένα είναι μια εύκολη για κατανάλωση κουβέντα όταν δεν έχουμε να υποβάλλουμε συγκεκριμένες προτάσεις» και κάλεσε την αντιπολίτευση να «σταματήσει τον ανταγωνισμό με απώτερο σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο». Υποστήριξε επίσης ότι η εισήγηση για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει κοινωνικά κριτήρια αφού όπως τόνισε: «Αντιλαμβανόμαστε το κύμα ανεργίας που έρχεται και για αυτό το λόγο έχουν εξαιρεθεί διάφορες κοινωνικές ομάδες».

Από το www.zonews.gr