ΠΟΙΟΙ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Το Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου έχει επανειλημμένα καταγγείλει τις αυθαιρεσίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τις καταπατήσεις του δημόσιου χώρου στην κεντρική πλατεία και στις γύρω περιοχές και την μη καταβολή των τελών τραπεζοκαθισμάτων και δημοτικών φόρων. Με προτάσεις που έπεφταν στο κενό επί δέκα μήνες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και με δημόσιες ανακοινώσεις, καλούσαμε τη Διοίκηση του Δήμου να φέρει σαν τακτικό θέμα συζήτησης, τη λήψη μέτρων ώστε να μπεί οριστικά τέλος σε κάθε λογής αυθαιρεσία.

Τον Οκτώβρη του 2011 αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου (αρθρο 4 -παρ Α, δ,ε) και ζητώντας την προσυπογραφή από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, υποχρεώσαμε τη δημοτική αρχή να φέρει σαν τακτικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τη συζήτηση και λήψη απόφασης για τον κανονισμό παραχώρησης χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Ψηφίσαμε τον κανονισμό για να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα οριστικής ρήξης με την αυθαιρεσία από μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν «παραθυράκια» για νέες κλειστές κατασκευές.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης, ψηφίσαμε την καταβολή σε δόσεις των τελών τραπεζοκαθισμάτων με την προϋπόθεση να τηρηθεί απαρέγκλιτα το άρθρο 19 του κανονισμού που ορίζει ότι, για την ανανέωση της άδειας χρήσης κοινόχρηστων χώρων στην αρχή κάθε χρόνου είναι υποχρεωμένοι να έχουν εξοφλήσει κάθε μορφής καθυστερούμενες οφειλές.

Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Δημάρχου και της Διοίκησης ότι επιτέλους μπαίνει τάξη, μόλις λίγους μήνες μετά την ψήφιση του όλες οι αυθαιρεσίες επανήλθαν θριαμβευτικά. Οι χώροι έγιναν πάλι περίκλειστοι, οι κατασκευές σταθερές και τα ανείσπρακτα τέλη σωρεύονταν, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι του Δήμου μένουν μήνες απλήρωτοι, κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται και ο Δήμος πάσχει από οικονομική ασφυξία.

Η συνεχιζόμενη ανοχή από την πλειοψηφία του Δήμου και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έδωσαν το πάτημα σε πέντε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να ζητήσουν τη μείωση κατά 40% των τελών τραπεζοκαθισμάτων, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν θα σχολιάσουμε τις κορώνες και τους λεονταρισμούς από δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους και παρατάξεις, που σκόπιμα ή όχι «πέταξαν τη μπάλα στην εξέδρα» ακυρώνοντας κάθε ουσιαστική συζήτηση.

Σαν Δίκτυο Πολιτών διατυπώσαμε ξεκάθαρες θέσεις και σαφή ερωτήματα, τα οποία επαναλαμβάνουμε :

1. Η επίκληση της οικονομικής κρίσης είναι προσχηματική, όχι μόνο γιατί το ύψος των τελών καθορίστηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβρη, αλλά και επειδή και πριν την έναρξη της κρίσης πχ το 2009, με τις γνωστές χαριστικές ρυθμίσεις απαλλάχτηκαν από χρέη δεκάδων έως και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

2. Κανένας δεν υποχρεώνει τους καταστηματάρχες να αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στις πλατείες και στα πεζοδρόμια και μάλιστα στη μέγιστη δυνατή έκταση.

3. Ο Δήμος δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση να παραχωρεί τους δημόσιους χώρους για εμπορική εκμετάλλευση, ούτε έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται (όπως πολλοί νυν και πρώην διοικούντες) λες και οι καταστηματάρχες είναι οι ιδιοκτήτες των κοινόχρηστων χώρων που διεκδικούν «τα δικαιώματα τους».

4. Ζητούμε να μας απαντηθεί :

- Σε τι ποσό ανέρχονται, συνολικά και ανά οφειλέτη, οι οφειλές κάθε είδους (τραπεζοκαθίσματα, δημοτικός φόρος κλπ) των καταστηματαρχών;

- Πόσες φορές, σε ποιες χρονολογίες και για πόσο ύψος οφειλών έχουν ενταχθεί σε ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών τους ;

- Από τι ποσά απαλλάχτηκε κάθε επιχείρηση που επωφελήθηκε των ευνοϊκών ρυθμίσεων των χρεών τους προς τον Δήμο.

- Πόσοι και ποιοι έχουν παραβεί το κανονισμό κοινόχρηστων χώρων σε ότι αφορά τα τετραγωνικά μέτρα ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και τις υπερκείμενες κατασκευές ;

- Πόσες και ποιες άδειες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων έχουν εγκριθεί για το διάστημα 1.1 έως 31.12.2012 ;

Επειδή τίποτα από αυτά δεν απαντήθηκε ούτε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε με κάποια άλλη ανακοίνωση του Δήμου, σήμερα καταθέσαμε γραπτή αίτηση προς τη Διοίκηση και τις υπηρεσίες του Δήμου και απαιτούμε να δοθούν άμεσες απαντήσεις.

Σαν Δίκτυο Πολιτών Ηρακλείου θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να μπεί οριστικά τέλος σε κάθε καθεστώς πελατειακών εξυπηρετήσεων που έχει αναδείξει τους ΟΤΑ σαν θλιβερούς πρωταθλητές της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Για να υπερασπιστούμε το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στο δημόσιο έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία των αιρετών, πάνω σε κάθε θέμα διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και των συλλογικών αγαθών.

Το γραφείο τύπου
23.3.2012