Παρασκευή, Μαρτίου 23, 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ


Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, η καραμέλα για το ότι δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία του δήμου, δίνει και παίρνει από τα χείλη των αιρετών.

Τελικά αυτό με την οικονομική κρίση αποτελεί άλλοθι για την απραξία ή την αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση στον δήμο μας?

Πρώτος ο Στ. Γεωργόπουλος έκανε λόγο για τις συνέπειες της κρίσης στον δήμο και την αδυναμία να είναι συνεπής ο δήμος μας στις υποχρεώσεις του. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νύν δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος ότι και αν συζητούσε κατέληγε στο ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Έρχομαι εγώ σήμερα να βάλω μια διαφορετική οπτική για το θέμα.
Παραδέχομαι ότι οι καιροί είναι χαλεποί, όντως υπάρχει οικονομική δυσκολία, όντως τα πράγματα δεν είναι εύκολα, η διοίκηση τι κάνει για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα?

Δεν γνώριζε η σημερινή διοίκηση του δήμου ότι θα αναλάμβανε έναν δήμο σε μια περίοδο που οι προβλέψεις ήταν ήδη δυσοίωνες?
Έρχονται τώρα κατόπιν εορτής και μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά…
Σίγα το συμπέρασμα!

Όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη φάση εκτός από το να κλαίγεσαι, υπάρχει και η επιλογή μέσα από δημιουργική σκέψη να ανακαλύψεις τρόπους για να μπορέσεις να περιορίσεις το πρόβλημα.

Οι δημότες δεν έβαλαν με τον ζόρι κανέναν δήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο, τους ψήφισαν μεν, αλλά μόνοι τους οι αιρετοί εκτέθηκαν σε αυτή την διαδικασία.
Δεν ενδιαφέρει τους δημότες αν ο δήμος δεν έχει χρήματα, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δαπανήθηκαν τεράστια ποσά στο παρελθόν που οι αγελάδες ήταν τόσο χοντρές που κόντευαν να σκάσουν, πόσο μάλλον όταν δεν γνωρίζουν ακριβώς τι χρήματα περνάνε από τον δήμο σήμερα ή πόσα δεν εισπράττονται από ενοίκια, τέλη κτλ.

Δε θα αναφερθώ στην πλατεία είναι γνωστό το θέμα, υπάρχει το κτίριο στην λεωφόρο Κύμης που στεγάζεται ο Βασιλόπουλος και ο Μουστάκας το οποίο ανήκει στον δήμο (ή μήπως δεν ανήκει?), υπάρχουν οι αθλητικοί χώροι που εκτός από τις συνδρομές τα γήπεδα νοικιάζονται ή μήπως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο?

Υπάρχει το πάρκιν στο υπόγειο του δημαρχείου το οποίο επίσης έχει δοθεί σε ιδιώτη αλλά δεν ξέρουμε πόσο πληρώνει και αν πληρώνει για την χρήση του στον δήμο.

Υπάρχει η δημοτική αστυνομία που δεν γνωρίζουμε αν εισπράττει από τις παραβάσεις που εντοπίζει.

Υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι που δεν γνωρίζουμε αν ο δήμος τους εκμεταλλεύεται με ενοικίαση προκειμένου να έρθουν έσοδα στο ταμείο του δήμου.

Δεν υπάρχει το wifi του δήμου που η μελέτη προβλέπει πρόσβαση σε 40.000 κατοίκους το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο δήμος για να τοποθετήσει διαφήμιση στην σελίδα εισόδου στο wifi και μάλιστα με σεβαστό ποσό.

Δεν λειτουργεί το GIS που θα μπορούσε ο δήμος να καταγράψει με στίγμα στον χάρτη τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου αντί ενός συμβολικού ποσού και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει την τοπική αγορά αλλά και να εισπράττει μικρά ποσά από πολλούς.

Δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα το γήπεδο 5x5 που θα μπορούσε να ενοικιάζει ο δήμος με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα υπόλοιπα γήπεδα 5x5 αλλά με σημαντικά έσοδα.

Δεν έχει προβλέψει ο δήμος να δημιουργήσει χώρους στον σταθμό ΗΣΑΠ που θα ενοικιάζονται για την προβολή προϊόντων από εταιρίες.

Δεν έχει σκεφτεί η δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί τα 2 λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας για κινητή διαφήμιση.

Έγινε μια πρώτη κίνηση για την τοποθέτηση φωτοβολταικών σε διάφορες επιφάνειες του δήμου που τουλάχιστο θα γλιτώνει ο δήμος το μεγάλο ποσό που πληρώνει στην ΔΕΗ, αλλά ακόμα είναι σε φιλολογικό επίπεδο, ενώ θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί.

Δεν, δεν, δεν…

Όταν υπάρχουν τόσα δεν, είναι λογικό μια δημοτική αρχή να είναι εγκλωβισμένη στο «λεφτά δεν υπάρχουν».

Όταν οι αιρετοί μας, είναι της παλιάς σχολής (πολιτικών), που στερούνται εφευρετικότητας και ευελιξίας, δεν υπάρχει ελπίδα να γλιτώσουμε από την καραμέλα της μιζέριας.

Εντυπωσιάζομαι που 2-3 από τα παραπάνω να έπραττε μια δημοτική αρχή, θα έκανε την διαφορά, παρόλα αυτά δεν υπάρχει η ικανότητα να τα κάνει και γι’ αυτό δεν γίνονται.

Επανέρχομαι στο προηγούμενο κείμενο σχετικά με προτάσεις εκτός από την στείρα κριτική, είναι πολύ δύσκολο κάποιος που δεν έχει σκεφτεί καν μια ιδέα να την υλοποιήσει, και αν το κάνει το πιθανότερο είναι να αποτύχει ή να πελαγοδρομεί σε διάφορα εμπόδια που θα δημιουργεί από μόνος του.

Όταν υπάρχει μια ιδέα που έχει προοπτική, πρέπει να δρομολογείται και να εφαρμόζεται άμεσα, και για να γίνει αυτό χρειάζεται τους κατάλληλους ανθρώπους που θα λειτουργούν ανεξάρτητοι από τους αιρετούς, διαφορετικά αν μπλεχτούν οι αιρετοί, που κακώς θα θέλουν να εμπλακούν, τότε θα ναυαγήσει το όποιο εγχείρημα.

Δεν αναφέρομαι σε τεχνοκράτες, και αυτοί μια από τα ίδια είναι, και όταν δεν υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον (μίζα), ενέργειες με προοπτική βελτίωσης θεμάτων για τον δήμο τους είναι αδιάφορες.

Χρειάζονται άνθρωποι που να είναι οξυδερκείς με ευελιξία σκέψης, και πρόθυμοι να υλοποιήσουν την ιδέα τους με υπευθυνότητα και αφοσίωση.
ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Web Developer

9 σχόλια:

 1. KAI EΚΤΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΩΡΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΡΕΞΙΜΟ...ΜΗΠΩΣ ΄"ΠΙΝΟΥΝ" ΔΡΟΣΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ...ΜΗΠΩΣ????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ωραια η πιπιλα παντελη,μωντα και νικο περι οικονομικων προβληματων στον δημο.ολοι σας ομως νοικιασατε γραφεια για τις μετα 2 χρονια εκλογες και ηδη εχετε αρχισει τις διεργασιες για το νεο ψηφοδελτιο.μεταγραφες παρακαλια απειλες συνεστιασεις καφεδακια και αλλα προεκλογικα ευτραπελα.δεν μας πειθετε κοπροσκυλα του δημου.θα φατε τετοια φολα που θα ειναι ολη δικη σας το 2014...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. βρεγμένη σανίδα23 Μαρτίου 2012 - 4:06 μ.μ.

