ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας, η καραμέλα για το ότι δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία του δήμου, δίνει και παίρνει από τα χείλη των αιρετών.

Τελικά αυτό με την οικονομική κρίση αποτελεί άλλοθι για την απραξία ή την αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση στον δήμο μας?

Πρώτος ο Στ. Γεωργόπουλος έκανε λόγο για τις συνέπειες της κρίσης στον δήμο και την αδυναμία να είναι συνεπής ο δήμος μας στις υποχρεώσεις του. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νύν δήμαρχος Π. Βλασσόπουλος ότι και αν συζητούσε κατέληγε στο ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Έρχομαι εγώ σήμερα να βάλω μια διαφορετική οπτική για το θέμα.
Παραδέχομαι ότι οι καιροί είναι χαλεποί, όντως υπάρχει οικονομική δυσκολία, όντως τα πράγματα δεν είναι εύκολα, η διοίκηση τι κάνει για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα?

Δεν γνώριζε η σημερινή διοίκηση του δήμου ότι θα αναλάμβανε έναν δήμο σε μια περίοδο που οι προβλέψεις ήταν ήδη δυσοίωνες?
Έρχονται τώρα κατόπιν εορτής και μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά…
Σίγα το συμπέρασμα!

Όταν βρίσκεσαι σε μια δύσκολη φάση εκτός από το να κλαίγεσαι, υπάρχει και η επιλογή μέσα από δημιουργική σκέψη να ανακαλύψεις τρόπους για να μπορέσεις να περιορίσεις το πρόβλημα.

Οι δημότες δεν έβαλαν με τον ζόρι κανέναν δήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο, τους ψήφισαν μεν, αλλά μόνοι τους οι αιρετοί εκτέθηκαν σε αυτή την διαδικασία.
Δεν ενδιαφέρει τους δημότες αν ο δήμος δεν έχει χρήματα, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι δαπανήθηκαν τεράστια ποσά στο παρελθόν που οι αγελάδες ήταν τόσο χοντρές που κόντευαν να σκάσουν, πόσο μάλλον όταν δεν γνωρίζουν ακριβώς τι χρήματα περνάνε από τον δήμο σήμερα ή πόσα δεν εισπράττονται από ενοίκια, τέλη κτλ.

Δε θα αναφερθώ στην πλατεία είναι γνωστό το θέμα, υπάρχει το κτίριο στην λεωφόρο Κύμης που στεγάζεται ο Βασιλόπουλος και ο Μουστάκας το οποίο ανήκει στον δήμο (ή μήπως δεν ανήκει?), υπάρχουν οι αθλητικοί χώροι που εκτός από τις συνδρομές τα γήπεδα νοικιάζονται ή μήπως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο?

Υπάρχει το πάρκιν στο υπόγειο του δημαρχείου το οποίο επίσης έχει δοθεί σε ιδιώτη αλλά δεν ξέρουμε πόσο πληρώνει και αν πληρώνει για την χρήση του στον δήμο.

Υπάρχει η δημοτική αστυνομία που δεν γνωρίζουμε αν εισπράττει από τις παραβάσεις που εντοπίζει.

Υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι που δεν γνωρίζουμε αν ο δήμος τους εκμεταλλεύεται με ενοικίαση προκειμένου να έρθουν έσοδα στο ταμείο του δήμου.

Δεν υπάρχει το wifi του δήμου που η μελέτη προβλέπει πρόσβαση σε 40.000 κατοίκους το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο δήμος για να τοποθετήσει διαφήμιση στην σελίδα εισόδου στο wifi και μάλιστα με σεβαστό ποσό.

Δεν λειτουργεί το GIS που θα μπορούσε ο δήμος να καταγράψει με στίγμα στον χάρτη τις επιχειρήσεις του Ηρακλείου αντί ενός συμβολικού ποσού και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει την τοπική αγορά αλλά και να εισπράττει μικρά ποσά από πολλούς.

Δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα το γήπεδο 5x5 που θα μπορούσε να ενοικιάζει ο δήμος με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα υπόλοιπα γήπεδα 5x5 αλλά με σημαντικά έσοδα.

Δεν έχει προβλέψει ο δήμος να δημιουργήσει χώρους στον σταθμό ΗΣΑΠ που θα ενοικιάζονται για την προβολή προϊόντων από εταιρίες.

Δεν έχει σκεφτεί η δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί τα 2 λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας για κινητή διαφήμιση.

Έγινε μια πρώτη κίνηση για την τοποθέτηση φωτοβολταικών σε διάφορες επιφάνειες του δήμου που τουλάχιστο θα γλιτώνει ο δήμος το μεγάλο ποσό που πληρώνει στην ΔΕΗ, αλλά ακόμα είναι σε φιλολογικό επίπεδο, ενώ θα μπορούσε ήδη να λειτουργεί.

Δεν, δεν, δεν…

Όταν υπάρχουν τόσα δεν, είναι λογικό μια δημοτική αρχή να είναι εγκλωβισμένη στο «λεφτά δεν υπάρχουν».

Όταν οι αιρετοί μας, είναι της παλιάς σχολής (πολιτικών), που στερούνται εφευρετικότητας και ευελιξίας, δεν υπάρχει ελπίδα να γλιτώσουμε από την καραμέλα της μιζέριας.

Εντυπωσιάζομαι που 2-3 από τα παραπάνω να έπραττε μια δημοτική αρχή, θα έκανε την διαφορά, παρόλα αυτά δεν υπάρχει η ικανότητα να τα κάνει και γι’ αυτό δεν γίνονται.

Επανέρχομαι στο προηγούμενο κείμενο σχετικά με προτάσεις εκτός από την στείρα κριτική, είναι πολύ δύσκολο κάποιος που δεν έχει σκεφτεί καν μια ιδέα να την υλοποιήσει, και αν το κάνει το πιθανότερο είναι να αποτύχει ή να πελαγοδρομεί σε διάφορα εμπόδια που θα δημιουργεί από μόνος του.

Όταν υπάρχει μια ιδέα που έχει προοπτική, πρέπει να δρομολογείται και να εφαρμόζεται άμεσα, και για να γίνει αυτό χρειάζεται τους κατάλληλους ανθρώπους που θα λειτουργούν ανεξάρτητοι από τους αιρετούς, διαφορετικά αν μπλεχτούν οι αιρετοί, που κακώς θα θέλουν να εμπλακούν, τότε θα ναυαγήσει το όποιο εγχείρημα.

Δεν αναφέρομαι σε τεχνοκράτες, και αυτοί μια από τα ίδια είναι, και όταν δεν υπάρχει οικονομικό ενδιαφέρον (μίζα), ενέργειες με προοπτική βελτίωσης θεμάτων για τον δήμο τους είναι αδιάφορες.

Χρειάζονται άνθρωποι που να είναι οξυδερκείς με ευελιξία σκέψης, και πρόθυμοι να υλοποιήσουν την ιδέα τους με υπευθυνότητα και αφοσίωση.