  Φίλε blogger, με δυο κουβέντες «Τα σπας»!
  Δε φτάνει που δε θέλουν και δεν μπορούν, πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν και με ανεγκέφαλους!
  Δικιολογίες και ψέματα, κλαούρες και φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
  Και αντιπολίτευση με κάμποσους υποψήφιους δημάρχους και παλιοσειρές που με άλλοθι το συμπαθή Παντελή και τον ωραίο Γιάννη θέλουνε να ξεχάσουμε ότι 10, 20 και 30 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο και στις καρέκλες τα κάνανε ρόιδο.
  Φιλαράκια, έχουμε μπλέξει άσχημα, πολύ άσχημα, μας τα παίρνουνε χοντρά, κάνουνε τις περιουσίες μας σκουπίδια, έχουνε γραμμένες τις ανάγκες μας, και δεν πρόκειται να μας ξεμπλέξει κανένας άλλος, άμα δεν κουνηθούμε μόνοι μας!
  ΥΓ: Δεν είναι μεγάλο το θράσος ορισμένων να ανεβαίνουνε σε εξέδρες και να κάθονται στα μπροστινά καθίσματα, ενώ ο κόσμος πεινάει και πονάει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η κατάληψη αξιώματος διαπομπεύει τις μετριότητες, το βλέπουμε παντού. Αυτό συμβαίνει πολύ περισσότερο όταν δεν είναι καν μετριότητες αλλά πολύ κάτω του μετρίου. Επείγονται να διοικήσουν με οποιοδήποτε τίμημα. Δεν τους ενδιαφέρει αν θα διοικήσουν Δήμο ή κάτι άλλο . Αρκεί να διοικούν και να πληρώνονται οι ίδιοι . Υπάρχουν πάντα λεφτά για τους μισθούς τους. Κατά τα άλλα ανέμελοι , δεν έχουν νόημα οι καταγγελίες, το ξεμπρόστιασμα, μένουν απομονωμένοι στο μικροσύμπαν τους. Δεν είναι δυνατόν αυτά τα υποβαθμισμένα αναστήματα να παλέψουν με τα μεγάλα προβλήματα του ρημαγμένου Δήμου. Και δεν τρομάζουν και από το ταπεινωτικό τέλος που είχαν οι πριν από αυτούς, αν ξέρουν τι σημαίνει αυτό και δεν είναι εντελώς σε αφασία. Ασχολούνται μόνο με δημιουργία επιδερμικών εντυπώσεων χρησιμοποιώντας το τοπικό παρασιτικό, πελατειακό καθεστώς της κομματοκρατίας και βεβαίως πληρώνοντας με λεφτά των Δημοτών συμβούλους και τα τοπικά ΜΜΕ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:

  “Ο Δήμος μας, όπως είναι ίσως γνωστό κατατάσσεται στους υπερχρεωμένους ΟΤΑ ….
  Το γεγονός αυτό επιβάλλει συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά μας (πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης), μέχρι οι οικονομικοί δείκτες να αποκτήσουν τις απαιτητές τιμές. Συνεπώς στο πεδίο της οικονομικής οργάνωσης και διαχείρισης θα απαιτηθεί μια πολύ σκληρή και επίπονη προσπάθεια που ίσως δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Δήμου μας. “

  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ 1,5 ΧΡΟΝΟ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ:
  -20. 000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΠΕΚΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛ
  -50.000 ΕΥΡΩ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
  -350.000 ΕΥΡΩ/ΕΤΟΣ ΕΞΟΔΑ ΠΑΣΑΡΕΛΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ-ΔΗΜΑΡΧΟΥ
  -150.000 ΕΥΡΩ/ΕΤΟΣ ΕΞΟΔΑ ΠΑΣΑΡΕΛΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
  - ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΗΜΕΤΕΡΩΝ
  - ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΙΕΣΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ ΧΟΡΗΓΙΕΣ

  - ΧΑΡΙΖΟΥΝ ¨η ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΩΝ ΚΑΦΕΤΖΗΔΩΝ (για μπορούν να κάνουν οι καφετζήδες γιουρούσια στις πλάτες μας. ΜΑΓΑΖΙΑ 10τμ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΚΕΣ 50τμ)
  - ΠΛΗΡΗΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ (ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΣΟΔΑ )
  - ΧΑΡΙΣΑΝΕ ΤΙΣ ΜΑΙΜΟΥΔΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (WI-FI και τις δεκάδες ΜΕΛΕΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ)
  - ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ (πχ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ δεν είναι το μόνο)
  - ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΚΤΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ.
  - ΤΟ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΝΟΙΚΙ ΑΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΠΛΕΓΜΕΝΟ ΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΕ ΚΗΦΙΣΙΑ.
  ……ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ…..

  και λίγα λόγια για τις συνδιαλλαγές:

  1. Όταν 2 άτομα συνδιαλέγονται το ξέρουν ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ. Το άτομο που τα παίρνει δεν πρόκειται σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΡΦΩΘΕΙ. Ο άλλος που τα ΔΙΝΕΙ πάλι ΑΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΡΦΩΣΕΙ (αν έχει μάλιστα και όλο το πακέτο της ΚΑΛΥΨΗΣ τότε τι άλλο να θέλει;; ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΒΛΗΜΑ ΑΝ ΚΑΡΦΩΝΕ ). Άρα στοιχεία ποτέ δεν πρόκειται να πάνε σε ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

  2. ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ Δημ Συμβ .
  α) Έστω ότι Δημοτικός σύμβουλος είναι και Δικηγόρος και ταυτόχρονα Υπερασπίζεται Καφετζή σε όλες τις Δίκες του. Είναι συνδιαλλαγή ή όχι; Η απάντηση είναι όχι. Αλλά………
  β) Έστω ότι Δημοτικός σύμβουλος είναι και κατασκευαστής ή Μηχανικός και ανακαινίζει κάποια καφετέρια ή το σπίτι καφετζή. Είναι συνδιαλλαγή ή όχι; Η απάντηση είναι όχι. Αλλά……… κλπ κλπ κλπ

  ΚΑΙ ΣΤΗ 1 και στη 2 περίπτωση ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑΙ ΜΕΝ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.
  ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΜΟΝΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ τις μεταξύ τους σχέσεις ΑΝ Ο ΔΙΟΙΚΩΝ (Δήμαρχος – Αντιδήμαρχος ) ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΕΥΜΕΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟ (πχ Καφετζή) ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ..

  ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΝΟΗΜΩΝ (και όχι πωρωμένος και λαμογιο ) ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.

  Γ&Δ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. bre pws thn pathsame me ton blassopoulo!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΣ24 Μαρτίου 2012 - 9:51 π.μ.

  Ξέχασες φίλε 23/3 3.32 να αναφέρεις ότι η Κατσινοπούλου και ο Λυκούρας,δεν νοίκιασαν γραφεία,γιατί είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στα γραφεία των κομμάτων τους,απ΄όπου έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα εδώ και καιρό.Έτσι το αναφέρω,για την τάξη....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πληροφορήθηκα ότι την Πέμπτη 22-3-12 πραγματοποιήθηκε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα τον οικονομικό απολογισμό του 2011.
  Θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε τη συζήτηση που έγινε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Άσχετο, λόγω της ημέρας η ιιστορία του 1821 που διαστρεβλώνεται.
  Ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του National Geographic παρουσιάζει όλη την Ιστορία της Επανάστασης του 1821.
  Της αναγέννησης ενός Έθνους.
  Του ηρωϊσμού και της αυτοθυσίας.
  Και τελικά της οριστικής νίκης.
  Σε έξι βίντεο όλη η ιστορία του 1821!

  www.onalert.gr
  HTTP://WWW.ONALERT.GR/DEFAULT.PHP?PNAME=ARTICLE&CATID=2&ART_ID=13221

  ΑπάντησηΔιαγραφή